Ekologiskt sortiment

Vi arbetar ständigt med att utöka vårt ekologiska sortiment. I dagsläget är 30 procent av vårt sortiment ekologiskt.

Låt oss förklara lite mer om ekologiska viner och hållbar odling.

Ekologiskt vin
Tidigare betydde denna märkning att druvorna är ekologiskt odlade, det vill säga utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Från årgång 2012 finns regler även för själva vinframställningen. De säger att man vid framställning av ett ekologiskt vin inte får använda lika många tillsatser och processhjälpmedel som vid en konventionell vinproduktion. 45 ämnen är tillåtna jämfört med 63. Gränsen för hur mycket svaveldioxid som får tillsättas är också lägre.

Biodynamiskt vin
I grunden arbetar biodynamiska vinodlare som de ekologiska producenterna, men de använder också ett antal naturbaserade preparat samt styr sin odling enligt en astrologisk kalender. Metoderna har sitt ursprung i Rudolf Steiners föreläsningar kring antroposofisk odling.

Viner framställda genom biodynamisk odling uppvisar ofta en större personlighet och håller i många fall ytterst hög kvalitet. Biodynamiskt vin kan certifieras av Demeter.

Naturvin
Det finns idag inget regelverk kring naturviner utan det är lite upp till varje vinmakare att definiera sin egen syn på saken. Gemensamt för gruppen är dock att de oftast har mycket små vingårdar med låg avkastning.

Att tillsätta till exempel socker (chaptilisering) eller vinsyra accepteras inte. Helst ska man bara använda naturlig jäst. Mikrooxidation är inte önskvärt, och inte heller att avlägsna vatten eller alkohol för att öka koncentrationen (omvänd osmos). En tumregel kring svavel är att så lite som möjligt ska användas och i så fall endast vid buteljering, helst inget alls.

Hållbar vinodling
Termen ”Sustainable Wine Growing” är etablerat i framförallt USA, Australien och på Nya Zeeland. Varje land har sina egna certifieringar, men kraven för att få ett certifikat är i stort sett desamma. Man certifierar sig enligt en rad olika kriterier som inte bara behandlar odling av druvor utan allt som rör företaget. Det handlar om återanvändning av vatten, energikällor, transporter och allt annat som har en påverkan på miljön.

Odlingen behöver inte vara 100 procent ekologisk, men många är det. Detta är nog det sundaste sättet att bedriva vinodling om man vill göra högklassiga viner, med minsta möjliga miljöpåverkan och ha en rimlig chans till ekonomisk vinst.

På Systembolaget
Vill du vara säker på att den dryck du köper är ekologiskt eller etiskt framställd?
Håll utkik efter dessa märkningar!

På den här webbplatsen förekommer information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den. När du bekräftar att du är 25 år eller äldre godkänner du också att webbplatsen använder cookies. Välkommen!