Jonas Crambys Croque Madame

Simone de Beauvoir hade fel: Kvinnan är inte det andra könet. Kvinnan är det första, åtminstone när det kommer till varma mackor.
Allt blir ju nämligen godare om man lägger ett stekt ägg på det. Det gäller inte minst den franska bistroklassikern Croque Monsieur, som blir den på alla sätt överlägsna Croque Madame bara genom att du tillsätter just ett sådant.

Croque Madame – ingredienser (4 pers.)

  • 8 skivor formbröd
  • dijonsenap
  • 12 tunna skivor kokt skinka
  • 200 g gruyère- eller comtéost
  • 4 ägg
  • 1–2 msk finhackad gräslök

Mornaysås

  • 1 ½ msk smör
  • 1 ½ msk vetemjöl
  • 3 dl standardmjölk
  • 1 nypa riven muskot
  • 4 msk riven parmesanost
  • 100 g gruyère- eller comtéost
  • salt och svartpeppar

Gör så här:

1 . Sätt ugnen på 200 grader och börja sedan med mornaysåsen. En mornaysås är en bechamel med ost, så bli inte rädd utan börja som vanligt och smält smöret i en kastrull på medelvärme. Vispa i mjölet, häll på mjölken och tillsätt en nypa muskot. Koka upp under omrörning till en krämig sås, häll i parmesan och riven gruyère. Låt osten smälta under omrörning. Smaka av med salt och peppar.
2 . Rosta brödskivorna och bre sedan senap på ovansidan på allihop. På fyra av mackorna lägger du tre tunna skivor kokt skinka och cirka hälften av osten och toppar sedan med de andra bröden (senapssidan ner, såklart). Häll mornaysås över hela härligheten och strö över riven gruyère.
3 . Ugnsbaka mitt i ugnen 5–8 minuter eller tills all ost smält och mornaysåsen börjar bubbla och få fin färg. Avsluta med ett stekt ägg, toppa med lite gräslök och servera med en enkel grön- eller tomatsallad och en iskall Kronenbourg i en sådan där löjlig liten flaska. Blunda och återupplev den där första, magiska tågluffen då du köpte en läderhållare till tändaren, gjorde en UV-tatuering runt naveln och fick ihop det/hamnade i slagsmål med en inkastare till Le Banana boat disco i Juan-les-Pins.

Bästa vinet till Croque Madame

Villa Merighi Bardolino 2015 (Italien) – ekologisk
Nr: 3600
Corvina 50%, Rondinella 25%, Molinara 15%, Negrara 10%
12,5%, 750 ml, 89 kr
Vinet är mjukt, medelfylligt och friskt fruktigt med karaktär av körsbär och björnbär.

Receptet är komponerat av Jonas Cramby.

Mer läsning

Alsnögatan 11, 116 41 Stockholm

Tel: 08-556 947 00

E-post: info@enjoywine.se

På den här webbplatsen förekommer information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den. När du bekräftar att du är 25 år eller äldre godkänner du också att webbplatsen använder cookies. Välkommen!