fbpx
Öppna meny
30 november, 2016

5 fakta – om julkalendern

Imorgon drar vi igång vår alldeles egen julkalender. Tills dess, håll till godo med fem intressanta fakta om traditionen.
1. Syftet med julkalendern/adventskalendern är att den ska underlätta väntan på julen, inte minst för barn. Den är typiskt gjord av pappark och prydd med en färgbild på framsidan. Bakom varje lucka döljer sig vanligen en liten bild eller ett rim. Det finns även andra varianter, som till exempel chokladkalender. Julkalendern sätts traditionellt upp på väggen likt en tavla.
2. Julkalenderns historia började i mitten av 1880-talet när en tysk mamma ville göra tiden fram till jul lite lättare för sin fyraårige son Gerhard. Hon gjorde i ordning en bit färgglad kartong med tjugofyra kakor på. Pojken fick sedan äta en kaka om dagen fram till jul.
Redan innan julkalendern såg dagens ljus fanns en tradition i den protestantiska delen av Tyskland, att göra ett kritstreck på dörren för varje dag i december fram till julafton. Andra tände ett nytt ljus för varje dag, eller hängde upp en liten religiös tavla.
3. Den första svenska papperskalendern kom 1934. Den var tänkt att ritas av Elsa Beskow, men på grund av hennes tidsbrist blev det istället sagoboksillustratören och vykortsmålaren Aina Stenberg-MasOlle. Motivet bestod av tomtenissar på hennes gård i Dalarna. Den kallades Barnens adventskalender, såldes av Sveriges Flickors Scoutförbund och trycktes fram till 1964. Från 1973 utgivs nytryck av Aina Stenberg-MasOlles kalendrar fortfarande varje år av scouterna.
4. Julkalendrar finns även i andra versioner och media. Sveriges Television har sänt julkalendern årligen sedan 1960. Den första hette Titteliture och hade premiär den 27 november, då kalendern på den tiden inleddes med första advent. Eftersom man vid denna tid inte sände TV på onsdagar råkade serien därmed ändå få 24 avsnitt. Radiokalendern startade några år innan, 1957.
5. I vissa städer dekorerar man 24 av kvarterets fönster och låter vart och ett av dem vara en adventslucka. Det är ovanligt i Sverige, men förekommer på några håll i landet, exempelvis i Landskrona och i Falun. I Schweiz är det desto vanligare. Där låter man hela byggnader och butikers fönster bli numrerade adventsluckor, något som också finns i Örebro där Rådhuset mitt på Stortorget sedan 10 år förvandlas till en julkalender med konstverk från etablerade konstnärer.
—————————–
Följ vår julkalender på Facebook eller Youtube!

Dela på Twitter Dela på Facebook

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget