fbpx
Öppna meny
2 november, 2020

Det amerikanska valet

Kalifornien står för ca 90 % av den amerikanska vinproduktionen och delstaten är även världens fjärde största vinproducent (efter Frankrike, Italien och Spanien). Mest kända är viner av druvorna Cabernet Sauvignon, Chardonnay och Zinfandel, men eftersom Kalifornien har en mängd olika klimat och jordmåner kan många olika slags druvor finna en optimal odlingsplats. Här finns något för alla.

Dela på Twitter Dela på Facebook

 

Druvorna
De flesta av vinerna är karaktärsfulla endruvs-viner på Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Shiraz, Chardonnay, Riesling eller Zinfandel (delstatens egen druva). Kalifornien har varit pionjär för endruvs-viner som tydligt framhåller druvans namn snarare än producentens, något som underlättat för konsumenter. Både klimat och jordmån varierar i Kalifornien, vilket gör att många olika slags druvor kan odlas.

Kaliforniens 5 vinregioner

  • North Coast: T.ex. Napa & Sonoma
  • Central Coast: T.ex. Livermore & Santa Cruz
  • South Coast: T.ex. Temecula
  • Central Valley: Störst andel produktion
  • Sierra Foothills: Nordöst om San Fransisco

Chockvågen genom vinvärlden
Under 1960-70 talen gjorde en skara amerikanska vinpionjärer betydande insatser som kom att för all framtid förändra synen på amerikanskt vin och därmed bryta den monopolliknande ställning för kvalitetsviner som Frankrikes mest kända distrikt hade. ”The Judgment of Paris” kallas den vinprovning som hölls i Paris 1976 då kaliforniska viner bröt den franska dominansen och vann både den röda och den vita klassen och skickade chockvågor genom vinvärlden.

Delicato Family Wines
Delicato
 är ett familjeägt vinföretag med en rik historia av vinodling i Kalifornien. Grundaren, Gaspare Indelicato kom till USA för mer än ett sekel sedan och planterade sina första druvor i Manteca, Kalifornien. Området påminde honom om Sicilien där hans familj hade odlat vin i generationer tidigare. Med sina tre söner grundade han en vingård och påbörjade byggandet av ett grundmurat rykte om att göra kvalitetsviner. 

Under förbudstiden var försäljning av vinerna svårt. Gaspare hankade sig fram genom att sälja druvorhuvudsakligen till Chicago, där privatpersoner tilläts göra 200 gallon vin för eget bruk (1 gallon = 3,785 liter).  År 1935 beslöt sig dock Gaspare för att själv göra vin av delar av sin skörd och i den gamla höladan på vingården pressades druvorna för hand till det allra första vinet från familjen Indelicato. 

Gaspare lärde upp sina söner Vincent, Frank och Anthony. Denna andra generation drev på och utvecklade familjeföretaget genom att utöka produktionen avsevärt och ”skräddarsy” viner till andra vinerier i Kalifornien. Gaspare förde även över en outtröttlig arbetsmoral och ett engagemang för kvalitet till sina arvtagare. De, i sin tur, expanderade vineriet och köpte mer mark i de främsta lägena för att ytterligare öka familjens rykte och säkra sin position bland de främsta vinmakarna i Kalifornien. 

Vinnare av vinvärldens Oscar
I dag är det tredje generationens familjemedlemmar, Anthonys söner Chris och Jay
Indelicato, som styr skutan. Chris fick 2012 den fina utmärkelsen ”Wine Star Award Winner” som årligen delas ut av tidningen Wine Enthusiast Magazine – en vinvärldens motsvarighet till filmvärldens Oscar. Den fjärde generationen är under utbildning och redo att axla arvet när det är dags. 

Min farfar Gaspare kom till det här landet med något mer än bara en dröm. De val han gjorde tog förvisso decennier av hårt arbete, men tack vare det kunde han uppfylla den drömmen, säger Chris Indelicato, VD och koncernchef för Delicato Family Vineyards i dag. 

Hållbarhet i fokus
Med ett långsiktigt och hållbart tänk producerar familjen i dag vin i Napa,
SonomaLodi och Monterey. Tredje generationens starkaste avtryck är kanske miljöfilosofin, vilken innebär att familjen endast ser sig som långsiktiga förvaltare av den mark de odlar. De eftersträvar en stor artrikedom, så att naturen själv kan skapa sitt eget naturliga ekosystem. 

Familjens omsorg och arbete med exempelvis gården San Bernabe har bidragit till en storslagen naturlig miljö som inte tidigare funnits på denna plats. Bland invånarna på vingården finns i dag allt från vildsvin, prärievargar, kaniner, grävlingar, rådjur, pumor, örnar, falkar, hägrar, starar och gamar till rikligt med fisk i vattendragen.

– Vår familj är känd för sin innovativa förmåga. Jag tillhör den tredje generationen och visst hade det varit enkelt att bara luta sig tillbaka och ta vid där andra generationen slutade. Över 80 år – det är en lång tid att framgångsrikt verka i den oförutsägbara vinbranschen. Att Delicato Family Vineyards finns kvar och växer är till stor del tack vare våra förfäders val att aldrig ge upp, avslutar Chris Indelicato. 

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget