Veckans vintips


Italien dominerar veckans vintips, men ett sydafrikanskt bubbel smyger sig också in på listan.
Tajano Rosso Piceno (Italien) – ekologiskt
Art.nr: 6090
13,5%, 750 ml, 85 kr
Hög intensitet med blå färgnyans. Stor, ung och koncentrerad med karaktär av mörka bär, kryddor och fat. Medelfyllig med smak av körsbär, lakrits, och kryddor. Balanserad fatkaraktär med lång eftersmak.
”Vinet har en poppig kryddighet och vinet sitter länge kvar i munnen och visst finns det berikade linjer i vinet av fat.” (GastroVin)
I Sassi Rosso Piceno Superiore (Italien) – ekologiskt
Art.nr: 4992
13%, 750 ml, 99 kr
Tydlig och kryddig doft med inslag av ekfat och choklad. Smaken är intensiv med mogen frukt, lakrits och choklad. Eftersmaken har en balanserad ekfatskaraktär.
”Tomater och vin matchar inte alltid. Det gäller dock framförallt råa tomater. Om du värmer upp eller grillar dem kan man få riktigt fina smakkombinationer. En trevlig kombination är viner gjorda på druvan sangiovese, till exempel en Chianti classico.” (dryckeslistan.se)
Marin Langhe Bianco (Italien)
Art.nr: 2287
13%, 750 ml, 129 kr
Ren och inbjudande nästan exotisk doft med söta riesling toner och vitblommiga, nästan örtiga inslag följt av mängder av kalkstensmineraler.Vinet är torrt med hög syra och en härligt fyllig kropp som bärs upp av honung, citrus och mineraler.
”… här har ni ett vin som bara ropar: Jaaaa… servera mig till ett glas ”vitt” på balkongen i kombination med en skål mandlar eller till den ugnsbakade fisken.” (folkbladet.nu)
Rotari Blanc de Blancs Extra Brut (Italien)
Art.nr: 77152
12%, 750 ml, 139 kr
Inbjudande doft med mängder av mineraler, nötiga briochetoner och mogen citrusfrukt. I smaken är vinet knastertorrt med frisk fruktsyra och mängder av citrus, mineraler och rostade nötter.
”… snyggt och bra champagneliknande vin för mycket rimligt pris.” (vinbanken.se)
Graham Beck Brut Blanc de Blancs (Sydafrika)
Art.nr: 6505, beställningssortiment
12%, 750 ml, 149 kr
Elegant och komplex doft med toner av kex, gula äpplen, citrus och mineral. Smaken är torr, mycket frisk med bra struktur och toner av gula äpplen, nötter, bröd och mineraler.
Maya Samuelsson tipsar i Nyhetsmorgon

Mer läsning

Det mångsidiga vinlandet Portugal

Portugal har en nästan lika lång tradition av vinframställning som grannlandet Spanien, de äldsta spåren daterar till 500-talet före Kristus. Och i dag ligger Portugal på tolfte plats över de länder som…

På den här webbplatsen förekommer information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den. När du bekräftar att du är 25 år eller äldre godkänner du också att webbplatsen använder cookies. Välkommen!