fbpx
Öppna meny
20 juli, 2016

Hållbarhet och vin

Lär dig vad märkningarna betyder

Ekologiskt, biodynamisk, hållbar, naturvin, fairtrade och klimatsmart… Är det viktigt för dig att välja rätt, att göra ett medvetet val för miljön och vår värld när du handlar en flaska vin?
I dagsläget är det inte helt enkelt att veta vad som är vad. Det finns ett flertal olika begrepp som vinvärlden svänger sig med, ekologiskt, biodynamiskt och naturligt vin. Därtill har vi andra begrepp som hållbart producerat (sustainable) och Fairtrade (rättvisemärkt). Det är lätt att missuppfatta vad dessa begrepp egentligen innebär inom vinproduktion, därför gör vi här ett försök att reda ut begreppshärvan.

Dela på Twitter Dela på Facebook

Ekologiskt vin

Motsatsen till ekologisk vinodling kallas konventionell vinodling, vinodling där man använder industriellt framtagna bekämpningsmedel. I den ekologiska odlingen är alla typer av framställda medel förbjudna men det är tillåtet att använda naturliga medel som till exempel svavel och bordeauxvätska (en blandning av kopparsulfat och släckt kalk) för att bekämpa svampsjukdomar. I de flesta fall reglerar den ekologiska märkningen bara odlingen av druvorna, inte tillverkningen av vinet.
Att omvandla en vinodling till ekologisk certifierad tar tre år och är mycket kostsam. På grund av detta väljer en del vinbönder bort certifieringen, de har helt enkelt inte råd. Ett vin som saknar ekologisk märkning kan alltså vara producerat på ett ekologiskt vis i alla fall, för att få reda på sådant som konsument måste man skaffa information om producenten.

Biodynamiskt vin

En förutsättning för att odla biodynamiskt är att man till en början med även odlar ekologiskt. Men biodynamisk odling innebär även en massa andra saker, vissa kallar detta hokus pokus och rappakalja, andra tycker det är något helt naturligt. I biodynamisk vinodling utgår man från filosofen Rudolf Steiner och antroposofisk lära samt  användandet av olika naturpreparat. Grundtanken är att vingården är ett självförsörjande kretslopp. Det ingår även en del moment som bygger på astrologi, till exempel att månen ska ha en viss position när man ska bespruta vingården med naturpreparaten för att på så sätt uppnå bästa resultat. Biodynamiska viner kan certifieras och kan då bära ett Demeter-märke. Vinerna uppfyller även kraven för ekologisk odling, därför är de ekomärkta på Systembolaget.

Naturvin / Vin Nature

Naturvin är ett relativt nytt inslag i vinvärlden. Målet för dessa vinproducenter kort sammanfattat att ha så liten påverkan på tillverkningsprocessen som möjligt och en strävan för att minimera användning av tillsatser och andra tillverkningsmetoder, som påverkar slutprodukten.  Det finns ingen övergripande certifiering eller märkning för dessa typer av viner därför kan olika naturvinproducenter tolka ”den naturliga tillverkningsprocessen” på olika sätt.  Ofta innebär det att druvorna skördas för hand och att inga kemiska bekämpningsmedel används i vingården. Flertalet naturvinsproducenter hävdar att man bara får använda naturliga (vilda) jästsvamparna som finns i när druvmusten jäser till vin. Majoriteten är också överens om att det är tillåtet att använda sig av svavel (sulfit), dels i form av det svavel som kommer naturligt via jäsningsprocessen, dels det svavel som tillsätts för att göra vinet mer hållbart och inte oxidera. Men det handlar här om minimal användning och många producenter väljer att inte tillföra svavel alls.
Ett problem med de naturliga vinerna är att det ofta finns risk för defekter, detta beror främst på de låga halterna av sulfiter. Vinerna är oftast känsligare för lagring och förvaring. Just därför är det vanligare att hitta naturviner i mindre kvantiteter på restauranger än på Systembolaget.

Fairtrade/Rättvisemärkt/Fair for life

Dessa certifieringar existerar bara inom vinproduktionen i vissa länder. Du kommer aldrig att hitta ett fairtrademärkt vin från t.ex Tyskland.Fairtrade arbetar för att förbättra förhållandena för de som arbetar med vinodling i Argentina, Chile, Sydafrika, Brasilien och Libanon. Kriterierna innefattar bland annat följande: begränsningar för kemikalieanvändning samt hälsofrämjande åtgärder, krav på långsiktiga handelsrelationer, demokratiutveckling, t ex att varje odlare/medlem har rätt att uttrycka sina åsiker och vara delaktig i beslutsfattande inom producentorganisationen. Man har även tydliga krav på minimilöner och förbud mot barnarbete.
Vid försäljningen av vindruvorna betalas en premie ut till ett konto som odlarna/de anställa förfogar över. Premien används till investeringar i lokalsamhället eller i verksamheten. Ofta investeras premien i till exempel skolor, skolmaterial, sjukvård och vattenrening.

Hållbar / sustainable

Ett snårigt begrepp eftersom det finns en mängd olika märkningar där många kontrolleras genom självkontroll. Det är alltså enkelt att fuska. Kraven är inte lika hårda som för ekologisk odling, ofta handlar det om en minskning av bekämpningsmedel istället för ett totalt förbud. Märkningen omfattar även produktionen i vineriet, t.ex vilken slags energikälla som används och hur vatten och rester från vinproduktionen hanteras.
Klimatsmart
Vill du ha koll på vilken koldioxidbelastning ditt favoritvin orsakar kan det bli knepigt. När det gäller koldioxid gäller inte att ”närmast är bäst” alltså att viner från europa alltdi har mindre koldioxidpåverkan än viner från t.ex Nya Zeeland. När det gäller koldioxid kan en vintransport från Tyskland belasta miljön mer än ett vin som rest hela vägen från Chile. Men det kan vara tvärtom också. Det beror helt och hållet på transportsätt och förpackningstyp. Fler och fler vinimportörer väljer att klimatkompensera sina frakter, då kan du vara säker på att göra ett klimatsmart val. Enjoy Wine & Spirits var först ut i Sverige att klimatkompensera alla frakter 2013.

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget