Christian Drouin

Christian Drouin var en passionerad calvadosentusiast som 1960 köpte gården Fiefs Sainte-Anne vid Gonneville nära Honfleur i Normandie, i hjärtat av AOC-området Pays d’Auge – den appellation som rankas högst i calvadosdistriktet där man odlat äpplen sedan 1600-talet. Christian Drouin hade bestämt sig för att tillverka världens bästa calvados. I flera år reste han runt bland krigsänkor och små producenter i trakten och köpte på sig fat med gammal ädel bortglömd calvados. Han skaffade en vedeldad kopparpanna och gav projektet fri budget och obegränsat med tid. Han tog hjälp av traktens erfarna producenter och konsulterade även mästerdestillatören Pierre Pivet, då inget skulle lämnas åt slumpen.

1969 flyttade Christian Drouins son, med samma namn, hem till gården och det var då allt började ta fart. Tillsammans började far och son sin långa resa och idag har Christan Drouin byggt upp ett rykte som en av de bästa producenterna i området. Merparten av deras produktion exporteras till exklusiva restauranger och butiker i USA, Japan, Tyskland, Skandinavien och Italien.

I början av 1990-talet flyttade Christian Drouin stora delar av produktionen och lagret från Gonneville till en gammal hästgård från 1600-talet. Gården döptes till Domaine Couer de Lion (huset lejonhjärta) och renoverades från grunden. I dag finns där också kapacitet för att ta emot stora besök med guidade visningar, provsmakning och butiksförsäljning.

I deras lador finns idag stort sortiment av årgångscalvados. Både egenproducerad och sådan som kommer från fat som köpts upp under decennier från andra anrika producenters lager. I samlingen finns till och med helt unika förkrigscalvados från 30-talet.

Äpplena som används till deras calvados kommer i huvudsak från odlingarna vid Fiefs Saint Anne men också från yngre odlingar vid den nya gården. Ett 20-tal sorter används. Det är i regel små och bittra äpplen med lågt skördeuttag. När äpplena skördas skakas träden för hand så att frukterna faller ned på ett skynke. Sedan handplockas de och får eftermogna i jutesäckar.

Christians Drouins calvados tillverkas delvis i en drygt 70-årig vedeldad panna byggd 1946 av dess förre ägare, calvadoslegendaren Pierre Pivet. Den mobila pannan är en av de sista i sitt slag. Förr flyttades den runt i trakten men står nu fast på gården där den arbetar tillsammans med en traditionell gasvärmd alambic av armagnactyp.

Sedan ett par år tillbaka är det Guillaume Drouin som sitter vid rodret. År 2013 tilldelades man den mest ärofyllda utmärkelse ett destilleri kan få vid World Spirits International Competition – best distillery in the world.

Produkter av Christian Drouin

Mer information om cookies kan du läsa mer om här

Alsnögatan 11, 116 41 Stockholm

Tel: 08-556 947 00

E-post: info@enjoywine.se