Tre mousserande viner som välkomnar våren

Äntligen börjar vi se ljuset igen, det droppar från taken och knoppar brister. Vårkänslorna bubblar i kroppen som i ett glas mousserande vin. Vi har listat tre sköna vårviner, i olika prisklasser och från olika regioner, som sätter bubblorna i fokus.

…Budgetvarianten av de tre är ett torrt, fruktigt och friskt vin från Italien med härlig mousse och karaktär av citrus, päron, mineraler och örter. Eftersmaken är lång och fruktig med toner mot päronsplitt. Piccini Memoro är gott att dricka nu och vinner inte på lagring. Passar perfekt som aperitif eller sällskapsdryck till vårens första utestunder. Har du middag i tankarna passar det bra till fisk och skaldjur.

Piccini Memoro Sparkling

Piccini Memoro Sparkling Cuvée Extra Dry NV
Artnr. 72567 | 89 kr | Italien | Glera 60%, Vermentino 25%, Chardonnay 10% (Alk. 11%) Socker: 13.5 gram/liter

Hitta vinet på mitt Systembolag

…Vin nummer två hamnar i mellanklassen och finns just nu i Systembolagets tillfälliga sortiment. Från Sydafrika med stor och komplex doft av gula äpplen, kex, mineraler och en hög koncentration. Smaken är torr, frisk, nötig och smörig med bra citrusfrukt och komplexitet. Moussen är elegant och vinet har en lång eftersmak.

Druvorna handplockas från vingården runt Madeba farm i Robertson där jordmånen är mycket rik på kalksten vilket gynnar för stor komplexitet, mineralitet och elegans. Vinet får jäsa på ståltank för att sedan få en andra jäsning på flaska, där vinet sedan vilar 4 år på sin jästfällning innan degorgering. Vinet är en Méthode Cap Classique, vilket är Sydafrikas motsvarighet till traditionell metod, eller Champagnemetoden, med en andra jäsning på flaskan.

Gott att avnjutas redan nu och passa på, då det endast finns i små partier. Vinet kan lagras i upp till 10 år utan problem. Även detta vin är ett perfekt sällskapsvin och riktigt gott till skaldjur. Vill du maxa upplevelsen, servera vit fisk i smörsås till.

graham beck blanc de blanc sparkling

Graham Beck Brut Blanc de Blancs 2014
Artnr: 90213 | 169 kr | Sydafrika | Chardonnay 100% (Alk. 12%) Socker: 5.2 gram/liter

Hitta vinet på mitt Systembolag

…Toppvinet av de tre är en klassisk Champagne från en av Frankrikes största producenter, Nicolas Feuillatte. En Blanc de Blancs på 100% Chardonnay (som sig bör) med ljust gulgrön färg och fin lyster som skiner upp glaset i vårsolen. Äppligt fruktig med ton av vita blommor på nosen. Stor fin mousse i munnen med en balanserad syra och härligt krämiga äppeltoner.

Druvorna till denna Blanc de Blancs är selekterade från de Cru byar som visar Chardonnaydruvan från dess bästa sida. En champagne som kombinerar både finess, subtil elegans och som lagrats i minst 6 år innan den saluförs.

Avnjutes som bäst nu men kan lagras i upp till 5 år till. Lyxigt och fräscht för födelsedagen eller firandet av något annat vårligt, både som aperitif och till rätter på fisk och skaldjur. Prova annars till lättsaltade chips, en riktig superkombo!

Nicolas Feuillatte

Nicolas Feuillatte Blanc de Blancs Collection Vintage 2012
Artnr: 7592 | 329 kr | Frankrike, Champagne | Chardonnay 100% (Alk. 12%) Sockerhalt: 7 gram/liter – Dosage 10,5 g/l

 

Hitta vinet på mitt Systembolag

Mer läsning

Mat & Vin

Vintips till vårens fester

Våren kommer med stora fester. Studenter, nationaldag och bröllop ska firas. Vi äter allt från klassisk buffémat, amerikansk fingerfood till medelhavsinspirerade tapas eller varför inte libanesiskt? Vad du än väljer så har…

Alsnögatan 11, 116 41 Stockholm

Tel: 08-556 947 00

E-post: info@enjoywine.se

På denna webbplats jobbar vi med cookies för att förbättra din surfupplevelse. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter enligt GDPR. Läs mer

På den här webbplatsen förekommer information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den. Välkommen!