fbpx
Öppna meny
6 april, 2016

Musella – Omvandlingen till biodynamisk odling

Vingården Musella är vackert beläget i utkanten av distriktet Valpolicella, cirka 20 minuter öster om Verona. Från och med skörden 2014 är Musella certifierade för både ekologisk odling enligt Ecocert och biodynamisk odling enligt Demeter.
Azienda Agricola Musella drivs och ägs av Emilio Pasqua di Bisceglie, hans dotter Maddalena Pasqua di Bisceglie samt vinmakaren Enrico Raber.

Dela på Twitter Dela på Facebook

Egendomen är planterad med drygt 40 hektar vingårdar. 2008 påbörjades förberedelserna för arbetet mot att ställa om till ekologisk och biodynamisk odling och från och med skörden 2014 är Musella certifierade för både ekologisk odling enligt Ecocert och biodynamisk odling enligt Demeter. Det har alltså tagit sex år att ställa om produktionen till ekologisk och biodynamisk odling.
Vi fick en pratstund med Maddalena som hjärtligt delade med sig om att gå från konventionell till ekologisk och biodynamisk odling och det arbete det medfört.

Högsta betyg i Gambero Rosso
Nyligen fick Musella återigen det högsta betyget från Italiens mest ansedda vinguide Gambero Rosso för sin Valpolicella Classico Superiore. Denna gång från årgången 2013. Förra året prisades årgång 2012 och tidigare har de även erhållit ”Tre Bicchieri” från Gambero Rosso för sin Amarone Riserva ett flertal gånger. Musella Valpolicella Classico Superiore har funnits på Systembolagets hyllor i snart 10 år och räknas idag till en av de riktiga klassikerna från Veneto på den svenska marknaden. Musellas produktion är främst inriktad på Valpolicella Superiore, Ripasso och Amarone.
Musella är en fantastisk och enastående egendom på cirka 500 hektar mark i östra delen av Verona. Ursprungligen var huvudbyggnaden ett gammalt tingshus från 1500-talet. Byggnaderna och dess omgivningar har alltid varit i privat ägo och det är den främsta anledningen till att egendomen är så välbevarad och att markerna fortfarande är mycket rika på skog.
Mellan 1500-1870 var egendomen i familjen Muselli’s ägor och det är också de som fått ge namn åt vineriet. Från och med början av 1990-talet har egendomen utvecklats till vad den är idag. Exempelvis har cirka 50 hektar gjorts om för att fastställa redan existerande vingårdar och det gamla kostallet som var omgärdat av en charmig gammal gårdsplan är i dag omvandlat till ett Relais och ett boningshus.

Hårt arbete bär frukt
De nuvarande ägarna har sedan 1995 om- och återplanterat många av de äldre vingårdarna och Musella kan nu äntligen skörda goda resultat av många års hårt arbete i form av biodynamiska vinrankor, vilket varit en viktig del av planen för att kunna ge ett tillfredställande resultat av satsningen.
Maddalena berättar: ”Jag var inblandad i det nya projektet tillsammans med min far Emilio redan 1995. När jag studerade historia vid universitetet bad han mig en dag att följa med honom till egendomen för att visa upp vingårdarna och produktionsanläggningen han precis hade köpt. Jag var inte så glad åt detta eftersom jag antog att det inte fanns något gemensamt mellan mina studier och hur man gör vin, men när jag passerade porten till Musella föll jag omedelbart för platsen. Jag blev snabbt förälskad i vinets magi och i vingårdsarbetet. Där och då föddes också en mycket stark känsla i mitt hjärta som aldrig lämnat mig sen jag kom hit. Jag är så lycklig över att ha fått denna möjlighet och nu är hela familjen inblandad. Mina föräldrar bor på gården och jag bor i ett hus nära vingårdarna med mina barn, mina katter och hundar, mina kycklingar och mina åsnor. Jag håller just nu på att övertyga min far att ta hand om korna på gården, framförallt för mjölken de ger. Vi har precis börjat med några experiment med råmjölk som sprayas över vingårdarna, för att undvika koppar vid behandling av exempelvis svampangrepp. Mjölken skapar en hinna på druvor och blad som bör ge ett skydd mot sjukdomar. Med de miljarder bakterier som finns i mjölken från början skall dessa kunna bekämpa sjukdomar i vinrankorna. Detta är ett av många experiment som vi älskar att göra och många fler är på gång.”
Hon fortsätter entusiastiskt: ”Jag har alltid känt en stark dragning till naturen och därför har biodynamiska principer varit en naturlig riktning för mig ända sedan början. Jag har under åren träffat människor som kommit att bli mina mentorer. Den första jag mötte var Vanya Cullen från Cullen Winery i Australien, en annan är Alex Podolinsky. Idag skulle jag säga att min främsta inspirationskälla är Saverio Petrilli från Tenuta Valgiano i Toscana. Samtliga tre är ständigt med i utvecklingen av nya biodynamiska tekniker.”

2014 – både bra och mindre bra
Årgång 2014 hos Musella är den första som klassificeras som helt ekologisk och Demeter-certifierad. Tyvärr var 2014 ett av de värsta år som de någonsin upplevt på gården. Man kan lugnt säga att de hade ganska stor otur att ha sin första ”Demeter-årgång” just under detta, mycket kalla och regniga år. Å andra sidan satte dessa villkor dem i en situation där endast mycket hårt arbete och fokus var garanti för ett bra resultat.
Maddelena förklarar: ”Jag provade precis de första röda från årgången och jag känner mig redan väldigt nöjd. Vi diskuterade en hel del om hur vi ville göra för att uppnå bästa möjliga kvalitet på vinet och vi jobbade extremt hårt för att bibehålla vinernas karaktär. Som resultatet blivit är vinerna mycket levande och packade med mycket frukt. Där finns också en del örtighet på grund av den kalla sommaren, så låt oss säga att de smakar lite som en blandning av Pinot Noir och Cabernet Franc med körsbärssmaken från Corvina. Jag är personligen mycket nöjd, för även om den är lite annorlunda än min traditionella Valpolicella så uppvisar den en respektfull smak av just den årgången. Vinet har stor personlighet, bra friskhet och perfekta värden med ett lågt pH-värde som förhoppningsvis ger vinet ett långt liv. Vi kommer att veta mer nu under de kommande månaderna när den första blandningen kommer att vara redo. Just nu ger proven från de stora faten och cementtankarna bara intryck av vad som komma skall hos detta vin. I vilket fall som helst är vi alla nöjda med resultatet, särskilt efter en så svår årgång. Vi har också lärt oss en hel del av den här årgången. Om inte annat att det går att jobba dubbelt så hårt som vi gjort tidigare.”
När Musella väl startade omställningsarbetet med hjälp av en biodynamisk konsult började också Maddalena fokusera en hel del på studier rörande omvandlingen. Hon lade ner mycket tid på att vårda det mycket viktiga nätverket mellan sina kollegor. Att själva jobba med all omvandling skapade en egen erfarenhet. Det är mycket som förändras, inte bara på gården utan även i naturen runt dem.
”Vi får stöd och hjälp, men det är vi som måste lära oss och veta vad vi ska göra, år efter år efter år. Vi har också stadig kontakt med två instanser som följer varje steg vi tar, ’Suolo e Salute’ för den ekologiska omvandlingen och en annan för den biodynamiska Demeterklassificeringen. Dessa instanser ser till att vi följer den praxis som gäller för att uppnå certifiering. De kontrollerar oss ett par gånger per år och de är också tillgängliga för kunskap, information, workshops och annan hjälp som är bra att ha tillgång till. De har stöttat oss och är en bra partner men också ett kontrollerande organ. Det är mycket att tänka på.”
Hon fortsätter: ”Det svåraste är att ändra vårt eget sinne och behärska problem och rädslor inför sådant som är nytt. Generellt sett är det alltid rädslan som orsakar mest problem. Då är det mycket viktigt att involvera människor runt omkring dig som kan skapa en bättre arbetsmiljö och råda om allt vi kanske saknar och är i behov av. Vi är tillsammans fler ögon som observerar händelseförloppet och det är viktigt att respektera det vi ser, att bli bra åskådare. Mot slutet gäller bara tålamod, mycket tålamod! Speciellt om man som jag är den stora entusiasten som vill ha omedelbara resultat. Den här lektionen i tålamod har dock varit mycket bra och mycket viktig. Jag har fått lära mig många saker, fått en hel del förklarat för mig som jag aldrig tidigare haft ork, tid och lust till att sätta mig in i. Det är mycket att hålla koll på, Demeter är den mest kända biodynamiska certifieringen och den är direkt hänvisad till Rudolf Steiners antroposofiska anvisningar. Där handlar det mestadels om att ta hand om jorden, om balansen mellan människor, djur och växter och där alla tre delar ska vara i harmoni. Ekologisk certifiering handlar om att ta hand om marken och naturen och att minimera besprutning av kemikalier i vingårdarna. Jag tror det viktigaste är att vi gör något väsentligt för hållbarhet snarare än att jag har koll på de exakta skillnaderna mellan begreppen. Vi vill hursomhelst kommunicera vårt arbete till våra konsumenter och då är certifieringarna en garanti.”

Omställningen till biodynamisk odling
Det första Musella gjorde i omställningsarbetet till ekologisk och biodynamisk odling var att se över och analysera tillståndet i jorden. Man började bearbeta marken för att frigöra syre så att jorden kunde andas mer. Man plöjde jorden med mer medvetenhet och omtanke, planterade frön av blommor, baljväxter, vete och senapsblom mellan raderna och sprutade ’Preperation 500’ (biodynamiskt gödsel) ett flertal gånger under våren och hösten.
Vinrankorna sprayas idag med minimalt med koppar och sulfiter och man använder en speciell maskin som tar bort den koppar som landar på jorden.
Steg två i omställningsarbetet var att börja spraya med ’Preperation 501’ (biodynamiska bergskristaller) på bladen och börja använda den naturliga gödseln från de egna frigående korna. Det har varit ett slitsamt och tidskrävande arbete med förberedelserna som det nya ekologiska och biodynamiska Musella.
Maddalena säger tydligt: ”Allt är mer tidskrävande jobb idag efter omställningen. Samtidigt, allt du gör, gör du på ett annat sätt, låt oss säga med mer respekt. Min största oro är att trots att vi nu gör allt vi kan för att säkerställa en välmående natur runt oss kommer få ett bakslag på ett eller annat sätt. Det är en spännande framtid vi går till mötes. Hela den här omvandlingsprocessen har tagit drygt fyra år, men det är ju nu verkligheten börjar och det är nu vi ska växa in i vår nya framtid.”
Redan efter de första åren av omvandling börjar resultaten synas tydligt. Den tidigare ganska komprimerade och hårda, röda lerjorden har nu, efter dessa första år av biodynamisk hantering, blivit otroligt mjuk och porös, vilket skapar möjlighet att syresätta marken. På grund av detta har en mängd liv återkommit till jorden som bakterier, maskar, insekter och många olika blommor som förekommer naturligt. Detta ger en positiv mångfald och utgör en fin balans i mikroklimatet.
Tanken är att ge så goda förutsättningar som möjligt för jorden runt vinstockarna. Detta i syfte att låta rankorna växa sig starkare och bli mer motståndskraftiga samt att också kunna dra upp så mycket näring som möjligt från jorden och överföra mineralerna till frukten.
Maddalena snuddar vid ämnet klimatförändringar: ”Det där är något man kan prata länge om, men jag är inte tillräckligt förberedd ännu för att gå djupare i det ämnet. Jag studerar ivrigt då det är en väldigt komplicerad fråga. Säkert är att föroreningar och det vansinniga sätt människor anser att de kan behandla jorden på idag utan en tanke på vad de har framför sig är definitivt inte bra för planeten. Jag är dock inte helt övertygad om att det är det enda onda. Vi har också solens olika faser som bestämmer över klimatets villkor. Väder- och naturkatastrofer har alltid funnits om man blickar bakåt i historien. De mycket regniga eller mycket varma årgångarna är relaterade till solens position, dess svarta fläckar och läget för vissa andra planeter som Jupiter till exempel. Med andra ord är det omöjligt att styra den globala uppvärmningen, världens föroreningar, solen och planeternas olika faser. Vad vi kan göra på vår egen gård är att försöka göra vårt bästa för att undvika allt annat som kan skada vår luft, jord och vårt vatten. Vi kan förbereda ganska mycket för oväntade händelser, vi kan jobba med marken vi äger med förberedelser för regnperioder. Vi kan förbereda oss för månader av hetta och solljus. Dessa förberedelser är endast möjliga med fokusering på balansen mellan jordbruk, djur och skog. Trädens rötter håller kvar jorden för att undvika att den rinner bort med regnvatten, trädkronorna håller luften ren, att hålla djur är viktigt för både utsäde och gödsel, så i mina ögon finns det en vision som är mycket större än vingården. Det finns många element av vårt liv som måste vara i balans för att göra oss alla nöjda samtidigt.”

Det viktiga arbetet sker i vingården
Det mesta, för att skapa balans i vingårdarna, och att jobba ekologiskt sker ute i markerna. När det kommer till efterproduktionen av vinet gäller det att göra så liten inverkan som möjligt i källaren. Har man jobbat förnuftigt och målmedvetet i vingårdarna blir resultatet i källaren en följd av vad man presterat.
Maddalena förklarar: ”Sedan 1999, då jag insåg vikten av vinets renhet, har det handlat om att eliminera alla tänkbara möjligheter till kontamination. Vad som helst kan förorena vinet, även när man satsat allt för att göra det bättre, som till exempel ekfat. År 2000 gjorde jag en Amarone som fått lagras i ett fat jag bett om att byggas åt mig utan rostning. Jag bad tillverkaren att böja ekbrädorna med ånga i stället för över elden, för att i mesta mån undvika rostade tanniner och smak som annars överförs i vinet. Jag var nyfiken på att se hur vinet blev utan den sortens inverkan. Det här var många år innan vi verkligen började med bio-tänket, men det var min första strategi för att visa respekt för vinet. Tack vare sättet att arbeta på i vingårdarna har vi gott samvete och rena produkter i källaren. Min uppfattning om källaren är att det ska vara en ren och bekväm plats, där man seriöst kan följa den naturliga omvandlingen av druvor till vin. Vi tror och hoppas att, med vår passion och dedikation, ha naturen på vår sida.”
Det fortsatta arbetet med vingårdens utveckling ligger just nu på planeringsbordet. Musella vill gärna expandera, men i lagom takt. Just nu har de kapacitet och möjlighet att hantera ytterligare någon hektar och försök kommer göras med plantering i den gamla Pergolastilen.
När den största delen av deras verksamhet numera sköts för hand har de inte längre behov av Guyot-planteringar. Några av deras druvsorter, exempelvis den känsliga Corvinone, skulle må bra av Pergolans skugga mot Italiens starka sommarsol. Det finns planer på att byta ut den tunga gamla traktorn till en modernare och lättare maskin för atundvika åverkan på jorden så mycket som möjligt. Samtidigt görs nya experiment för tillverkningen, exempelvis lagring i marmorfat och andra stensorter och ca 600 liter av den, för oss välkända Valpolicella Superiore, har trampats med bara fötter för att jämföra mot den normala pressningen.

Frukten, renheten och elegansen
Vad Maddalena anser vara det bästa med sina viner förklarar hon: ”Frukten, renheten och elegansen. Utöver mina viner älskar jag relationen mellan jorden och vingårdarna och hur de direkt avspeglas i vinet. Jag är väldigt stolt över att dessa egenskaper blir mer och mer tydliga, årgång efter årgång, tack vare biodynamik och de förändringar dess principer gett oss.”
Det är en lång och mödosam väg att gå, en omvandling till ekologisk vingård har kostat mycket energi för personalen på Musella men det har varit en passionerad resa som nu äntligen ska börja leverera resultat.
Maddalena ser ljust på framtiden: ”Jag kan berätta för er att Musella redan har förändrats mycket och att nästa steg är att hålla denna riktning, utan rädsla, men med passion, förtroende och ett stort leende på våra läppar. Vi har också förberett oss så gott det går på att acceptera misstag, att ta lärdom av dem och att gå vidare utan skam. Jag anser att vi precis börjat att ha kul på riktigt i Musella och med stor entusiasm tar vi oss an morgondagen. Förhoppningarna är höga men vi tror att den som hoppar på vårt tåg kommer att åka med glädje!”

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget