fbpx
Öppna meny

Dryckesskolan

Välkommen till vår vinvärld! Här vill vi att du som besökare ska kunna ta del av tips, inspiration, fakta och handfasta råd om mat och dryck. Eller varför inte lyssna på ett av våra härliga poddavsnitt.

Det Amerikanska valet
Vinresan

Det Amerikanska valet

Kalifornien står för ca 90 % av den amerikanska vinproduktionen och delstaten är även världens fjärde största vinproducent (efter Frankrike, Italien och Spanien). Mest kända är viner av druvorna cabernet sauvignon, chardonnay och zinfandel men eftersom Kalifornien har en mängd olika klimat och jordmåner kan många olika slags druvor finna en optimal odlingsplats. Här finns något för alla. Kalifornien har varit pionjär för endruvs-viner som tydligt framhåller druvans namn snarare än producentens, något som underlättat för konsumenter.

Hög tid att grilla
Mat & Vin

Hög tid att grilla

Sommaren är äntligen här och därför har vi på Enjoy tagit fram ett gäng tips för att din grillning ska ge ännu högre smakupplevelse som räcker hela sommaren!
Vad dricker vi i sommar?
Nyheter

Vad dricker vi i sommar?

En underhållande trendspaning som gärna får innehålla en gissning om vad som serveras i glasen i sommar – på krogen och hemma? Enjoys trendspaning för sommaren riktar in sig på ett par heta länder, några nyheter och ett par druvor.
Fem fakta om Touriga Nacional
Dryckesskolan

Fem fakta om Touriga Nacional

Touriga Nacional en relativt okänd druva som ger lagringståliga och matvänliga viner. Lär känna Portugals nationaldruva Touriga Nacional.
Vinpodd

Vin för rookies

En onördig podcast för dig som vill lära dig mer om vin!

Avsnitt #59 – Vin till kräftorAvsnitt #58 – BourgogneAvsnitt #57 – Grillviner
Månadens druva

Riesling

Karaktär

Från torra till söta, alltid med hög fruktsyra och inslag av citrus, äpple, päron, blommor, honung och mineral.

Ursprung

Tyskland, Frankrike, Österrike, Australien och USA

Servering

8-10 grader

Gott till
Icon / Aperetif Created with Sketch.
Icon / Fisk Created with Sketch.
Icon / Asiatiskt Created with Sketch.
Icon / Skaldjur Created with Sketch.
Icon / Vegetarisk Created with Sketch.

Utmärkt som sällskapsvin, till vegatariskt och lättare fiskrätter

Hans Baer Riesling
Hans Baer Riesling
89 kr

Nyheter

Se alla nyheter
Välj rätt vin till kräftorna
Dryckesskolan

Välj rätt vin till kräftorna

Den älskade kräftskivan började bli populär i Sverige under första halvan av 1900-talet. Under främst augusti månad samlas vi i trädgårdar med ...

Ginger Beer – kryddig, kaxig och kall
Dryckesskolan

Ginger Beer – kryddig, kaxig och kall

Sedan sommaren 2018 kan du njuta av vår alldeles egen Ginger Beer från Barrels and Drums. Den friska, kryddiga drycken passar perfekt till säsongens fräscha drinkar, men ...

Fem fakta om Bourgogne
Dryckesskolan

Fem fakta om Bourgogne

Vindistriktet Bourgogne är ligger bakom några av världens absolut dyraste och mest eftertraktade viner. Här är fem fakta om Bourgogne som du kanske inte redan visste.   1. ...

Välj rätt vin till grillat
Dryckesskolan

Välj rätt vin till grillat

Gemensamt för all mat som grillas är den rostade smak som grillningen ger och när du ska välja vin till grillat så beror det givetvis på vad ...

Fem fakta om Rioja
Dryckesskolan

Fem fakta om Rioja

Vinet från Spaniens mest kända vinregion är en favorit hos många. Traditionellt används fat av amerikansk ek med låg rostningsgrad för lagringen, vilket ger ...

Skandaler i vinvärlden
Dryckesskolan

Skandaler i vinvärlden

Med jämna mellanrum briserar en bomb i vinvärlden och en skandal rullas upp för omvärldens nyfikna ögon. Här listar vi några av de mest ...

Fem fakta om zinfandel
Dryckesskolan

Fem fakta om zinfandel

Den blåa druvan zinfandel ger allt från lätta, fruktiga roséviner till kralliga och smakrika rödviner med hög alkoholhalt. Generellt passar zinfandelviner till robusta smaker ...

En efterlängtad comeback
Nyheter

En efterlängtad comeback

För andra gången på mindre än tre år vinner producenten Delaire Graff Estate en listning på Systembolaget med sitt vin Swartland Reserve Chenin Blanc. Lagom till sommaren hittar ...

Trendspaning sommaren 2021 - vad dricker svensken i sommar?
Nyheter

Trendspaning sommaren 2021 - vad dricker svensken i sommar?

Enjoys trendspaning för sommaren riktar in sig på ett par heta länder, några nyheter och ett par druvor.   Det är ett spännande vinår vi ...

Fem fakta om Côtes du Rhône
Dryckesskolan

Fem fakta om Côtes du Rhône

Côtes du Rhône ligger i sydöstliga Frankrike och är både samlingsnamnet för alla viner som odlas längs Rhônedalens sluttningar och en så kallad ...

Fem fakta om Fitou
Dryckesskolan

Fem fakta om Fitou

Fitou är Languedoc-Roussillon äldsta appellation för röda viner. Vinodlingsområdet Fitou är uppdelat i två zoner. De skiljer sig något i klimat och kallas därefter Fitou ...

Fem fakta om rosévin
Dryckesskolan

Fem fakta om rosévin

När det åter glimmar av rosa toner i glaset på uteserveringarna runt om i landet, vet vi med säkerhet att våren är här och att sommaren ä...

Fem fakta om Touriga Nacional
Dryckesskolan

Fem fakta om Touriga Nacional

Touriga Nacional en relativt okänd druva som ger lagringståliga och matvänliga viner. Lär känna Portugals nationaldruva Touriga Nacional. Det sägs att det finns 3 000 olika ...

En ny generation riesling cyklar in!
Nyheter

En ny generation riesling cyklar in!

Vem är Tysklands största kändis? Druvan riesling såklart. Denna världsberömda ädla druva är genomtysk och trivs i nordliga klimat och ligger bakom de mest fantastiska ...

Fem Fakta om Apulien
Dryckesskolan

Fem Fakta om Apulien

Det soliga Apulien ligger på Italiens berömda klack. Här trivs druvorna negroamaro och malvasia extra bra i den heta italienska solen och de svalkande vindarna som sveper in ...

Fem fakta om vin på PET
Dryckesskolan

Fem fakta om vin på PET

Det finns något traditionellt och härligt med att korka upp en vinflaska tillverkad av glas, det är ju för att det är den vanligaste förpackningen som ...

Fem fakta – om Barolo
Dryckesskolan

Fem fakta – om Barolo

Druvan bakom Barolo-vinet heter Nebbiolo och odlas i de sluttande Langhebergen i nordvästra Italien, i regionen Piemonte. Det var romarna som förde druvan hit och hela pittoreska Langhe ...

Hur gör man alkoholfritt vin?
Dryckesskolan

Hur gör man alkoholfritt vin?

Avhängt vilken anledning man har, så är det fullt legitimt att avstå från alkohol. Med det sagt är det ett faktum att alkohol är en fantastisk smakbärare. ...

Fem fakta om Douro
Dryckesskolan

Fem fakta om Douro

I norra Portugal finner vi en av landets mest kända vinregioner, Douro. Området delar namn med Dourofloden som slingar sig fram i det dramatiskt vackra landskapet mellan branta ...

Riktig cider - mer gemensamt med vin än söt läskedryckscider på burk
Dryckesskolan

Riktig cider - mer gemensamt med vin än söt läskedryckscider på burk

När man vill påvisa att något är riktigt gammalt brukar man dra till med att "redan de gamla romarna gjorde så" men i fallet med riktig cider ä...

Fem fakta om Côtes du Rhône
Dryckesskolan

Fem fakta om Côtes du Rhône

Från Rhônedalen i sydöstra Frankrike kommer flera olika toppviner. Vindistriktet är uppdelat i södra och norra Rhône som skiljer sig åt både sett till ...

Drömmen om Italien och en slug svart tupp
Dryckesskolan

Drömmen om Italien och en slug svart tupp

Säg Toscana och de flesta av oss ser böljande kullar, cypresser, pittoreska bergsbyar och vackra vingårdar framför oss. Toscana får ofta gestalta drömmen om ...

Superkombos
Dryckesskolan

Superkombos

Vad är det som gör att vissa saker blir otroligt goda när de äts tillsammans - sk. Superkombinationer?   Vissa kombinationer är oväntade och andra är mer ...

Nyheter i januari 2021
Nyheter

Nyheter i januari 2021

Välkomna till 2021... ja, vad har vi förväntningar på det kommande året med det drakoniska 2020 i ryggen. Många har nog väntat på en vändning, men ...

Vin till Julmat
Dryckesskolan

Vin till Julmat

En av de vanligaste frågorna vi får inför julhelgen är om det går att servera vin till julbordet. Och svaret är: Ja, det går utmä...

En jul utan marskalkens snaps är som en jul utan tomte.
Dryckesskolan

En jul utan marskalkens snaps är som en jul utan tomte.

Finlands historia är starkt förknippad med Gustaf Mannerheim, men känner du till historien om Mannerheims Sup?   Mannerheim (1867-1951) utsågs till överbefälhavare för Finlands armé ...

Ett glas med Nicoletta Bocca på San Fereolo
Dryckesskolan

Ett glas med Nicoletta Bocca på San Fereolo

”Våra första vingårdar låg i nordlig riktning, solen var en nödvändighet så solen blev en bra symbol för våra viner”.   San ...

Nyheter i december
Nyheter

Nyheter i december

December kom farandes och mitt i rasande pandemi tände vi första ljuset i advent och blickar framåt genom Black Friday, Cyber Monday och annat kommersiellt till julefriden ...

Drinktips tillsammans med Christofer Svedin
Dryckesskolan

Drinktips tillsammans med Christofer Svedin

Vi tog oss in till restaurang Regeringsgatan 21 för att göra lite drinkar tillsammans med Christofer Svedin - restaurangchef/sommelier på RG21.   Regeringsgatan 21 öppnade dörrarna i maj 2019 ...

Julklappstips från oss till er
Dryckesskolan

Julklappstips från oss till er

Vi på Enjoy Wine & Spirits samarbetar sedan länge med Vinkällan Dryckesutbildningar och är nu glada att kunna erbjuda dig en digital vinutbildning på grundnivå till ett rabatterat ...

Italiens gröna favoritdruva - Verdicchio
Dryckesskolan

Italiens gröna favoritdruva - Verdicchio

Enligt många är Verdicchio Italiens bästa druva för vita viner och det är hög tid att bli bekant med denna italienska favorit. Druvan odlas främst ...

Nyheter i november
Dryckesskolan

Nyheter i november

Nyheterna som lyser upp i novembermörkret kommer i olika skepnader, inte bara vin denna gången. Fem olika lanseringstillfällen med start i det säsongsbetonade första slä...

Det Amerikanska valet
Dryckesskolan

Det Amerikanska valet

Kalifornien står för ca 90 % av den amerikanska vinproduktionen och delstaten är även världens fjärde största vinproducent (efter Frankrike, Italien och Spanien). Mest kända är ...

Fem fakta om vin i matlagning
Dryckesskolan

Fem fakta om vin i matlagning

Vin är en fantastisk smaksättare i matlagning och rätt använt kan det förhöja smaken på allt från såser, grytor, soppor till efterrätter. ...

Nyheter i oktober
Mat & Vin

Nyheter i oktober

Oktober har redan hunnit passerat sin mitt och det är snart höstlov och Halloween för er med barn i familjen. Tiden springer iväg och här på ...

Biodynamiskt vin - flummig filosofi eller framtidens melodi?
Dryckesskolan

Biodynamiskt vin - flummig filosofi eller framtidens melodi?

En del uttryck i vinvärlden är inte helt enkla att förstå, som Biodynamiskt vin. Är det samma sak som ekologiskt? Har det tillsatser? Eller kan det bara odlas ...

Cava och excellenta Segura Viudas
Dryckesskolan

Cava och excellenta Segura Viudas

Spaniens svar på champagne heter cava och är ett mousserande vin som tillverkas enligt den klassiska metoden.   Cava tillverkas idag över hela Spanien, till skillnad från champagne som ...

Fem fakta om - Barbera
Dryckesskolan

Fem fakta om - Barbera

Denna veckas fem fakta om handlar om Barbera, en druva som många tycker om, mycket eftersom vinerna ofta är enklare att uppskatta än maffiga och sträva nebbioloviner. Barbera ...

Din guide: vin till hämtmat
Dryckesskolan

Din guide: vin till hämtmat

Vad är bra dryckeskombinationer till våra vanligaste sorters hämtmat? Väljer du alltid öl till kryddig och het mat fastän du hellre skulle dricka vin. Som vanligt ...

Varje droppe räknas - Tillsammans gör vi skillnad
Hållbarhet

Varje droppe räknas - Tillsammans gör vi skillnad

Idag släpper vi rapporten för Dryckesbranschens Klimatintiativ 2019. Som deltagare i Dryckesbranschens Klimatinitiativ synliggör vi vårt klimatarbete i den rapport som DKI släpper årligen sedan 2018. Tillsammans ...

Ernest Hemingways berömda vattenhål, La Bodeguita del Medio, påstår sig vara födelseplatsen för världens första Mojito & dateras tillbaka till 1862.

Barrels and Drums Raspberry Mojito Art. nr. 111415 19,90 kr
Fem fakta om

Det nya rosa

När det åter glimmar av rosa toner i glaset på uteserveringarna runt om i landet, vet vi med säkerhet att våren är här och att sommaren är närstående. Även om rosévin dricks allt mer, året om, så är det inget snack om hur konsumtionen ändå ökar i takt med fler soltimmar.

  • Rosévin sägs härstamma redan från de gamla grekerna som förde med sig druvor från Grekland till Massalia (dagens Marseille) i södra Frankrike. Vinet de producerade där var, precis som hemma i Grekland, en salig blandning av vita och röda druvor. De ljusa vinerna från Provence blev sedermera omtalade runt hela Medelhavet genom Romarnas vurm för den rosa drycken.
  • Maceration eller skalkontakt är en slags urlakningsprocess och den traditionella metoden för rosévin. När blå druvor pressas får skalen ligga i kontakt med druvjuicen en kort period, ibland så kort som bara någon timme, och i mindre vanliga fall upp till tre dagar.
  • Blandning av rött och vitt vin är förmodligen den mest kända och kanske den enklaste metoden för att göra rosévin. Detta är inte tillåtet i EU sedan 2009 med undantag för mousserande vin, men desto vanligare i Nya Världen.
  • Idag görs rosévin över hela världen med olika metoder. Mest populära är de franska ljust laxrosa vinerna från Provence men även i Österrike, Tyskland, Italien och Spanien görs det fantastiska rosa viner. I USA finns en annan trend, White Zinfandel, som med sin rosa charm och söta smak gjort succé over there.
  • Rosévin är ett väldigt mångsidigt vin och en utmärkt val till de flesta tillfällen. Både som sällskapsdryck och om aperitif men det har även gastronomiska kvalitéer. Det är ett bra val till nästan all mat som ex. grillat, kryddig mat, kyckling, fläsk, fisk och skaldjur, ost, pizza, sallad, asiatiskt och annat.
Dryckesskolan

Biodynamiskt vin – flummig filosofi eller framtidens melodi?

En del uttryck i vinvärlden är inte helt enkla att förstå, som Biodynamiskt vin. Är det samma sak som ekologiskt? Har det tillsatser? Eller kan det bara odlas i fullmånens sken under uråldriga ritualer? Läs vidare så ska vi räta ut alla frågetecken.

Område

Douro

Karaktär

Vinet har en intensiv smakprofil med toner av mörka bär, körsbär, plommon och en balanserad ekton.

Ursprung

Portugal

Servering

16-18 grader

Gott till
Icon / Grill Created with Sketch.
Icon / Lamm Created with Sketch.
Icon / Not Created with Sketch.
Icon / Vegetarisk Created with Sketch.
Icon / Vilt Created with Sketch.

Ett smakrikt vin som passar utmärkt till grillat, charkuterier samt vegetariska, smakrika rätter.

Vidigal Coragem Douro
Vidigal Coragem Douro
249 kr

Letar du efter något att matcha vinet med?

SÖK BLAND VÅRA RECEPT

Gillar du vår tidning?

Wine & Friends ger dig tips, inspiration, fakta och handfasta råd om mat och dryck. Tidningen har lagts ner under 2021 men här kan du hitta ett arkiv med tidigare nummer som finns att ladda ner i PDF-format.

Vår tidning Wine & Friends
Gillar du vår tidning? Vår tidning Wine & Friends

På den här webbplatsen förekommer information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den.

Välkommen!