fbpx
Öppna meny

Vin för rookies

En onördig podcast för dig som vill lära dig mer om vin

En onördig vinpodd

Vin för Rookies är en podd för alla oss som gillar vin och som gärna vill lära sig mer! I varje avsnitt, som är på 10-15 minuter, bjuder experterna Thomas Holstein och Johan Eklöf in nyfikna gäster för att tillsammans lära lyssnarna mer om och djupdyka i olika teman, med den gemensamma nämnaren – vin.

 

Detta är inte en vin-nördspodd med näsan i vädret, utan i `Vin för Rookies´ får du svar på både högt och lågt! Ingen fråga är för dum. Ingen fråga är för svår.

 

Har du idéer på innehåll till framtida avsnitt?
Hör av dig till oss via podd@enjoywine.se!

 

Avsändare av podden är Enjoy Wine & Spirits och podden produceras av Poddagency.

 

 

Avsnitt #64 – Dessertvin

Att avsluta en brakmiddag med en god dessert är bland det bästa som finns, men glöm inte dessertvinet – det kan nämligen lyfta din efterrätt till en helt ny nivå. I det här avsnittet pratar vi om olika typer av dessertviner tillsammans med författaren, poddaren och journalisten Ann Söderlund. Och vi hade så himla trevligt i studion tillsammans att det här avsnittet är lite längre än vanligt. Enjoy!

Sprezzo Coffee Liqueur

149 kr
Sprezzo Coffee Liqueur

Sprezzo Coffee Liqueur

149 kr

Karaktär

Mycket söt, rostad smak med tydlig karaktär av kaffe, inslag av torkad frukt och choklad.

Gott till

Servera gärna över is som avec, eller som drinkingrediens. Ett tips är att testa en Espresso Martini. Skaka 1 del vodka, 1 del kaffelikör och två delar espresso kaffe med is och servera i ett kylt cocktailglas.

Passar till

Avec/Digestif
Cocktails/Drinkar
Dessert
Student

Fakta

Förslutning

Syntetkork

Årgång

NA

Sockerhalt

38 gram/100ml

Lagring

Gott att dricka nu. Vinner ej på lagring.

Artikelnummer

224

Producent

Enjoy Wine & Spirits AB

Extraavsnitt – Vinmässor

I det här extraavsnittet pratar vi om tjusningen med vinmässor. Hur går de till och vad kan du som konsument förvänta dig? Johan och Jeannette bjuder på tips och svarar på kluriga lyssnarfrågor från senaste mässan, Vin i Västerås. Enjoy!  

Avsnitt #63 – Marche

I det här avsnittet pratar vi om regionen Marche, som man skulle kunna benämna som Italiens Småland. Det blir självklart vintips från området och dessutom berättar vi vilken druvsort som kan smaka lite som tuggummit Jenka. Gäst i studion är högaktuella författaren, innehållsproducenten och poddaren Benjamin Andrée.

Bianchi Montepulciano d’Abruzzo

79 kr
Umani Ronchi  Bianchi

Bianchi Montepulciano d’Abruzzo

79 kr

Karaktär

Utvecklad doft av mörka bär och balanserad ekfatskaraktär. Kryddig stil med mörka körsbär och örter i en mjuk och lång eftersmak.

Gott till

Pasta med kyckling eller grillade kötträtter av nöt och fläskfile.

Passar till

Buffémat
Fågel
Fläsk
Nöt
Varmrätt

Fakta

Förslutning

Skruvkapsyl

Årgång

2020

Sockerhalt

0.5 gram/100ml

Druvor

Montepulciano 90%, Cabernet sauvignon 10%

Lagring

Gott att dricka nu, kan lagras 1-2 år.

Artikelnummer

7126

Producent

Umani Ronchi

Extraavsnitt – Portugal och klimatsmarta val

Premiär för Vin för Rookies Extra! I det här extraavsnittet pratar Johan och Jeannette om vinlandet Portugal. Det blir en salig blandning av lyssnarfrågor, vintips, tillbakablickar och hållbarhetssnack. Enjoy! 

 

Avsnitt #62 – Barbaresco

I det här avsnittet pratar vi om en av norra Italiens största kändisar, nämligen Barbaresco. Vi reder ut skillnaden mellan Barbaresco och Barolo, pratar doft och smak och tipsar om vad man ska äta till. Gäst i studion är koreografen, dansaren och föreläsaren Tobias Karlsson.

Fontanafredda Coste Rubin Barbaresco

189 kr
FF CosteRubin

Fontanafredda Coste Rubin Barbaresco

189 kr

Karaktär

Coste Rubin är en elegant Barbaresco med en traditionell ton. Silkeslen men med stor karaktär. Rubinröd i färgen och på näsan mogna körsbär, plommon, violer som smälter samman harmoniskt med kryddor av lakrits, kanel och tobak. Välstrukturerade tanniner och intensiv frukt fyller munnen med en tät, rik smak och ett långt balanserat slut.

Gott till

Låt vinet ta plats bland höstens alla smaker; till vällagad rustik mat som svamprisotto, smakrika pastarätter eller varför inte en exklusiv köttbit.

Passar till

Höst
Nöt
Ost
Pasta
Vilt

Fakta

Förslutning

Naturkork

Årgång

2018

Sockerhalt

0.03 gram/100ml

Druvor

Nebbiolo 100%

Lagring

Kan lagras 10-20 år.

Artikelnummer

52209

Producent

Fontanafredda

Avsnitt #61 – Kalifornien

I det här avsnittet styr vi skutan mot soliga Kalifornien, som även kallas The Wine State. Härifrån kommer 90 % av allt amerikanskt vin, från världskända vinregioner som t.ex. Napa och Sonoma. Johan och Jeannette pratar om gröna och blå druvor, den klassiska såpan Falcon Crest och tipsar dessutom om en nylanserad äkta kalifornisk Cabernet Sauvignon.

Gnarly Head Cabernet Sauvignon

279 kr
Gnarly Head CabSauv BiB

Gnarly Head Cabernet Sauvignon

279 kr

Karaktär

Smakrikt och mycket fruktigt vin med bra balans och toner av svarta vinbär, plommon, choklad, kryddor och fat. Smakrik och mjuk eftersmak.

Gott till

Härligt till grillade rätter av nöt, fläsk eller smakrika vegetariska rätter.

Passar till

Fläsk
Grill
Nöt
Streetfood
Vegetariskt

Fakta

Förslutning

Tappkran Knapp

Årgång

2019

Sockerhalt

0.45 gram/100ml

Druvor

Cabernet sauvignon 100%

Lagring

Gott att dricka nu.

Artikelnummer

50760

Producent

Gnarly Head Cellars

Avsnitt #60 – Pet Nat

”Pétillant Naturel” eller Pet Nat, som man brukar säga, står kort och gott för naturligt mousserande vin och började bubbla långt innan champagnen. Bubbeldrottningen Jeannette är tillbaka i studion och tycker att Pet Nat låter som en Pokémon, men smakar svingott.

Vin för rookies

Vin för rookies

Fakta

Årgång

NA

Avsnitt #59 – Vin till kräftor

Historiskt gjorde vi brännvin och öl här i Sverige och dessa drycker är tradition på kräftskivan. Men vad gör man om man inte är så förtjust i öl och nubbe utan hellre vill sippa på vin till kräftorna? Går det? Och vad ska man välja? Matgurun Måns Falk är tillbaka i studion och reder ut allt detta tillsammans med Johan.

Avsnitt #58 – Bourgogne

Bourgogne i östra Frankrike är ett av vinvärldens mest klassiska vinområden och här görs många av världens bästa, och dyraste, viner i en stil som många av övriga världens vinmakare vill efterlikna. I dagens avsnitt får du och gästen Jeannette reda på det viktigaste att känna till om Bourgogne.

Blason de Bourgogne Mâcon-Villages

105 kr
Blason De Bourgogne M V19

Blason de Bourgogne Mâcon-Villages

105 kr

Karaktär

Fruktig doft med inslag av gula äpplen, päron, nektarin, örter och citrus. Friskt och generöst fruktigt i smaken med inslag av gula äpplen, grapefrukt, färska örter och citronskal.

Gott till

Fisk, Skaldjur, Vegetariskt. Perfekt till caesarsallad.

Passar till

Buffémat
Fisk
Sällskapsdryck
Skaldjur
Vegetariskt

Fakta

Förslutning

Skruvkapsyl

Årgång

2020

Sockerhalt

0.1 gram/100ml

Druvor

Chardonnay 100%

Lagring

Bör konsumeras inom fyra år från skörd.

Artikelnummer

2295

Producent

Blason de Bourgogne

Avsnitt #57 – Grillviner

De flesta älskar att grilla och vi går loss med marinader, glaze, kryddiga rubs och såser och tillbehör. Hur ska man tänka när man väljer vin till grillningens rostade och ofta spretiga smaker. Smakmästaren Måns Falk och Johan sorterar bland det grillade och hittar ett par bra alternativ att lägga på minnet.

Avsnitt #56 – Skandaler i vinvärlden

Vinvärlden har sett en hel del skandaler under årens lopp. Bedrägerier, fusk och försök till genvägar har resulterat i katastrof för enskilda personer, vinregioner och till och med för hela vinländer. I det här avsnittet avhandlar vi tre av de mest omtalade skandalerna i modern tid. Gäst i studion är Gustav Åström.

Jurtschitsch Langenlois Grüner Veltliner

139 kr
Jurtschitsch-Langenlois-Grnr Veltliner-269901

Jurtschitsch Langenlois Grüner Veltliner

139 kr

Karaktär

Fruktig, mycket frisk, något aromatisk smak med inslag av päron, lime, vitpeppar, krusbär, persika och mineral.

Gott till

Wienerschnitzel, fisk, skaldjur, skagenröra, getostar.

Passar till

Buffémat
Fisk
Ost
Skaldjur
Vegetariskt

Fakta

Förslutning

Skruvkapsyl

Årgång

2020

Sockerhalt

0.2 gram/100ml

Druvor

Grüner veltliner 100%

Lagring

Gott att dricka nu men kan med fördel sparas ytterligare 5-7 år

Artikelnummer

2699

Producent

Jurtschitsch

Avsnitt #55 – Chenin Blanc

Det här avsnittet handlar om en vitvinsdruva som har fått finna sig i att stå i skuggan bakom sauvignon blanc och chardonnay – nämligen chenin blanc. En mångsidig druva som är populär bland vinmakare och som växer allt mer i popularitet. Johan och gästen Stanley Wong smakar och utforskar ursprung och olika stilar.

Delaire Graff Chenin Blanc Swartland Réserve

189 kr
delaire graff ch bl

Delaire Graff Chenin Blanc Swartland Réserve

189 kr

Karaktär

Stor och fruktig doft med karaktär av gula äpplen, nötter, honung, fat, örter och bivax. Smaken är torr, fyllig och frisk med toner av gula äpplen, honung, mineraler, fat, saffran och nötter.

Gott till

Smakrika fiskrätter, gärna grillat, eller en stor, mustig paella.

Passar till

Fågel
Fisk
Grill
Vegetariskt

Fakta

Förslutning

Skruvkapsyl

Årgång

2020

Sockerhalt

0.21 gram/100ml

Druvor

Chenin blanc 100%

Lagring

Gott att dricka nu, men kan lagras 2-3 år.

Artikelnummer

22014

Producent

Delaire Graff Estate

Avsnitt #54 – Fransk rosé

För många är Frankrike rosévinets hemland och i det här avsnittet går vi igenom olika stilar och kända franska ursprung. Johan och gästande Gustav pratar om vad rosévin passar till för mat och om det stämmer att ljus rosé alltid är av högre kvalitet än mörk.

Calvet Côtes-du-Rhône Rosé

99 kr
Calvet cdr rose

Calvet Côtes-du-Rhône Rosé

99 kr

Karaktär

Bärig doft med mängder av hallon, jordgubbar, smultron och inslag av färska örter, röda vinbär och blodapelsin. Bärig, frisk smak med inslag av hallon, färska örter, smultron och blodapelsin.

Gott till

Utmärkt som sällskapsvin men även en matspelare till exempelvis toast skagen, fiskrätter och matiga sallader.

Passar till

Buffémat
Fest
Sällskapsdryck
Skaldjur
Vegetariskt

Fakta

Förslutning

Skruvkapsyl

Årgång

2020

Sockerhalt

0.2 gram/100ml

Druvor

Grenache 40%, Syrah 30%, Mourvèdre 30%

Artikelnummer

2219

Producent

Calvet

Avsnitt #53 – Myter om Champagne

”Bubbelninjan” Jeannette gästar återigen podden och idag handlar det om myter och Champagne. Vilka är de vanligaste myterna om Champagne och vad stämmer egentligen? Finns det äkta och oäkta champagne, vem uppfann champagne, ska den vara iskall och passar jordgubbar egentligen till?

Champagne Debuchy Brut Réserve

195 kr
Debuchy Champagne

Champagne Debuchy Brut Réserve

195 kr

Karaktär

Generös och elegant, med en klassisk champagnekaraktär av aprikos, mogna äpplen, brioche och nougat med en mineralkrämig mousse.

Gott till

Smakrika fiskrätter av elegant slag, till löjromspizza eller som aperitif.

Passar till

Apéretif
Fisk
Sällskapsdryck
Skaldjur
Smårätter och tillbehör

Fakta

Förslutning

Naturkork

Årgång

NA

Sockerhalt

1 gram/100ml

Druvor

Pinot meunier 60%, Pinot noir 40%

Lagring

Gott att dricka nu men klarar 3-4 års lagring.

Producent

Enjoy Wine & Spirits

Avsnitt #52 – Cabernet Sauvignon

Dagens avsnitt handlar om en av världens mest kända druvor; cabernet sauvignon. Johan och gästen Gustav Åström avhandlar varför den är så populär, hur den smakar och var den odlas och dessutom får vi lära oss att den ofta inte ens kallas cabernet sauvignon utan har ett kortare smeknamn.

Three Finger Jack East Side Ridge Cabernet Sauvignon

149 kr
3 Finger Jack CabSauv

Three Finger Jack East Side Ridge Cabernet Sauvignon

149 kr

Karaktär

Generöst fruktig och smakrik med tydliga toner av mörka körsbär, svarta vinbär, plommon, fat och choklad. Tanninstrukturen är relativt mjuk och vinet har en bra balans tillsammans med lång fruktig eftersmak.

Gott till

Smakrika grillrätter av nöt eller vegetariskt. Prova till bakad rotselleri med svamp!

Passar till

Fläsk
Grill
Lamm
Nöt
Vegetariskt

Fakta

Förslutning

Naturkork

Årgång

2019

Sockerhalt

0.58 gram/100ml

Druvor

Cabernet sauvignon 76%, Petite sirah 9%, Malbec 8%, Merlot 7%

Lagring

Gott att dricka nu men kan lagras ytterligare 2-5 år.

Artikelnummer

3528

Producent

Three Finger Jack Cellars

Avsnitt #51 – Tysk Riesling

Idag har vi hamnat i vinlandet Tyskland och vi reder ut vem som är Tysklands största kändis, om allt rieslingvin är sött och hur knepiga de tyska vinlagarna egentligen är. Gäst idag är Stanley Wong som är en fena på att göra dryckesmässor runt om i landet och som dessutom har en bakgrund inom restaurang.

Hans Baer Riesling

89 kr
Hans Baer Riesling

Hans Baer Riesling

89 kr

Karaktär

Generös doft med inslag av vit persika, gula äpplen och kiwi. Torr, fruktig smak med läskande, frisk syra. Inslag av vit persika, gula äpplen, mineraler och färsk lime.

Gott till

Utmärkt som sällskapsvin, till vegatariskt och lättare fiskrätter.

Passar till

Apéretif
Asiatiskt
Fisk
Skaldjur
Vegetariskt

Fakta

Förslutning

Skruvkapsyl

Årgång

2020

Sockerhalt

0.83 gram/100ml

Druvor

Riesling 100%

Lagring

Vinner inte på lagring.

Artikelnummer

76934

Producent

Weinkellerei Hechtsheim

Avsnitt #50 – Negroamaro

I dag gästar återigen regissören, manusförfattaren och skådespelaren Katrin Sundberg Vin för Rookies och det blir ett fartfyllt avsnitt om druvan negroamaro, en druva från södra Italien som är på frammarsch. Katrin tycker vinet är kaxigt, spännande och gott. Och dessutom är flaskan snygg. Full pott för negroamaro alltså.

Due Palme Del Presidente Selvarossa

99 kr
Due Palme Selvarossa Del Presidente

Due Palme Del Presidente Selvarossa

99 kr

Karaktär

Smakrikt och fruktigt vin med kryddig karaktär av solmogna björnbär, mörka körsbär, sötlakrits och choklad. Vinet har även en fyllig arom av rostade ekfat, kaffe, kakao och vanilj. Lång och generös eftersmak.

Gott till

Utmärkt på egen hand eller till chark och antipasti, krämiga pastarätter med parmesan, grillad kyckling, smakrika vegetariska rätter och till sommarens grillkvällar.

Passar till

Fläsk
Lamm
Nöt
Pasta
Varmrätt

Fakta

Förslutning

Naturkork

Årgång

2020

Sockerhalt

1 gram/100ml

Druvor

Negroamaro 80%, Malvasia 20%

Lagring

Gott att dricka nu, vinet kan lagras 1 - 8 år från skörd

Artikelnummer

50402

Producent

Cantine Due Palme

Avsnitt #49 – Klimatsmart förpackning

Dagens avsnitt handlar om klimatsmarta vinförpackningar, något som dagens gäst Gustav inte alls tänkt på tidigare. Men vilka slags förpackningar är egentligen klimatsmarta och vilka är sämst. Och hur stor roll spelar en förpackning?

Calvet Fitou PET

99 kr
Calvet Fitou pet

Calvet Fitou PET

99 kr

Karaktär

Generös doft med inslag av färska örter, skogsbär, lakrits, svartpeppar och fat. I smaken fruktigt och smakrikt med toner av skogsbär, örter, svartpeppar och fat.

Gott till

Örtbakat lamm, allt på grillen, hamburgare.

Passar till

Fågel
Fläsk
Grill
Lamm
Vegetariskt

Fakta

Förslutning

Skruvkapsyl

Årgång

2018

Sockerhalt

0.15 gram/100ml

Druvor

Syrah 48%, Grenache 28%, Carignan 24%

Lagring

Gott att dricka nu!

Artikelnummer

2550

Producent

Mont Tauch

Avsnitt #48 – Barolo

Dagens avsnitt handlar om vinet som kallas för ”en kung bland viner och ett vin för kungar”, nämligen kraftpaketet Barolo från Piemonte i Italien. Gäst i studion är regissören, manusförfattaren och skådespelaren Katrin Sundberg. Som vanligt blir det en salig blandning av kunskap, fakta och underhållning!

Fontanafredda Barolo

200 kr
Fontanafredda Barolo Trad

Fontanafredda Barolo

200 kr

Karaktär

Nyanserad och kryddig doft med inslag av körsbär, hallon, kanel, nougat och kryddor. Smaken är generös, stram och fint balanserad med toner av torkade körsbär, nypon, kryddor, fat och med en lång eftersmak.

Gott till

Utmärkt till eleganta vilträtter samt till pasta med tryffel.

Passar till

Fågel
Lamm
Nöt
Pasta
Vilt

Fakta

Förslutning

Naturkork

Årgång

2017

Sockerhalt

0.02 gram/100ml

Druvor

Nebbiolo 100%

Lagring

Gott att dricka nu, men utvecklas positivt i 5-7 år.

Artikelnummer

70227

Producent

Fontanafredda

Avsnitt #47 – Portugal

Vinlandet Portugal är kanske mest känt för starkvinet portvin men de är fenomenala på att använda sina över 300 lokala och inhemska druvor för att göra unika och spännande viner som sticker ut smakmässigt. Gäst i studion är artisten Hanna Hedlund som blir så pass inspirerad att en vinresa till Portugal hamnar på hennes Bucket List.

Vidigal Coragem Douro

239 kr
Douro Coragem BIB 2019

Vidigal Coragem Douro

239 kr

Karaktär

Vinet har en intensiv smakprofil med toner av mörka bär, körsbär, plommon och en balanserad ekton. I avslutningen en lång eftersmak med kryddiga toner och inslag av mörk choklad.

Gott till

Ett smakrikt vin som passar utmärkt till grillat, charkuterier samt vegetariska, smakrika rätter.

Passar till

Grill
Lamm
Nöt
Vegetariskt
Vilt

Fakta

Förslutning

Tappkran Vinge

Årgång

2019

Sockerhalt

0.15 gram/100ml

Druvor

Touriga franca 50%, Tinta roriz 30%, Touriga nacional 20%

Artikelnummer

2548

Producent

Vidigal Wines

Avsnitt #46 – Superkombos

Vad är det som gör att vissa saker vi äter och dricker blir så otroligt goda tillsammans – sk Superkombinationer. Måns Falk gästar podden och det blir konkreta tips blandat med udda smaker. De provar även superkombos du enkelt kan testa hemma, som Pinot Noir med ostbågar.

Avsnitt #45 – Côtes du Rhône

I det här avsnittet avhandlas klassiska vindistriktet Côtes du Rhône. Gäst är artisten Lina Hedlund som briljerar med perfekt franskt uttal och vi får reda på vad som skiljer viner från norra och södra Côtes du Rhône och vad förkortningen GSM betyder i vinvärlden.

Avsnitt #44 – Alta Langa

I Vin för rookies kan vi inte få nog av bubbel och idag pratar vi med artisten Hanna Hedlund om Alta Langa. Experimentet från Piemonte som blivit en bubblande succé. Det blir som vanligt en titt i historieboken och provsmakning!

Fontanafredda Alta Langa Limited Edition

169 kr
Fontanafredda Alta Langa Ltd Ed

Fontanafredda Alta Langa Limited Edition

169 kr

Karaktär

Torr, mycket frisk med härlig mousse och fin sval frukt. Inslag av citrus, mineraler, kex och gröna äpplen i en lång och elegant stil.

Gott till

Mycket trevligt till naturella skaldjur, som aperitif eller till härliga sallader.

Passar till

Apéretif
Fisk
Sällskapsdryck
Skaldjur
Vegetariskt

Fakta

Förslutning

Naturkork

Årgång

2016

Sockerhalt

0.5 gram/100ml

Druvor

Pinot nero 70%, Chardonnay 30%

Lagring

Gott att dricka nu, men vinner på 3-5 års lagring.

Artikelnummer

7949

Producent

Fontanafredda

Avsnitt #43 – Vin till julmat

Idag tar vi död på myten att vin inte passar till julmat en gång för alla. Måns Falk, med en hel karriär inom restaurang och mat, gästar studion och är till en början aningens skeptisk men lämnar studion omvänd. Det dyker dessutom upp en utmanare till julglöggen som golvar smaklökarna.

Avsnitt #42 – Toscana

Idag är temat ett av världens mest kända resmål – Italienska Toscana. Johan gästas återigen av producenten och författaren Henrik Johnsson och det snackas vinhistoria, Sangiovese och rebelliska super-toscanare. Henrik får äran att öppna skruvkorken på dagens flaska och saliven rinner till ordentligt när det smakas på en ekologisk Chianti.

Piccini Chianti

92 kr
Piccini Chianti 2020

Piccini Chianti

92 kr

Karaktär

Härligt kryddig doft med inslag av körsbär, lakrits, kanel och muskot. Stor bärig och kryddig smak med inslag av körsbär, slånbär, muskot och med ett härligt lite örtigt avslut.

Gott till

Pizza, pasta och klassisk bolognese

Passar till

Buffémat
Fläsk
Grill
Nöt
Pasta

Fakta

Förslutning

Naturkork

Årgång

2020

Sockerhalt

0.6 gram/100ml

Druvor

Sangiovese 100%

Lagring

Vinet är gott att dricka nu.

Artikelnummer

22467

Producent

Piccini

Avsnitt #41 – Valpolicella

Detta avsnitt av Vin för Rookies handlar om ett riktigt favoritområde för oss svenskar – Amaronens ursprung: Valpolicella. Johan reder ut knepiga begrepp, pratar återbruk och och med i studion är artisten Lina Hedlund som får prova vin som inte är gjort på torkade druvor.

Musella Valpolicella Superiore

128 kr
Musella Valpolicella Superiore 2018-1

Musella Valpolicella Superiore

128 kr

Karaktär

Vinet är medelfylligt med en tydlig fruktdriven karaktär med inslag av mörka körsbär, hallon, lingon och tranbär. Ett lätt inslag av fat och toner av torkade kryddor gör vinet perfekt balanserat. Gott till det mesta.

Gott till

Ugnsrostad kyckling, pasta, pizza, vegetariskt och grillad fisk.

Passar till

Fågel
Fläsk
Lamm
Nöt
Sällskapsdryck

Fakta

Förslutning

Naturkork

Årgång

2018

Sockerhalt

0.2 gram/100ml

Druvor

Corvina 80%, Barbera 10%, Rondinella 10%

Lagring

Bäst från och med nu och fem år framåt.

Artikelnummer

2393

Producent

Musella

Avsnitt #40 – Verdicchio

Detta avsnitt handlar om den italienska favoritdruvan Verdicchio. Ett fisk och skaldjursvin av rang och det italienare själva gärna dricker på sin semester. Vi får lära oss om det passar bra till Spaghetti Vongole men varför nämns tuggummit Jenka?  Johan gästas av biografiförfattarna Leif Eriksson och Martin Svensson som får dofta, smaka och prata.

Casal di Serra Verdicchio Classico Superiore

99 kr
UR CaSal di Serra

Casal di Serra Verdicchio Classico Superiore

99 kr

Karaktär

Medelhög intensitet med gyllengul färgnyans. Stor, aromatisk doft med karaktär av mineraler och tropisk frukt. Medelfyllig smak med mineral och citruskaraktär samt mogen tropisk frukt.

Gott till

Stekt och grillad fisk samt till rätter av kyckling, kalkon och kalv.

Vinifikation

Druvorna skördas från vingården Casal di Serra. De kallmacereras innan pressning. Musten jäser under temperaturkontroll och vilar på jästresterna i en månad. Lagring och jäsning sker på rostfria ståltankar.

Passar till

Apéretif
Buffémat
Fågel
Fisk
Skaldjur

Fakta

Förslutning

Skruvkapsyl

Årgång

2020

Sockerhalt

0.2 gram/100ml

Druvor

Verdicchio 100%

Lagring

Gott att dricka nu, kan lagras i 2-8 år.

Artikelnummer

12419

Producent

Umani Ronchi

Avsnitt #39 – Bag in box

Dagens avsnitt handlar om bag in box – en förpackning som förutom vin även rymmer många känslor och fördomar. Vi får lära oss om när bag-in-boxen uppfanns, hur den tog sig in på Systembolaget och vilket land som dricker mest bag-in-boxvin i världen och fem snabba bag-in-box tips. Gäst hos Johan idag är tv/radio-profilen Henrik Johnsson, aktuell med biografierna om Mona Sahlin och Janne Andersson samt biografipodden.

Castillo Manzano®

165 kr
Castillo Manzano Eco 3713

Castillo Manzano®

165 kr

Karaktär

Mycket, fruktig smak med inslag av mörka bär, körsbär och choklad. Serveras vid cirka 18°C till smakrika, gärna grillade rätter av lamm- eller nötkött

Gott till

Grillat i alla dess former. Picknick och buffémat, Fredagsmys

Passar till

Fredagsmys
Grill
Nöt
Streetfood
Vegetariskt

Fakta

Förslutning

Tappkran Knapp

Årgång

2020

Sockerhalt

0.5 gram/100ml

Druvor

Tempranillo 70%, Shiraz 20%, Petit verdot 10%

Lagring

Gott att dricka nu, vinner inte på lagring i mer än ett år från inköpsdatum.

