Villa al Cortile

Montalcino reser sig mellan 350-500 meter över vattenytan på kuperade sluttningar bland de största floderna i Siena-provinsen: Ombrone, Asso, Arbia och Orcia. Till söder om berget Amiata, som mäter 1740 meter och kan kallas för ”väktaren av Montalcino”, då det skyddar territoriet från extremt väder, så som stormar, låga temperaturer, hagelstormar samt snö från Alperna. Vinodlingsområdet Montalcino är en officiell vinzon som sprider sig över ungefär 2000 hektar.

Montalcino-området är dock inte officiellt uppdelat i distrikt, men det finns en bred uppdelning mellan de nordöstra och sydvästra vinlägerna. Denna gängse uppfattning av delningen har sin bas i att Montalcino är berikat med ett brett spektrum av mikroklimat och jordtyper. Villa Al Cortile är en egendom på totalt 12 hektar där 8 hektar är beläget i Montosoli som ligger i norra delen av Montalcino och 4 hektar ligger i Lavacchio som ligger på de sydvästra sluttningarna av Montalcino.

Placeringen av både vingårdarna ger Villa Al Cortiles viner en egen och helt unik karaktär. Vingårdarna i nordöstra Montalcino har en nord/nordöstligt exponering, vilket medför kallare medeltemperaturer som ger vinet hög syra och är det som utgör huvuddelen av en klassisk Brunello, perfekt för långt åldrande och lagring. De sydvästra vinodlingarna har en lång solexponering och berikas av varma vindar som kommer från kusten, vilket ger vinet en friskhet och dess varma samt fruktdrivna karaktär.

De unika väderförhållandena som är typiska för hela området spelar en avgörande roll, särskilt under de avgörande mognadsmånaderna, när tidigt morgonsolen tidigt tar bort den kalla luften från natten och ger långa varma dagar. Dessa varma dagar och kalla nätter förlänger växtsäsongen, något som i sin tur ger finess och djup uttryck för vinets parfym.

Produkter av Villa al Cortile

Alsnögatan 11, 116 41 Stockholm

Tel: 08-556 947 00

E-post: info@enjoywine.se