Vin för rookies
En onördig podcast för dig som vill lära dig mer om vin
En onördig vinpodd
Vin för Rookies är en podd för alla oss som gillar vin och som gärna vill lära sig mer! I varje avsnitt, som är på 10-15 minuter, bjuder experterna Thomas Holstein och Johan Eklöf in nyfikna gäster för att tillsammans lära lyssnarna mer om och djupdyka i olika teman, med den gemensamma nämnaren – vin.
Detta är inte en vin-nördspodd med näsan i vädret, utan i `Vin för Rookies´ får du svar på både högt och lågt! Ingen fråga är för dum. Ingen fråga är för svår.
Har du idéer på innehåll till framtida avsnitt?
Hör av dig till oss via podd@enjoywine.se!
Avsändare av podden är Enjoy Wine & Spirits och podden produceras av Poddagency.
Avsnitt #88 – Tempranillo
Hola amigos – Vin för Rookies är tillbaka! Johan Eklöf tar med oss till Spaniens alla hörn och lär oss hela 7 namn på samma druva. Vi får besök av styleisten och tidigare dansaren Christopher Bergström, som eventuellt har kännedom om att Spanien är ett vinland och har en vinkunskap som ungefär sträcker sig till Cava. Så vi får ett riktigt härligt och grundligt utforskande avsnitt när vi får utbildas om druvan Tempranillo.
Avsnitt #87 – Barolo Boys
I dagens avsnitt ska vi få följa med på en riktigt spännande berättelse i vinets historia: Den om Barolo Boys. Vilka var de? Vad gjorde de? Och vad fick de för betydelse för vinerna i det italienska vindistriktet Barolo? Som vanligt i studion reder Johan ut detta, tillsammans med dagens gäst Fredrik Paulún. Enjoy!
La Spinetta Langhe Nebbiolo
249 krLa Spinetta Langhe Nebbiolo
249 krKaraktär
Fyllig och tillgänglig stil med balans och mjuka tanniner. Frisk syra tillsammans med livlig frukt av mörka körsbär, mineraler, rosor och örter med en lång finstämd och avrundad eftersmak.
Gott till
Grillat eller stekt kött av nöt eller vilt.
Passar till
Fakta
Förslutning
Årgång
2022
Sockerhalt
0.18 gram/100ml
Druvor
Nebbiolo 100%
Lagring
Gott att dricka nu, men kan lagras 5-10 år.
Artikelnummer
9021901H
Producent
Avsnitt #86 – Tillsatser i vin
Varmt välkomna till avsnitt 86 (!) av Vin för Rookies! Johan Eklöf är på plats i studion och ska tillsammans med Anitha Clemens ta sig an ämnet – tillsatser i vin. Ett fascinerande ämne som ofta skapar debatt och frågor, idag ska vi reda ut vad som är myt och vad som är sanning. Varför använder man tillsatser i vin och vilka som är de vanligaste tillsatserna? Finns det viner utan tillsatser? Och såklart massor av annat! Enjoy!
Avsnitt #85 – de 7 hetaste trenderna 2024
Välkomna till ännu ett avsnitt av Vin för Rookies med vår eminenta programledare Johan Eklöf! Passande nog så har vi inför dagens avsnitt sonderat terrängen och tagit del av vad det tisslas och tasslas om för dryckesåret 2024, läst trendspaningar och analyserat försäljningsstatistik. Ett slags russinplock ur trendkakan och vår egna summering och spaning om vad vi kommer att få se mer eller mindre av under året! Som ni kanske misstänker så handlar dagens avsnitt om Trender 2024 och gäst i studion är ingen mindre än självaste trend-Stefan – så häng med när vi tar oss igenom 7 trender som kommer påverka vad du häller upp i glaset i år.
Enjoy!
Porta 6 Vinho Verde
79 krPorta 6 Vinho Verde
79 krKaraktär
Vinet har en fruktig doft med toner av päron, honungsmelon och lime. Smaken är fruktig och frisk och vinet lätt pärlande med inslag av päron, honungsmelon, mandel och lime.
Gott till
Perfekt till skaldjuren eller som apéritif.
Passar till
Fakta
Förslutning
Årgång
2023
Sockerhalt
0.9 gram/100ml
Druvor
Loureiro 50%, Trajadura 40%, Arinto 10%
Artikelnummer
250601
Producent
Avsnitt #84 – Den bortglömda Aperitifen
Johan är äntligen tillbaka i studion där han hör hemma och vid sin sida har han en av sina favoritgäster Anton Lundqvist. Tillsammans kommer dom utforska den bortglömda aperitifen – Sherry. Sherry är känt för sin mångsidighet och rika historia och har länge varit en integrerad del av den spanska kulturen. Vi kommer få svar på vilka olika typer av Sherry som finns, hur framställningsprocessen ser ut och vilken typ av mat man ska äta till.
Valdespino Fino Inocente
109 krValdespino Fino Inocente
109 krKaraktär
Nyanserad doft med med inslag av vinteräpplen, rostad mandel, jäst och torkade örter. Smaken är torr och fruktig med inslag av vinteräpplen, mandel, citrusskal, jäst och viss sälta i eftersmaken. En elegant sherry i klassisk stil.
Gott till
Som aperitif eller till tapas, ostron, rökt eller gravad lax, sill.
Passar till
Fakta
Förslutning
Årgång
NA
Sockerhalt
0.2 gram/100ml
Druvor
Palomino 100%
Lagring
Vinner inte på lagring.
Artikelnummer
820202
Producent
Avsnitt #83 – Den anrika Baroloproducenten
Johan är tillbaka i studion vilket innebär ett nytt spännande avsnitt av Vin för Rookies! Dagens avsnitt handlar om den anrika Barolo-producenten Fontanafredda, vars historia börjar redan 1858. Dagens gäst är poddaren & vinentusiasten Jonas Uhlbäck, som tillsammans med Johan upptäcker Fontanafreddas historia och vinhantverk. Dessutom avslöjas en spännande världsnyhet i dagens avsnitt.
Enjoy!
Fontanafredda Piemonte Barbera Nebbiolo
295 krFontanafredda Piemonte Barbera Nebbiolo
295 krKaraktär
I denna blend av Barbera och Nebbiolo, upptäcker vi Piemontes autentiska karaktär. Doften är rik och fruktig av mörka skogsbär och körsbär, ackompanjerad av delikata toner av mörk choklad och krydda. Nebbiolo-druvan bidrar till att ge vinet en extra dimension av komplexitet och nyansrikedom.
Gott till
Utmärkt till höstens svamprätter, grytor och mustiga långkok
Passar till
Fakta
Förslutning
Årgång
2023
Sockerhalt
0.1 gram/100ml
Druvor
Barbera 85%, Nebbiolo 15%
Lagring
Drickas nu
Artikelnummer
5489308
Producent
Avsnitt #82 – Doftens Värld
Vin för Rookies är äntligen tillbaka med ingen mindre än Johan Eklöf i studion. Inte nog med det idag har vi även två legendariska gäster med oss – Henrik Jonsson och Mark Levengood!
Idag släpper vi ett lite längre specialavsnitt, tillsammans ger vi oss in i doftens förtrollande värld och utforskar alla dess nyanser. Vi reder ut begreppen och diskuterar skillnaden mellan doft, lukt och smak.
Kan man träna sitt doftsinne? Vad krävs för att kunna identifiera olika dofter med precision? Varför har Johan med sig sin frus gummistövel, och envisas han med att gästerna ska lukta på den? Svaren på dessa frågor och mycket mer i dagens spännande avsnitt. Häng med oss när vi fördjupar oss i en värld som är så mycket mer än vad näsan möter!
Avsnitt #81 – Alvarinho
Idag gästar den framstående kocken Sebastian Gibrand Johan i studion. Tillsammans djupdyker dom i druvan Alvarinho eller Albariño som den också heter. Vi kommer att utforska dess historia, ursprung och vilken mat som passar till denna härliga och prisvärda druva!
Provam Alvarinho
99 krProvam Alvarinho
99 krKaraktär
Vinet har en doft av citrus, mineral, stenfrukt och päron. Smaken är mycket frisk med citrus och limetoner, mineral, gröna äpplen och stenfrukt.
Gott till
Räkor med citronaioli, lättare sallader och fiskrätter.
Passar till
Avsnitt #80 – Primörer & vin
I dagens avsnitt av Vin för Rookies anammar vi sommarkänslorna på riktigt och ska prata om primörer och vin. Eftersom vi ska prata vin och mat så är ju dagens gäst såklart ingen mindre än vår egen matguru och Nestor Måns Falk! Hur ska man egentligen tänka när man ska matcha vin tillsammans med säsongen första späda grönsaker och rotfrukter? Är det verkligen så avancerat som många säger att hitta ett bra vin till primörer?
The Tattoo Riesling
79 krThe Tattoo Riesling
79 krKaraktär
Vinet har en härlig rieslingkaraktär och är generöst fruktigt, friskt och med en liten sötma i eftersmaken. Doften bjuder på inslag av av gröna äpplen, päron, lime, mineral, och grillad citron.
Gott till
Vinet passar bra som mingelvin eller till våren och sommarens rätter. Prova till fisk & vegetariskt med vårens primörer eller till asiatiska rätter med kryddstark smaksättning
Passar till
Fakta
Förslutning
Årgång
NA
Sockerhalt
1.7 gram/100ml
Druvor
Riesling 100%
Lagring
Gott att dricka nu. Vinner ej på lagring.
Artikelnummer
5559301
Producent
Avsnitt #79 – Vin med adress
På Systembolaget finns det ett myller av viner och totalt hela 14 000 olika viner i hela sortimentet! I dagens avsnitt av Vin för Rookies kommer Johan tillsammans med rookien Sara som är på besök i studion reda ut hur man navigerar i Systembolagets sortiment. Johan förklarar begreppet vin med adress och vad som är skillnaden mot vin utan adress. Hur man kan identifiera ett vin med adress och enkla tips kring hur man undviker att gå vilse i sortimentet när man ska köpa vin.
Enjoy!
Bianchi Montepulciano d’Abruzzo
89 krBianchi Montepulciano d’Abruzzo
89 krKaraktär
Utvecklad doft av mörka bär och balanserad ekfatskaraktär. Kryddig stil med mörka körsbär och örter i en mjuk och lång eftersmak.
Gott till
Pasta med kyckling eller grillade kötträtter av nöt och fläskfile.
Passar till
Fakta
Förslutning
Årgång
2023
Sockerhalt
0.5 gram/100ml
Druvor
Montepulciano 90%, Cabernet sauvignon 10%
Lagring
Gott att dricka nu, kan lagras 1-2 år.
Artikelnummer
712601
Producent
Avsnitt #78 – Orangevin
I det här avsnittet får Johan besök av Julia Wiberg i poddstudion och dagens avsnitt handlar om orangevin. Tillsammans reder dom ut alla frågor vi kan tänkas komma på om just orangevin.Vad är det? Hur framställer man det? Vad är skillnaden mellan rött/vitt vin? Hur ser smakprofilen ut? Vad kan äta för mat till?
Parajes Macabeo Maceracion
129 krParajes Macabeo Maceracion
129 krKaraktär
Doft av grapefrukt och apelsinzest. Läskande syra och lättare struktur. Grepp i texturen av citrusfrukt och lätt beskt aptitretande avslut.
Gott till
Ost, chark och mandlar
Passar till
Fakta
Förslutning
Årgång
2022
Sockerhalt
0.9 gram/100ml
Druvor
Macabeo 100%
Lagring
Gott att dricka nu
Artikelnummer
5963601
Producent
Avsnitt #77 – Trender 2023
I dagens avsnitt ska vi blicka mot horisonten och diskutera vilka trender vi kommer se framöver i vinvärlden. Dagens gäst är allt annat än en rookie, Jenny Lindholm är både Johans kollega på Enjoy Wine & Spirits och ett fullblodsproffs i vinvärlden. I dagens avsnitt diskuteras bland annat; vad driver trender? När blir saker otrendigt? Hur lång tar det innan en trend slår till? Framförallt vad kommer vi ha i glasen 2023?
Enjoy!
Porta 6 Tejo
90 krPorta 6 Tejo
90 krKaraktär
Kryddig doft med inslag av rosmarin, lakrits, fat och mörka bär. I smaken generöst fruktig, inslag av blåbär, björnbär, fat, plommon, mörk choklad, örter och med en kryddig avslutning.
Gott till
Mustiga grytor, svampanrättningar och chark.
Passar till
Fakta
Förslutning
Årgång
2023
Sockerhalt
0.9 gram/100ml
Druvor
Syrah 50%, Tinta roriz 30%, Castelão 20%
Lagring
Vinner inte på lagring.
Artikelnummer
251201
Producent
Avsnitt #76 – Årgångschampagne
Dagens gäst är ingen mindre än Helena Ekman som tog brons i Sveriges Mästerkock 2022! I detta bonusavsnitt så kommer vi prata om världens mest kända mousserande vin – nämligen Champagne eller mer specifikt årgångschampagne. Vad är en årgångschampagne eller vintage Champagne som det också kallas? Vilka regler finns det för framtagandet av en årgångschampagne och vad kännetecknar en bra årgång? Framförallt finns det några särskilda årgångar som är värda att ha koll på? Enjoy!
Avsnitt #75 – Vin från Alicante
Ett kärt återseende i studion som Johan har längtat efter dagens gäst är nämligen ingen mindre än Anton Lundqvist. Dagens avsnitt handlar om viner från Alicante, en vinregion i sin linda som vi håller på att upptäcka. Vi fokuserar på området Jumilla som är en av de vinregioner som har höjt standarden på vinodlingarna i regionen. Dagens avsnitt avhandlar allt från historia och klimat till kända druvor från Alicante.
Enjoy!
Parajes del Valle Monastrell
109 krParajes del Valle Monastrell
109 krKaraktär
Friskt och fruktigt med härlig läskande stil av en ren fruktighet med toner av hallon, jordgubbar örter och viol.
Gott till
Läckert till charkuterier, tapas eller bara som det är.
Passar till
Fakta
Förslutning
Årgång
2023
Sockerhalt
0.2 gram/100ml
Druvor
Monastrell 100%
Lagring
Detta vin är bäst att avnjutas ungt.
Artikelnummer
253201
Producent
Avsnitt #74 – Smörig Chardonnay med mat
Matnestorn Måns Falk är tillbaka i studion med Johan och dagens avsnitt handlar om smörig Chardonnay med mat. Måns jämför smaken av en fatlagrad Chardonnay med att komma till himlen. I dagens avsnitt reder vi ut; vad som kännetecknar en smörig Chardonnay? Hur tillverkas den? Vad ska man tänka på när det kommer till matkombination och vilken är den perfekta matkombinationen till smörig en Chardonnay? Enjoy!
Three Finger Jack Chardonnay
149 krThree Finger Jack Chardonnay
149 krKaraktär
Fruktig smak med toner av gula äpplen, honungsmelon, ananas, mango och macadamianötter. Rostad fatkaraktär med tydliga inslag av brynt smör, vanilj och nötighet.
Gott till
Serveras vid 8-10°C till smakrika, gärna grillade rätter av fisk och skaldjur eller till ljust kött.
Passar till
Fakta
Förslutning
Årgång
2020
Sockerhalt
0.3 gram/100ml
Druvor
Chardonnay 100%
Lagring
Gott att dricka nu, men kan lagras ytterligare 1-2 år.
Artikelnummer
5740401
Producent
Avsnitt #73 – Höstresa till Barolo
I dagens avsnitt tar vi med våra lyssnare på en härlig höstresa till Barolo. Hösten är en av de bästa perioderna att besöka just vindisriktet Barolo och i dagens avsnitt hjälper vi dig att reda ut; Hur tar man sig dit? Var ska man bo? Vad ska man äta och framförallt dricka? Entreprenören och poddaren Amanda Colldén gör comeback i studion, är hon fortfarande en rookie eller vad har hänt sen sist? Enjoy!
Fontanafredda Barolo
229 krFontanafredda Barolo
229 krKaraktär
Nyanserad och kryddig doft med inslag av körsbär, hallon, kanel, nougat och kryddor. Smaken är generös, stram och fint balanserad med toner av torkade körsbär, nypon, kryddor, fat och med en lång eftersmak.
Gott till
Utmärkt till eleganta vilträtter samt till pasta med tryffel.
Passar till
Fakta
Förslutning
Årgång
2020
Sockerhalt
0.02 gram/100ml
Druvor
Nebbiolo 100%
Lagring
Gott att dricka nu, men utvecklas positivt i 5-7 år.
Artikelnummer
7022701
Producent
Avsnitt #72 – Sauvignon Blanc
Skådespelaren och regissören Daniel Sjöberg gästar podden för prata om världens näst mest populära gröna druva – Sauvignon Blanc. Johan blir akut starstrucked när han får höra att Daniel varit med i Rederiet, men lyckas behärska sig och guidar oss igenom typiska smaker, vintips och kattkiss. Enjoy!
Avsnitt #71 – Vinho Verde
Artisten och entreprenören Lina Hedlund gör efterlängtad comeback i podden för att djupdyka i det portugisiska vindistriktet Vinho Verde. Som vanligt är även Johan Eklöf på plats för att berätta allt han kan om områdets druvor, spritsiga viner, surfing och mycket mer. Enjoy!
Avsnitt #70 – Vad gör en importör?
Vi får en hel del frågor från nyfikna konsumenter kring hur det är att jobba med vin och sprit. I det här avsnittet berättar Johan hur vardagen kan se ut i vinbranschen och får besök i studion av entreprenören och poddaren Amanda Colldén. Enjoy!
Studio by Miraval Rosé
169 krStudio by Miraval Rosé
169 krKaraktär
Stor doft med hallon, mineraltoner, citrus och örter. Torr och fruktig smak av mogna röda bär och citrusfrukt. Lång mineraldriven eftersmak.
Gott till
Skaldjur, sallader, fiskrätter och som aperitif
Passar till
Fakta
Förslutning
Årgång
2022
Sockerhalt
0.15 gram/100ml
Druvor
Cinsault %, Grenache %, Rolle %, Tibouren %
Lagring
Gott att dricka nu.
Artikelnummer
5600701
Producent
Avsnitt #69 – Alsace
Skådespelaren Anton Lundqvist gästar podden för att djupdyka i det världskända vindistriktet Alsace. Är det franskt eller tyskt? Vilka druvor odlar man här och är det mest rött eller vitt vin som produceras i Alsace? Johan Eklöf reder ut alla dessa frågetecken och bjuder som vanligt även på vintips från området. Enjoy!
Hubert Beck Pinot Gris Grande Réserve
115 krHubert Beck Pinot Gris Grande Réserve
115 krKaraktär
Druvig smak med lite sötma och balanserad syra, Smakrik med karaktär av vita blommor, gula päron, honung med en aromatisk eftersmak.
Gott till
Gärna till asiatiska rätter eller klassisk Alsace Choucroute Garnie, surkål med korv.
Passar till
Fakta
Förslutning
Årgång
2023
Sockerhalt
0.4 gram/100ml
Druvor
Pinot gris 100%
Lagring
Gott att dricka nu, kan lagras 2-4 år från skörd.
Artikelnummer
1210501
Producent
Avsnitt #68 – Lyssnarfrågor
I det här avsnittet svarar vi på nya färska lyssnarfrågor om vin. Kanske har du också funderat på vad naturvin är? Eller vad som menas med ett korkskadat vin? Bubbelninjan Jeannette gästar studion och ställer Johans vinkunskaper på prov. Enjoy!
Clay Creek Vineyards Cabernet Sauvignon
169 krClay Creek Vineyards Cabernet Sauvignon
169 krKaraktär
Stor och fruktig doft med inslag av mörka körsbär, svarta vinbär, kaffe, kryddor och fat. Smakrik och fyllig smak med bra balans och fin mörk frukt tillsammans med kryddor, kaffe och fat.
Gott till
Grillade kötträtter av nöt eller vilt med smakrika tillbehör.
Passar till
Fakta
Förslutning
Årgång
2022
Sockerhalt
0.35 gram/100ml
Druvor
Cabernet sauvignon 100%
Lagring
Gott att dricka nu, men kan lagras ytterligare 2-3 år.
Artikelnummer
X50080581801
Producent
Avsnitt #67 – Till bords i Toscana
Matmästaren Måns Falk gör comeback i podden och djupdyker i matskatter från Toscana – en region där lokala råvaror står i fokus. Självklart är även Johan Eklöf på plats i studion och bjuder på passande vintips. Enjoy!
Avsnitt #66 – Österrike
Poddaren och skribenten Nisse Edwall gästar podden för att prata om Österrike – vinlandet som står för ungefär 1 % av världens vinproduktion. Det blir ett fartfyllt avsnitt om bland annat druvor, producenter och Arnold Schwarzenegger. Dessutom bjuder Johan på vintips, lagom till internationella rieslingdagen 13 mars. Enjoy!
Jurtschitsch Langenlois Riesling
159 krJurtschitsch Langenlois Riesling
159 krKaraktär
Friskt, fräscht och fruktigt med inslag av citrus, vit persika och örter. Lång uppfriskande eftersmak där den steniga mineralkaraktären tydliggörs i harmoni med örter och citrustoner.
Gott till
Skaldjur som ostron och musslor. Grillade fiskar. Asiatiskt med lite hetta eller varför inte precis som den är på balkongen eller terassen i gott sällskap.
Passar till
Fakta
Förslutning
Årgång
2023
Sockerhalt
0.25 gram/100ml
Druvor
Riesling 100%
Lagring
Gott att dricka nu, kan sparas ytterligare 3-5 år utan att kvaliteten försämras.
Artikelnummer
293901
Producent
Avsnitt #65 – Grenache
I det här avsnittet pratar vi om druvan grenache, som ger både rött vin och rosévin. Grenachedruvan är finfin i ensam majestät men i många fall blandas den med syrah och mourvédre, i så kallade GSM-blandningar. Gäst i studion är ingen mindre än komikern, programledaren och influencern Keyyo. Enjoy!
Terre de Mistral Côtes du Rhône Reserve
99 krTerre de Mistral Côtes du Rhône Reserve
99 krKaraktär
Vinet bjuder på en kryddig doft med inslag av björnbär, lagerblad, skogshallon, och viol. I smaken är vinet kryddigt och mustigt med toner av björnbär, skogshallon, blåbär och örter.
Gott till
Boeuf bourguignon, örtbakat lamm eller en mustig linsgryta.
Passar till
Fakta
Förslutning
Årgång
2023
Sockerhalt
0.4 gram/100ml
Druvor
Grenache 50%, Syrah 25%, Carignan 10%, Cinsault 10%, Mourvèdre 5%
Lagring
Gott att dricka nu.
Artikelnummer
216701
Producent
Extraavsnitt – Tips inför jul och nyår
I årets sista poddavsnitt tipsar vi om drycker och superkombos inför jul och nyår. Vi berättar till exempel vad som passar bra till skinkmackan och till klassiska nyårsrätter – och dessutom bjuder Johan på julklappstips i vinets tecken. Enjoy!
Calvet Réserve du Ciron Sauternes
132 krCalvet Réserve du Ciron Sauternes
132 krKaraktär
Nyanserad doft med inslag av aprikosmarmelad, röda äpplen, honung och apelsin. Söt smak som balanseras upp av en frisk syra med inslag av aprikosmarmelad, honung, saffran, röda äpplen och apelsin.
Gott till
Utmärkt till ostbrickan eller till anklever. Nygräddade madelainekakor, crème brûlée och fruktdesserter.
Passar till
Avsnitt #64 – Dessertvin
Att avsluta en brakmiddag med en god dessert är bland det bästa som finns, men glöm inte dessertvinet – det kan nämligen lyfta din efterrätt till en helt ny nivå. I det här avsnittet pratar vi om olika typer av dessertviner tillsammans med författaren, poddaren och journalisten Ann Söderlund. Och vi hade så himla trevligt i studion tillsammans att det här avsnittet är lite längre än vanligt. Enjoy!
Sprezzo Coffee Liqueur
169 krSprezzo Coffee Liqueur
169 krKaraktär
Mycket söt, rostad smak med tydlig karaktär av kaffe, inslag av torkad frukt och choklad.
Gott till
Servera gärna över is som avec, eller som drinkingrediens. Ett tips är att testa en Espresso Martini. Skaka 1 del vodka, 1 del kaffelikör och två delar espresso kaffe med is och servera i ett kylt cocktailglas.
Passar till
Fakta
Förslutning
Årgång
NA
Sockerhalt
38 gram/100ml
Lagring
Gott att dricka nu. Vinner ej på lagring.
Artikelnummer
22402
Producent
Extraavsnitt – Vinmässor
I det här extraavsnittet pratar vi om tjusningen med vinmässor. Hur går de till och vad kan du som konsument förvänta dig? Johan och Jeannette bjuder på tips och svarar på kluriga lyssnarfrågor från senaste mässan, Vin i Västerås. Enjoy!
Avsnitt #63 – Marche
I det här avsnittet pratar vi om regionen Marche, som man skulle kunna benämna som Italiens Småland. Det blir självklart vintips från området och dessutom berättar vi vilken druvsort som kan smaka lite som tuggummit Jenka. Gäst i studion är högaktuella författaren, innehållsproducenten och poddaren Benjamin Andrée.
Bianchi Montepulciano d’Abruzzo
89 krBianchi Montepulciano d’Abruzzo
89 krKaraktär
Utvecklad doft av mörka bär och balanserad ekfatskaraktär. Kryddig stil med mörka körsbär och örter i en mjuk och lång eftersmak.
Gott till
Pasta med kyckling eller grillade kötträtter av nöt och fläskfile.
Passar till
Fakta
Förslutning
Årgång
2023
Sockerhalt
0.5 gram/100ml
Druvor
Montepulciano 90%, Cabernet sauvignon 10%
Lagring
Gott att dricka nu, kan lagras 1-2 år.
Artikelnummer
712601
Producent
Extraavsnitt – Portugal och klimatsmarta val
Premiär för Vin för Rookies Extra! I det här extraavsnittet pratar Johan och Jeannette om vinlandet Portugal. Det blir en salig blandning av lyssnarfrågor, vintips, tillbakablickar och hållbarhetssnack. Enjoy!
Avsnitt #62 – Barbaresco
I det här avsnittet pratar vi om en av norra Italiens största kändisar, nämligen Barbaresco. Vi reder ut skillnaden mellan Barbaresco och Barolo, pratar doft och smak och tipsar om vad man ska äta till. Gäst i studion är koreografen, dansaren och föreläsaren Tobias Karlsson.
Fontanafredda Coste Rubin Barbaresco
219 krFontanafredda Coste Rubin Barbaresco
219 krKaraktär
Coste Rubin är en elegant Barbaresco med en traditionell ton. Silkeslen men med stor karaktär. Rubinröd i färgen och på näsan mogna körsbär, plommon, violer som smälter samman harmoniskt med kryddor av lakrits, kanel och tobak. Välstrukturerade tanniner och intensiv frukt fyller munnen med en tät, rik smak och ett långt balanserat slut.
Gott till
Låt vinet ta plats bland höstens alla smaker; till vällagad rustik mat som svamprisotto, smakrika pastarätter eller varför inte en exklusiv köttbit.
Passar till
Fakta
Förslutning
Årgång
2019
Sockerhalt
0.03 gram/100ml
Druvor
Nebbiolo 100%
Lagring
Kan lagras 10-20 år.
Artikelnummer
5220901
Producent
Avsnitt #61 – Kalifornien
I det här avsnittet styr vi skutan mot soliga Kalifornien, som även kallas The Wine State. Härifrån kommer 90 % av allt amerikanskt vin, från världskända vinregioner som t.ex. Napa och Sonoma. Johan och Jeannette pratar om gröna och blå druvor, den klassiska såpan Falcon Crest och tipsar dessutom om en nylanserad äkta kalifornisk Cabernet Sauvignon.
Avsnitt #60 – Pet Nat
”Pétillant Naturel” eller Pet Nat, som man brukar säga, står kort och gott för naturligt mousserande vin och började bubbla långt innan champagnen. Bubbeldrottningen Jeannette är tillbaka i studion och tycker att Pet Nat låter som en Pokémon, men smakar svingott.
Avsnitt #59 – Vin till kräftor
Historiskt gjorde vi brännvin och öl här i Sverige och dessa drycker är tradition på kräftskivan. Men vad gör man om man inte är så förtjust i öl och nubbe utan hellre vill sippa på vin till kräftorna? Går det? Och vad ska man välja? Matgurun Måns Falk är tillbaka i studion och reder ut allt detta tillsammans med Johan.
Avsnitt #58 – Bourgogne
Bourgogne i östra Frankrike är ett av vinvärldens mest klassiska vinområden och här görs många av världens bästa, och dyraste, viner i en stil som många av övriga världens vinmakare vill efterlikna. I dagens avsnitt får du och gästen Jeannette reda på det viktigaste att känna till om Bourgogne.
Blason de Bourgogne Mâcon-Villages
129 krBlason de Bourgogne Mâcon-Villages
129 krKaraktär
Fruktig doft med inslag av gula äpplen, päron, nektarin, örter och citrus. Friskt och generöst fruktigt i smaken med inslag av gula äpplen, grapefrukt, färska örter och citronskal.
Gott till
Fisk, Skaldjur, Vegetariskt. Perfekt till caesarsallad.
Passar till
Fakta
Förslutning
Årgång
2023
Sockerhalt
0.1 gram/100ml
Druvor
Chardonnay 100%
Lagring
Bör konsumeras inom fyra år från skörd.
Artikelnummer
229501
Producent
Avsnitt #57 – Grillviner
De flesta älskar att grilla och vi går loss med marinader, glaze, kryddiga rubs och såser och tillbehör. Hur ska man tänka när man väljer vin till grillningens rostade och ofta spretiga smaker. Smakmästaren Måns Falk och Johan sorterar bland det grillade och hittar ett par bra alternativ att lägga på minnet.
Avsnitt #56 – Skandaler i vinvärlden
Vinvärlden har sett en hel del skandaler under årens lopp. Bedrägerier, fusk och försök till genvägar har resulterat i katastrof för enskilda personer, vinregioner och till och med för hela vinländer. I det här avsnittet avhandlar vi tre av de mest omtalade skandalerna i modern tid. Gäst i studion är Gustav Åström.
Avsnitt #55 – Chenin Blanc
Det här avsnittet handlar om en vitvinsdruva som har fått finna sig i att stå i skuggan bakom sauvignon blanc och chardonnay – nämligen chenin blanc. En mångsidig druva som är populär bland vinmakare och som växer allt mer i popularitet. Johan och gästen Stanley Wong smakar och utforskar ursprung och olika stilar.
Avsnitt #54 – Fransk rosé
För många är Frankrike rosévinets hemland och i det här avsnittet går vi igenom olika stilar och kända franska ursprung. Johan och gästande Gustav pratar om vad rosévin passar till för mat och om det stämmer att ljus rosé alltid är av högre kvalitet än mörk.
Avsnitt #53 – Myter om Champagne
”Bubbelninjan” Jeannette gästar återigen podden och idag handlar det om myter och Champagne. Vilka är de vanligaste myterna om Champagne och vad stämmer egentligen? Finns det äkta och oäkta champagne, vem uppfann champagne, ska den vara iskall och passar jordgubbar egentligen till?
Champagne Debuchy Brut Réserve
269 krChampagne Debuchy Brut Réserve
269 krKaraktär
Generös och elegant, med en klassisk champagnekaraktär av aprikos, mogna äpplen, brioche och nougat med en mineralkrämig mousse.
Gott till
Smakrika fiskrätter av elegant slag, till löjromspizza eller som aperitif.
Passar till
Fakta
Förslutning
Årgång
NA
Sockerhalt
0.7 gram/100ml
Druvor
Pinot noir 70%, Chardonnay 20%, Pinot meunier 10%
Lagring
Gott att dricka nu men klarar 3-4 års lagring.
Artikelnummer
5161901
Producent
Avsnitt #52 – Cabernet Sauvignon
Dagens avsnitt handlar om en av världens mest kända druvor; cabernet sauvignon. Johan och gästen Gustav Åström avhandlar varför den är så populär, hur den smakar och var den odlas och dessutom får vi lära oss att den ofta inte ens kallas cabernet sauvignon utan har ett kortare smeknamn.
Three Finger Jack East Side Ridge Cabernet Sauvignon
154 krThree Finger Jack East Side Ridge Cabernet Sauvignon
154 krKaraktär
Generöst fruktig och smakrik med tydliga toner av mörka körsbär, svarta vinbär, plommon, fat och choklad. Tanninstrukturen är relativt mjuk och vinet har en bra balans tillsammans med lång fruktig eftersmak.
Gott till
Smakrika grillrätter av nöt eller vegetariskt. Prova till bakad rotselleri med svamp!
Passar till
Fakta
Förslutning
Årgång
2022
Sockerhalt
0.58 gram/100ml
Druvor
Cabernet sauvignon 76%, Petite sirah 9%, Malbec 8%, Merlot 7%
Lagring
Gott att dricka nu men kan lagras ytterligare 2-5 år.
Artikelnummer
352801
Producent
Avsnitt #51 – Tysk Riesling
Hans Baer Riesling
93 krHans Baer Riesling
93 krKaraktär
Generös doft med inslag av vit persika, gula äpplen och kiwi. Torr, fruktig smak med läskande, frisk syra. Inslag av vit persika, gula äpplen, mineraler och färsk lime.
Gott till
Utmärkt som sällskapsvin, till vegatariskt och lättare fiskrätter.
Passar till
Fakta
Förslutning
Årgång
2023
Sockerhalt
0.83 gram/100ml
Druvor
Riesling 100%
Lagring
Vinner inte på lagring.
Artikelnummer
7693401
Producent
Avsnitt #50 – Negroamaro
I dag gästar återigen regissören, manusförfattaren och skådespelaren Katrin Sundberg Vin för Rookies och det blir ett fartfyllt avsnitt om druvan negroamaro, en druva från södra Italien som är på frammarsch. Katrin tycker vinet är kaxigt, spännande och gott. Och dessutom är flaskan snygg. Full pott för negroamaro alltså.
Avsnitt #49 – Klimatsmart förpackning
Dagens avsnitt handlar om klimatsmarta vinförpackningar, något som dagens gäst Gustav inte alls tänkt på tidigare. Men vilka slags förpackningar är egentligen klimatsmarta och vilka är sämst. Och hur stor roll spelar en förpackning?
Calvet Fitou PET
59 krCalvet Fitou PET
59 krKaraktär
Generös doft med inslag av färska örter, skogsbär, lakrits, svartpeppar och fat. I smaken fruktigt och smakrikt med toner av skogsbär, örter, svartpeppar och fat.
Gott till
Örtbakat lamm, allt på grillen, hamburgare.
Passar till
Fakta
Förslutning
Årgång
2020
Sockerhalt
0.15 gram/100ml
Druvor
Syrah 48%, Grenache 28%, Carignan 24%
Lagring
Gott att dricka nu!
Artikelnummer
255001
Producent
Avsnitt #48 – Barolo
Fontanafredda Barolo
229 krFontanafredda Barolo
229 krKaraktär
Nyanserad och kryddig doft med inslag av körsbär, hallon, kanel, nougat och kryddor. Smaken är generös, stram och fint balanserad med toner av torkade körsbär, nypon, kryddor, fat och med en lång eftersmak.
Gott till
Utmärkt till eleganta vilträtter samt till pasta med tryffel.
Passar till
Fakta
Förslutning
Årgång
2020
Sockerhalt
0.02 gram/100ml
Druvor
Nebbiolo 100%
Lagring
Gott att dricka nu, men utvecklas positivt i 5-7 år.
Artikelnummer
7022701
Producent
Avsnitt #47 – Portugal
Vidigal Coragem Douro
264 krVidigal Coragem Douro
264 krKaraktär
Vinet har en intensiv smakprofil med toner av mörka bär, körsbär, plommon och en balanserad ekton. I avslutningen en lång eftersmak med kryddiga toner och inslag av mörk choklad.
Gott till
Ett smakrikt vin som passar utmärkt till grillat, charkuterier samt vegetariska, smakrika rätter.
Passar till
Fakta
Förslutning
Årgång
2020
Sockerhalt
0.15 gram/100ml
Druvor
Touriga franca 50%, Tinta roriz 30%, Touriga nacional 20%
Artikelnummer
254808
Producent
Avsnitt #46 – Superkombos
Vad är det som gör att vissa saker vi äter och dricker blir så otroligt goda tillsammans – sk Superkombinationer. Måns Falk gästar podden och det blir konkreta tips blandat med udda smaker. De provar även superkombos du enkelt kan testa hemma, som Pinot Noir med ostbågar.
Avsnitt #45 – Côtes du Rhône
I det här avsnittet avhandlas klassiska vindistriktet Côtes du Rhône. Gäst är artisten Lina Hedlund som briljerar med perfekt franskt uttal och vi får reda på vad som skiljer viner från norra och södra Côtes du Rhône och vad förkortningen GSM betyder i vinvärlden.
Avsnitt #44 – Alta Langa
I Vin för rookies kan vi inte få nog av bubbel och idag pratar vi med artisten Hanna Hedlund om Alta Langa. Experimentet från Piemonte som blivit en bubblande succé. Det blir som vanligt en titt i historieboken och provsmakning!
Fontanafredda Alta Langa Limited Edition
199 krFontanafredda Alta Langa Limited Edition
199 krKaraktär
Torr, mycket frisk med härlig mousse och fin sval frukt. Inslag av citrus, mineraler, kex och gröna äpplen i en lång och elegant stil.
Gott till
Mycket trevligt till naturella skaldjur, som aperitif eller till härliga sallader.
Passar till
Fakta
Förslutning
Årgång
2020
Sockerhalt
0.5 gram/100ml
Druvor
Pinot nero 70%, Chardonnay 30%
Lagring
Gott att dricka nu, men vinner på 3-5 års lagring.
Artikelnummer
794901
Producent
Avsnitt #43 – Vin till julmat
Idag tar vi död på myten att vin inte passar till julmat en gång för alla. Måns Falk, med en hel karriär inom restaurang och mat, gästar studion och är till en början aningens skeptisk men lämnar studion omvänd. Det dyker dessutom upp en utmanare till julglöggen som golvar smaklökarna.
Avsnitt #42 – Toscana
Idag är temat ett av världens mest kända resmål – Italienska Toscana. Johan gästas återigen av producenten och författaren Henrik Johnsson och det snackas vinhistoria, Sangiovese och rebelliska super-toscanare. Henrik får äran att öppna skruvkorken på dagens flaska och saliven rinner till ordentligt när det smakas på en ekologisk Chianti.
Avsnitt #41 – Valpolicella
Detta avsnitt av Vin för Rookies handlar om ett riktigt favoritområde för oss svenskar – Amaronens ursprung: Valpolicella. Johan reder ut knepiga begrepp, pratar återbruk och och med i studion är artisten Lina Hedlund som får prova vin som inte är gjort på torkade druvor.
Musella Valpolicella Superiore
159 krMusella Valpolicella Superiore
159 krKaraktär
Vinet är medelfylligt med en tydlig fruktdriven karaktär med inslag av mörka körsbär, hallon, lingon och tranbär. Ett lätt inslag av fat och toner av torkade kryddor gör vinet perfekt balanserat. Gott till det mesta.
Gott till
Ugnsrostad kyckling, pasta, pizza, vegetariskt och grillad fisk.
Passar till
Fakta
Förslutning
Årgång
2020
Sockerhalt
0.2 gram/100ml
Druvor
Corvina 80%, Barbera 10%, Rondinella 10%
Lagring
Bäst från och med nu och fem år framåt.
Artikelnummer
239301
Producent
Avsnitt #40 – Verdicchio
Detta avsnitt handlar om den italienska favoritdruvan Verdicchio. Ett fisk och skaldjursvin av rang och det italienare själva gärna dricker på sin semester. Vi får lära oss om det passar bra till Spaghetti Vongole men varför nämns tuggummit Jenka? Johan gästas av biografiförfattarna Leif Eriksson och Martin Svensson som får dofta, smaka och prata.
Casal di Serra Verdicchio Classico Superiore
109 krCasal di Serra Verdicchio Classico Superiore
109 krKaraktär
Medelhög intensitet med gyllengul färgnyans. Stor, aromatisk doft med karaktär av mineraler och tropisk frukt. Medelfyllig smak med mineral och citruskaraktär samt mogen tropisk frukt.
Gott till
Stekt och grillad fisk samt till rätter av kyckling, kalkon och kalv.
Vinifikation
Druvorna skördas från vingården Casal di Serra. De kallmacereras innan pressning. Musten jäser under temperaturkontroll och vilar på jästresterna i en månad. Lagring och jäsning sker på rostfria ståltankar.
Passar till
Fakta
Förslutning
Årgång
2023
Sockerhalt
0.2 gram/100ml
Druvor
Verdicchio 100%
Lagring
Gott att dricka nu, kan lagras i 2-8 år.
Artikelnummer
1241901
Producent
Avsnitt #39 – Bag in box
Castillo Manzano®
199 krCastillo Manzano®
199 krKaraktär
Mycket, fruktig smak med inslag av mörka bär, körsbär och choklad. Serveras vid cirka 18°C till smakrika, gärna grillade rätter av lamm- eller nötkött
Gott till
Grillat i alla dess former. Picknick och buffémat, Fredagsmys
Passar till
Fakta
Förslutning
Årgång
2022
Sockerhalt
0.5 gram/100ml
Druvor
Tempranillo 70%, Shiraz 20%, Petit verdot 10%
Lagring
Gott att dricka nu, vinner inte på lagring i mer än ett år från inköpsdatum.
Artikelnummer
371308
Producent
Avsnitt #38 – Cava
I veckans avsnitt gästas Johan åter av Jeannette som får lära sig om den populära drycken Cava.
Var och hur gör man Cava? Passar cava att dricka till mat? Och uttalas det egentligen Cava eller Ca-va? Här kan du läsa mer om Cava och excellenta Segura Viudas
Avsnitt #37 -Vin till hämtmat
Väljer du alltid öl till kryddig och het mat fastän du hellre skulle dricka vin?
Går det ens att dricka vin till hämtmat som pizza, thai, sushi och indiskt? I dagens avsnitt får du lära dig vilka viner som faktiskt funkar bra till hett, kryddigt, salt och sött.
Johan har idag två gäster i studion – Författarna Martin Svensson & Leif Eriksson. Det provsmakas, utbildas och så blir det heta känslor i ”Sant eller falskt”.
Här kan du även läsa mer om vin till hämtmat!
Avsnitt #36 – Barbera
Vad är det som gör att Barbera kallas för ”Folkets vin”?
Är det för att det är en av italiens mest odlade blå druvor? Är det den låga prislappen? Är det för att den passar till precis all mat?
Eller, kan det vara så att det är för att den har precis alltihop?
I dagens avsnitt är Jeannette tillbaka som gäst och vi har en alldeles ny programledare..
Raimonda Barbera d’Alba
119 krRaimonda Barbera d’Alba
119 krKaraktär
Fruktig med mängder av mörka körsbär, mogna skogshallon, choklad och kryddor. Vinet har en härlig rostad ekfatston som bärs upp av dom mjuka tanninerna och den friska fruktsyran.
Gott till
Passar utmärkt till smakrik pasta eller kötträtter av nöt, fläsk och vilt.
Passar till
Fakta
Förslutning
Årgång
2022
Sockerhalt
0.1 gram/100ml
Druvor
Barbera 100%
Lagring
Kan lagras i 3 år.
Artikelnummer
7159601
Producent
Avsnitt #35 – Montepulciano
Michaela är gäst även denna vecka när vi pratar om det klassiska vinet Montepulciano! Vad är det egentligen som har gjort att Italiens näst mest odlade blå druva är så populär? Kan det vara så att det här vinet är lagom? Att det liksom passar i stort sett allt och alla?
Avsnitt #34 – Lagring & Förvaring
I dagens avsnitt får vi lära oss grunderna i hur man lagrar och förvarar vin. Är det förresten någon skillnad på att förvara och att lagra?
Kan alla viner lagras? Kan man förvara vin i garage, kylskåp, garderob eller källare? Vad blir det för skillnad (om det blir nån)?
Avsnitt #32 – Defekter i vin
I det här avsnittet blir det fokus på vanliga orsaker till att vin inte smakar så gott. Och då pratar vi inte smakkaraktärer…utan när vin blir dåligt på grund av defekter. Vilka är de vanligaste defekterna och varför uppstår de? Och finns det något man kan göra för att undvika dem?
Avsnitt # 31 – Chardonnay
Dagens lektion handlar om Chardonnay; Michaela är åter på besök hos Thomas och får veta mer om denna druva. Vad är smakskillnaden på en svalklimats-chardonnay o en som odlats i varmt klimat? Vad innebär egentligen malolaktisk jäsning…och visste du att det faktiskt finns chardonnayodlingar i Sverige.
Blason de Bourgogne Mâcon-Villages
82 krBlason de Bourgogne Mâcon-Villages
82 krKaraktär
Fruktig doft med inslag av gula äpplen, päron, nektarin, örter och citrus. Friskt och generöst fruktigt i smaken med inslag av gula äpplen, grapefrukt, färska örter och citronskal.
Gott till
Fisk, Skaldjur, Vegetariskt. Perfekt till caesarsallad.
Passar till
Fakta
Förslutning
Årgång
2023
Sockerhalt
0.1 gram/100ml
Druvor
Chardonnay 100%
Lagring
Bör konsumeras inom fyra år från skörd.
Artikelnummer
229502
Producent
Avsnitt # 30 – Zinfandel
Zinfandel – en druva man kanske mest förknippar med USA men som faktiskt har sitt ursprung i Europa. I dagens avsnitt får vi en lektion i Zinfandel; bland annat dess historia, hur vinet smakar, om White Zin…och vad menas egentligen när det står Old Vine på en flaska?
Gnarly Head Old Vine Zinfandel
309 krGnarly Head Old Vine Zinfandel
309 krKaraktär
Generös, fruktig smak med inslag av fat, blåbär, björnbär, mogna jordgubbar, svartpeppar och vanilj.
Gott till
Passar utmärkt till grillade rätter av nöt- eller lammkött.
Passar till
Fakta
Förslutning
Årgång
2022
Sockerhalt
0.5 gram/100ml
Druvor
Zinfandel 86%, Petite sirah 14%
Lagring
Gott att dricka nu. Vinner ej på lagring.
Artikelnummer
659708
Producent
Avsnitt # 29 – Vanliga frågor om vin
I det här avsnittet svarar vår expert Thomas på några av de allra vanligaste frågorna han får som handlar om vin. Gäst Är Marcus Hemrin, 27 år från Lidingö. Är dyrt vin egentligen godare, är rött alltid är bäst till kött och vitt till fisk, vad innebär att ett vin är veganskt ….och varför tillsätter man svavel i vin? Enjoy!
Avsnitt # 28 – Piemonte
I nordvästra Italien ligger regionen Piemonte och det är ämnet i det här avsnittet av Vin För Rookies. Vi får en lektion av Thomas i vad utmärker Piemonte som region…och druvorna man odlar där så som t ex Dolcetto, Nebbiolo och Barbera . Sen blir det också bonustips i hur du smidigast får upp korken ur en flaska…om du glömt öppnare…..
Avsnitt # 27 – Att tala vinspråk
Bouquet, bärigt, arom, fatkaraktär, frukdrivet, vin med längd, syltig…vinvärlden är full av olika termer och uttryck. Men vad betyder de egentligen och när, och hur, skall man använda dem? Michaela Engvall från Stockholm är gäst hos Thomas och får en lektion i hur man talar vinspråk.
Här hittar du hela listan över de olika termer som vi går igenom i dagens avsnitt: Att tala vinspråk
Three Finger Jack Old Vine Zinfandel
149 krThree Finger Jack Old Vine Zinfandel
149 krKaraktär
Generöst fruktig smak med en rostad fatkaraktär och inslag av mörka bär, kryddor, blåbär, björnbär och vanilj.
Gott till
Servera gärna till en mustig gryta på nötkött och svamp. Passar även utmärkt till grillat kött av nöt, lamm eller vilt.
Passar till
Fakta
Förslutning
Årgång
2020
Sockerhalt
0.4 gram/100ml
Druvor
Zinfandel 100%
Lagring
Gott att dricka nu och kan även lagras i upp till tre år.
Artikelnummer
650701
Producent
Avsnitt # 26 – Grüner Veltliner
I det här avsnittet handlar det om Grüner Veltliner; Timmie är tillbaka som gäst och det blir en lektion i Österrikes Nationaldruva – Grüner Veltliner. Men vi får också veta mer om Österrike som vinland och hur man åter blivit en vinnation att räkna med efter den skandal på 80-talet som fick vin världen att välja bort österrikiskt vin.
Avsnitt # 25 – Sauternes
I det här avsnittet handlar det om Sauternes; Anna från Piteå är tillbaka som gäst och får sig en lektion om detta distrikt och de söta vita viner man tillverkar där. Om möglet Botrytis som i det här fallet är något önskvärt för att kunna tillverka vinet…
och vad är egentligen det äldsta Sauternes-vin som vår expert Thomas druckit?
Calvet Réserve du Ciron Sauternes
132 krCalvet Réserve du Ciron Sauternes
132 krKaraktär
Nyanserad doft med inslag av aprikosmarmelad, röda äpplen, honung och apelsin. Söt smak som balanseras upp av en frisk syra med inslag av aprikosmarmelad, honung, saffran, röda äpplen och apelsin.
Gott till
Utmärkt till ostbrickan eller till anklever. Nygräddade madelainekakor, crème brûlée och fruktdesserter.
Passar till
Avsnitt # 24 – Vinetiketten
I det här avsnittet handlar det inte om vad som finns I en flaska utan PÅ; det blir en lektion i vinetiketter. Vad är det egentligen som kommuniceras till oss konsumenter på dem…och varför har man helt olika prioriteringar när det gäller hur man utformar dem beroende på var i världen vinet produceras?I det här avsnittet handlar det inte om vad som finns I en flaska utan PÅ; det blir en lektion i vinetiketter. Vad är det egentligen som kommuniceras till oss konsumenter på dem…och varför har man helt olika prioriteringar när det gäller hur man utformar dem beroende på var i världen vinet produceras?
Avsnitt # 23 – Prosecco
Prosecco handlar det om i detta avsnitt men vad utmärker en Prosecco, hur tillverkas det…och varför har man bytt namn på druvan Prosecco till Glera? Thomas hjälper oss som vanligt med svaren
Avsnitt # 22 – Alkoholfritt vin
Louise, ena halvan av podden Momsplaining, gästar och eftersom hon inte dricker alkohol så blir det ett avsnitt om just alkoholfritt vin…ett område där det hänt väldigt mycket bara under de senaste tio åren. Men finns det verkligen alkoholfritt vin som kan mäta sig med konventionellt vin? Och hur framställer man alkoholfritt på bästa sätt så att man får behålla smakaromerna i vinet?
Avsnitt # 21 – Rioja
I detta avsnitt pratar och smakar vi på Rioja. Det handlar om allt från vanilj till leriga jordar och Thomas berättar om när han var på ekfatsprovning och tuggade trä. Häng med!
Enjoy!
Avsnitt # 20 – Pinot Grigio
I detta avsnitt pratar vi om en druva på frammarsch, den populära Pinot Grigio. Eller Pinot Gris, Grauburgunder, Malvoisie, Pinot Beurot och Szûrkebarát som den också heter. Låter det krångligt? Inte alls – häng med så serverar Thomas dig det absolut viktigaste du bör känna till och en guide till smak och doft.
Enjoy!
Avsnitt # 19 – Chianti
I det här avsnittet blir det fullt fokus på Chiantiviner. Gäst hos Thomas är Stefan Moerker som vill veta mer om de olika typerna av Chianti och hur de skiljer sig i smak. Vi får också veta historien bakom de klassiska bastflaskorna…och vad innebär egentligen DOCG-klassificering av vin?
Enjoy!
Avsnitt # 18 – Vulkanvin
Att odla vindruvor, och göra vin, intill vulkanen Etna? Är det verkligen möjligt? Jodå…och vulkanvin är på stark frammarch popularitetsmässigt. I det här avsnittet berättar vår expert Thomas mer om dessa viner, och vinerna som produceras runt Etna i synnerhet. Hur påverkar t ex den vulkaniska jorden vinets smak? Svaren får du som vanligt i Vin för Rookies.
Avsnitt #17 – Bubbel
I det här avsnittet blir det Bubbel för hela slanten. Thomas gästas av Jeannette och berättar bland annat om tre helt olika metoder som det finns för att få bubblor i vinet. Metoder som bl a påverkar bubblets prislapp…men också vilket typ av olika ”bubblor” som det blir i vinet.
Avsnitt #16 – Vin på burk
Flaska, bag-in-box och PET…men visste du att det också finns vin på burk? Men hur länge har man producerat vin på burk och var och hur uppstod idén? I det har avsnittet samtalar vår expert Thomas med sin gäst Caroline om olika sorters förpackningar man kan köpa vin i i allmänhet…och vin på burk i synnerhet.
Avsnitt #15 – Riesling
I det här avsnittet avhandlas druvan Riesling. Gäst hos Thomas är Stefan Sundberg som bl a vill veta mer om vad som utmärker ett Rieslingvin och om det är det smakskillnad på Rielslingvin beroende på var i världen druvan vuxit?
Och så får vi även svar på varför man bör göra extra mycket mat när man serverar Rielsling som aperitif…
A Christmann Riesling
159 krA Christmann Riesling
159 krKaraktär
Stor och generös doft med eleganta toner av tropisk frukt. Torr och mycket frisk och fruktig smak med lime och tydliga mineraltoner.
Gott till
Passar utmärkt till de flesta rätter av fisk och skaldjur, exempelvis sushi.
Passar till
Fakta
Förslutning
Årgång
2023
Sockerhalt
<0.3 gram/100ml
Druvor
Riesling 100%
Lagring
Gott att dricka nu, kan lagras ytterligare 1-3 år.
Artikelnummer
588201
Producent
Avsnitt #14 – Socker i vin
Vad har egentligen socker för roll i framställningen av vin? Har mängden socker i vin ökat på senare tid och vad utmärker viner med hög sockerhalt? Jeff Neumann är åter på besök hos Thomas och har laddat upp med frågor om just socker i vin.
Varför finns det socker i vin?
Vin görs på vindruvor och i vindruvor finns socker naturligt och heter då fruktsocker. I vintillverkningen jäser musten från druvorna och sockret omvandlas till alkohol. Men allt socker omvandlas inte till alkohol, en del blir kvar i vinet och det kallas restsocker. Det finns alltså inget sockerfritt vin, de som har minst socker har cirka 1–2 gram restsocker per liter.
Varför har vissa viner mer socker?
Anledningarna kan vara flera, bland annat spelar valet av druvor en viss roll då vissa sorter har mer naturligt socker än andra. Främst är det beroende på framställningsmetoden och klimatet där vinet odlats. Desto varmare klimat, desto större möjlighet till högre sockerhalt i vindruvan. Vissa vinstilar innehåller naturligt högre sockerhalt som till exempel viner gjorda på appassimento-metoden (när druvorna torkas och sockerhalten därmed koncentreras i druvan).
Varför tillsätter man socker?
Det finns även olika metoder där socker, i form av söt druvmust, tillsätts i vintillverkningen för att vinet ska kunna jäsa till en önskad alkoholhalt. I dessa fall jäser sockret ut och resultatet blir inte ett sötare vin, utan ett vin med högre alkoholhalt. Men i vissa fall kan även söt druvmust användas för att ändra vinets smakprofil. Socker är smakbärare och kan göra att ett vin upplevs som mjukare och fylligare. En vinstil som ofta uppskattas av oss i Sverige.
Hur tar man reda på vinets sockerhalt?
Som konsument är det inte lätt att veta om ett vin har tillsatt socker eller ej, det går alltid att göra lite eget detektivarbete och även ta hjälp av Systembolagets hylletikett men också ta hänsyn till vinstilen, var vindruvorna vuxit och tillverkningsmetod. Det finns nämligen ingen generell regel. Socker i alkohol mäts i gram per liter. Tänk på det och sätt det i relation till andra livsmedel som mäts i socker per 100 gram. För att sätta socker i vin i relation till andra drycker finns en jämförelse nedan.
Har alla boxviner tillsatt socker?
Nej är svaret, de är en seglivad myt att alla boxviner har tillsatt socker, vilket inte stämmer.
Avsnitt # 13 – Vin till skaldjur
Vitt vin och räkor; finns det nån mer klassisk – eller kanske klyschig – kombo? Men är vitt vin det enda alternativet att dricka till skaldjur? Och kan man dricka samma typ av vin till alla skaldjur eller finns det skillnader beroende på om det är räkor, kräftor, musslor eller ostron? Jeannette Conte är på nytt besök hos Thomas och får tips på vin i kombination med skaldjur.
Avsnitt # 12 Rosévin
Caroline Lindhoff från Stockholm är gäst hos vår expert Thomas och hon vill lära sig mer om rosévin. Vilken mat passar det bäst till, vad är skillnaden på ljust och mörkt rosé…och hur är det egentligen med den där myten att man gör rosé genom att blanda rött och vitt vin?
Avsnitt # 11 – Pinot Noir
Jeff Neumann, 31 år från Sollentuna, gästar vår expert Thomas i det här avsnittet av Vin för Rookies. Och det Jeff vill veta mer om är Pinot Noir. Vad innebär egentligen Pinot Noir? Vad utmärker ett Pinot Noir vin…och vilken typ av mat passar bäst att dricka det till?
Avsnitt # 10 – Ekologiskt vin
Vad krävs egentligen för att ett vin skall klassas som ekologiskt? Är det egentligen nyttigare att dricka ekologiskt vin, smakar det annorlunda…och vad innebär egentligen att ett vin är biodynamiskt odlat?
Avsnitt # 9 – Ekfat
Vad menas egentligen med fatkaraktär? Och vilken typ av smak får ett vin av att lagras på ekfat? I det här avsnittet av Vin för Rookies är Pelle Hedlund tillbaka som gäst och får en lektion av Thomas i ekfatets betydelse när man gör vin.
Avsnitt #8 – ost & vin
Hur kombinerar man ost och vin på bästa sätt? Jeannette tycker att hon gång på gång misslyckas med att hitta rätt vin till sina ostbrickor och får i detta avsnitt hjälp av Thomas att få till de bästa kombinationerna.
Avsnitt #7 – Hålla en vinprovning
Frida är sugen på att ha vinprovning hemma men är osäker på hur man går till väga och vad man bör tänka på för att den skall bli så lyckad som möjligt. Thomas, som varit på en och annan vinprovning, ger sina bästa tips.
Avsnitt #6 – Amarone
Pelle Hedlund, som är gäst hos Thomas i detta avsnitt, köper en och annan Amarone vid festliga tillfällen men vill veta mer om vad som är så speciellt med detta vin. Hur tillverkas det och vad passar bäst att dricka det till?
Avsnitt #5 – Naturviner
Naturvin är något som gästen Daniel inte har så stor koll på. För vad betyder termen ”naturvin”?
Hur tillverkas det och hur vet man att det verkligen är ett naturvin…och inte minst, hur SMAKAR det? Thomas ger svar på Daniels funderingar och tar även med sig en flaska naturvin att provsmaka.
https://www.enjoywine.se/nyheter/guide-naturviner/ Läs även artikeln om naturviner och få tips om viner och krogar med naturvinsfokus.
Avsnitt #4 – Temperering
Åse är tillbaka som gäst och hon tycker det kan vara svårt att veta hur man skall tänka när det gäller vin och temperatur. Vilka metoder kan man t ex använda för få rätt temperaturer, vilka viner bör drickas kalla och vad innebär egentligen rumstempererad? Vår expert Thomas har svaren.
Avsnitt #3 – Nebbiolo
Daniel, som gästar detta avsnitt, har hört om den trendiga druvan Nebbiolo men vill veta mer. Vår expert Thomas förklarar bland annat vad druvans namn kommer ifrån, vilken mat som passar bäst till nebbiolo-vin och vad det är som är så karaktäristisk med vinets smak.
Avsnitt #2 – Luftning
Hur luftar man vin? Behöver alla viner luftas? Vad ska man tänka på när man luftar vin? Hur länge ska ett vin luftas? Kan man använda en elvisp för att lufta ett vin om man har ont om tid?
De här frågorna får dagens gäst Åse Sundberg, 44 år från Nacka, svar på i ”Vin för Rookies”.
Au Bon Climat Santa Barbara Pinot Noir
289 krAu Bon Climat Santa Barbara Pinot Noir
289 krKaraktär
Stor aromatisk doft med inslag av jordgubbar och vildhallon. Lång frisk eftersmak med toner av fat, anis och kryddnejlika.
Gott till
Feta fåglar, grillade vegetariska rätter, fisk och som sällskapsdryck.
Passar till
Fakta
Förslutning
Årgång
2022
Sockerhalt
0.15 gram/100ml
Druvor
Pinot noir 100%
Lagring
Kan med fördel drickas nu och sparas i ytterligare 10 år framåt.
Artikelnummer
9222601
Producent
Avsnitt # 1 – Champagne
Allt du någonsin velat veta om Champagne! I premiäravsnittet samtalar Thomas Holstein med sin gäst Jeannette Conte, 38 år, från Stockholm om den ädla drycken från Frankrike.
Vilka glas är bäst att dricka Champagne ur? Hur öppnar man flaskan på bästa sätt? Vilken typ av mat passar till detta mousserande vin? Och stämmer det verkligen att bubblorna håller längre om man stoppar ner silverbestick i en öppnad flaska?