fbpx
Öppna meny

Kilchoman – hantverkswhisky från Islay

Kvalitet i varje droppe

Kilchoman – det familjeägda gårdsdestilleriet

Kilchoman är något unikt som ett famileägt gårdsdestilleri på ön Islay, Skottland. Det lilla gårdsdestilleriet, som grundades av Anthony Wills, är beläget i en gammal bondgård vid gården Rockside på Islays karga västkust.

När de första dropparna lämnade kopparpannan den 14 december 2005 var det ett faktum att Islay hade fått sitt första nya destilleri på 124 år.

Kilchoman whiskyglas

Idag är samtliga familjemedlemmar involverade i verksamheten och alla delar i produktionen sker på gården, där man för övrigt även odlar sitt eget korn för att framställa sin unika utgåva 100% Islay.

Kilchoman producerar uteslutande Single Malt Whisky, varken kylfiltrering eller tillsats av färgämnen tillåtet. Inga fat säljs vidare till tillverkning av blended whisky, vilket är något relativt unikt.

All whisky buteljeras vid minst 46% alkoholstyrka, allt för bibehålla produkternas naturliga karaktär.

Hyllad whisky från Kilchoman

Kilchoman Sanaig – guld i Maltwhisky-VM

Kilchoman Sanaig

När finalen i Maltwhisky-VM avgjordes i Stockholm i början av december 2018 tog Kilchoman Sanaig hem segern i kategorin Peated whisky (rökig whisky), och petade därmed ner Laphroiag från tronen. Och detta i blindtest. Ett tydligt bevis på kvaliteten i Kilchomans whisky.

– Unga Kilchoman som producerat Islay-whisky sedan 2006 har med sin tappning Sanaig hittat rätt, menar Henrik Aflodal. Whiskyn har i kval och semifinaler utklassat motståndet. Storheter som Lagavulin, Ardbeg och Bowmore har försvunnit. Det var bara en tidsfråga innan rökwhiskyikonerna skulle få stryk. Att tronföljaren kommer från samma ö är ju ett bevis på att Islay är och förblir centrum för rökwhisky i världen.

Sanaig prisades även som ”Best Single Malt Scotch Whisky – No Age” vid IWSC 2016.

Denna whisky är en underbar blandning mellan whisky som lagrats på Olorosso sherryfat och bourbonfat. Stor, rökig doft med tydlig karaktär av sherryfat. Komplex, rökig smak med inslag av torkade fikon, nötter och vanilj.

Hitta Systembolagsbutik eller beställ

Kilchoman Machir Bay – Årets Bästa Whisky

Kilchoman Machir Bay

Machir Bay utsågs till ”Whisky of The Year 2017” av The Whisky Exchange. Stor, påtaglig rökig doft med fatkaraktär. Smaken är komplex och generös med inslag av torkad frukt, citron, tjära, päron och lakrits. Avslutningen är lång med kvardröjande smak av rök och tjära.

Hitta Systembolagsbutik eller beställ

 

 

 

 

Sortiment

Whiskypodden: Kilchoman-special

Vår produktchef Peter gästar Whiskypodden och snackar Kilchoman.

Prenumerera på whisky-nyheter

Vill du veta först av alla när vi släpper limiterade utgåvor, nya årgångar eller helt nya whiskysorter?

 

 

 

Maila oss på news@enjoywine.se, så lägger vi till dig i vår speciella lista för sanna whiskyentusiaster.

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget