Camden Town, en stadsdel i norra London som blomstrade under denna tid, är känt för sin marknad Camden Market, och som ett centrum för alternativa livsstilar och subkulturer, till exempel goth, punk och emo. Under 90-talets början var det också ett vattenhål för den unga Britpopvågen där blivande världsstjärnor från Blur, Oasis, Suede, Pulp och Elastica frekventerade vattenhålen The Good Mixer, The Underworld, The Forum och Dublin Castle. Senare kom en ny generation artister att ta över i Camden, tyvärr också i takt med att deras drog-intag ökade, Amy Winehouse och Pete Doherty för att nämna några. På den tiden var det Stella Artois som fyllde pint efter pint men med senare års ökade intresse för craft beer och ölbryggandets magi har en drastisk förändring skett, inte bara på Camdens gator utan även i utbudet på de 100-tals pubar som kantar dem.

Ett missat plan blev till starten på sagan

Jaspers tid i England var egentligen över men han missade sitt flyg hem till Australien och blev kvar. Han levde några år på att samla glas på en pub i London. Han satte dock snart målet högre och tio år senare, 2006, köpte han en egen, något förfallen pub i stadsdelen Hampstead och öppnade den under namnet The Horse-shoe.

Jasper kände dock att något saknades. Han hade länge letat efter en bra lageröl från Storbritannien men inte känt sig helt nöjd. Året efter bryggde han sitt första egna öl, Mac, namngett för att hedra sin morfar och som födelsedagspresent åt sin mamma Patricia. Baserat på ett av McLaughlins gamla recept gjorde den första batchen total succé bland pubens gäster och Jasper började så smått brygga mer och mer nere i källaren på The Horse-shoe för att sälja vidare till sina pub-ägande kollegor och vänner.

Utan att planera detta så mycket mer, gled åren på och 2009 såg han möjligheten att brygga på heltid då hans lageröl blivit riktigt populär. Upptäckten att namnet Mac redan var upptaget av ett annat bryggeri satte kreativiteten på spel, men inspirerad av stadsdelen där han bodde, skrev han in www.camdentownbrewery.com i en sökmotor och när han till sin glädje fann att domännamnet inte var taget så köpte han det direkt. Inte långt därefter hyrde Jasper in sig i lokaler i de Victorianska järnvägsvalven under Kentish Town West Station halvvägs mellan Hampstead och Camden.

Under våren 2010 startades den officiella bryggningen på Camden Town Brewery. Hells Lager, en korsning mellan Hells och Pilsner som bryggdes med malt och humle från Tyskland, debuterade under hösten 2010 och fyllde det glapp Jasper hade känt under sin tid på The Horseshoe. Camden Town Brewery hade således förnyat Londons ”bryggeriscen” och förgyllt Storbritannien med den lager de saknade. Dessutom på ett övertygande vis, med kommande nomineringar och utmärkelser i internationell konkurrens. Arv och historik är naturligt viktiga delar och genomsyrar allt som bryggeriet idag gör. Stilen är klassisk med modern finish, elegant och välgjort. Bryggeriet växte rekordsnabbt och snart stod det klart att de gamla valven inte längre skulle klara av kapaciteten och utmaningarna ett växande bryggeri av den kalibern ställdes inför.

Uppköp och expansion

Valven har varit en stor del av bygget av varumärket Camden Town Brewery och det har varit en viktig koppling till det lokala, spännande för besökare till bryggeriet och hus-puben men samtidigt svårarbetat för bryggare och transportörer. Nya tider stod för dörren och något var tvunget att ske. Camden Town Brewery satte sin image och självbild på spel när de kom överens om att köpas upp av den globala dryckesjätten AB InBev (Becks, Budweiser, Staropramen, Stella Artois etc) men när bryggeriet meddelade att de hade accepterat ett uppköpserbjudande från ett av världens största dryckesbolag var det för att finansiera sina internationella tillväxtplaner.

En flytt till nya lokaler och ett helt nytt bryggeri fanns med i planerna och dessa kom inte med en billig prislapp. Övertagandet drog omedelbart till sig kritik från purister inom craft beer-industrin där många ser på de stora bryggeriföretagen med misstänksamhet och skepsis. Jasper insisterade dock på att bli uppköpt av ett stort bryggeri så Camden Town Brewery inte skulle tvingas att brygga generiska versioner av sina egna varumärken.

– AB InBev investerar för att bygga ett nytt bryggeri till våra exakta standarder, så jag kan fortsätta att göra fantastisk öl. De är inte här för att brygga öl åt oss. Om vi ska kunna fortsätta ligga i spetsen för denna rörelse och säkra vår framtida framgång, måste vi bygga ett större bryggeri, anställa fler människor och få tillgång till ett stort internationellt distributionsnät. Vi kan inte göra detta på egen hand, säger han.

Camden Town Brewery är för närvarande i slutskedet av bygget av det nya bryggeriet i Enfield, nära floden Lee, två mil norr om Kentish Town bryggeri. Inflytten sker våren 2017 och då kommer det nya bryggeriet tillåta att all produktion sker i Enfield medan det nuvarande bryggeriet på Wilkin Street Mews renoveras om för att i framtiden komma att användas som pilotbryggeri för nya projekt.

– Vi kommer att öppna vårt nya bryggeri i Enfield under våren, så vi är glada över att ha mer utrymme att göra mer öl. Och med den möjligheten kommer du att kunna dricka vår öl på bra många fler ställen världen över i framtiden.

When in London

Förutom bryggerierna finns det fler ställen att besöka om man vill upptäcka Camden Town Brewery i London.

Puben The Horseshoe drivs fortfarande och serverar Camden Town Brewery öl tillsammans med ett schysst urval viner, naturligtvis andra öl, och en säsongsbetonad meny på lokala och färska råvaror.

The Brewery Bar ligger under valven i Kentish Town vid bryggeriet. Här serveras deras egna öl på fat med en roterande gästlista på streetfoodsäljare och foodtrucks som Motherflipper, Oli Babas och Dosa Deli. Bryggeriet erbjuder även turer för allmänheten för att se hur deras öl tillverkas och man kan få prova direkt från tankarna.

Camden Daughters är en öl- och snackbar som ligger på Kentish Town High Street. Camden Daughters är det senaste tillskottet som öppnade hösten 2015 med Camden öl och en meny av rotisserier, öl-snacks och hemlagad mjukglass.

Idag arrangeras även många events och annat kul under namnet Camden Town Brewery. Besök gärna deras hemsida för alla nyheter: www.camdentownbrewery.com.