Öppna meny
28 juni, 2019

Big Little Wines

Monterey på den amerikanska västkusten har länge varit ett populärt resmål och vinområde. Här huserar bland annat den hållbara vingården San Bernabe som gör viner under varumärket Noble Vines. Nu väntas en tv-serie lyfta vinregionen ytterligare.

Dela på Twitter Dela på Facebook

Mittemellan Los Angeles och San Fransisco på den amerikanska västkusten ligger orten Monterey och regionen Monterey County. De har i flera decennier varit populära resmål som lockat såväl kändisar som turister. På senare år har också HBO-serien Big Little Lies kommit på tal när Monterey omnämns.

Big Little Lies är en serie som har det mesta. Ett morddrama i den kaliforniska överklassen med komplexa kvinnoporträtt, som bygger på en bok av den bästsäljande författaren Liane Moriarty. Serien har också en stjärnspäckad rollista med bland annat Reese Witherspoon, Nicole Kidman och Laura Dern.

Big Little Lies är på ytan ett snyggt filmat drama som inte bara består av ikoniska, välklädda personer. Den har också en annan typ av förförisk karaktär, nämligen den pittoreska staden och det dramatiskt vackra landskapet kring Monterey. Här filmades majoriteten av scenerna i den första säsongen av Big Little Lies. Från kustklipporna och den vita sanden, till de rullande kullarna som bleknar ut i Stilla havet. Den påtagliga skönheten på denna plats gör det extra tydligt varför den valdes som scen för serien.

Monterey & vinerna

Otaliga glas vin från lokala vinproducenter har också druckits av seriens huvudpersoner och ackompanjerat hjärtesorg när de stirrat med tomma ögon ut över det oändliga havet. Noble Vines viner har figurerat vid ett flertal tillfällen och inget har väl känts mer passande än ett nobelt vin för nobla karaktärer. När säsong två av succéserien börjar streamas i sommar lär Montereys viner få ett ordentligt – och välförtjänt – uppsving.

Regionen Monterey County omfattar cirka 16 000 hektar vinodlingar och erbjuder näst intill perfekt klimat. Den har tillräckligt varma dagar, kort frostsäsong och liten risk för skadligt regn. Den viktigaste klimategenskapen är kalluften från Monterey Bay, vilket ger en längre växtsäsong med tidig blomning och sen skörd.
De historiska rötterna går djupt ner i marken och här har man tillverkat vin i 200 år.
För närvarande planteras de nordliga områdena med Chardonnay, Pinot Noir, Riesling och Pinot Blanc. De södra områdena producerar mer av de blå druvorna Cabernet Sauvignon, Merlot och Syrah och ännu längre söderut, Zinfandel.

San Bernabe Vineyard i Monterey, med sina varma dagar, svala nätter och sin väldränerade jordmån av sand, är själva hörnstenen för familjen Indelicato. Här odlas druvorna till Noble Vines. Vingården, som är en av världens till ytan största, har det ultimata läget och här produceras flera druvsorter men framförallt Pinot Noir.

Familjen Indelicato har sedan förvärvet 1988 lagt stort fokus på att vitalisera egendomen och är idag en av de mest ansedda gårdarna i området som innehar certifikat i hållbart jordbruk. Vinmakaren James Ewart har ett stort intresse för arbetet med miljö- och naturvård inom vinodling. Förutom att bedriva en miljömässigt hållbar vinodling arbetar han även med andra projekt som att istället för kemisk bekämpning av skadeinsekter och djur främja rovfåglar som lever på skadedjuren. Ewart skapar även vad han kallar ”gröna korridorer” för vilda djur att beta på, så att de kan bli en naturlig del av landskapet.

Sevärdheter Monterey

  • Bixby Creek Bridge är den fantastiska bron från inledningsscenerna av Big Little Lies.
  • Carmel-by-the-Sea är en liten stad där många artister bott och bor. Här har Vilhelm Moberg bott en tid och Clint Eastwood har varit borgmästare.
  • Old Fisherman’s Wharf i centrala Monterey är ett måste för alla besökare i området som gillar mat från havet.
  • Paluda Trattoria – Skildras som Blue Blues Café i HBO-serien, men är egentligen en mysig liten italiensk restaurang, så bli inte förvirrad när du försöker boka.
  • Del Monte Beach är en dold strandpärla som endast lokalbefolkningen känner till. Gömd på baksidan av ett bostadsområde.
  • Lovers Point Park är Pacific Groves bästa plats för picknick, måleri och fotografering. Tack vare sitt unika östläge är det också en av de få platserna på västkusten där man kan se solen gå upp över vattnet.
  • Cannery Row är den kända strandgatan i Monterey men även en roman av John Steinbeck från 1945. Den filmatiserades 1982 med Nick Nolte och Debra Winger i huvudrollerna. Handlingen utspelar sig under depressionen på 1930-talet.
  • Monterey Bay Aquarium ligger precis vid havet på den historiska Cannery Row och är ett fönster mot områdets marina liv.
  • Monterey Plaza Hotel & Spa är det högst rankade hotellet på Cannery Row, och bjuder på europeisk elegans och fin utsikt över Monterey Bay.
  • Garrapata State Park är en dold skatt med vackra Big Sur-vyer och med Santa Lucias högland bara några kilometer bort.

Flyg & bil

Hit tar du dig med flyg från Arlanda/Köpenhamn till Los Angeles eller San Fransisco. Därifrån en oförglömlig bilresa längs den amerikanska västkusten på Highway 1 och 17-Mile Drive. Norrut tar det drygt fem timmar från Los Angeles och söderut cirka två timmar från San Fransisco.

Noble Vines från Monterey i Kalifornien

Noble Vines

Noble Vines 337 | Artnr: 4661 | Pris: 119 kr
”Fyllig och fruktig med inslag av mörka bär, örter, kaffe och fat. Bra balanserad eftersmak.”

» Finns vinet på mitt Systembolag?

Noble Vines 667 | Artnr: 6611 | Pris: 119 kr
”Nyanserad, balanserad smak med fatkaraktär, inslag av jordgubbar, örter, mörka körsbär, kryddor och choklad”

» Finns vinet på mitt Systembolag?

» FLER VINER FRÅN NOBLE VINES

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget