,
6 september, 2019

Nyheter i september

September är redan här och sommaren är över. Nu väntas tända ljus, skaldjursfrossa och murriga höstgrytor med den nyskördade svampen. Vi släpper som vanligt på med lite nylanseringar och denna gång med två helt nya kaliforniska viner i fasta sortimentet, en Cabernet Sauvignon och en Pinot Grigio. I småpartier kommer ytterligare ett makalöst gott vin från systrarna Cigliuti i Serraboella, denna gång på druvan Barbera. En klassiker som årligen dyker upp är Ginis Soave, lika efterlängtad som god. Dessutom har vi fyllt på med massa fina naturviner, skalmacererat och orange i beställningsortimentet. In och fynda, upptäck nytt, njut av klassiker och prova er fram.

Linda Folkesson

Dela på Twitter Dela på Facebook

Fast Sortiment 19-09-02

Nr 3528 3 Finger Jack Cabernet Sauvignon 2017, 149 kr (USA, Kalifornien, Lodi).
Cabernet sauvignon 76 %, Petite Sirah 9 %, Malbec 8 %, Merlot 7 % (Rött vin).
Generöst fruktig och smakrik med tydliga toner av mörka körsbär, svarta vinbär, plommon, fat och choklad. Tanninstrukturen är relativt mjuk och vinet har en bra balans tillsammans med lång fruktig eftersmak.
Druvorna odlas i East Side Ridge i Lodi, vilket är ett bra klimat för Cabernet Sauvignon. Medelhavsklimat med varma dagar och svala nätter får druvorna att mogna perfekt. Efter alkoholjäsning på rostfria ståltankar lagras 80 % av vinet på små amerikanska och franska fat i 8 månader.
Gott att dricka nu men kan lagras ytterligare 2-5 år.
Passar till smakrika grillrätter av nöt eller vegetariskt. Prova till bakad rotselleri med svamp! Kuriosa: 3 Finger Jack Cellars har tagit sitt namn efter en desperado vid namn Jack som sägs ha härjat i Lodi under pionjärtiden på 1800-talet.

Nr 6946 Gnarly Head Pinot Grigio 2018, 79 kr (USA, Kalifornien, Lodi).
Pinot Grigio 80 %, Chardonnay 10 %, Colombard 7 %, Viognier 3 % (Vitt vin).
Ungt, friskt och fruktigt med inslag av päron, färska örter, äpplen och citrus.
Druvorna skördas vid optimal mognad för att sedan genomgå alkoholjäsning på temperaturkontrollerade ståltankar. Efter jäsningen får vinet ligga ytterligare ett par månader på sin jästfällning för att få lite mer komplexitet.
Gott att dricka nu. Passar till plockmat, pasta vongole eller i hängmattan.
Kuriosa: Gnarly Head ägs av Delicato Family Vineyards. Delicato grundades på 1920-talet av familjen Gasparé som immigrerat från Sicilien.

TSE 19-09-06


95699 Cigliuti Barbera d’Alba Vigna Serraboella 2016, 960 fl, 199 kr (Italien, Piemonte) Barbera 100 % (Rött vin).
Otroligt läcker och fruktig i en svalare stil med en markant fräschör och syra tillsammans med en mycket fin struktur. Toner av mörka bär, kaffe, lite fat och örter och en mycket frisk och lång eftersmak.
Druvorna handplockas från familjens egendom i Cru’t Serraboella där en noggrann selektering förs redan i vingården. Efter jäsning i temperaturkontrollerade ståltankar får vinet ligga på små, franska ekfat i 16 månader innan buteljering.
Gott att dricka nu, men kan lagras 5-7 år.
Passar till smakrika pastarätter, gärna med svamp, eller grillad flankstek med örtsmör. Kuriosa: Första årgången av detta vin var 1964.

96180 Gini Contrada Salvarenza Soave VV EKO 2015, 1200 fl, 229 kr (Italien, Soave)
Garganega 100 % (Vitt vin).
Nyanserad, fruktig, något utvecklad smak med inslag av fat, gula äpplen, örter, aprikos, bivax, galiamelon och apelsinskal. Nyanserad, fruktig, något utvecklad doft med inslag av fat, gula äpplen, mandel, aprikos, bivax och honungsmelon.
Druvorna pressades varsamt. Musten kyldes och därefter jäsning på en kombination av ekfat om 228 liter och stora ekfat. Vinet genomgick malolaktisk jäsning. Efter avslutad jäsning vilade vinet tillsammans med sin jästfällning.
Vinet lagrades i ett år på en kombination av ekfat om 228 liter och stora ekfat. Efter avslutad lagring buteljerades vinet och vilade ytterligare sex månader på butelj hos producenten innan försäljning.
Serveras vid 8-10°C till smakrika rätter av fisk och skaldjur, eller till kyckling.
Kuriosa: Familjen Gini har odlat vin i Monteforte d’Alpone i Soave Classico i mer än 400 år. Idag leds egendomen av bröderna Sandro och Claudio Gini.

Beställningssortiment 19-09-02


72796 Radikon Jakot 2011, 279 kr (Italien, Friuli)
Tokai Fruilano 100 % (Orange vin).
Djup orange färg. Doften präglas av apelsinskal, torkade aprikoser och en aning tallkåda. Smaken är helt torr med en frisk syra och något strävt avslut. Aprikoser, lemon curd, kvitten och mineraler dominerar smaken. Lång nyanserad eftersmak med visst tanningrepp på grund av den långa kontakten med skalen.
Manuell skörd. Efter avstjälkning och lättare pressning läggs musten i stora ekfat där jäsningen startar spontant. Beroende på druva och årgång så får vinet ligga tillsammans med skalen i 2 – 4 månader. Därefter dras vinet om till stora slavonska ekliggare om 2500 – 3500 liter. Här får vinet vila i fyra år innan buteljering. Efter buteljering får vinet ligga ytterligare två år innan det släpps till försäljning. Ingen klarning, ingen filtrering, inget tillsatt svavel. Helt naturligt.
Gott och dricka nu och lika gott att dricka när dina barnbarn blivit gamla.
Passar till vildfågel, feta ostar, kontemplation, kallskuret.
Kuriosa: Vinet klassificeras som naturvin.

70747 Zanotto Col Fondo 2016, 179 kr (Italien, Veneto)
Glera 100 % (Mousserande vitt vin).
Frisk smak av gula äpplen, ton av cider och saffran. Vinet har en pigg syra och sammansatt struktur med välbalanserad eftersmak.
En Col Fondo börjar med ett stilla vin som har fått jäsa på vanliga tankar av rostfritt stål, men man avstannar jäsningen innan allt socker jäst ut och håller vinet nedkylt under vintern. Kring påsk tappar man vinet på flaska och sätter på en vanlig kronkapsyl varpå jäsningen tar fart igen. När vinet har jäst färdigt har det bildats kolsyra, och jästen dör och hamnar i botten av flaskan som jästfällning. I en Col Fondo låter man jästfällningen ligga kvar i vinet, ingen degorgering eller filtrering sker. Gott att dricka nu. Passar som aperitif eller till trendiga smårätter.

70989 Paraschos Not 2016, 279 kr  (Italien, Friuli).
Pinot Grigio 100 %
Stor komplex doft med inslag av apelsinskal, gula äpplen, kvittenmarmelad, kanel och nypon. Smaken är flyllig, intensiv och mycket lång med en liten strävhet i eftersmaken. Inslag av Pomeranser, kvitten, plommon, örter, kanel och nypon. Lång nyanserad eftersmak. Manuell skörd. Efter avstjälkning och en lättare pressning läggs musten i stora öppna träkar för att jäsa spontant tillsammans med skalen. Efter åtta dagar dras vinet om och musten som nu är djupt orangeröd placeras i stora slavonska bottis av ek på 1500 – 2500 liter. Här vår vinet ligga i två år innan det buteljeras. Går utmärkt att dricka nu, men kan sparas i en evighet utan att förlora i kvalitet.
Passar till charkuterier, feta fåglar, sällskapsdryck, kontemplation.
Kuriosa: Vinet klassificeras som naturvin. Inget svavel tillsatt i processen.

