Öppna meny
4 november, 2016

Helgläsning – Delicato Family Vineyards

Kryp upp i soffan med ett glas vin och läs historien om Delicato Family Vineyards – familjeföretaget bakom bland annat Gnarly Head & Three Finger Jack.

Dela på Twitter Dela på Facebook

Så började det
Delicato är ett familjeägt vinföretag med en rik historia av vinodling i Kalifornien. Grundaren, Gaspare Indelicato kom till USA för mer än ett sekel sedan och planterade sina första druvor i Manteca, Kalifornien. Området påminde honom om Sicilien där hans familj hade odlat vin i generationer tidigare. Med sina tre söner, grundade han en vingård och påbörjade byggandet av ett grundmurat rykte om att göra kvalitetsviner.
Under förbudstiden (1919 – 1933) och den påföljande stora depressionen var försäljning av vinerna svårt. Gaspare hankade sig fram genom att sälja druvor huvudsakligen till Chicago, där privatpersoner tilläts göra 200 gallon vin för eget bruk (1 gallon =3,78541178 liter) .
1935 beslöt sig dock Gaspare för att själv göra vin av delar av sin skörd och i den gamla höladan på vingården pressades druvorna för hand  till det allra första vinet från familjen Indelicato.
Gaspare lärde upp sina söner, den andra generationen bestående av sönerna Vincent, Frank och Anthony. De drev på och utvecklade företaget genom att utöka produktionen avsevärt och ”skräddarsy” viner till andra vinerier i Kalifornien. Gaspare förde även över en outtröttlig arbetsmoral och engagemang för kvalitet till sina arvtagare. De, i sin tur, expanderade vineriet och köpte mer mark i de främsta lägena för att ytterligare öka familjens rykte och fastnagla sin position bland de främsta vinmakarna i Kalifornien.

Tredje generationen
Idag är det tredje generationens familjemedlemmar, Anthonys söner Chris och Jay Indelicato, som står vid rodret. Chris fick 2012 den fina utmärkelsen ”Wine Star Award Winner” som årligen delas ut av tidningen Wine Enthusiast Magazine. En vinvärldens motsvarighet till filmvärldens Oscar. Den fjärde generationen är under utbildning och redo att axla arvet när det är dags.
– Min farfar Gaspare kom till det här landet med något mer än bara en dröm. Det tog i och för sig decennier av hårt arbete, men tack vare det kunde han uppfylla den drömmen, säger Chris Indelicato, VD och koncernchef för Delicato Family Vineyards idag.

Med lusten som ledstjärna
Ingen familjemedlem är skyldig att arbeta för firman. Snarare arbetar hela familjen där tillsammans eftersom de är inspirerade och att deras arv är fyllt av energi och uppfylls av deras dedikation och arbete.
– Vår familj är känd för sin innovativa förmåga, jag tillhör den tredje generationen och visst hade det varit enkelt att bara luta sig tillbaka och ta vid där andra generationen slutade. Över 80 år – det är en lång tid att framgångsrikt verka i den oförutsägbara vinbranschen. Att Delicato Family Vineyards finns kvar och växer är till stor del tack vare vara förfäder som aldrig gav upp, säger Chris Indelicato.

Miljön i fokus
Med ett långsiktigt och hållbart tänkande producerar familjen idag vin i Napa, Sonoma, Lodi och Monterey. Tredje generationens starkaste avtryck är kanske miljöfilosofin, vilket innebär att familjen endast ser sig som långsiktiga förvaltare av den mark de odlar. De eftersträvar en stor artrikedom, så att naturen själv kan skapa sitt egna naturliga ekosystem.
Familjens omsorg och arbete med exempelvis gården San Bernabe har bidragit till en storslagen naturlig miljö som inte tidigare funnits på denna plats. Bland invånarna på vingården finns idag allt från vildsvin, prärievargar, kaniner, grävlingar, rådjur, pumor, örnar, falkar, hägrar, starar och gamar till rikligt med fisk i vattendragen. San Bernabe i Monterey är hörnstenen i familjeföretaget och därmed en viktig del av hela deras vinfilosofi.

Familjens juvel
Monterey är ett stort vinområde i Kalifornien som mestadels producerar vita viner, men även röda viner på cabernet sauvignon och pinot noir förekommer. Det är just här som familjens Indelicatos kronjuvel, vingården San Bernabe.
San Bernabe ligger i ett odlingsområde med torrt klimat och svalkande vindar från havet. Redan från starten genomfördes här ett ambitiöst program för att förbättra kvaliteten i vingården; specifika druvsorter och kloner om- och nyplanterades, klonstammar förbättrades och spaljeringsmetoder utvecklades (det vill säga. hur vinrankorna ska växa).
San Bernabe är idag världens mest enskilda diversifierade vingård och den viktigaste delen i familjens vinodlande och vinframställande. Här odlas idag hela 21 olika sorters druvor, allt från chardonnay, cabernet sauvignon, merlot, syrah/shiraz, sauvignon blanc, pinot noir, barbera, gewürztraminer, white riesling, lagrein och valdiguié, för att nämna några.

Guldrushens avtryck
Clay Station är en annan av familjens vingårdar, belägen i vindistriktet Lodi, en av de äldsta vinregionerna i Kalifornien. I mitten av 90-talet odlade familjen främst druvor i norra Kalifornien, men ville pröva något nytt. I Lodi fann man en bit mark som aldrig tidigare rörts av en plog. Vingården fick sitt namn efter ett historiskt stopp för diligenser under Kaliforniens guldrush – Clay Station.
Här experimenterade man tidigt med druvor som nästan aldrig odlats i detta område – viognier och syrah (druvor från södra Frankrike), malbec (från Bordeaux), pinot grigio (från Italien) och petite sirah (från Montpellier, Frankrike).

Familjens viner
Lodi är inte bara en av de äldsta vinregionerna i Kalifornien, det är också en plats där några av de mest moderna vinmakarmetoderna utövas. Lodi är även Kaliforniens mest kända område för druvan Zinfandel, eller Zin som den kallas i folkmun. I Central Valley hittar vi ursprunget för vinet Gnarly Head, som på kort tid nått status som världens mest sålda Zinfandelvin.

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget