fbpx
Öppna meny
2 maj, 2017

Skalmacererade viner

Dyk in i världen av skalmacererade viner, där tradition möter innovation. Dessa unika viner, ofta kallade orangeviner, bjuder på en spännande palett av smaker och färger, och representerar en nyskapande sida av vinmakningen.

Dela på Twitter Dela på Facebook

En färgglad redogörelse för en 7000 år gammal nymodighet

Vitt vin, rött vin, rosévin, mousserande vin. Vin framställs i de flesta delarna av världen och det kommer i olika färger, smaker och stilar så de flesta har möjlighet att hitta det vin som talar till just dem. En speciell typ av vin som inte fått så mycket uppmärksamhet men som det börjat talas mer om under de senaste åren är det orangea vinet, vilket kan verka märkligt då det faktiskt härstammar från en cirka 7000 år gammal tradition.

Orangea viner är egentligen ingen egen kategori utan en vinmakningsteknik vid framställning av vita viner. Vinmakningen liknar mer framställningen av ett rött vin då druvornas skal får ligga kvar och macerera under, och i många fall efter jäsningen, vilket bidrar till den orangea färgen och som även gör att man många gånger känner en liten strävhet i vinet.  Orangea viner är alltså gjort på druvor som används för vitvinsframställning, men som vinifierats som ett rött vin. Därför väljer allt fler att kalla dessa viner för skalmacererade viner, då det är en mera korrekt beskrivning. Dess raka motsats är en Blanc de Noir, där man använt röda druvor, men anammat samma vinmakning som för vitvinsdruvor.

Med anor i Kaukasien

Det här sättet att göra vin på härstammar från det forna Kaukasien. Det enda som behövdes då för att göra vin var mogna druvor och en större lerkruka. Man mosade druvorna i krukan, grävde ner krukan i jorden och lät den stå några månader. Det var så de allra första vinerna tillverkades för cirka 7000 år sedan. Principen för framställningen är densamma än idag, men kanske med en smula mer finess. De gröna druvorna mosas och läggs i ett kärl, ofta av keramik eller cement, och lämnas sedan i allt från fyra dagar till ett år med både skal och kärnor kvar. Framställning av skalmacererade viner är oftast naturlig vilket innebär att vinerna får spontanjäsa, inga tillsatser är tillåtna utom något lite svavel i samband med buteljering.

Det har talats om att det skalmacererade vinet är ett modernt påhitt, en nymodighet, och på många sätt är det ju just så, men samtidigt ett ca 7000 år gammalt modernt påhitt som fått en renässans de senaste åren. Den breda paletten med en frisk syra och en fyllig tydlig fruktighet i kombination med mineraler och örter gör de skalmacererade vinerna när dom är som bäst till unikum i vinvärlden. Stilen är många gången raka motsatsen i jämförelse med traditionellt framställda vita viner utan att för den skull vara ett sämre vin. Det är just detta som under många år delat journalister, bloggare, sommelierer och andra vinkännare i två läger. För eller emot skalmacererat. Det är först under det senaste 1-2 åren vi börjat se att acceptansen börjat öka och det är förmodligen bara en tidsfråga innan bägge läger upplöses och alla börjar krama varandra. Ett bra vin är alltid ett bra vin. Oavsett framställningsmetod.

Våra skalmacererande producenter

Vi på Enjoy Wine & Spirits har flera spännande producenter som arbetar med skalmacerering.

Radikon och Paraschos i Friuli, Italien, San Fereolo i Piemonte, Italien, Jurtschitsch i Kamptal, Österrike, Branco Cotar i Karst, Slovenien (kommer i höst). Ytterligare producenter är på väg in.

Nedan har vi valt att presentera två av pionjärerna inom området skalmacererade viner.

Azienda Agricola Radikon

Stanko Radikon var en av pionjärerna när det kommer till naturviner och viner med extremt lång skalkontakt. Stankos filosofi för vinproduktion är lika enkel som den är komplex – att producera ett vin som är helt naturligt. Ett vin där ärlighet och äkthet är viktigare än linjär kvalitet, även om det kan bidra till stora variationer mellan årgångarna. Generiska viner som strävar efter att minimera årgångsvariationer är helt ointressant för Stanko Radikon, viner ska ha en personlighet. Tillsammans med Jokso Gravner som förövrigt är granne till Radikon var man de som för drygt 20 år sedan först började anamma de uråldriga traditionerna som naturvinsfilosofin bygger på

Paraschos

Evangelos Paraschos kom från Grekland till Italien och Friuli på gränsen till Slovenien, i mitten av 90-talet för att studera. Han träffade kärleken i dubbel bemärkelse – både sin hustru och vinet – och valde att stanna i Italien för att ta upp vinmakning på heltid och självklart för att få leva med sitt livs kärlek. Sedan starten 1998 har hans egendom vuxit till dagens cirka 10 hektar.

Precis som sina grannar Radikon, Gravner och Princic med flera, jobbar Paraschos naturligt. Samtliga viner får jäsa spontant med skalmacerering olika länge beroende på druvsort och årgång. Paraschos experimenterar även en hel del med jäsning och lagring i amforor vilket ger spännande smakvariationer.

 

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget