Om vinet
-
Smakbeskrivning
Karaktär
Stor, rökig doft med tydlig karaktär av sherryfat och inslag av torkade fikon, mandelmassa, gula päron och vanilj. Komplex, rökig smak med tydlig karaktär av sherryfat och inslag av torkade fikon, nötter, smörkola och vanilj. Avslutningen är lång avslutning med kvardröjande smak av rök och tjära.
Gott till
Avnjutes företrädesvis solitär alternativt med några droppar vatten.
Passar till
Avec/DigestifFredagsmysHöstJulPåsk -
Fakta
Förslutning
Naturkork
Årgång
NA
Lagring
Gott att dricka nu, vinner ej på lagring.
Artikelnummer
1120201
Producent
-
För restauranger
Antal kolli 6 st
Art. nr. Martin & Servera 799049
Pris (exkl. moms) 642 kr
Från korn till flaska
2005 flyttade Anthony Wills med familj till ön Islay i Skottland och grundade gårdsdestilleriet Kilchoman som i dag gör whisky i världsklass. I familjen Wills är alla involverade i destilleriet så när ena sonen, George Wills, kom på besök till Stockholm tog vi naturligtvis ett snack med honom.
Vad karaktäriserar er whisky?
– Rökig torv är klassiskt för Islay, vi försöker dock göra en ung, fräsch och fruktig whisky, med mycket citrustoner.
Ni använder varken kylfiltrering eller tillsatta färgämnen, vad är filosofin bakom det?
– Min fars vision om hållbarhet och en så naturlig produkt som möjligt. Vi buteljerar vid minst 46 % alkoholstyrka, allt för att behålla produktens naturliga karaktär.
Hur ska Kilchoman drickas?
– Jag föredrar personligen att dricka den med ett par droppar vatten för att låta alla smaker få blomma ut till sin fulla potential. Jag uppmanar dock folk att prova den ren först, för att sen se vad som händer under tiden i glaset. Har du is i glaset kommer whiskyn att bli vattnigare och vattnigare för varje klunk. Jag gillar när man kan prata om det man har i glaset, när det utvecklas, inte när det avvecklas.
Är whisky en solitär drink eller kan du para den med mat?
– Självklart kan man para mat och whisky, även om man kanske hade blivit utskrattad för 15 år sedan. Som dessert med choklad, till charkuterier och ost, eller som jag provade för inte så länge sen, sprayad över ett ostron. Det var helt magiskt gott!