fbpx
Öppna meny
,
16 januari, 2019

Dryckestrender 2019

Här kommer årets första spaning om vad vi ska dricka och hålla utkik efter under 2019. Vinåret har precis börjat och vi har mycket att se fram emot. Vi har listat 6 trender som vi tror på.

Dela på Twitter Dela på Facebook

La Spinetta

Barbera #makebarberagreatagain

Efter druvan Nebbiolo’s raketår 2018, med specialböcker och fokus i media, har ryktena redan börjat spridas om prishöjningar på Systembolaget och inflation för Barolo- och Barbaresco-intresset i de svenska vindrickarleden. Nebbiolo kommer alltid vara den högst rankade druvan i Piemonte, och den kommer fortsätta sina glansdagar. Dock visar trenden att ett nytt intresse för den lite lägre prissatta Barberan börjar ta form.

Barbera som även kallats Folkets Vin odlas över hela Italien och är en av de mest odlade totalt sett. Kändast är dock vinerna från Piemonte och mer specifikt kring städerna Monferrato, Alba och Asti. Traditionellt har det varit stora skördeuttag som vattnat ur både vinet och dess anseende. Trenden nu, är lägre skördeuttag och lagring på små nya ekfat vilket gett högre koncentration, strävhet och syra. Vinbarer har varit snabba att plocka upp trenden och många serverar redan sedan en tid Barbera på glas, gott och prisvärt. Intresset för druvan är alltså på väg uppåt igen och vi kan stolt presentera en rad av toppvinerna i olika prisklasser, bl. a. från trotjänarna Briccotondo och Ca’ di Pian till beställningssortimentets Raimonda och Mirafiore Barbera d’Alba Superiore.

Cotes du Rhone Terre de Mistral

Vita Rhôneviner

Châteauneuf-du-Pape i all ära, men Rhônedalen är lång och det är verkligen inte endast nere i söder man hittar finvin. Längst uppe i norra Rhône hittar vi områden som Hermitage, Côte Rotie, Cornas och St Joseph, dominerat av druvan Syrah.

Prislappen är ibland hög men långt ifrån lika dyrt som de viner de i klass kan jämföras med från betydligt namnkunnigare områden som Bourgogne och Bordeaux. Men det som trendar just nu är dock vita viner från Rhône. Några av de bästa finns i Condrieu på druvan Viognier, men även under den mer vida appelationen Côte du Rhône hittar vi mycket intressanta viner på andra druvor.

Rhône-viner baserade på Marsanne och Rousanne har ofta en fetare och snudd på vaxig känsla. Produkter som domineras av Viognier är mer aromatiska och har en lägre syra. Generellt är vinerna fylliga och har inslag av tropisk, ibland torkad frukt. Andra vanligt förekommande inslag är örter, fikon, honung eller en lätt rökighet.

Under Sommelierernas Dag i Göteborg ägnas de vita vinerna från Rhône en föreläsning av vingurun Michel Jamais under seminariedagen (lördag 2/2).
Upptäck gärna Terre de Mistral Reserve Côte du Rhône Blanc på druvorna Grenache Blanc, Viognier och Roussanne.

”Udda vinländer”

Gamla och Nya Världen är begrepp som var och varannan numer slänger sig med. Vin har dock producerats på fler platser i världen, utanför den givna vinkartan. Gamla vinländer som Slovenien, Ungern, Grekland, Turkiet, Kroatien, Georgien, Bulgarien, Rumänien, Moldavien och till och med Marocko börjar göra framsteg, framför allt med nya djärva vinmakare som går den ekologiska och hållbara vägen med lokala druvor och traditionella metoder. Bakom järnridån massproducerades bulkvin med motto kvantitet före kvalitet, nu är det tvärtom och småskaliga och hantverksmässiga vinmakare börjar rita sig ett namn på vinkartan. Många av vinerna härifrån är så kallade naturviner och släpps i regel i små partier på Systembolaget. Men medans naturvinsbegreppet sakta börjar vattnas ur, har vi fortfarande många ny länder, områden, druvor och metoder att utforska. Upptäck gärna vinerna från Radikon (förvisso i Italien på gränsen mot Slovenien, men pionjär), Čotar (Slovenien) och Paraschos (Slovenien/Italien).

 

Nya världen

Begreppet Nya Världen står egentligen för bortom Europa. Hit har räknats Sydafrika, Australien, Nya Zeeland, Syd- och Nord Amerika. Under många år har Sydafrika och Australien varit ledande på Systembolagets försäljningslistor, men boxviner med allt för generiska innehåll samt konsumenternas nya tankar om hållbarhet, problem med långa transporter etc. gjorde att dessa viner tappade mark mot Europa igen. Nu ser vi dock att en ny trend är tillbaka och många unga lovande vinmakare tar plats och gör viner från klassiska ”nyavärldenområden”, men med en helt ny vision och karaktär. Terroirdrivna viner på lokala druvor, precis som vi ser i gamla ”gamlavärldenområden”. Viner som inte smakar som förväntat i jämförelse med dess föregångare och viner med liv och kraft, ekologiskt odlade och med en ny generation vinmakare som har hållbarhet i fokus när det kommer till odling och distribution. Bäst att hålla koll på är Sydafrika och Chile och under året släpper vi några spännande nyheter därifrån. Andra på framåtmarsch är Australien och Argentina.

Underwood

Vin på burk

I USA kommer vin på burk starkt, något vi endast sett en bråkdel av här, men där vi har Union Wine Company och deras Underwood på burk, både som vit Pinot Gris, rosé, röd Pinot Noir och det mousserande The Bubbles, värt att kolla upp, även ur miljösynpunkt!

barrels & Drums ginger beer

Och för dig som inte gillar vin…

 

Vad ska då de som inte gillar vin hålla koll på under 2019? Förra året såg vi en boom av Ginger Beer, kanske med lite hjälp av den varma sommaren, men också för att det låg rätt i tiden, inte bara för lata dagar vid stranden. Bartenders runt om i landet började redan något år innan att skaka fram anrika recept på Ginger Beer-influerade drinkar vilket resulterade i att den gamla klassikern Moscow Mule fick ett ansiktslyft och åter hamnade i rampljuset. Moscow Mule uppfanns på kändispanget Cock ’N Bull i Los Angeles under 40-talet och innehåller förutom Ginger Beer; vodka, lime och limejuice som serveras i en kopparmugg. I vår lanserar vi en uppföljare på förra årets succé Barrels & Drums Ginger Beer. Barrels & Drums Moscow Mule på flaska, fast med en liten cucumber twist på det klassiska receptet.
OBS! Släpps 1 juni 2019

Och vad spår våra produktchefer inför 2019?

Wilhelm Schultz – ”När det gäller röda viner kommer de att komma oekade och med minimalt eller helt utan tillsatt socker från områden där detta traditionellt inte är vanligt”.

Magnus Lansman – ”Jag tror stenhårt på att mousserande rosé kommer att ta stora andelar av bubbelkategorin detta år. På röda sidan tror jag att Pinot Noir fortsätter sin ökning och sedan kommer vi nog se att Dolcetto kommer att börja röra på sig i positiv riktning”.

Torbjörn Rolander – ”Naturvinsbegreppet sprider sig och börjar vattnas ut. Vin på burk i år igen… Vin/Cider/öl blandningar med frukter, humle etc. kommer också komma mer och mer”.

Anna Olsson – ”Ökande trend; Naturvin, Rosébubbel & Pinot Grigio. Bakåtgående trend; Stilla Rosévin & Amarone”

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget