Öppna meny
,
6 september, 2019

Nyheter i september

September är redan här och sommaren är över. Nu väntas tända ljus, skaldjursfrossa och murriga höstgrytor med den nyskördade svampen. Vi släpper som vanligt på med lite nylanseringar och denna gång med två helt nya kaliforniska viner i fasta sortimentet, en Cabernet Sauvignon och en Pinot Grigio. I småpartier kommer ytterligare ett makalöst gott vin från systrarna Cigliuti i Serraboella, denna gång på druvan Barbera. En klassiker som årligen dyker upp är Ginis Soave, lika efterlängtad som god. Dessutom har vi fyllt på med massa fina naturviner, skalmacererat och orange i beställningsortimentet. In och fynda, upptäck nytt, njut av klassiker och prova er fram.

Dela på Twitter Dela på Facebook

Fast Sortiment 19-09-02

Nr 3528 3 Finger Jack Cabernet Sauvignon 2017, 149 kr (USA, Kalifornien, Lodi).
Cabernet sauvignon 76 %, Petite Sirah 9 %, Malbec 8 %, Merlot 7 % (Rött vin).
Generöst fruktig och smakrik med tydliga toner av mörka körsbär, svarta vinbär, plommon, fat och choklad. Tanninstrukturen är relativt mjuk och vinet har en bra balans tillsammans med lång fruktig eftersmak.
Druvorna odlas i East Side Ridge i Lodi, vilket är ett bra klimat för Cabernet Sauvignon. Medelhavsklimat med varma dagar och svala nätter får druvorna att mogna perfekt. Efter alkoholjäsning på rostfria ståltankar lagras 80 % av vinet på små amerikanska och franska fat i 8 månader.
Gott att dricka nu men kan lagras ytterligare 2-5 år.
Passar till smakrika grillrätter av nöt eller vegetariskt. Prova till bakad rotselleri med svamp! Kuriosa: 3 Finger Jack Cellars har tagit sitt namn efter en desperado vid namn Jack som sägs ha härjat i Lodi under pionjärtiden på 1800-talet.

Nr 6946 Gnarly Head Pinot Grigio 2018, 79 kr (USA, Kalifornien, Lodi).
Pinot Grigio 80 %, Chardonnay 10 %, Colombard 7 %, Viognier 3 % (Vitt vin).
Ungt, friskt och fruktigt med inslag av päron, färska örter, äpplen och citrus.
Druvorna skördas vid optimal mognad för att sedan genomgå alkoholjäsning på temperaturkontrollerade ståltankar. Efter jäsningen får vinet ligga ytterligare ett par månader på sin jästfällning för att få lite mer komplexitet.
Gott att dricka nu. Passar till plockmat, pasta vongole eller i hängmattan.
Kuriosa: Gnarly Head ägs av Delicato Family Vineyards. Delicato grundades på 1920-talet av familjen Gasparé som immigrerat från Sicilien.

TSE 19-09-06


95699 Cigliuti Barbera d’Alba Vigna Serraboella 2016, 960 fl, 199 kr (Italien, Piemonte) Barbera 100 % (Rött vin).
Otroligt läcker och fruktig i en svalare stil med en markant fräschör och syra tillsammans med en mycket fin struktur. Toner av mörka bär, kaffe, lite fat och örter och en mycket frisk och lång eftersmak.
Druvorna handplockas från familjens egendom i Cru’t Serraboella där en noggrann selektering förs redan i vingården. Efter jäsning i temperaturkontrollerade ståltankar får vinet ligga på små, franska ekfat i 16 månader innan buteljering.
Gott att dricka nu, men kan lagras 5-7 år.
Passar till smakrika pastarätter, gärna med svamp, eller grillad flankstek med örtsmör. Kuriosa: Första årgången av detta vin var 1964.

96180 Gini Contrada Salvarenza Soave VV EKO 2015, 1200 fl, 229 kr (Italien, Soave)
Garganega 100 % (Vitt vin).
Nyanserad, fruktig, något utvecklad smak med inslag av fat, gula äpplen, örter, aprikos, bivax, galiamelon och apelsinskal. Nyanserad, fruktig, något utvecklad doft med inslag av fat, gula äpplen, mandel, aprikos, bivax och honungsmelon.
Druvorna pressades varsamt. Musten kyldes och därefter jäsning på en kombination av ekfat om 228 liter och stora ekfat. Vinet genomgick malolaktisk jäsning. Efter avslutad jäsning vilade vinet tillsammans med sin jästfällning.
Vinet lagrades i ett år på en kombination av ekfat om 228 liter och stora ekfat. Efter avslutad lagring buteljerades vinet och vilade ytterligare sex månader på butelj hos producenten innan försäljning.
Serveras vid 8-10°C till smakrika rätter av fisk och skaldjur, eller till kyckling.
Kuriosa: Familjen Gini har odlat vin i Monteforte d’Alpone i Soave Classico i mer än 400 år. Idag leds egendomen av bröderna Sandro och Claudio Gini.

Beställningssortiment 19-09-02


72796 Radikon Jakot 2011, 279 kr (Italien, Friuli)
Tokai Fruilano 100 % (Orange vin).
Djup orange färg. Doften präglas av apelsinskal, torkade aprikoser och en aning tallkåda. Smaken är helt torr med en frisk syra och något strävt avslut. Aprikoser, lemon curd, kvitten och mineraler dominerar smaken. Lång nyanserad eftersmak med visst tanningrepp på grund av den långa kontakten med skalen.
Manuell skörd. Efter avstjälkning och lättare pressning läggs musten i stora ekfat där jäsningen startar spontant. Beroende på druva och årgång så får vinet ligga tillsammans med skalen i 2 – 4 månader. Därefter dras vinet om till stora slavonska ekliggare om 2500 – 3500 liter. Här får vinet vila i fyra år innan buteljering. Efter buteljering får vinet ligga ytterligare två år innan det släpps till försäljning. Ingen klarning, ingen filtrering, inget tillsatt svavel. Helt naturligt.
Gott och dricka nu och lika gott att dricka när dina barnbarn blivit gamla.
Passar till vildfågel, feta ostar, kontemplation, kallskuret.
Kuriosa: Vinet klassificeras som naturvin.

70747 Zanotto Col Fondo 2016, 179 kr (Italien, Veneto)
Glera 100 % (Mousserande vitt vin).
Frisk smak av gula äpplen, ton av cider och saffran. Vinet har en pigg syra och sammansatt struktur med välbalanserad eftersmak.
En Col Fondo börjar med ett stilla vin som har fått jäsa på vanliga tankar av rostfritt stål, men man avstannar jäsningen innan allt socker jäst ut och håller vinet nedkylt under vintern. Kring påsk tappar man vinet på flaska och sätter på en vanlig kronkapsyl varpå jäsningen tar fart igen. När vinet har jäst färdigt har det bildats kolsyra, och jästen dör och hamnar i botten av flaskan som jästfällning. I en Col Fondo låter man jästfällningen ligga kvar i vinet, ingen degorgering eller filtrering sker. Gott att dricka nu. Passar som aperitif eller till trendiga smårätter.

70989 Paraschos Not 2016, 279 kr  (Italien, Friuli).
Pinot Grigio 100 %
Stor komplex doft med inslag av apelsinskal, gula äpplen, kvittenmarmelad, kanel och nypon. Smaken är flyllig, intensiv och mycket lång med en liten strävhet i eftersmaken. Inslag av Pomeranser, kvitten, plommon, örter, kanel och nypon. Lång nyanserad eftersmak. Manuell skörd. Efter avstjälkning och en lättare pressning läggs musten i stora öppna träkar för att jäsa spontant tillsammans med skalen. Efter åtta dagar dras vinet om och musten som nu är djupt orangeröd placeras i stora slavonska bottis av ek på 1500 – 2500 liter. Här vår vinet ligga i två år innan det buteljeras. Går utmärkt att dricka nu, men kan sparas i en evighet utan att förlora i kvalitet.
Passar till charkuterier, feta fåglar, sällskapsdryck, kontemplation.
Kuriosa: Vinet klassificeras som naturvin. Inget svavel tillsatt i processen.

71458 Paraschos Orange One 2015, 279 kr (Italien, Friuli).
Ribolla Gialla 40 %, Malvasia 30 %, Tokai Fruilano 30 % (Orange vin).
Klar djup orange färg. Vinet har tydliga inslag av torkad aprikos, kvitten, örter och gula plommon. Lång mineraldriven eftersmak med ett lite strävt avslut. Mycket läskande. Varje druvsort vinifieras var för sig. Manuell skörd. Efter avstjälkning och lättare pressning placeras musten tillsammans med druvskalen i öppna träkar där det blivande vinet får jäsa spontant utan temperaturkontroll. Efter jäsning dras musten om till stora acaciefat om 2000 liter. Här får vinet ligga till sig i ca tre år innan buteljering. Ingen klarning, ingen filtrering, inget tillsatt svavel. Helt naturligt.
Gott att dricka nu men kan lagras i minst en generation utan att försämras.

 

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget