Resespecial: Guldkorn i Rioja och San Sebastian

Planerar du en resa till norra Spanien och vindistriktet Rioja? Wine & Friends tipsar om restauranger, mat, dryck och sevärdheter bortom de vanligaste och mest uppenbara.

San Sebastián

Gillar du mat och dryck? Då är San Sebastián verkligen resmålet med stort R. Staden med flest Michelinstjärnor per capita erbjuder allt från de bästa restaurangerna, till episka gin- & tonics och den bästa barmaten (pintxos, Baskiens motsvarighet till tapas). Bege dig ut på stadens gator och låt dig förföras.
Fascineras du av vackra stränder får du inte missa den 1,5 km långa stranden La Concha (som betyder skal) – den sägs vara en av världens vackraste stadsstränder på grund av sin flotta strandpromenad, sin vita, finkorniga sand och sitt idylliska läge i en bred bukt.

Mattips i San Sebastián!

A Fuego Negro. Moderna pintxos med en twist. Prisvärd avsmakningsmeny för 40-50 €.
Mercado de la Bretxa är en saluhall i stadens centrum som läskar med allt från närproducerad frukt- och grönsaker, fisk och chark i långa rader.
Oiartzun. All mat måste givetvis varvas med något sött. Hos Oiartzun serveras glass på lokala och färska ingredienser, med smaker anpassade till säsong och tid på dygnet. Dagtid varvas traditionella smaker med mer kreativa som getostglass, och kvällstid kan du avnjuta exempelvis mojito- eller whiskyglass.
Asador Etxebarri En restaurang som klassats som en av världens bästa av stjärnkocken Mathias Dahlgren är i sanning värd en omväg. Cirka åtta mil utanför San Sebastián hittar du denna pärla, som erbjuder en tripp till kötthimlen.

Pamplona

Pamplona är mycket mer än den klassiska tjurrusningen. Historiska sevärdheter som stadens murar och katedralen är värda ett besök, men ta dig gärna en bit utanför staden till Parque Natural Urbasa Andia. En magnfik naturupplevelse som kan toppas med att njuta av utsikten från Sierra de Urbasa, 1 000 möh.

Rioja

Upplev Rioja som bjuder på magisk natur och kultur. Det går inte att få nog av den spektakulära arkitekturen i Rioja. Bodegorna, som vingårdarna heter, har anlitat kända arkitekter för att bygga nya moderna bodegor. Det finns flera sätt att besöka regionen Rioja beroende på vem du är och vad du gillar att göra. Besök en destination för avkopplande semester, ta bilen och åk på roadtrip eller sätt dig på en cykel mellan de olika byarna.

Vingårdstips i Rioja!

Inget besök i Rioja är komplett utan ett besök hos en av Systembolagets riktiga trotjänare, Baron de Ley. Styr kosan mot Mendavia, mellan Bilbao och Zaragoza, och unna dig ett besök i den 219 hektar stora vingården.

Tapas i Rioja!

Matälskare får absolut inte missa att äta tapas i Logroños gamla del, Calle del Laruel, där det flödar av pinchos och copas så det står härliga till. Gata upp och gata ner av små, små ställen som har sina egna specialiteter, och priserna är väldigt låga, både för mat och vin.

Filmtips!

The trip to Spain. Steve Coogan och Rob Brydons tredje roadtrip går till Spanien och bjuder på en mat-, prat- och imitationsodyssé i Don Quijotes fotspår. Konceptet är välbekant: som fiktionaliseringar av sig själva tar de sig mellan idylliska byar som står i skarp kontrast mot deras övertaggade showbiz-fixerade egon. Samtalsämnen som avhandlas sträcker sig från Mick Jaggers föräldraskap till morerna och Coogans Philomena-succé.

Res hit!

Det enklaste är att flyga till Bilbao men det går också att flyga till Biarritz i Frankrike.  Hyrbil rekommenderas då det är uppåt två timmars resa med bil till Rioja-området (från Bilbao). Om tid finns, sväng förbi spektakulära Guggenheimmuseet i Bilbao.

Mer läsning

Det mångsidiga vinlandet Portugal

Portugal har en nästan lika lång tradition av vinframställning som grannlandet Spanien, de äldsta spåren daterar till 500-talet före Kristus. Och i dag ligger Portugal på tolfte plats över de länder som…

Nyheter

Mästarnas mästare

Somliga av våra viner säljs endast till restaurangmarknaden och dessutom i extremt limiterade volymer. Men rådande tider när inget är som det brukar på marknaden har våra restaurangkunder, som inte längre har…

På den här webbplatsen förekommer information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den. När du bekräftar att du är 25 år eller äldre godkänner du också att webbplatsen använder cookies. Välkommen!