Nicolas Feuillatte – en framgångssaga kryddad med talang, glamour och superkändisar

Nicolas Feuillatte (1926-2014) var en av de många européer som lämnade Frankrike efter andra världskriget för att söka lyckan i USA. 1947 bosatte Nicolas sig i New York och blev där en framgångsrik importör utav kakao och kaffe. Han blev även en välkänd person i internationella jetset-kretsar där han skaffade sig många inflytelserika vänner, något som skulle visa sig lyckosamt i vad som skulle komma att bli Nicolas nästa karriär.

I början av 1970-talet gick hans far bort och arvet innebar att Nicolas kom över mark i Champagne och köpte en vingård tillsammans med sin bror i Bouleuse i västra Champagne. 1976 lanserade de sin första Champagne under eget varumärke. Champagnen lanserades till en exklusivt utvald skara av Nicolas vänner i New York, däribland Kennedyfamiljen, Shirley McLaine, Lauren Bacall och Sophia Loren, som hjälpte till att göra den nya champagnen till en succé. 1986, endast 10 år efter lanseringen, var Nicolas Feuillatte champagne en av de tio mest importerade champagnerna i USA.

Två superkändisar bidrog till succén

Det sägs att det i synnerhet är två kvinnor som bidragit till Nicolas Feuillatte succé – Jackie Kennedy och Diana Prinsessan av Wales. Nicolas mötte Jackie Kennedy när hon bjöd in honom till en middag i Vita Huset, dit han donerat 2 antika vaser som ett tecken på sin tacksamhet till de förenta staterna. De blev vänner och när Nicolas lanserade sin champagne såg Jackie till att den serverades på alla tillställningar i Vita Huset.

1993 hade Nicolas Feuillatte skickat in en flaska roséchampagne till en blindprovning på Hotell Savoy i London där man skulle välja ut drycker till en tillställning för Diana, Prinsessan av Wales, välgörenhetsstiftelse. Nicolas Feuillattes champagne sopade banan med konkurrenterna och Nicolas blev personligen vän med prinsessan som därefter valde att servera hans champagner på sina officiella tillställningar.

 

Frankrikes mest sålda champagnemärke

1986 förvärvade det framåtriktade kooperativet Centre Vinicole de la Champagne varumärket Nicolas Feuillatte, där Nicolas själv blev en engagerad  frontfigur fram till sin död 2014. Den internationella tillväxten fortsatte efter 1986 och idag är Nicolas Feuillatte  Frankrikes mest sålda champagnemärke och volymmässigt världens tredje största producent, med endast Moët & Chandon och Veuve Clicquot framför sig.

 

Mer läsning

Nyheter

Nyheter i mars

Äntligen kommer våren och trots hot om pandemier, stormar och överrumplande snöanfall så är ljuset tillbaka, solen börjar värma och det knoppas i det som snart ska bli omhuldande grönska. Med våren…

Nyheter

Nyheter i februari

Februari har redan nått sin mitt och månadens första lanseringar står för dörren. Vi har i och för sig tjuvstartat lite redan förra veckan med två klassiker vardera från La Spinetta och…

På den här webbplatsen förekommer information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den. När du bekräftar att du är 25 år eller äldre godkänner du också att webbplatsen använder cookies. Välkommen!