fbpx
Öppna meny
  • Ekologisk
Fontanafredda Organi Barbera
Beställningssortiment

Fontanafredda Piemonte Barbera Organic

Typ Ursprung Volym Alkoholhalt
Fruktigt och smakrikt, Rött vin 750 ml 13%
Fontanafredda Piemonte Barbera Organic 129kr
Beställ på Systembolaget

Smakbeskrivning

Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra

Smakbeskrivning

Karaktär

Doften är mörkt fruktig och lite mullig med tydliga toner av mörka körsbär, röda äpplen, salvia, mörk choklad tillsammans med eleganta toner av kaffe och lakrits. Smaken är härligt fruktig där körsbär och en aning viol får första parkett och där kryddor, lakrits och kaffe spelar andra fiol. Mjuka men tydliga tanniner tillsammans med friska syror gör att vinet får en mycket bra balans. Eftersmaken är lång och mynnar ut till tonerna av skogshallon och plommon.

Gott till

En härlig ragu gjort på högrev tillsammans med Tagliatelle Mezanelle.

Passar till

Fläsk
Grill
Lamm
Nöt
Pasta

Fakta

Förslutning

Syntetkork

Årgång

2019

Sockerhalt

0.03 gram/100ml

Druvor

Barbera 100%

Lagring

Gott att dricka nu, men vinner på 2-3 års lagring.

Artikelnummer

7440601

Producent

Fontanafredda

För restaurang

Antal kolli 12 st

Art. nr. Martin & Servera 717019

Art. nr. Menigo 729145

Pris (exkl. moms) 102 kr

Om producent Fontanafredda

FONTANAFREDDA grundades 1858 i Serralunga d’Alba av den förste Kungen av Italien, Vittorio Emanuele II. Efter finanskrisen på 1920-talet såldes Fontanafredda till banken Monte dei Paschi di Siena 1931. Entreprenörerna Oscar Farinetti [...] Läs mer

Hållbarhet

  • Bottled with care

    Vi strävar ständig efter att ta kloka och hållbara beslut och vårt hållbarhetsarbete är en integrerad del av företagets affärsmodell och styrning.
  • 30% ekologiskt sortiment

    Vi arbetar ständigt med att utöka vårt ekologiska sortiment. I dagsläget är ca 30 procent av vårt sortiment ekologiskt.
  • Klimatkompensation

    Under 2013 började vi att klimatkompensera för den påverkan våra frakter och transporter har på miljön, som en del av ett mer omfattande CR-arbete.
Det var spännande tider med konflikten mellan traditionalisterna och modernisterna, som kom att kallas Barolo Boys, men det var också farliga tider

Piemonte i nordvästra Italien är hyllat av vinentusiaster världen över. Producenten Fontanafredda är idag en av de starkaste representanterna för detta fantastiska vinområde.

 

På 1980- och 90-talet bröt en grupp unga modernistiska vinmakare i Barolo i Piemonte upp och gjorde uppror mot föräldragenerationen. Barolo var inget känt område bland vanliga konsumenter och de ville göra något nytt och mer lättsålt i samband med att de skulle ta över sina familjers vingårdar. De förändrade sättet att både vinifiera och lagra vinerna.

 

De ville få omedelbar avkastning, inte efter tolv år som traditionalisterna med ekonomisk stabilitet som kunde lagra sina viner.

 

Roberto Bruno bevittnade konflikten på nära håll. Han växte upp i en familj som gjorde vin i Piemonte, och fick 1991 efter universitetsstudierna jobb som VD på producenten Fontanafredda.

 

”Det var spännande tider med konflikten mellan traditionalisterna och modernisterna, som kom att kallas Barolo Boys, men det var också farliga tider. Det visade sig i slutändan bli bra och nu kan alla samarbeta på bättre villkor och stärka Barolo som varumärke”, säger Roberto Bruno.

 

Konflikten som en gång blossade upp mellan traditionalisterna och modernisterna har lugnat sig och idag gör man viner på mer unisona tillvägagångssätt där terroir och läge sätter stil och smak snarare än vinifieringsmetoder. Fontanafredda räknades nog som en av traditionalisterna på 1980- och 90-talet, men ses idag som en viktig och nytänkande producent i Langhe regionen i Piemonte.

Läs hela artikeln här: Fontanafredda – där ränderna aldrig går ur.

Avsnitt # 28 – Piemonte

I nordvästra Italien ligger regionen Piemonte och det är ämnet i det här avsnittet av Vin För Rookies. Vi får en lektion av Thomas i vad utmärker Piemonte som region…och druvorna man odlar där så som t ex Dolcetto, Nebbiolo och Barbera . Sen blir det också bonustips i hur du smidigast får upp korken ur en flaska…om du glömt öppnare…..

Enjoy!

Fontanafredda Piemonte Barbera Organic 129kr
Beställ på Systembolaget
Produktblad

Fontanafredda Piemonte Barbera Organic

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget