Nyheter på Systembolaget i februari 2019

Fredag 15 februari är det dags igen. Tillfälliga och exklusiva sortimentet fylls på med en rad spännande nyheter. Vi har glädjen att återigen kunna erbjuda Österrikiska Fuchs und Hases smått fantastiska och helt naturliga Pet Nat, denna gång vol. 4. Ytterligare en som jobbar helt naturligt är Nicoletta Bocca i Italienska Piemonte där hon gör sina eftertraktade viner under namnet San Fereolo. Denna gång släpper vi hennes Dogliano Superiore på 100 % Dolcetto. Efter framgångarna för Sydafrikanska Delaire Graffs Chenin Blanc och Rosé lanserar vi nu en frisk och härlig Sauvignon Blanc, mycket passande till en klassisk Chèvre Chaud.

15 februari – Vita Viner

91156 Jurtschitsch Grüner Veltliner Ried Dechant EKO 2017
249 kr (420 fl)
Österrike, Niederösterreich, Kamptal
Grüner Veltliner 100 %
Alk 13 %

Ett vin fyllt av klassiska Grüner Veltliner markörer, vitpeppar, Earl Grey, gula plommon och regnduschad granit. Lång komplex eftersmak med gröna päron, mineraler och sommarblommor. Gott att dricka nu men kan sparas ytterligare 15 år utan att försämras. Passar till Eleganta och smarika fisk och skaldjursrätter.

Efter skörd sker en rigorös kontroll av druvorna. Inga botrytisangripna druvor får åka med ner till det som skall bli must. Efter avstjälkning får vinet jäsa spontant i stora 2000 liters fat på Österrikisk ek från Stockinger. Efter ca 10 månader till ett år på fat sker en lätt klarning och vinet buteljeras därefter.

1 februari – Vita viner

delaire graff sauvignon bland 2018
99320 Delaire Graff Coastal Cuvée Sauvignon Blanc 2018

135 kr (2 400 fl)
Sydafrika, Western Cape, Coastal Region
90 % Sauvignon Blanc, 10 % Semillion
Alk. 14 %

Torr och mycket frisk med viss elegans och härlig mineralitet och toner av passionsfrukt, svartvinbärsblad och örter.
Druvorna skördas för hand från områdena Stellenbosch, Durbanville och Darling och vinifieras separat. Efter jäsning på temperaturkontrollerade ståltankar får vinet ligga en kort tid på sin jästfällning för bättre struktur innan det blendas och buteljeras. Delaire Graff Estate grundades 2009 av diamanthandlaren Laurence Graff. Egendomen omfattar 20 hektar vingårdar. Coastal Region är ett större område som omfattar flera mindre distrikt kring Kapstaden. Druvorna till detta vin kommer från vingårdar i Durbanville, Stellenbosch, Darling och Franschhoek.
Mycket gott som sällskapsdryck, till lätta sallader eller till en klassisk Chèvre Chaud.

Sagt i pressen
Dina Viner Proffessional Edition Issue 320
Fyndvin – 88 poäng

Mousserande viner

Pet nat 2017 vol 4
91289 Fuchs und Hase Pet Nat Vol 4 2017

169 kr (600 fl)
Österrike
Grüner Veltliner 30 % och Muller Thurgau 70 %
Alk. 11,5 %

Smaken är ung och frisk med inslag av grillade citroner, örter och krut. Eftersmaken är lång och mineralrik med inslag av gröna örter och grapefrukt. Efter skörd och avstjälkning sker en första jäsning tillsammans med druvskalen i rostfria ståltankar. Efter några dagar förs den inte helt utjästa musten över på flaska och försluts med kronkapsyl. En andra kolsyregivande jäsning sker här och därefter är vinet klart för försäljning. Gott att dricka nu men kan sparas ytterligare minst 5 år utan att försämras. Detta är ett allround vin, men kommer kanske bäst till sin rätt i samband med ostbrickor och charktallrikar. Inget tillsatt, ingen filtrering eller klarning.
Vinet klassas som naturvin.

Röda viner

San Fereolo Dogliani Superiore
92105 San Fereolo Dolcetto di Dogliani Superiore Valdibá 2016

149 kr (6 000 fl)
Italien, Piemonte, Dogliani
100 % Dolcetto
Alk. 14,5 %

En klassisk version i Dolcetto di Dogliani där du hittar alla markörer. Mogna körsbär, blåbär och viol. Vinet är balanserat med mogna tanniner i bakgrunden. Fruktdrivet och elegant med en lång eftersmak.
Efter skörd avstjälkas druvorna och musten får sedan jäsa spontant på ståltankar utan temperaturkontroll. Efter alkoholjäsning flyttas vinet till stora bottis av slavonsk ek där en andra jäsning (malolaktisk fermentering) sker utan tillsatser av bakterier. Efter fyra månader buteljeras vinet utan filtrering. Endast minimalt med svavel vid buteljering.
Dogliani Superiore hette tidigare Dolcetto di Dogliani och ligger i Piemonte, i nordvästra Italien.

Gott att dricka nu men kan sparas ytterligare 10-12 år utan att försämras och passar till fågel, vilt, vegetariskt, pizza och rätter utan allt för mycket feta tillbehör. Vinet kan klassificeras som naturvin. San Fereolo är certifierade enligt Demeter för biodynamisk odling.

San Fereolo ägs av Nicoletta Bocca. Hon köpte sina första vingårdar 1992, främst små jordlotter som såldes av personer som arbetat länge med marken men blivit för gamla för att fortsätta bruka den. Nicoletta, som ursprungligen är från Milano, hade då ingen erfarenhet av vinodling, utan lärde sig av grannen som alltid varit vinodlare. Hennes anknytning till Piemonte kom av att hennes far brukade ta med familjen till Langhe eftersom området påminde honom om hans ungdomsår som partisan. Nicolettas minnen från dessa resor var god mat, vin, kamratskap och historier från förr. Med tiden erhöll Nicoletta tolv hektar vingårdar samlade på floden Reas högra bank, mellan Dogliani och Monforte d’Alba.
Vinet kan klassificeras som naturvin. San Fereolo är certifierade enligt Demeter för biodynamisk odling.

Sagt i pressen
Expressen, Håkan Larsson. 

Annorlunda och mycket attraktiv dolcetto utan de vanliga sursyrorna, härligt charkvin. Spänstig, fruktig, kärnig doft. Mustig, komplex, god och rik smak. 6 000 flaskor finns. ”

 

 

 

Mer läsning

Alsnögatan 11, 116 41 Stockholm

Tel: 08-556 947 00

E-post: info@enjoywine.se

På denna webbplats jobbar vi med cookies för att förbättra din surfupplevelse. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter enligt GDPR. Läs mer