Exklusiva nyheter i juli

Juli inleds med lanseringar av efterlängtade viner från franska Yann Chave och Paolo Scavino i Italien. Lite senare släpper vi även på med några fler exklusiva italienska godbitar i beställningssortimentet från La Spinetta och Fontanafredda.

Tillfälliga och små partier, fredag 6 juli 2018

Yann Chave Crozes-Hermitage 2016
Nr. 95746, 2400 fl, 199 kr
Frankrike, Rhonedalen, Côtes du Rhône, Crozes-Hermitage
100 % Syrah, Alk. 13 %

Kryddig, nyanserad doft med fatkaraktär, inslag av plommon, svartpeppar, björnbär, viol, lagerblad, lakrits och tobak. Mörk, blålila färg. Kryddig, nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av plommon, svartpeppar, björnbär, viol, lagerblad, lakrits och hallon. Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- eller nötkött.

Egendomens historia började år 1970, då Nicole och Bernard Chave köpte fyra hektar mark i Mercurol. En liten del av gården var planterad med druvor, resten var fruktträdgårdar med körsbär, aprikoser, päron och äpplen. Gården växte gradvis då mer land köptes in, och omfattade 1994, 16 hektar. Vinet såldes till en négociant (någon som producerar vin av andras druvor), och man har också varit medlemmar i kooperativ. 2001 tog sonen Yann över verksamheten, och han börjar arbetet med att rekonstruera vingårdarna med högt fokus på kvalitet. Fruktträdgårdarna planterades om till vingårdar, och så småningom producerades de första vinerna under egen etikett.
Yann Chave förfogar totalt över 20 hektar vinodlingar. Druvorna plockades för hand, avstjälkades och krossades delvis. Därefter jäsning och skalmaceration med naturliga jäststammar, i tre veckor, med överpumpning av musten två gånger dagligen. Crozes-Hermitage ligger i norra Rhônedalen. Druvorna till detta vin kommer från vingårdar i kommunerna Mercurol, La Roche de Glun och Pont de l’Isere. Olika delar av vingårdarna är planterade vid olika tillfällen, men medelåldern på stockarna är 20 år.

Yann Chave Crozes-Hermitage 2016
(Samma vin som ovan fast på halvflaska, 375 ml)
Nr. 95751,  360 fl, 119 kr
Frankrike, Rhonedalen, Côtes du Rhône, Crozes-Hermitage
100 % Syrah, Alk. 13 %

Yann Chave Hermitage 2016
Nr. 95750, 96 fl, 599 kr
Frankrike, Rhonedalen, Côtes du Rhône, Hermitage AOC
100 % Syrah, Alk. 13,5 %
Otroligt koncentrerad och djup med komplexitet. Mörka bär dominerar tillsammans med fat, kryddor, té, violer, charkuterier, vitpeppar och mineraler. Fyllig och koncentrerad med otrolig elegans och struktur. Ett mycket stort vin med toner av mörka bär, fat, kryddor, tobak och chark. Druvorna skördas för hand från Yanns 1,5 hektar lilla, sydvästsluttande vingård på Hermitage-berget. Uttaget är endast 35 hektoliter per hektar, och vinstockarna är i genomsnitt 30 år. Efter vinifiering lagras vinet i 12 månader på franska 600 liters ekfat. Passar utmärkt till kötträtter av nöt eller vilt.

Paolo Scavino Sorriso Langhe Bianco 2017
Nr. 96223, 1800 fl, 149 kr
Italien, Piemonte , Langhe
Chardonnay, Sauvignon Blanc och Viognier, Alk. 14 %
Nyanserad, fruktig doft med inslag av päron, honung, vita blommor, citrus och gula krusbär. Ljus, gul färg.Nyanserad, fruktig, mycket frisk smak med inslag av päron, honung, vita blommor, citrus, persika och gula krusbär. Serveras vid 8-10° som aperitif eller till rätter av fisk eller skaldjur.

Beställningssortimentet, måndag 16 juli 2018

La Spinetta Casanova Chianti Riserva 2012
Nr.70081, 269 kr
Italien, Toscana, Chianti
Sangiovese 100%, Alk. 14%
Komplex och inbjudande med mängder av vildhallon, körsbär, örter, kryddor och mogna plommon följt av en mineraldriven fruktsyra. Eftersmaken är lång och elegant. Efter noggrann manuell skörd pressas druvorna och efter alkoholjäsningen får de sin malolaktiska jäsning och lagring på franska ekfat under 24 månader. Efter ekfatslagringen dras vinet om till ståltank där det får vila 10 månader innan det buteljeras. Gott att dricka nu men kan lagras 3-5 år. Passar utmärkt till Bisteca Fiorentina med grillad citron och grönsallad.

La Spinetta Toscana Vermentino 2016
Nr.75014, 199 kr
Italien, Toscana, Chianti
Vermentino 100%, Alk. 13%
Torr med frisk syra, rik och komplex smak av rosmarin, pinjenötter och äppeltoner. Lång, fräsch eftersmak, något nötig. Druvorna skördades för hand och har efter vinifiering lagrats på rostfria ståltankar. Passar till smakrika fiskrätter eller till ljust kött med vårprimörer.

Fontanafredda Pradalupo Roero Arneis DOCG, 2016
Nr.74862 , 149 kr
Italien, Piemonte, Roero
Arneis 100%, Alk 12,5%
Stor doft med inslag av tropisk frukt, mogna päron och acaciahonung. Torr, medelfyllig smak med balanserad syra. Karaktär av tropisk frukt, päron och mineral. Lång eftersmak med honungston. Druvorna plockas för hand i korgar. 50% av vinet macereras 24 timmar i 10 grader och resterande del pressas direkt och jäser separat i ståltankar vid 18-20 grader. Efter jäsningen läggs vinet tillsammans på ståltank vid 5 grader för att förhindra malolaktisk jäsning. Åassar till Pasta Vongole, smakrika fiskrätter eller vegetarisk lasagne.

Fontanafredda Raimonda Barbera d’Alba DOCG, 2016
Nr. 71596, 149 kr
Italien, Piemonte, Barbera d’Alba
Barbera 100%, Alk. 13,5%
Mycket fylligt och fruktdrivet vin med mängder av mogna kösbär, björnbär och kryddor. Vinet har en härlig rostad ekfatston som bärs upp av tanninerna och den friska fruktsyran. Druvorna till detta vin tas från vingårdar i och omkring Serralunga d’Alba. Efter vinifiering där skalen dras om med musten under 7-8 dagar får vinet vila 12 månader på ekfat. Passar utmärkt till smakrik pasta eller kötträtter av nöt, fläsk och vilt.

Mer läsning

Nyheter

Nyheter i mars

Äntligen kommer våren och trots hot om pandemier, stormar och överrumplande snöanfall så är ljuset tillbaka, solen börjar värma och det knoppas i det som snart ska bli omhuldande grönska. Med våren…

På den här webbplatsen förekommer information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den. När du bekräftar att du är 25 år eller äldre godkänner du också att webbplatsen använder cookies. Välkommen!