Dryckesskolan
Välkommen till vår vinvärld! Här vill vi att du som besökare ska kunna ta del av tips, inspiration, fakta och handfasta råd om mat och dryck. Eller varför inte lyssna på ett av våra härliga poddavsnitt.
En ekologisk vinpionjär
Höga berg, böljande kullar och azurblått hav. Längta dig bort till italienska Marche och Abruzzo – och låt dig lockas av kustregionernas fantastiska mat och matchande viner. Här hittar vi vinproducenten Umani Ronchi, som redan 2002 ställde om till ekologisk odling.
Vin för rookies
En onördig podcast för dig som vill lära dig mer om vin!
Riesling
Karaktär
Från torra till söta, alltid med hög fruktsyra och inslag av citrus, äpple, päron, blommor, honung och mineral.
Ursprung
Tyskland, Frankrike, Österrike, Australien och USA
Servering
8-10 grader
Gott till
Utmärkt som sällskapsvin, till vegatariskt och lättare fiskrätter
Ernest Hemingways berömda vattenhål, La Bodeguita del Medio, påstår sig vara födelseplatsen för världens första Mojito & dateras tillbaka till 1862.
Biodynamiskt vin – flummig filosofi eller framtidens melodi?
En del uttryck i vinvärlden är inte helt enkla att förstå, som Biodynamiskt vin. Är det samma sak som ekologiskt? Har det tillsatser? Eller kan det bara odlas i fullmånens sken under uråldriga ritualer? Läs vidare så ska vi räta ut alla frågetecken.
Douro
Karaktär
Vinet har en intensiv smakprofil med toner av mörka bär, körsbär, plommon och en balanserad ekton.
Ursprung
Portugal
Servering
16-18 grader
Gott till
Ett smakrikt vin som passar utmärkt till grillat, charkuterier samt vegetariska, smakrika rätter.
Tysk Riesling
Den världsberömda druvan Riesling är urtysk och trivs i nordliga klimat där den ligger bakom de mest fantastiska vita vinerna som tillverkas i Tyskland. Merparten av de Rieslingviner som når oss här i Sverige idag torra, friska och krispigt syrliga. Här vi berättar vi mer om den tyska världsstjärnan.
- Riesling är en semi-aromatisk grön druva som kan ge många olika typer av viner. Bara i Tyskland spänner de mellan torra, halvtorra, halvsöta, söta och mousserande viner. Dess distinkta fruktiga, ibland blommiga, doft och smak av päron, citrus, persika och honung med sylvass skärpa i syran har gjort tyska viner på Riesling världsberyktade.
- Druvan odlas med olika uttryck beroende på klimat och terroir, men med lysande framgång, från de betydande områdena Mosel och Rheingau, mindre kända Rheinhessen, Franken, Nahe och sist men absolut inte minst, Pfalz.
- Riesling dominerar odlingsarealen i Tyskland med närmare 21.000 hektar, en areal på ca 20,5 % av den totala vinproduktionen. Tyskland har (just nu) optimalt klimat för Riesling och landet svarar för cirka hälften av världens odlingsareal.
- Andelen högkvalitativa torra vita viner, särskilt på Riesling, har ökat sedan 1990-talet. De söta Rieslingvinerna anses fortsatt ligga i yppersta världsklass, och är särskilt uppskattade på exportmarknaden.
- Vad passar det till? Jo, beroende på graderingssystemet för Riesling-viner, från torrt till sött (Trocken, Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese och Eiswein) så kan du matcha det till allt från surkål och korv via fisk och skaldjur, asiatiska rätter med umami och hetta – till sushi och de sötaste av desserter.
Letar du efter något att matcha vinet med?
Gillar du vår tidning?
Wine & Friends ger dig tips, inspiration, fakta och handfasta råd om mat och dryck. Tidningen har lagts ner under 2021 men här kan du hitta ett arkiv med tidigare nummer som finns att ladda ner i PDF-format.
Vår tidning Wine & Friends