Fontanafredda, Piemonte, Italien

Om Fontanafredda – European Winery of the Year 2017

Fontanafredda grundades den 17 juni 1858 i Serralunga d’Alba av den förste kungen av Italien, Vittorio Emanuele II. Efter att ha förälskat sig upp över öronen i en lokal flicka vid namn Rosa Vercellana gav han Rosa denna estate och adlade henne till grevinna av Mirafiore.

Deras son, Emanuele Guerrieri, beslöt sig att börja odla vin och 1878 sattes de första vinstockarna på Fontanafredda. Efter vinlusens härjande och finanskrisen på 1920-talet var familjen tvungen att sälja Fontanafredda till Monte dei Paschi di Siena 1931.

Paschi di Siena, som är världens äldsta bank, drev egendomen fram till 2008, då en ny finanskris var ett faktum. Då köpte den lokala entreprenören Oscar Farinetti tillsammans med Luca Baffigo Filangieri en majoritet av aktierna från banken, och driver idag Fontanafredda som inkluderar 100 hektar vinodlingar.

1996 anslöt den dynamiska och kompetenta vinmakaren Danilo Drocco och tog över ansvaret för Fontanafreddas viner. De förändringar som gjorts; omplantering av vingårdar, ny vinifieringsanläggning och renovering av källaren har resulterat i att Fontanafredda återigen är bland de främsta av producenterna i Barolo.

Ränderna går aldrig ur Fontanfredda.

Fontanafredda – Europas bästa vinhus

Fontanafredda utsågs till European Winery of The Year 2017 under Wine Star Awards, ett pris som främjas av den amerikanska vintdningen Wine Enthusiast.

Så här glad blev Fontanafreddas ordförande Oscar Farinetti efter utmärkelsen:

Mer information om cookies kan du läsa mer om här

Alsnögatan 11, 116 41 Stockholm

Tel: 08-556 947 00

E-post: info@enjoywine.se