fbpx
Öppna meny
,
6 september, 2019

Nyheter i september

September är redan här och sommaren är över. Nu väntas tända ljus, skaldjursfrossa och murriga höstgrytor med den nyskördade svampen. Vi släpper som vanligt på med lite nylanseringar och denna gång med två helt nya kaliforniska viner i fasta sortimentet, en Cabernet Sauvignon och en Pinot Grigio. I småpartier kommer ytterligare ett makalöst gott vin från systrarna Cigliuti i Serraboella, denna gång på druvan Barbera. En klassiker som årligen dyker upp är Ginis Soave, lika efterlängtad som god. Dessutom har vi fyllt på med massa fina naturviner, skalmacererat och orange i beställningsortimentet. In och fynda, upptäck nytt, njut av klassiker och prova er fram.

Linda Folkesson

Dela på Twitter Dela på Facebook

Fast Sortiment 19-09-02

Nr 3528 3 Finger Jack Cabernet Sauvignon 2017, 149 kr (USA, Kalifornien, Lodi).
Cabernet sauvignon 76 %, Petite Sirah 9 %, Malbec 8 %, Merlot 7 % (Rött vin).
Generöst fruktig och smakrik med tydliga toner av mörka körsbär, svarta vinbär, plommon, fat och choklad. Tanninstrukturen är relativt mjuk och vinet har en bra balans tillsammans med lång fruktig eftersmak.
Druvorna odlas i East Side Ridge i Lodi, vilket är ett bra klimat för Cabernet Sauvignon. Medelhavsklimat med varma dagar och svala nätter får druvorna att mogna perfekt. Efter alkoholjäsning på rostfria ståltankar lagras 80 % av vinet på små amerikanska och franska fat i 8 månader.
Gott att dricka nu men kan lagras ytterligare 2-5 år.
Passar till smakrika grillrätter av nöt eller vegetariskt. Prova till bakad rotselleri med svamp! Kuriosa: 3 Finger Jack Cellars har tagit sitt namn efter en desperado vid namn Jack som sägs ha härjat i Lodi under pionjärtiden på 1800-talet.

Nr 6946 Gnarly Head Pinot Grigio 2018, 79 kr (USA, Kalifornien, Lodi).
Pinot Grigio 80 %, Chardonnay 10 %, Colombard 7 %, Viognier 3 % (Vitt vin).
Ungt, friskt och fruktigt med inslag av päron, färska örter, äpplen och citrus.
Druvorna skördas vid optimal mognad för att sedan genomgå alkoholjäsning på temperaturkontrollerade ståltankar. Efter jäsningen får vinet ligga ytterligare ett par månader på sin jästfällning för att få lite mer komplexitet.
Gott att dricka nu. Passar till plockmat, pasta vongole eller i hängmattan.
Kuriosa: Gnarly Head ägs av Delicato Family Vineyards. Delicato grundades på 1920-talet av familjen Gasparé som immigrerat från Sicilien.

TSE 19-09-06


95699 Cigliuti Barbera d’Alba Vigna Serraboella 2016, 960 fl, 199 kr (Italien, Piemonte) Barbera 100 % (Rött vin).
Otroligt läcker och fruktig i en svalare stil med en markant fräschör och syra tillsammans med en mycket fin struktur. Toner av mörka bär, kaffe, lite fat och örter och en mycket frisk och lång eftersmak.
Druvorna handplockas från familjens egendom i Cru’t Serraboella där en noggrann selektering förs redan i vingården. Efter jäsning i temperaturkontrollerade ståltankar får vinet ligga på små, franska ekfat i 16 månader innan buteljering.
Gott att dricka nu, men kan lagras 5-7 år.
Passar till smakrika pastarätter, gärna med svamp, eller grillad flankstek med örtsmör. Kuriosa: Första årgången av detta vin var 1964.

96180 Gini Contrada Salvarenza Soave VV EKO 2015, 1200 fl, 229 kr (Italien, Soave)
Garganega 100 % (Vitt vin).
Nyanserad, fruktig, något utvecklad smak med inslag av fat, gula äpplen, örter, aprikos, bivax, galiamelon och apelsinskal. Nyanserad, fruktig, något utvecklad doft med inslag av fat, gula äpplen, mandel, aprikos, bivax och honungsmelon.
Druvorna pressades varsamt. Musten kyldes och därefter jäsning på en kombination av ekfat om 228 liter och stora ekfat. Vinet genomgick malolaktisk jäsning. Efter avslutad jäsning vilade vinet tillsammans med sin jästfällning.
Vinet lagrades i ett år på en kombination av ekfat om 228 liter och stora ekfat. Efter avslutad lagring buteljerades vinet och vilade ytterligare sex månader på butelj hos producenten innan försäljning.
Serveras vid 8-10°C till smakrika rätter av fisk och skaldjur, eller till kyckling.
Kuriosa: Familjen Gini har odlat vin i Monteforte d’Alpone i Soave Classico i mer än 400 år. Idag leds egendomen av bröderna Sandro och Claudio Gini.

Beställningssortiment 19-09-02


72796 Radikon Jakot 2011, 279 kr (Italien, Friuli)
Tokai Fruilano 100 % (Orange vin).
Djup orange färg. Doften präglas av apelsinskal, torkade aprikoser och en aning tallkåda. Smaken är helt torr med en frisk syra och något strävt avslut. Aprikoser, lemon curd, kvitten och mineraler dominerar smaken. Lång nyanserad eftersmak med visst tanningrepp på grund av den långa kontakten med skalen.
Manuell skörd. Efter avstjälkning och lättare pressning läggs musten i stora ekfat där jäsningen startar spontant. Beroende på druva och årgång så får vinet ligga tillsammans med skalen i 2 – 4 månader. Därefter dras vinet om till stora slavonska ekliggare om 2500 – 3500 liter. Här får vinet vila i fyra år innan buteljering. Efter buteljering får vinet ligga ytterligare två år innan det släpps till försäljning. Ingen klarning, ingen filtrering, inget tillsatt svavel. Helt naturligt.
Gott och dricka nu och lika gott att dricka när dina barnbarn blivit gamla.
Passar till vildfågel, feta ostar, kontemplation, kallskuret.
Kuriosa: Vinet klassificeras som naturvin.

70747 Zanotto Col Fondo 2016, 179 kr (Italien, Veneto)
Glera 100 % (Mousserande vitt vin).
Frisk smak av gula äpplen, ton av cider och saffran. Vinet har en pigg syra och sammansatt struktur med välbalanserad eftersmak.
En Col Fondo börjar med ett stilla vin som har fått jäsa på vanliga tankar av rostfritt stål, men man avstannar jäsningen innan allt socker jäst ut och håller vinet nedkylt under vintern. Kring påsk tappar man vinet på flaska och sätter på en vanlig kronkapsyl varpå jäsningen tar fart igen. När vinet har jäst färdigt har det bildats kolsyra, och jästen dör och hamnar i botten av flaskan som jästfällning. I en Col Fondo låter man jästfällningen ligga kvar i vinet, ingen degorgering eller filtrering sker. Gott att dricka nu. Passar som aperitif eller till trendiga smårätter.

70989 Paraschos Not 2016, 279 kr  (Italien, Friuli).
Pinot Grigio 100 %
Stor komplex doft med inslag av apelsinskal, gula äpplen, kvittenmarmelad, kanel och nypon. Smaken är flyllig, intensiv och mycket lång med en liten strävhet i eftersmaken. Inslag av Pomeranser, kvitten, plommon, örter, kanel och nypon. Lång nyanserad eftersmak. Manuell skörd. Efter avstjälkning och en lättare pressning läggs musten i stora öppna träkar för att jäsa spontant tillsammans med skalen. Efter åtta dagar dras vinet om och musten som nu är djupt orangeröd placeras i stora slavonska bottis av ek på 1500 – 2500 liter. Här vår vinet ligga i två år innan det buteljeras. Går utmärkt att dricka nu, men kan sparas i en evighet utan att förlora i kvalitet.
Passar till charkuterier, feta fåglar, sällskapsdryck, kontemplation.
Kuriosa: Vinet klassificeras som naturvin. Inget svavel tillsatt i processen.

71458 Paraschos Orange One 2015, 279 kr (Italien, Friuli).
Ribolla Gialla 40 %, Malvasia 30 %, Tokai Fruilano 30 % (Orange vin).
Klar djup orange färg. Vinet har tydliga inslag av torkad aprikos, kvitten, örter och gula plommon. Lång mineraldriven eftersmak med ett lite strävt avslut. Mycket läskande. Varje druvsort vinifieras var för sig. Manuell skörd. Efter avstjälkning och lättare pressning placeras musten tillsammans med druvskalen i öppna träkar där det blivande vinet får jäsa spontant utan temperaturkontroll. Efter jäsning dras musten om till stora acaciefat om 2000 liter. Här får vinet ligga till sig i ca tre år innan buteljering. Ingen klarning, ingen filtrering, inget tillsatt svavel. Helt naturligt.
Gott att dricka nu men kan lagras i minst en generation utan att försämras.

 

Andra nyheter

Italienska Sprezzo blir Sveriges mest prisvärda kaffelikör
Mat & Vin

Italienska Sprezzo blir Sveriges mest prisvärda kaffelikör

Den kan vara smaksatt med olika bär, frukter, örter, kryddor, kaffe, choklad eller nötter. Vi pratar om likören – spritvärldens vuxengodis. Historiskt har likör använts ...

Ett av Portugals främsta vinhus lanserar nytt vin på Systembolaget
Nyheter

Ett av Portugals främsta vinhus lanserar nytt vin på Systembolaget

Den 1 december lanserar Systembolaget Crasto Superior Touriga Franca Touriga Nacional, 2019. Bakom vinet står det berömda vinhuset Quinta do Crasto, från Portugals ledande premiumdistrikt Douro.   Portugals popularitet ö...

Nytt italiensk mousserande vin på Systembolaget
Nyheter

Nytt italiensk mousserande vin på Systembolaget

Vinhuset Revì grundades 1982 av Paolo Malfer och är beläget i hjärtat av det vackra alpdistriktet Trentino, i nordöstra Italien. Revi är specialiserade på mousserande viner enligt traditionell ...

Regn, storm och torv – grunden till en exceptionell maltwhisky
Sprit

Regn, storm och torv – grunden till en exceptionell maltwhisky

I Nordatlanten drygt två timmars båttur från Kennacraig på den skotska västkusten ligger ön Islay. Den är det sydligaste landmärket i ögruppen Inre Hebriderna känd ...

7 av världens mest intressanta vinhotell
Mat & Vin

7 av världens mest intressanta vinhotell

Är du vinälskare och vill uppleva mer än ”bara” ett hotell när du är på resande fot? Då har vi listan för just dig på sju extraordinä...

Solkyssta viner från södra Italiens största kooperativ
Dryckesskolan

Solkyssta viner från södra Italiens största kooperativ

Längst ner i sydöstra Italien, på klacken av den italienska stöveln, ligger Apulien. Det soliga området är en av landets största vinregioner och är starkt ...

Marche – en doldis för svenskarna
Dryckesskolan

Marche – en doldis för svenskarna

Regionen Marche ligger mitt i Italien på östra sidan, granne med Toscana. Men till skillnad från sin välkända granne är Marche något av en doldis fö...

Så styr du upp en egen vinprovning
Dryckesskolan

Så styr du upp en egen vinprovning

Du vet väl att du alltid kan resa i vinets värld – inte minst på hemmaplan! Här bjuder vi på sex olika upplägg för en hemma-vinprovning ...

Drinktips: Biostilla Bramble
Sprit

Drinktips: Biostilla Bramble

Sätt färg på höstmörkret med en färgglad drink på ekologisk gin från norra Italien.   Drinkrecept Biostilla Bramble 4 cl Biostilla Organic Gin 1 dl frysta ...

Förpackningarnas klimatavtryck
Hållbarhet

Förpackningarnas klimatavtryck

Spelar det egentligen någon roll vilken förpackning du som enskild konsument väljer? Svaret på den frågan är självklart ja! När vi väljer klimatsmartare ...

Fem fakta om ursprungsskydd
Dryckesskolan

Fem fakta om ursprungsskydd

Kalix löjrom, italiensk parmaskinka och cypriotisk halloumi har alla fått skyddad ursprungsbeteckning. Det innebär att all råvaruproduktion, bearbetning och beredning måste ske inom ett avgrä...

Superkombos
Dryckesskolan

Superkombos

Vad är det som gör att vissa saker blir otroligt goda när de äts tillsammans? Vissa kombinationer är oväntade och andra är mer klassiska och förvä...

Vanliga frågor om Barbaresco
Dryckesskolan

Vanliga frågor om Barbaresco

Om Barolo är känt för att vara kungen bland Italiens viner så förtjänar Barbaresco att bli kallad drottningen. Precis som i Barolo gör man i ...

De italienska ränderna
Dryckesskolan

De italienska ränderna

Piemonte i nordvästra Italien hyllas av vinentusiaster och regionens lika traditionella som trendiga druva Nebbiolo skapar några av världens främsta viner. Fontanafredda är en av ...

Dryckesbranschens Klimatinitiativ
Hållbarhet

Dryckesbranschens Klimatinitiativ

Som stolta deltagare i Dryckesbranschens Klimatinitiativ synliggör vi vårt klimatarbete i den rapport som DKI släpper årligen sedan 2018. Tillsammans har representanter från alla delar av dryckesbranschen ...

Fem fakta om tysk riesling
Dryckesskolan

Fem fakta om tysk riesling

Den världsberömda druvan riesling är urtysk och trivs i nordliga klimat. Merparten av de rieslingviner som når oss här i Sverige idag är torra, friska och ...

Fem fakta om vinlandet Sydafrika
Dryckesskolan

Fem fakta om vinlandet Sydafrika

Vinlandet Sydafrika har genom skickligt vinmakeri växt i popularitet världen över. Här odlas kända druvor som t.ex. Chardonnay, Cabernet Sauvignon och Chenin Blanc. Viner frå...

Sockerhalten i vin tydliggörs
Nyheter

Sockerhalten i vin tydliggörs

Nyligen ändrade Systembolaget hur de redovisar sockerhalten i vin. Ändringen innebär att sockerhalten framöver skrivs ut som g/100 ml, istället för g/liter. Det gör ...

Vita viner från Rioja
Dryckesskolan

Vita viner från Rioja

Många tänker kanske främst på röda viner när man pratar om Rioja. De blå druvorna står för över 90 % av odlingen, men de vita ...

Filmer om vin
Dryckesskolan

Filmer om vin

När kvällarna blir kyligare och hösten närmar sig finns få saker som är härligare än att krypa upp i soffan med ett glas gott vin ...

Upptäck Portugals vinskatt
Dryckesskolan

Upptäck Portugals vinskatt

Internationell vinpress har länge hyllat Portugal med sina varierande och unika vinstilar. Men vinlandet har aldrig blivit så populärt som det förtjänar i Sverige – förrä...

Succévinet Porta 6 får ett syskon
Nyheter

Succévinet Porta 6 får ett syskon

Efter hög efterfrågan på det vita succévinet Porta 6 Branco, kommer nu det efterlängtade röda vinet Porta 6 Tejo – med samma snygga etikett och givetvis på klimatsmart ...

Kombinera vin och sås
Mat & Vin

Kombinera vin och sås

Det finns gott om tips som handlar om att kombinera mat och vin, men ofta glömmer vi bort att prata om såsen. Svenskarna är helt klart ett så...

Prisbelönt vinmakare lanserar höstens matgladaste box
Nyheter

Prisbelönt vinmakare lanserar höstens matgladaste box

Cabernet Sauvignon är en superkändis i vinvärlden. Den blandas ofta med andra druvor men när familjeägda Delicato Family Wines lanserar en äkta kalifornisk Cabernet Sauvignon på ...

Det franska guldet
Dryckesskolan

Det franska guldet

Champagne är världens absolut mest kända mousserande vin och får endast tillverkas i området Champagne i norra Frankrike, där det svala klimatet och den kritrika ...

Fem fakta om Pet Nat
Dryckesskolan

Fem fakta om Pet Nat

Pet Nat-vin har varit en stor snackis inom vinvärlden på senare år. Fransmännen kallar det för Vin de Soif – ett vin att släcka törsten med. ...

Välj rätt vin till kräftorna
Dryckesskolan

Välj rätt vin till kräftorna

Den älskade kräftskivan började bli populär i Sverige under första halvan av 1900-talet. Under främst augusti månad samlas vi i trädgårdar med ...

Ginger Beer – kryddig, kaxig och kall
Dryckesskolan

Ginger Beer – kryddig, kaxig och kall

Sedan sommaren 2018 kan du njuta av vår alldeles egen Ginger Beer från Barrels and Drums. Den friska, kryddiga drycken passar perfekt till säsongens fräscha drinkar, men ...

Fem fakta om Bourgogne
Dryckesskolan

Fem fakta om Bourgogne

Vindistriktet Bourgogne är ligger bakom några av världens absolut dyraste och mest eftertraktade viner. Här är fem fakta om Bourgogne som du kanske inte redan visste.   1. ...

Välj rätt vin till grillat
Mat & Vin

Välj rätt vin till grillat

Gemensamt för all mat som grillas är den rostade smak som grillningen ger och när du ska välja vin till grillat så beror det givetvis på vad ...

Fem fakta om Rioja
Dryckesskolan

Fem fakta om Rioja

Vinet från Spaniens mest kända vinregion är en favorit hos många. Traditionellt används fat av amerikansk ek med låg rostningsgrad för lagringen, vilket ger ...

Skandaler i vinvärlden
Dryckesskolan

Skandaler i vinvärlden

Med jämna mellanrum briserar en bomb i vinvärlden och en skandal rullas upp för omvärldens nyfikna ögon. Här listar vi några av de mest ...

Fem fakta om zinfandel
Dryckesskolan

Fem fakta om zinfandel

Den blåa druvan zinfandel ger allt från lätta, fruktiga roséviner till kralliga och smakrika rödviner med hög alkoholhalt. Generellt passar zinfandelviner till robusta smaker ...

En efterlängtad comeback
Nyheter

En efterlängtad comeback

För andra gången på mindre än tre år vinner producenten Delaire Graff Estate en listning på Systembolaget med sitt vin Swartland Reserve Chenin Blanc. Lagom till sommaren hittar ...

Trendspaning sommaren 2021 - vad dricker svensken i sommar?
Nyheter

Trendspaning sommaren 2021 - vad dricker svensken i sommar?

Enjoys trendspaning för sommaren riktar in sig på ett par heta länder, några nyheter och ett par druvor.   Det är ett spännande vinår vi ...

Fem fakta om Côtes du Rhône
Dryckesskolan

Fem fakta om Côtes du Rhône

Côtes du Rhône ligger i sydöstliga Frankrike och är både samlingsnamnet för alla viner som odlas längs Rhônedalens sluttningar och en så kallad ...

Fem fakta om Fitou
Dryckesskolan

Fem fakta om Fitou

Fitou är Languedoc-Roussillon äldsta appellation för röda viner. Vinodlingsområdet Fitou är uppdelat i två zoner. De skiljer sig något i klimat och kallas därefter Fitou ...

Fem fakta om rosévin
Dryckesskolan

Fem fakta om rosévin

När det åter glimmar av rosa toner i glaset på uteserveringarna runt om i landet, vet vi med säkerhet att våren är här och att sommaren ä...

Fem fakta om Touriga Nacional
Dryckesskolan

Fem fakta om Touriga Nacional

Touriga Nacional en relativt okänd druva som ger lagringståliga och matvänliga viner. Lär känna Portugals nationaldruva Touriga Nacional. Det sägs att det finns 3 000 olika ...

En ny generation riesling cyklar in!
Nyheter

En ny generation riesling cyklar in!

Vem är Tysklands största kändis? Druvan riesling såklart. Denna världsberömda ädla druva är genomtysk och trivs i nordliga klimat och ligger bakom de mest fantastiska ...

På den här webbplatsen förekommer information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den.

Välkommen!