Artikelnummer

3713

Producent

Enjoy Wine & Spirits AB

Avsnitt #38 – Cava

I veckans avsnitt gästas Johan åter av Jeannette som får lära sig om den populära drycken Cava.

Var och hur gör man Cava? Passar cava att dricka till mat? Och uttalas det egentligen Cava eller Ca-va? Här kan du läsa mer om Cava och excellenta Segura Viudas

Segura Viudas Brut Reserva

79 kr
Segura Viudas Brut 375ml

Segura Viudas Brut Reserva

79 kr

Karaktär

Fruktig doft med toner av stenfrukt, ananas och lime. Fint balanserad mousse ackompanjeras av en tydligt fruktig smak med toner av citrus, ananas och röd grapefrukt. Medellång uppfriskande eftersmak.

Gott till

Aperitif, fisk och skaldjur.

Passar till

Bröllop
Fest
Nyår
Skaldjur
Student

Fakta

Förslutning

Naturkork

Årgång

NA

Sockerhalt

0.9 gram/100ml

Druvor

Macabeo 50%, Parellada 35%, Xarel-lo 15%

Lagring

Går bra att dricka nu. Kan sparas ytterligare 5-7 år utan att kvaliteten försämras.

Artikelnummer

79314

Producent

Segura Viudas

Avsnitt #37 -Vin till hämtmat

Väljer du alltid öl till kryddig och het mat fastän du hellre skulle dricka vin?

Går det ens att dricka vin till hämtmat som pizza, thai, sushi och indiskt? I dagens avsnitt får du lära dig vilka viner som faktiskt funkar bra till hett, kryddigt, salt och sött.

Johan har idag två gäster i studion –  Författarna Martin Svensson & Leif Eriksson. Det provsmakas, utbildas och så blir det heta känslor i ”Sant eller falskt”.

Här kan du även läsa mer om vin till hämtmat!

Avsnitt #36 – Barbera

Vad är det som gör att Barbera kallas för ”Folkets vin”?

Är det för att det är en av italiens mest odlade blå druvor? Är det den låga prislappen? Är det  för att den passar till precis all mat?

Eller, kan det vara så att det är för att den har precis alltihop?

I dagens avsnitt är Jeannette tillbaka som gäst och vi har en alldeles ny programledare..

Raimonda Barbera d’Alba

109 kr
Fontanafredda Raimonda v2020

Raimonda Barbera d’Alba

109 kr

Karaktär

Fruktig med mängder av mörka körsbär, mogna skogshallon, choklad och kryddor. Vinet har en härlig rostad ekfatston som bärs upp av dom mjuka tanninerna och den friska fruktsyran.

Gott till

Passar utmärkt till smakrik pasta eller kötträtter av nöt, fläsk och vilt.

Passar till

Fläsk
Lamm
Nöt
Pasta
Vilt

Fakta

Förslutning

Naturkork

Årgång

2019

Sockerhalt

0.1 gram/100ml

Druvor

Barbera 100%

Lagring

Kan lagras i 3 år.

Artikelnummer

71596

Producent

Fontanafredda

Avsnitt #35 – Montepulciano

Michaela är gäst även denna vecka när vi pratar om det klassiska vinet Montepulciano! Vad är det egentligen som har gjort att Italiens näst mest odlade blå druva är så populär? Kan det vara så att det här vinet är lagom? Att det liksom passar i stort sett allt och alla?

Avsnitt #34 – Lagring & Förvaring

I dagens avsnitt får vi lära oss grunderna i hur man lagrar och förvarar vin. Är det förresten någon skillnad på att förvara och att lagra?

Kan alla viner lagras? Kan man förvara vin i garage, kylskåp, garderob eller källare? Vad blir det för skillnad (om det blir nån)?

Ett avsnitt fullt med tumregler och tips för alla oss Rookies!

Avsnitt #32 – Defekter i vin

I det här avsnittet blir det fokus på vanliga orsaker till att vin inte smakar så gott. Och då pratar vi inte smakkaraktärer…utan när vin blir dåligt på grund av defekter. Vilka är de vanligaste defekterna och varför uppstår de? Och finns det något man kan göra för att undvika dem?

Avsnitt # 31 – Chardonnay

Dagens lektion handlar om Chardonnay; Michaela är åter på besök hos Thomas och får veta mer om denna druva. Vad är smakskillnaden på en svalklimats-chardonnay o en som odlats i varmt klimat? Vad innebär egentligen malolaktisk jäsning…och visste du att det faktiskt finns chardonnayodlingar i Sverige.

Blason de Bourgogne Mâcon-Villages

62 kr
Blason de Bourg 375ml

Blason de Bourgogne Mâcon-Villages

62 kr

Karaktär

Fruktig doft med inslag av gula äpplen, päron, nektarin, örter och citrus. Friskt och generöst fruktigt i smaken med inslag av gula äpplen, grapefrukt, färska örter och citronskal.

Gott till

Fisk, Skaldjur, Vegetariskt. Perfekt till caesarsallad.

Passar till

Buffémat
Fisk
Sällskapsdryck
Skaldjur
Vegetariskt

Fakta

Förslutning

Skruvkapsyl

Årgång

2020

Sockerhalt

0.1 gram/100ml

Druvor

Chardonnay 100%

Lagring

Bör konsumeras inom fyra år från skörd.

Artikelnummer

2295

Producent

Blason de Bourgogne

Avsnitt # 30 – Zinfandel

Zinfandel – en druva man kanske mest förknippar med USA men som faktiskt har sitt ursprung i Europa. I dagens avsnitt får vi en lektion i Zinfandel; bland annat dess historia, hur vinet smakar, om White Zin…och vad menas egentligen när det står Old Vine på en flaska?

Gnarly Head Old Vine Zinfandel

269 kr
Gnarly Head zin bib 2020

Gnarly Head Old Vine Zinfandel

269 kr

Karaktär

Generös, fruktig smak med inslag av fat, björnbär, körsbär, mynta, peppar och vanilj.

Gott till

Passar utmärkt till grillade rätter av nöt- eller lammkött.

Passar till

Buffémat
Grill
Lamm
Nöt
Sällskapsdryck

Fakta

Förslutning

Tappkran Knapp

Årgång

2019

Sockerhalt

0.5 gram/100ml

Druvor

Zinfandel 91%, Petite sirah 9%

Lagring

Gott att dricka nu. Vinner ej på lagring.

Artikelnummer

6597

Producent

Gnarly Head Cellars

Avsnitt # 29 – Vanliga frågor om vin

I det här avsnittet svarar vår expert Thomas på några av de allra vanligaste frågorna han får som handlar om vin. Gäst Är Marcus Hemrin, 27 år från Lidingö. Är dyrt vin egentligen godare, är rött alltid är bäst till kött och vitt till fisk, vad innebär att ett vin är veganskt ….och varför tillsätter man svavel i vin? Enjoy!

Avsnitt # 28 – Piemonte

I nordvästra Italien ligger regionen Piemonte och det är ämnet i det här avsnittet av Vin För Rookies. Vi får en lektion av Thomas i vad utmärker Piemonte som region…och druvorna man odlar där så som t ex Dolcetto, Nebbiolo och Barbera . Sen blir det också bonustips i hur du smidigast får upp korken ur en flaska…om du glömt öppnare…..

Fontanafredda Piemonte Barbera Organic

109 kr
Fontanafredda Organi Barbera

Fontanafredda Piemonte Barbera Organic

109 kr

Karaktär

Doften är mörkt fruktig och lite mullig med tydliga toner av mörka körsbär, röda äpplen, salvia, mörk choklad tillsammans med eleganta toner av kaffe och lakrits. Smaken är härligt fruktig där körsbär och en aning viol får första parkett och där kryddor, lakrits och kaffe spelar andra fiol. Mjuka men tydliga tanniner tillsammans med friska syror gör att vinet får en mycket bra balans. Eftersmaken är lång och mynnar ut till tonerna av skogshallon och plommon.

Gott till

En härlig ragu gjort på högrev tillsammans med Tagliatelle Mezanelle.

Passar till

Fläsk
Grill
Lamm
Nöt
Pasta

Fakta

Förslutning

Syntetkork

Årgång

2018

Sockerhalt

0.03 gram/100ml

Druvor

Barbera 100%

Lagring

Gott att dricka nu, men vinner på 2-3 års lagring.

Artikelnummer

74406

Producent

Fontanafredda

Avsnitt # 27 – Att tala vinspråk

Bouquet, bärigt, arom, fatkaraktär, frukdrivet, vin med längd, syltig…vinvärlden är full av olika termer och uttryck. Men vad betyder de egentligen och när, och hur, skall man använda dem? Michaela Engvall från Stockholm är gäst hos Thomas och får en lektion i hur man talar vinspråk.

Här hittar du hela listan över de olika termer som vi går igenom i dagens avsnitt: Att tala vinspråk

Three Finger Jack Old Vine Zinfandel

139 kr
three finger jack zinfandel

Three Finger Jack Old Vine Zinfandel

139 kr

Karaktär

Generöst fruktig smak med en rostad fatkaraktär och inslag av mörka bär, kryddor, blåbär, björnbär och vanilj.

Gott till

Servera gärna till en mustig gryta på nötkött och svamp. Passar även utmärkt till grillat kött av nöt, lamm eller vilt.

Passar till

Höst
Lamm
Nöt
Påsk
Varmrätt

Fakta

Förslutning

Naturkork

Årgång

2019

Sockerhalt

0.4 gram/100ml

Druvor

Zinfandel 100%

Lagring

Gott att dricka nu och kan även lagras i upp till tre år.

Artikelnummer

6507

Producent

Three Finger Jack Cellars

Avsnitt # 26 – Grüner Veltliner

I det här avsnittet handlar det om Grüner Veltliner; Timmie är tillbaka som gäst och det blir en lektion i Österrikes Nationaldruva – Grüner Veltliner. Men vi får också veta mer om Österrike som vinland och hur man åter blivit en vinnation att räkna med efter den skandal på 80-talet som fick vin världen att välja bort österrikiskt vin.

Jurtschitsch Langenlois Grüner Veltliner

Jurtschitsch Langenlois GV magnum

Jurtschitsch Langenlois Grüner Veltliner

Karaktär

Fruktig, mycket frisk, något aromatisk smak med inslag av päron, lime, vitpeppar, krusbär, persika och mineral.

Gott till

Wienerschnitzel, fisk, skaldjur, skagenröra, getostar.

Passar till

Buffémat
Fisk
Ost
Skaldjur
Vegetariskt

Fakta

Förslutning

Skruvkapsyl

Årgång

2017

Sockerhalt

0.2 gram/100ml

Druvor

Grüner veltliner 100%

Lagring

Gott att dricka nu men kan med fördel sparas ytterligare 5-7 år

Artikelnummer

X500805754

Producent

Jurtschitsch

Avsnitt # 25 – Sauternes

I det här avsnittet handlar det om Sauternes; Anna från Piteå är tillbaka som gäst och får sig en lektion om detta distrikt och de söta vita viner man tillverkar där. Om möglet Botrytis som i det här fallet är något önskvärt för att kunna tillverka vinet…
och vad är egentligen det äldsta Sauternes-vin som vår expert Thomas druckit?

Calvet Réserve du Ciron Sauternes

119 kr
Calvet Reserve Du Ciron Sauternes

Calvet Réserve du Ciron Sauternes

119 kr

Karaktär

Nyanserad doft med inslag av aprikosmarmelad, röda äpplen, honung och apelsin. Söt smak som balanseras upp av en frisk syra med inslag av aprikosmarmelad, honung, saffran, röda äpplen och apelsin.

Gott till

Utmärkt till ostbrickan eller till anklever. Nygräddade madelainekakor, crème brûlée och fruktdesserter.

Passar till

Bröllop
Dessert
Förrätt
Ost
Sällskapsdryck

Fakta

Förslutning

Naturkork

Årgång

2018

Sockerhalt

9.6 gram/100ml

Druvor

Sémillon 80%, Sauvignon blanc 15%, Muscadelle 5%

Lagring

Vinet kan lagras i ca 15 år

Artikelnummer

4029

Producent

Calvet

Avsnitt # 24 – Vinetiketten

I det här avsnittet handlar det inte om vad som finns I en flaska utan PÅ; det blir en lektion i vinetiketter. Vad är det egentligen som kommuniceras till oss konsumenter på dem…och varför har man helt olika prioriteringar när det gäller hur man utformar dem beroende på var i världen vinet produceras?I det här avsnittet handlar det inte om vad som finns I en flaska utan PÅ; det blir en lektion i vinetiketter. Vad är det egentligen som kommuniceras till oss konsumenter på dem…och varför har man helt olika prioriteringar när det gäller hur man utformar dem beroende på var i världen vinet produceras?

Avsnitt # 23 – Prosecco

Prosecco handlar det om i detta avsnitt men vad utmärker en Prosecco, hur tillverkas det…och varför har man bytt namn på druvan Prosecco till Glera? Thomas hjälper oss som vanligt med svaren

Piccini Prosecco Extra Dry

95 kr
Piccini Prosecco VenetianDress

Piccini Prosecco Extra Dry

95 kr

Karaktär

Fruktig och frisk med bra mousse och lite aromatiska inslag. Smaken är balanserad och elegant med inslag av gula äpplen, färska örter och päron.

Gott till

Som aperitif, eller till en typisk italiensk antipasto.

Passar till

Apéretif
Bröllop
Buffémat
Sällskapsdryck
Vegetariskt

Fakta

Förslutning

Naturkork

Årgång

NA

Sockerhalt

1.2 gram/100ml

Druvor

Glera 100%

Lagring

Gott att dricka nu.

Artikelnummer

73220

Producent

Piccini

Avsnitt # 22 – Alkoholfritt vin

Louise, ena halvan av podden Momsplaining, gästar och eftersom hon inte dricker alkohol så blir det ett avsnitt om just alkoholfritt vin…ett område där det hänt väldigt mycket bara under de senaste tio åren. Men finns det verkligen alkoholfritt vin som kan mäta sig med konventionellt vin? Och hur framställer man alkoholfritt på bästa sätt så att man får behålla smakaromerna i vinet?

Avsnitt # 21 – Rioja

I detta avsnitt pratar och smakar vi på Rioja. Det handlar om allt från vanilj till leriga jordar och Thomas berättar om när han var på ekfatsprovning och tuggade trä. Häng med!

Enjoy!

Avsnitt # 20 – Pinot Grigio

I detta avsnitt pratar vi om en druva på frammarsch, den populära Pinot Grigio. Eller Pinot Gris, Grauburgunder, Malvoisie, Pinot Beurot och Szûrkebarát som den också heter. Låter det krångligt? Inte alls – häng med så serverar Thomas dig det absolut viktigaste du bör känna till och en guide till smak och doft.

Enjoy!

Gnarly Head Pinot Grigio

89 kr
Gnarly Head Pinot Grigio 2020

Gnarly Head Pinot Grigio

89 kr

Karaktär

Ungt, friskt och fruktigt med inslag av päron, färska örter, äpplen och citrus.

Gott till

Plockmat, pasta vongole eller i hängmattan.

Passar till

Fisk
Pasta
Sällskapsdryck
Smårätter och tillbehör
Vegetariskt

Fakta

Förslutning

Skruvkapsyl

Årgång

2018

Sockerhalt

0.56 gram/100ml

Druvor

Pinot grigio 80%, Chardonnay 10%, Colombard 7%, Viognier 3%

Lagring

Gott att dricka nu.

Artikelnummer

6946

Producent

Gnarly Head Cellars

Avsnitt # 19 – Chianti

I det här avsnittet blir det fullt fokus på Chiantiviner. Gäst hos Thomas är Stefan Moerker som vill veta mer om de olika typerna av Chianti och hur de skiljer sig i smak. Vi får också veta historien bakom de klassiska bastflaskorna…och vad innebär egentligen DOCG-klassificering av vin?
Enjoy!

Avsnitt # 18 – Vulkanvin

Att odla vindruvor, och göra vin, intill vulkanen Etna? Är det verkligen möjligt? Jodå…och vulkanvin är på stark frammarch popularitetsmässigt. I det här avsnittet berättar vår expert Thomas mer om dessa viner, och vinerna som produceras runt Etna i synnerhet. Hur påverkar t ex den vulkaniska jorden vinets smak? Svaren får du som vanligt i Vin för Rookies.

Avsnitt #17 – Bubbel

I det här avsnittet blir det Bubbel för hela slanten. Thomas gästas av Jeannette och berättar bland annat om tre helt olika metoder som det finns för att få bubblor i vinet. Metoder som bl a påverkar bubblets prislapp…men också vilket typ av olika ”bubblor” som det blir i vinet.

Vin för rookies

Vin för rookies

Fakta

Årgång

NA

Avsnitt #16 – Vin på burk

Flaska, bag-in-box och PET…men visste du att det också finns vin på burk? Men hur länge har man producerat vin på burk och var och hur uppstod idén? I det har avsnittet samtalar vår expert Thomas med sin gäst Caroline om olika sorters förpackningar man kan köpa vin i i allmänhet…och vin på burk i synnerhet.

Underwood Pinot Noir

79 kr
Underwood PinotNoir 70039

Underwood Pinot Noir

79 kr

Karaktär

Medelfylligt med tydlig pinot noir karaktär i form av hallon, mogna jordgubbar och örter. Ren, frisk eftersmak i perfekt balans. Mums!

Gott till

Fisk, fågel och mittemellan i form av vegetariska rätter.

Passar till

Buffémat
Grill
Sällskapsdryck
Streetfood
Tacos/Tex mex

Fakta

Förslutning

Twist off

Årgång

2019

Sockerhalt

0.04 gram/100ml

Druvor

Pinot noir 100%

Lagring

Gott att dricka nu, kan utan problem lagras i ytterligare 4 år från årgången.

Artikelnummer

70039

Producent

Union Wine Company

Avsnitt #15 – Riesling

I det här avsnittet avhandlas druvan Riesling. Gäst hos Thomas är Stefan Sundberg som bl a vill veta mer om vad som utmärker ett Rieslingvin och om det är det smakskillnad på Rielslingvin beroende på var i världen druvan vuxit?

Och så får vi även svar på varför man bör göra extra mycket mat när man serverar Rielsling som aperitif…

A Christmann Riesling

145 kr
A.Christmann-Riesling pfalz 2017

A Christmann Riesling

145 kr

Karaktär

Stor och generös doft med eleganta toner av tropisk frukt. Torr och mycket frisk och fruktig smak med lime och tydliga mineraltoner.

Gott till

Passar utmärkt till de flesta rätter av fisk och skaldjur, exempelvis sushi.

Passar till

Apéretif
Asiatiskt
Fisk
Skaldjur
Vegetariskt

Fakta

Förslutning

Skruvkapsyl

Årgång

2020

Sockerhalt

<0.3 gram/100ml

Druvor

Riesling 100%

Lagring

Gott att dricka nu, kan lagras ytterligare 1-3år.

Artikelnummer

5882

Producent

A. Christmann

Avsnitt #14 – Socker i vin

Vad har egentligen socker för roll i framställningen av vin? Har mängden socker i vin ökat på senare tid och vad utmärker viner med hög sockerhalt? Jeff Neumann är åter på besök hos Thomas och har laddat upp med frågor om just socker i vin.

Varför finns det socker i vin?
Vin görs på vindruvor och i vindruvor finns socker naturligt och heter då fruktsocker. I vintillverkningen jäser musten från druvorna och sockret omvandlas till alkohol.  Men allt socker omvandlas inte till alkohol, en del blir kvar i vinet och det kallas restsocker.   Det finns alltså inget sockerfritt vin, de som har minst socker har cirka 1–2 gram restsocker per liter.

Varför har vissa viner mer socker?
Anledningarna kan vara flera, bland annat spelar valet av druvor en viss roll då vissa sorter har mer naturligt socker än andra. Främst är det beroende på framställningsmetoden och klimatet där vinet odlats. Desto varmare klimat, desto större möjlighet till högre sockerhalt i vindruvan. Vissa vinstilar innehåller naturligt högre sockerhalt som till exempel viner gjorda på appassimento-metoden (när druvorna torkas och sockerhalten därmed koncentreras i druvan).

Varför tillsätter man socker?
Det finns även olika metoder där socker, i form av söt druvmust, tillsätts i vintillverkningen för att vinet ska kunna jäsa till en önskad alkoholhalt. I dessa fall jäser sockret ut och resultatet blir inte ett sötare vin, utan ett vin med högre alkoholhalt. Men i vissa fall kan även söt druvmust användas för att ändra vinets smakprofil. Socker är smakbärare och kan göra att ett vin upplevs som mjukare och fylligare. En vinstil som ofta uppskattas av oss i Sverige.

Hur tar man reda på vinets sockerhalt?
Som konsument är det inte lätt att veta om ett vin har tillsatt socker eller ej, det går alltid att göra lite eget detektivarbete och även ta hjälp av Systembolagets hylletikett men också ta hänsyn till vinstilen, var vindruvorna vuxit och tillverkningsmetod. Det finns nämligen ingen generell regel. Socker i alkohol mäts i gram per liter. Tänk på det och sätt det i relation till andra livsmedel som mäts i socker per 100 gram.  För att sätta socker i vin i relation till andra drycker finns en jämförelse nedan.

Har alla boxviner tillsatt socker?
Nej är svaret, de är en seglivad myt att alla boxviner har tillsatt socker, vilket inte stämmer.

Selvarossa Salice Salentino

79 kr
Cantine Due Palme-Selvarossa Salice Salentino

Selvarossa Salice Salentino

79 kr

Karaktär

Generöst kryddig med inslag av ekfat, lakrits, mörka bär och torkade örter. Smaken är mjukt mogen med kryddiga inslag och rikt fruktiga toner av mogna mörka bär, choklad och ekfat.

Gott till

Stekta eller grillad kötträtter som kalvkotlett med Parmesangratinerade champinjoner.

Passar till

Buffémat
Fågel
Fläsk
Nöt
Varmrätt

Fakta

Förslutning

Syntetkork

Årgång

2016

Sockerhalt

1 gram/100ml

Druvor

Negroamaro 90%, Malvasia 10%

Lagring

Gott att dricka nu, vinet kan lagras upp till 5 år efter skörd.

Artikelnummer

32228

Producent

Cantine Due Palme

Avsnitt # 13 – Vin till skaldjur

Vitt vin och räkor; finns det nån mer klassisk – eller kanske klyschig – kombo? Men är vitt vin det enda alternativet att dricka till skaldjur? Och kan man dricka samma typ av vin till alla skaldjur eller finns det skillnader beroende på om det är räkor, kräftor, musslor eller ostron? Jeannette Conte är på nytt besök hos Thomas och får tips på vin i kombination med skaldjur.

Avsnitt # 12 Rosévin

Caroline Lindhoff från Stockholm är gäst hos vår expert Thomas och hon vill lära sig mer om rosévin. Vilken mat passar det bäst till, vad är skillnaden på ljust och mörkt rosé…och hur är det egentligen med den där myten att man gör rosé genom att blanda rött och vitt vin?

Avsnitt # 11 – Pinot Noir

Jeff Neumann, 31 år från Sollentuna, gästar vår expert Thomas i det här avsnittet av Vin för Rookies. Och det Jeff vill veta mer om är Pinot Noir. Vad innebär egentligen Pinot Noir? Vad utmärker ett Pinot Noir vin…och vilken typ av mat passar bäst att dricka det till?

Avsnitt # 10 – Ekologiskt vin

Vad krävs egentligen för att ett vin skall klassas som ekologiskt? Är det egentligen nyttigare att dricka ekologiskt vin, smakar det annorlunda…och vad innebär egentligen att ett vin är biodynamiskt odlat?

Avsnitt # 9 – Ekfat

Vad menas egentligen med fatkaraktär? Och vilken typ av smak får ett vin av att lagras på ekfat? I det här avsnittet av Vin för Rookies är Pelle Hedlund tillbaka som gäst och får en lektion av Thomas i ekfatets betydelse när man gör vin.

Avsnitt #8 – ost & vin

Hur kombinerar man ost och vin på bästa sätt? Jeannette tycker att hon gång på gång misslyckas med att hitta rätt vin till sina ostbrickor och får i detta avsnitt hjälp av Thomas att få till de bästa kombinationerna.

Avsnitt #7 – Hålla en vinprovning

Frida är sugen på att ha vinprovning hemma men är osäker på hur man går till väga och vad man bör tänka på för att den skall bli så lyckad som möjligt. Thomas, som varit på en och annan vinprovning, ger sina bästa tips.

Avsnitt #6 – Amarone

Pelle Hedlund, som är gäst hos Thomas i detta avsnitt, köper en och annan Amarone vid festliga tillfällen men vill veta mer om vad som är så speciellt med detta vin. Hur tillverkas det och vad passar bäst att dricka det till?

Avsnitt #5 – Naturviner

Naturvin är något som gästen Daniel inte har så stor koll på. För vad betyder termen ”naturvin”?
Hur tillverkas det och hur vet man att det verkligen är ett naturvin…och inte minst, hur SMAKAR det? Thomas ger svar på Daniels funderingar och tar även med sig en flaska naturvin att provsmaka.

https://www.enjoywine.se/nyheter/guide-naturviner/ Läs även artikeln om naturviner och få tips om viner och krogar med naturvinsfokus.

Avsnitt #4 – Temperering

Åse är tillbaka som gäst och hon tycker det kan vara svårt att veta hur man skall tänka när det gäller vin och temperatur. Vilka metoder kan man t ex använda för få rätt temperaturer, vilka viner bör drickas kalla och vad innebär egentligen rumstempererad? Vår expert Thomas har svaren.

Avsnitt #3 – Nebbiolo

Daniel, som gästar detta avsnitt, har hört om den trendiga druvan Nebbiolo men vill veta mer. Vår expert Thomas förklarar bland annat vad druvans namn kommer ifrån, vilken mat som passar bäst till nebbiolo-vin och vad det är som är så karaktäristisk med vinets smak.

Avsnitt #2 – Luftning

Hur luftar man vin? Behöver alla viner luftas? Vad ska man tänka på när man luftar vin? Hur länge ska ett vin luftas? Kan man använda en elvisp för att lufta ett vin om man har ont om tid?

De här frågorna får dagens gäst Åse Sundberg, 44 år från Nacka, svar på i ”Vin för Rookies”.

Au Bon Climat Santa Barbara Pinot Noir

229 kr
abc santabarbara pinotnoir

Au Bon Climat Santa Barbara Pinot Noir

229 kr

Karaktär

Stor aromatisk doft med inslag av jordgubbar och vildhallon. Lång frisk eftersmak med toner av fat, anis och kryddnejlika.

Gott till

Feta fåglar, grillade vegetariska rätter, fisk och som sällskapsdryck.

Passar till

Fågel
Fisk
Sällskapsdryck
Smårätter och tillbehör
Vegetariskt

Fakta

Förslutning

Naturkork

Årgång

2019

Sockerhalt

0.15 gram/100ml

Druvor

Pinot noir 100%

Lagring

Kan med fördel drickas nu och sparas i ytterligare 10 år framåt.

Artikelnummer

92226

Producent

Au Bon Climat

Avsnitt # 1 – Champagne

Allt du någonsin velat veta om Champagne! I premiäravsnittet samtalar Thomas Holstein med sin gäst Jeannette Conte, 38 år, från Stockholm om den ädla drycken från Frankrike.

Vilka glas är bäst att dricka Champagne ur? Hur öppnar man flaskan på bästa sätt? Vilken typ av mat passar till detta mousserande vin? Och stämmer det verkligen att bubblorna håller längre om man stoppar ner silverbestick i en öppnad flaska?

På den här webbplatsen förekommer information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den.

Välkommen!