Italien

Selvarossa Salice Salentino

85 kr
Typ Ursprung Volym Alkoholhalt
Kryddigt och mustigt, Rött vin 750 ml 14%
Fast sortiment

Smakbeskrivning

Sötma
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra

Smakbeskrivning

Karaktär

Färgen är tät, mörkt röd. Doften är generöst kryddig med inslag av ekfat, lakrits, mörka bär och torkade örter. Smaken är mjuk och fruktig med kryddiga inslag och toner av ekfat, mogna mörka bär och choklad.

Gott till

Sekt eller grillat kött av nöt, lamm eller vilt.

Passar till

Fakta

Förslutning

Skruvkapsyl

Årgång

2015

Sockerhalt

10 gram/liter

Druvor

Negroamaro 90%, Malvasia 10%

Lagring

Gott att dricka nu, vinet kan lagras upp till 2- 5 år

Artikelnummer

32228

Producent

Cantine Due Palme

För restaurang

Antal kolli 12 st

Art. nr. Martin & Servera 722074

Art. nr. Menigo 705458

Pris (exkl. moms) 79 kr

Om producent Cantine Due Palme

CANTINE DUE PALME är Apuliens största vinkooperativ som startade 1989 och räknas som ett av Italiens ledande kooperativ. Toppvinet Selvarossa Riserva anses vara ett av Italiens bästa röda viner samt att Due [...] Läs mer

Avsnitt #14 – Socker i vin

Varför finns det socker i vin?
Vin görs på vindruvor och i vindruvor finns socker naturligt och heter då fruktsocker. I vintillverkningen jäser musten från druvorna och sockret omvandlas till alkohol.  Men allt socker omvandlas inte till alkohol, en del blir kvar i vinet och det kallas restsocker.   Det finns alltså inget sockerfritt vin, de som har minst socker har cirka 1–2 gram restsocker per liter.

Varför har vissa viner mer socker?
Anledningarna kan vara flera, bland annat spelar valet av druvor en viss roll då vissa sorter har mer naturligt socker än andra. Främst är det beroende på framställningsmetoden och klimatet där vinet odlats. Desto varmare klimat, desto större möjlighet till högre sockerhalt i vindruvan. Vissa vinstilar innehåller naturligt högre sockerhalt som till exempel viner gjorda på appassimento-metoden (när druvorna torkas och sockerhalten därmed koncentreras i druvan).

Varför tillsätter man socker?
Det finns även olika metoder där socker, i form av söt druvmust, tillsätts i vintillverkningen för att vinet ska kunna jäsa till en önskad alkoholhalt. I dessa fall jäser sockret ut och resultatet blir inte ett sötare vin, utan ett vin med högre alkoholhalt. Men i vissa fall kan även söt druvmust användas för att ändra vinets smakprofil. Socker är smakbärare och kan göra att ett vin upplevs som mjukare och fylligare. En vinstil som ofta uppskattas av oss i Sverige.

Hur tar man reda på vinets sockerhalt?
Som konsument är det inte lätt att veta om ett vin har tillsatt socker eller ej, det går alltid att göra lite eget detektivarbete och även ta hjälp av Systembolagets hylletikett men också ta hänsyn till vinstilen, var vindruvorna vuxit och tillverkningsmetod. Det finns nämligen ingen generell regel. Socker i alkohol mäts i gram per liter. Tänk på det och sätt det i relation till andra livsmedel som mäts i socker per 100 gram.  För att sätta socker i vin i relation till andra drycker finns en jämförelse nedan.

Köp här
Produktblad

Selvarossa Salice Salentino

På den här webbplatsen förekommer information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den. När du bekräftar att du är 25 år eller äldre godkänner du också att webbplatsen använder cookies. Välkommen!