2 januari, 2020

Piccini – med vin i blodet

Familjen Piccini har med sin långa erfarenhet av vinproduktion i hjärtat av Toscana satt sin orangea färg på området. De är i dag ett av de mest dynamiska och innovativa italienska vinhusen vars viner återfinns runt om i världen.

Linda Folkesson

Dela på Twitter Dela på Facebook

 

Toscana med sina böljande kullar med vajande cypresser, vinrankor i oändliga rader och dofter av lavendel och rosmarin är för många sinnebilden av den perfekta italienska upplevelsen.Familjen Piccini har bott och arbetat i hjärtat av Chianti sedan slutet av 1800-talet. I dag är familjen en av de 25 största vinproducenterna i Italien och vinerna återfinns runt om i hela världen. De har dessutom lyckats sätta en viss orange prägel på sina hemtrakter. Men vägen dit har inte varit spikrak.

Historien började 1882 med Angiolo Piccini som då startade ett litet familjeföretag. Han gjorde vin under devisen ”det är inte hur mycket vin vi gör, utan hur mycket passion vi lägger ner i vårt arbete”.

Än i dag lever devisen genom syskonen Mario och Martina, familjens fjärde generation som tagit Piccinis viner långt utanför Toscana och styr vinhuset och vinerna framåt.

2001 kom vinhusets stora genombrott i och med lanseringen av Chianti Orange, Piccinis flaggskeppsvin, som i dag säljs i över 80 länder.

Det sägs att den karaktäristiska orangea etiketten blev just orange efter att syskonen Mario och Martina Piccini medlat fram en kompromiss mellan sina olika visioner för etiketten; brodern Marios röda och systern Martinas gula. Hur som helst, resultatet blev enastående orange som stack ut i mängden, en spektralfärg som gav balans, välkomnande och värme till vinerna.

”Chianti Oranges framgång fungerade som en trampolin och gjorde det möjligt för oss att fokusera på andra produkter som representerar det bästa av både toskansk och italiensk vinframställning”, säger Mario Piccini.

Mario och systern Martina förvaltar i dag över egendomar runt om i hela Italien, från Toscana och Chianti Classico till Montalcino, Etna och nu senast i Veneto. Överallt med de gemensamma nämnarna: kvalitet, drickvänlighet och respekt för ursprunget, i en lång rad uttrycksfulla viner. Sverige har också en mycket speciell plats i Piccinis hjärta. Det var den svenska marknaden som omfamnade och välkomnade den tidiga ambitionen att göra Chianti till ett modernt vin, relevant för tiden vi lever i, långt från fiaschiflaskornas (en typ av flaska som har en rund kropp som ofta är helt eller delvis täcks av en korg) för långt gångna fiasko.

”Vårt mål med varumärket Piccini är att producera innovativa viner och kvalitetsviner som kan uppskattas över hela världen. Det gör vi genom att kontinuerligt investera i teknik, forskning och naturligtvis i högutbildad personal”, säger Mario Piccini.

Det är med ord som dessa som man märker kraften i den samlade familjen Piccini. Deras strävan efter ett unikt uttryck som kan upptäckas av många och på så sätt stärka, inte bara sitt eget varumärke, utan alla de mindre kända och erkända producenter i områdena de representerar.

Familjen har i dag sex fristående vingårdar som parallella projekt till det framgångsrika varumärket Piccini. I Toscana; Fattoria di Valiano (Chianti Classico), Tenuta Moraia (Maremma), Villa al Cortile (Montalcino) och Geografico (Chianti), dessutom Torre Mora på Sicilien och Regio Cantina i Aglianico del Vulture-området i Basilicata.

Familjens filosofi bakom dessa separata vingårdar är lika klassisk som enkel: att producera viner som återspeglar regionen, med fokus på druvorna i förhållande till jordmån och ursprung. Dagens generation av Piccini har också tittat i backspegeln och gjort nytolkningar på tidigare generationers viner.

”Filosofin för alla våra familjegårdar är enkel men kraftfull, en druva, ett område. Vi är inspirerade av den perfekta kopplingen mellan inhemska druvsorter och dess terroir, och vi brinner för att tillverka viner som berättar historien om varje regions ursprungliga druvor”, säger Mario Piccini.

Med mer än 130 års erfarenhet av vinproduktion i hjärtat av Chianti i Toscana finns det en hel del kunskap samlat och med det senaste vinet på repertoaren, en Prosecco från Veneto, blickar familjen Piccini mot nya mål och går mot en ljus framtid.

Vinfakta om Toscana:

Vid sidan av Chianti och Chianti Classico är Brunello di Montalcino och Vino Nobile di Montepulciano de viktigaste områdena i Toscana, vida kända över hela världen. På senare tid har även Maremma och Bolgheri seglat upp som viktiga spelare. Vin från Toscana har varit populärt sedan medeltiden och redan 1716 ursprungsskyddades området Carmignano av den mäktiga Mediciklanen, vilket gör det till en av de äldsta apellationerna i världen.

 

Ta sig hit

Flyg Stockholm-Florens via Frankfurt, München eller Zürich. Alternativt direktflyg Stockholm-Rom och därefter tåg till Florens. Tåg hela vägen från Sverige till Florens tar drygt 24 timmar. Väl i Florens är det inte långt till Chianti men en hyrbil rekommenderas om man vill uppleva det förföriska toskanska landskapet.

Andra nyheter

Vin till Julmat
Dryckesskolan

Vin till Julmat

En av de vanligaste frågorna vi får inför julhelgen är om det går att servera vin till julbordet. Och svaret är: Ja, det går utmä...

En jul utan marskalkens snaps är som en jul utan tomte.
Dryckesskolan

En jul utan marskalkens snaps är som en jul utan tomte.

Finlands historia är starkt förknippad med Gustaf Mannerheim, men känner du till historien om Mannerheims Sup?   Mannerheim (1867-1951) utsågs till överbefälhavare för Finlands armé ...

Ett glas med Nicoletta Bocca på San Fereolo
Dryckesskolan

Ett glas med Nicoletta Bocca på San Fereolo

”Våra första vingårdar låg i nordlig riktning, solen var en nödvändighet så solen blev en bra symbol för våra viner”.   San ...

Nyheter i december
Nyheter

Nyheter i december

December kom farandes och mitt i rasande pandemi tände vi första ljuset i advent och blickar framåt genom Black Friday, Cyber Monday och annat kommersiellt till julefriden ...

Drinktips tillsammans med Christofer Svedin
Dryckesskolan

Drinktips tillsammans med Christofer Svedin

Vi tog oss in till restaurang Regeringsgatan 21 för att göra lite drinkar tillsammans med Christofer Svedin - restaurangchef/sommelier på RG21.   Regeringsgatan 21 öppnade dörrarna i maj 2019 ...

Julklappstips från oss till er
Dryckesskolan

Julklappstips från oss till er

Vi på Enjoy Wine & Spirits samarbetar sedan länge med Vinkällan Dryckesutbildningar och är nu glada att kunna erbjuda dig en digital vinutbildning på grundnivå till ett rabatterat ...

Italiens gröna favoritdruva - Verdicchio
Dryckesskolan

Italiens gröna favoritdruva - Verdicchio

Enligt många är Verdicchio Italiens bästa druva för vita viner och det är hög tid att bli bekant med denna italienska favorit. Druvan odlas främst ...

Nyheter i november
Dryckesskolan

Nyheter i november

Nyheterna som lyser upp i novembermörkret kommer i olika skepnader, inte bara vin denna gången. Fem olika lanseringstillfällen med start i det säsongsbetonade första slä...

Det Amerikanska valet
Dryckesskolan

Det Amerikanska valet

Kalifornien står för ca 90 % av den amerikanska vinproduktionen och delstaten är även världens fjärde största vinproducent (efter Frankrike, Italien och Spanien). Mest kända är ...

Fem fakta om vin i matlagning
Dryckesskolan

Fem fakta om vin i matlagning

Vin är en fantastisk smaksättare i matlagning och rätt använt kan det förhöja smaken på allt från såser, grytor, soppor till efterrätter. ...

Nyheter i oktober
Mat & Vin

Nyheter i oktober

Oktober har redan hunnit passerat sin mitt och det är snart höstlov och Halloween för er med barn i familjen. Tiden springer iväg och här på ...

Biodynamiskt vin - flummig filosofi eller framtidens melodi?
Dryckesskolan

Biodynamiskt vin - flummig filosofi eller framtidens melodi?

En del uttryck i vinvärlden är inte helt enkla att förstå, som Biodynamiskt vin. Är det samma sak som ekologiskt? Har det tillsatser? Eller kan det bara odlas ...

Cava och excellenta Segura Viudas
Dryckesskolan

Cava och excellenta Segura Viudas

Spaniens svar på champagne heter cava och är ett mousserande vin som tillverkas enligt den klassiska metoden.   Cava tillverkas idag över hela Spanien, till skillnad från champagne som ...

Fem fakta om - Barbera
Dryckesskolan

Fem fakta om - Barbera

Denna veckas fem fakta om handlar om Barbera, en druva som många tycker om, mycket eftersom vinerna ofta är enklare att uppskatta än maffiga och sträva nebbioloviner. Barbera ...

Din guide: vin till hämtmat
Dryckesskolan

Din guide: vin till hämtmat

Vad är bra dryckeskombinationer till våra vanligaste sorters hämtmat? Väljer du alltid öl till kryddig och het mat fastän du hellre skulle dricka vin. Som vanligt ...

Varje droppe räknas - Tillsammans gör vi skillnad
Hållbarhet

Varje droppe räknas - Tillsammans gör vi skillnad

Idag släpper vi rapporten för Dryckesbranschens Klimatintiativ 2019. Som deltagare i Dryckesbranschens Klimatinitiativ synliggör vi vårt klimatarbete i den rapport som DKI släpper årligen sedan 2018. Tillsammans ...

Nyheter i september
Nyheter

Nyheter i september

Nyheter i september, ja det är redan september och vi kommer lansera en hel del godsaker under denna månad. Det glädjer oss att kunna presentera ett hållbart ...

Fira Riesling Week 2020 mellan 24 – 30 augusti
Nyheter

Fira Riesling Week 2020 mellan 24 – 30 augusti

Under sista veckan i augusti firar restauranger och vinbarer i hela landet Riesling Week, gör det du med!   45 restauranger och vinbarer deltar med egna erbjudanden och menyer med ...

Nyheter i augusti
Mat & Vin

Nyheter i augusti

Augusti kom med stormsteg, både med vackert väder och med lite sorg över att semestern redan är förbi. Men vad gör väl det när ...

Gnarly Head och den amerikanska drömmen.
Dryckesskolan

Gnarly Head och den amerikanska drömmen.

Sätter man sig i bilen och kör österut på Interstate 580 från San Fransisco så landar man ganska omgående i ett hav av lummiga vingårdar.     ...

Hög tid att grilla!
Mat & Vin

Hög tid att grilla!

Sommaren är äntligen här och oavsett om vädret inte alltid är på topp och kvällarna sakta börjar bli mörkare så är det ännu långt ...

Staycation eller hemester på svenska vingårdar?
Dryckesskolan

Staycation eller hemester på svenska vingårdar?

Jo, du hörde rätt. När flera europaresor har blivit inställda och flera svenska vinfans har fått bokat av sina efterlängtade vingårdsbesök har ...

Nyheter på Systembolaget i juni
Nyheter

Nyheter på Systembolaget i juni

Sommaren kom så äntligen och juni har inletts med ett par lanseringar i både fast och tillfälligt sortiment på Systembolaget. Vi fyller på den portugisiska smakresan i fast ...

Nyheter på Systembolaget i maj
Nyheter

Nyheter på Systembolaget i maj

Det råder lite förvirring i monopolets lanseringskalender. Den planerade lanseringen av tillfälligt sortiment den 24 april blev inställd och är nu framflyttad och uppdelad på tre nya ...

Mästarnas mästare
Nyheter

Mästarnas mästare

Somliga av våra viner säljs endast till restaurangmarknaden och dessutom i extremt limiterade volymer. Men rådande tider när inget är som det brukar på marknaden har ...

Sebastian Gibrand - "mat är en livsstil"
Mat & Vin

Sebastian Gibrand - "mat är en livsstil"

Sebastian Gibrand ska tävla för Sverige i Bocuse d’Or Europe i Tallinn i september, världens mest prestigefyllda tävling för kockar. En placering bland de ...

Nyheter på Systembolaget i april
Mat & Vin

Nyheter på Systembolaget i april

Shut up chicken, påsken är inställd! Well, påsken är kanske inte direkt inställd, men många påsklovs-aktiviteter och -resor har nog fått stryka på ...

Nu har kondoren äntligen landat - La Gran Envergadura i beställningssortimentet
Nyheter

Nu har kondoren äntligen landat - La Gran Envergadura i beställningssortimentet

Den 8 april lanserade vi chilenska La Gran Envergadura i beställningssortimentet för superpriset 45 kr per flaska. Beställ 4 st och du landar på ett pris som den billigaste boxen ...

Vinnande Vinare i Vinordic Wine Challenge 2020
Nyheter

Vinnande Vinare i Vinordic Wine Challenge 2020

Hurra för oss och våra viner! Detta år gick vi segrande med hela 6 st medaljer varav 3 st GULD och 3 st SILVER vid Vinordic Wine Challenge 2020. Vinordic Wine Challenge ...

Karantänböcker och vintips
Dryckesskolan

Karantänböcker och vintips

Vinlitteratur & Vintips Oavsett om solen lyser, eller om moln och regn dominerar, är en bok den perfekta sommaravkopplingen. Att unna sig förkovran eller ren njutningsläsning är ett ...

Karantänfilmer och vintips
Vinprovning

Karantänfilmer och vintips

Blir vi satta i karantän så innebär det högsäsong för film- och seriemaraton med vintema. När influensan hotar vår samvaro i normala sociala ...

Nyheter i mars
Nyheter

Nyheter i mars

Äntligen kommer våren och trots hot om pandemier, stormar och överrumplande snöanfall så är ljuset tillbaka, solen börjar värma och det knoppas i det som snart ...

Dryckestrender 2020
Dryckesskolan

Dryckestrender 2020

Här kommer årets första spaning om vad vi ska dricka och hålla utkik efter under 2020. Vinåret har precis börjat och vi har mycket att se ...

Nyheter i februari
Nyheter

Nyheter i februari

Februari har redan nått sin mitt och månadens första lanseringar står för dörren. Vi har i och för sig tjuvstartat lite redan fö...

En av vinvärldens paradoxer
Dryckesskolan

En av vinvärldens paradoxer

Pinot Noir är komplex och svårodlad. Det gör att vinerna både tillhör de mest eleganta och dyraste och samtidigt kan uppfattas som bleka och sura. Att ...

Piccini - med vin i blodet
Dryckesskolan

Piccini - med vin i blodet

Familjen Piccini har med sin långa erfarenhet av vinproduktion i hjärtat av Toscana satt sin orangea färg på området. De är i dag ett av de ...

Att tala vinspråk
Dryckesskolan

Att tala vinspråk

Bouquet, bärigt, arom, fatkaraktär, fruktdrivet, vin med längd, syltig...vinvärlden är full av olika termer och uttryck. Men vad betyder de egentligen och när, och ...

God Jul & Gott nytt år önskar vännerna på Enjoy Wine & Spirits!
Mat & Vin

God Jul & Gott nytt år önskar vännerna på Enjoy Wine & Spirits!

Då har återigen ett mycket händelserikt år snart passerat. Ett år i förändringens tecken, på många plan. Inte minst i miljödebatten, där vi bå...

Årets Nobelvin är från Österrike
Nyheter

Årets Nobelvin är från Österrike

Just nu pågår Nobelmiddagen i Blå Hallen i Stockholms Stadshus. Många undrar säkert vad pristagarna, kungligheterna och övriga gäster dricker till middagen. Till desserten som å...

Ett glas med - Alwin Jurtschitsch
Dryckesskolan

Ett glas med - Alwin Jurtschitsch

”Vi jobbar hårt och dricker gott vin för inspiration.” Alwin Jurtschitsch på Weingut Jurtschitsch tillhör en ny generation vinmakare i Österrike, vars arbete i vingårdarna har ...

På den här webbplatsen förekommer information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den. När du bekräftar att du är 25 år eller äldre godkänner du också att webbplatsen använder cookies. Välkommen!