fbpx
Öppna meny
16 november, 2018

Så påverkar Islays väder Kilchoman

Islay. Berömt för sin whisky, sin vackra natur och en anmärkningsvärd historia. Vädret är å andra sidan ökänt. Temperaturen sjunker sällan under noll, men vindhastigheten överstiger ibland 45 m/s och vid ett tillfälle regnade det i över 90 dagar i rad. Både Islay och Islay’s whiskys, kanske framför allt Kilchoman, är en produkt av denna unika miljö.

Dela på Twitter Dela på Facebook

Barbariska vintervindar

Islays position cirka 25 kilometer väster om Skottlands fastland lämnar ön utsatt för Atlantens stormar. Det betyder att Islay, liksom många närliggande öar, har väldigt få träd.

Istället för trä har generationer av Ileachs (Islay’s befolkning) använt torv som sin huvudsakliga bränslekälla, de bränner den både i sina hem och vid torkning av korn innan destillation. Även om torv inte producerar lika mycket värme som trä, var torven förhållandevis lättillgänglig vid en tidpunkt då Islay sällan handlade med Skottlands fastland.

Efter att ön har moderniserats har också användandet av torv för hushållsbruk blivit mindre vanligt, men för Islays mer traditionella destillerier, inklusive Kilchoman, är torven fortfarande avgörande för att skapa den torra rökiga karaktären för vilken Islay-whisky är känd.

Kilchoman, whisky, landskap

Regn, vind, korn och gäss

Som det gamla ordspråket säger, ”dagens regn är morgondagens whisky” och med åtta destillerier och i genomsnitt 191 dagars regn varje år kommer det kanske inte som en överraskning att Islay har gott om whisky.

Medan regnet ger något inget destilleri kan vara utan; vatten, utgör det en oförutsägbar utmaning för öns bönder. Med det sagt är det lite man kan göra för att styra vädret.

En mer direkt oro är de 40-50.000 migrerande gässen som övervintrar på Islay varje år. Bönderna, inklusive destillerierna själva, måste skydda sitt utsäde från hungriga gäss och vänta tills de lämnar ön i mitten av april innan kornet kan bli sått, cirka 1-2 månader senare än fastlandsbönderna. Det blir en slående effekt med en sen skörd, vilket gör att Islays spannmål utsätts för risken att försämras på grund av höstvädret i väntan på att kornet ska mogna.

Alla dessa förhållanden; regn, vind, spannmål och gäss, spelar en viktig roll i framställningen av Kilchomans korn, vilket i sin tur också påverkar mältning och peatning och slutligen den mängd sprit som kan produceras från varje ton korn. Naturligtvis ger dessa förhållanden även Kilchomans mogna single malt whisky sin unika karaktär.

Islays milda temperaturer

Kanske är det Islays milda klimat som har den största inverkan på Kilchoman. Islay, beläget utanför Skottlands sydvästkust, ligger mitt i Golfströmmen, en undervattensflod av varmt havsvatten som strömmar från Mexikanska golfen till de Yttre Hybriderna.

Vädret på Islay, även om det är vått och blåsigt, är konsekvent varmare än fastlandet, särskilt under de annars kalla vintermånaderna. Mellan sommar och vinter skiljer sig medeltemperaturen på Islay bara 10°C i genomsnitt, från 7°C på vintern till 17°C på sommaren.

Det milda klimatet tillsammans med traditionell dunnage-lagring, skapar en perfekt miljö för stadig och konsekvent mognad av Kilchomans whisky, så att spriten försiktigt dras in och pressar ut ur faten då temperaturerna i lagret ständigt stiger och faller under de olika årstiderna. Den här interaktionen mellan spriten och faten är grunden för mognaden endast kontrollerad av klimatet där whiskyn åldras.

Kilchoman är lika mycket en produkt av Islays klimat som någon annan del av whiskyprocessen. Från sådden av korn till lagrande och mognande av whiskyn, spelar öns unika väder sin roll i att forma Kilchomans distinkta karaktär.

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget