På besök i Rioja

Vår produktchef Magnus har besökt Baron de Ley i Rioja, Spanien. Vi ställde fem snabba till honom när han kom hem igen. Håll till godo!
Vad förde dig till Rioja och Baron de Ley?
– Träffa mina vänner Sergio, Alex och framför allt de nya druvorna från 2016. Det var fullt ös i vineriet då jäsningen höll på som bäst. Vissa av vinerna var redan färdigjästa och väntade på att bli lagda på fat.
Berätta lite mer om Baron de Ley, är vinhuset kända för något speciellt?
Baron de Ley är ett relativt ungt vineri som grundades 1985, men de är redan väldigt kända världen över för sina lite modernare viner från ett mycket traditionellt ursprung. Sedan är de också den producent som äger störst areal av mark planterat med vinrankor i hela Rioja.
Vad gör du på klippet (se nedan)?
– Baron de Ley gillar att experimentera, även om lagstiftningen inte tillåter så mycket experiment. Nu gör de ett fat om 500 liter med spontanjäst tempranillo för att se hur karaktären blir jämfört med traditionell vinmakning, när man krossar druvorna och tillsätter en jäststam. Denna metod kallas ”Macération Carbonique”, eller kolsyrejäsning, där man låter naturlig jäst sätta igång jäsningen inuti druvan utan att skalet är krossat. Sedan ”ploppar” skalet av jäsningen och juicen läcker ut. Det jag gör är en så kallad battonage, vilket är att man blandar runt skal och druvor för att färg och tanninstruktur ska lakas ur skalen på druvorna.

Varför ska jag köpa ett vin från Baron de Ley?
– För att de är så galet prisvärda! Till exempel så blev Baron de Ley Reserva 2010 vinnare i tidningen Decanter’s stora Rioja-test. 95 poäng för ett 115 kronorsvin är mycket ovanligt. De har också en mycket ren och fräsch frukt vilket också kanske inte tillhör vanligheterna i det traditionella Rioja.
Om jag planerar en resa till Rioja, vad får jag inte missa?
– Förutom ett besök på Baron de Ley, så får man absolut inte missa att äta tapas i Logroños gamla del, Calle del Laruel. Gata upp och gata ner av små, små ställen som har sina egna specialiteter, och priserna är väldigt låga, både för mat och vin.
—————————-
Baron de Ley Reserva 2011 tilldelades högsta betyg (6) i SvD med rubriken ”Vinfynd till vilda smaker” och beskrivningen ”… rött, elegant och tidlöst”.
Hitta mer Baron de Ley på ditt närmaste Systembolaget.

Mer läsning

Det mångsidiga vinlandet Portugal

Portugal har en nästan lika lång tradition av vinframställning som grannlandet Spanien, de äldsta spåren daterar till 500-talet före Kristus. Och i dag ligger Portugal på tolfte plats över de länder som…

På den här webbplatsen förekommer information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den. När du bekräftar att du är 25 år eller äldre godkänner du också att webbplatsen använder cookies. Välkommen!