Fontanafredda från Piemonte

Italiens första kung grundade egendomen Fontanafredda. Resten är vinhistoria!

Fontanafredda – Europas bästa vinhus

Fontanafredda utsågs till European Winery of The Year 2017 under Wine Star Awards, ett pris som främjas av den amerikanska vintidningen Wine Enthusiast.

Så här glad blev Fontanafreddas ordförande Oscar Farinetti efter utmärkelsen:

 

 

Detta är vinhuset Fontanafredda

Fontanafredda grundades den 17 juni 1858 i Serralunga d’Alba av den förste kungen av Italien, Vittorio Emanuele II. Efter att ha förälskat sig upp över öronen i en lokal flicka vid namn Rosa Vercellana gav han Rosa denna estate och adlade henne till grevinna av Mirafiore.

Deras son, Emanuele Guerrieri, beslöt sig att börja odla vin och 1878 sattes de första vinstockarna på Fontanafredda. Efter vinlusens härjande och finanskrisen på 1920-talet var familjen tvungen att sälja Fontanafredda till Monte dei Paschi di Siena 1931.

Paschi di Siena, som är världens äldsta bank, drev egendomen fram till 2008, då en ny finanskris var ett faktum. Då köpte den lokala entreprenören Oscar Farinetti tillsammans med Luca Baffigo Filangieri en majoritet av aktierna från banken, och driver idag Fontanafredda som inkluderar 100 hektar vinodlingar.

1996 anslöt den dynamiska och kompetenta vinmakaren Danilo Drocco och tog över ansvaret för Fontanafreddas viner. De förändringar som gjorts; omplantering av vingårdar, ny vinifieringsanläggning och renovering av källaren har resulterat i att Fontanafredda återigen är bland de främsta av producenterna i Barolo.

Ränderna går aldrig ur Fontanfredda.

 

 

Recept

Orecchiette med svamp, pancetta, gröna bönor och hasselnötsströssel

En italiensk pastarätt som passar bra till ett vin på druvan Nebbiolo.

Receptet är framtaget tillsammans med Johanna Westman, Mosebacke matstudio.

(5)

Risotto di zucca, funghi trifolati e tartufo

En italiensk specialitet som tillsammans med skogens guld, kantareller, tryffel och pumpa blir en perfekt hösträtt. Passar bra till Barbera eller Barolo.

Receptet är framtaget tillsammans med Johanna Westman, Mosebacke matstudio.

(1)

Tagliata på hjort- eller oxfilé med grön polentakaka och svamp

Gå Italien hela vägen. En lyxigare rätt med hjort- eller oxfilé som matchas med Kungen av vin, en klassisk Barolo.

Receptet är framtaget tillsammans med Johanna Westman, Mosebacke matstudio.

(2)

Renkalv med morotspuré och skysås

Att vilt och Barolo går perfekt ihop är sen gammalt och det är detta recept ett utmärkt exempel på.

Receptet är framtaget av Livets Goda Vinet & Maten.

(0)

Rödvinsglacerat lammrack med ugnsbakade grönsaker

För att komponera en härlig trerätters middag rekommenderar vi även Carpaccio på rökt tonfisk med lime och parmesan (4 pers) till förrätt och till efterrätt en Zabaioneparfait med rostad cocos och rårörda bär (4 pers).

(2)

Pasta Spaghetti med blandad skogssvamp och pecorino

En pasta som matchas med rätt typ av vin är svårslaget. Och du vet väl att svamp älskar röda viner på druvorna Nebbiolo och Barbera från Piemonte?

(1)

Spaghetti all'Aragosta (hummer)

Spaghetti med hummer, schalottenlök, vitt vin och olivolja i härlig smakkombination.

(3)

Alsnögatan 11, 116 41 Stockholm

Tel: 08-556 947 00

E-post: info@enjoywine.se

På denna webbplats jobbar vi med cookies för att förbättra din surfupplevelse. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter enligt GDPR. Läs mer