fbpx
Öppna meny
2 januari, 2020

Piccini – med vin i blodet

Familjen Piccini har med sin långa erfarenhet av vinproduktion i hjärtat av Toscana satt sin orangea färg på området. De är i dag ett av de mest dynamiska och innovativa italienska vinhusen vars viner återfinns runt om i världen.

Linda Folkesson

Dela på Twitter Dela på Facebook

 

Toscana med sina böljande kullar med vajande cypresser, vinrankor i oändliga rader och dofter av lavendel och rosmarin är för många sinnebilden av den perfekta italienska upplevelsen.Familjen Piccini har bott och arbetat i hjärtat av Chianti sedan slutet av 1800-talet. I dag är familjen en av de 25 största vinproducenterna i Italien och vinerna återfinns runt om i hela världen. De har dessutom lyckats sätta en viss orange prägel på sina hemtrakter. Men vägen dit har inte varit spikrak.

Historien började 1882 med Angiolo Piccini som då startade ett litet familjeföretag. Han gjorde vin under devisen ”det är inte hur mycket vin vi gör, utan hur mycket passion vi lägger ner i vårt arbete”.

Än i dag lever devisen genom syskonen Mario och Martina, familjens fjärde generation som tagit Piccinis viner långt utanför Toscana och styr vinhuset och vinerna framåt.

2001 kom vinhusets stora genombrott i och med lanseringen av Chianti Orange, Piccinis flaggskeppsvin, som i dag säljs i över 80 länder.

Det sägs att den karaktäristiska orangea etiketten blev just orange efter att syskonen Mario och Martina Piccini medlat fram en kompromiss mellan sina olika visioner för etiketten; brodern Marios röda och systern Martinas gula. Hur som helst, resultatet blev enastående orange som stack ut i mängden, en spektralfärg som gav balans, välkomnande och värme till vinerna.

”Chianti Oranges framgång fungerade som en trampolin och gjorde det möjligt för oss att fokusera på andra produkter som representerar det bästa av både toskansk och italiensk vinframställning”, säger Mario Piccini.

Mario och systern Martina förvaltar i dag över egendomar runt om i hela Italien, från Toscana och Chianti Classico till Montalcino, Etna och nu senast i Veneto. Överallt med de gemensamma nämnarna: kvalitet, drickvänlighet och respekt för ursprunget, i en lång rad uttrycksfulla viner. Sverige har också en mycket speciell plats i Piccinis hjärta. Det var den svenska marknaden som omfamnade och välkomnade den tidiga ambitionen att göra Chianti till ett modernt vin, relevant för tiden vi lever i, långt från fiaschiflaskornas (en typ av flaska som har en rund kropp som ofta är helt eller delvis täcks av en korg) för långt gångna fiasko.

”Vårt mål med varumärket Piccini är att producera innovativa viner och kvalitetsviner som kan uppskattas över hela världen. Det gör vi genom att kontinuerligt investera i teknik, forskning och naturligtvis i högutbildad personal”, säger Mario Piccini.

Det är med ord som dessa som man märker kraften i den samlade familjen Piccini. Deras strävan efter ett unikt uttryck som kan upptäckas av många och på så sätt stärka, inte bara sitt eget varumärke, utan alla de mindre kända och erkända producenter i områdena de representerar.

Familjen har i dag sex fristående vingårdar som parallella projekt till det framgångsrika varumärket Piccini. I Toscana; Fattoria di Valiano (Chianti Classico), Tenuta Moraia (Maremma), Villa al Cortile (Montalcino) och Geografico (Chianti), dessutom Torre Mora på Sicilien och Regio Cantina i Aglianico del Vulture-området i Basilicata.

Familjens filosofi bakom dessa separata vingårdar är lika klassisk som enkel: att producera viner som återspeglar regionen, med fokus på druvorna i förhållande till jordmån och ursprung. Dagens generation av Piccini har också tittat i backspegeln och gjort nytolkningar på tidigare generationers viner.

”Filosofin för alla våra familjegårdar är enkel men kraftfull, en druva, ett område. Vi är inspirerade av den perfekta kopplingen mellan inhemska druvsorter och dess terroir, och vi brinner för att tillverka viner som berättar historien om varje regions ursprungliga druvor”, säger Mario Piccini.

Med mer än 130 års erfarenhet av vinproduktion i hjärtat av Chianti i Toscana finns det en hel del kunskap samlat och med det senaste vinet på repertoaren, en Prosecco från Veneto, blickar familjen Piccini mot nya mål och går mot en ljus framtid.

Vinfakta om Toscana:

Vid sidan av Chianti och Chianti Classico är Brunello di Montalcino och Vino Nobile di Montepulciano de viktigaste områdena i Toscana, vida kända över hela världen. På senare tid har även Maremma och Bolgheri seglat upp som viktiga spelare. Vin från Toscana har varit populärt sedan medeltiden och redan 1716 ursprungsskyddades området Carmignano av den mäktiga Mediciklanen, vilket gör det till en av de äldsta apellationerna i världen.

 

Ta sig hit

Flyg Stockholm-Florens via Frankfurt, München eller Zürich. Alternativt direktflyg Stockholm-Rom och därefter tåg till Florens. Tåg hela vägen från Sverige till Florens tar drygt 24 timmar. Väl i Florens är det inte långt till Chianti men en hyrbil rekommenderas om man vill uppleva det förföriska toskanska landskapet.

På den här webbplatsen förekommer information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den.

Välkommen!