71458 Paraschos Orange One 2015, 279 kr (Italien, Friuli).
Ribolla Gialla 40 %, Malvasia 30 %, Tokai Fruilano 30 % (Orange vin).
Klar djup orange färg. Vinet har tydliga inslag av torkad aprikos, kvitten, örter och gula plommon. Lång mineraldriven eftersmak med ett lite strävt avslut. Mycket läskande. Varje druvsort vinifieras var för sig. Manuell skörd. Efter avstjälkning och lättare pressning placeras musten tillsammans med druvskalen i öppna träkar där det blivande vinet får jäsa spontant utan temperaturkontroll. Efter jäsning dras musten om till stora acaciefat om 2000 liter. Här får vinet ligga till sig i ca tre år innan buteljering. Ingen klarning, ingen filtrering, inget tillsatt svavel. Helt naturligt.
Gott att dricka nu men kan lagras i minst en generation utan att försämras.

 

Andra nyheter

Drinktips tillsammans med Christofer Svedin
Dryckesskolan

Drinktips tillsammans med Christofer Svedin

Vi tog oss in till restaurang Regeringsgatan 21 för att göra lite drinkar tillsammans med Christofer Svedin - restaurangchef/sommelier på RG21.   Regeringsgatan 21 öppnade dörrarna i maj 2019 ...

Julklappstips från oss till er
Dryckesskolan

Julklappstips från oss till er

Vi på Enjoy Wine & Spirits samarbetar sedan länge med Vinkällan Dryckesutbildningar och är nu glada att kunna erbjuda dig en digital vinutbildning på grundnivå till ett rabatterat ...

Italiens gröna favoritdruva - Verdicchio
Dryckesskolan

Italiens gröna favoritdruva - Verdicchio

Enligt många är Verdicchio Italiens bästa druva för vita viner och det är hög tid att bli bekant med denna italienska favorit. Druvan odlas främst ...

Nyheter i november
Dryckesskolan

Nyheter i november

Nyheterna som lyser upp i novembermörkret kommer i olika skepnader, inte bara vin denna gången. Fem olika lanseringstillfällen med start i det säsongsbetonade första slä...

Det Amerikanska valet
Dryckesskolan

Det Amerikanska valet

Kalifornien står för ca 90 % av den amerikanska vinproduktionen och delstaten är även världens fjärde största vinproducent (efter Frankrike, Italien och Spanien). Mest kända är ...

Fem fakta om vin i matlagning
Dryckesskolan

Fem fakta om vin i matlagning

Vin är en fantastisk smaksättare i matlagning och rätt använt kan det förhöja smaken på allt från såser, grytor, soppor till efterrätter. ...

Nyheter i oktober
Mat & Vin

Nyheter i oktober

Oktober har redan hunnit passerat sin mitt och det är snart höstlov och Halloween för er med barn i familjen. Tiden springer iväg och här på ...

Biodynamiskt vin - flummig filosofi eller framtidens melodi?
Dryckesskolan

Biodynamiskt vin - flummig filosofi eller framtidens melodi?

En del uttryck i vinvärlden är inte helt enkla att förstå, som Biodynamiskt vin. Är det samma sak som ekologiskt? Har det tillsatser? Eller kan det bara odlas ...

Cava och excellenta Segura Viudas
Dryckesskolan

Cava och excellenta Segura Viudas

Spaniens svar på champagne heter cava och är ett mousserande vin som tillverkas enligt den klassiska metoden.   Cava tillverkas idag över hela Spanien, till skillnad från champagne som ...

Fem fakta om - Barbera
Dryckesskolan

Fem fakta om - Barbera

Denna veckas fem fakta om handlar om Barbera, en druva som många tycker om, mycket eftersom vinerna ofta är enklare att uppskatta än maffiga och sträva nebbioloviner. Barbera ...

Din guide: vin till hämtmat
Dryckesskolan

Din guide: vin till hämtmat

Vad är bra dryckeskombinationer till våra vanligaste sorters hämtmat? Väljer du alltid öl till kryddig och het mat fastän du hellre skulle dricka vin. Som vanligt ...

Varje droppe räknas - Tillsammans gör vi skillnad
Hållbarhet

Varje droppe räknas - Tillsammans gör vi skillnad

Idag släpper vi rapporten för Dryckesbranschens Klimatintiativ 2019. Som deltagare i Dryckesbranschens Klimatinitiativ synliggör vi vårt klimatarbete i den rapport som DKI släpper årligen sedan 2018. Tillsammans ...

Nyheter i september
Nyheter

Nyheter i september

Nyheter i september, ja det är redan september och vi kommer lansera en hel del godsaker under denna månad. Det glädjer oss att kunna presentera ett hållbart ...

Fira Riesling Week 2020 mellan 24 – 30 augusti
Nyheter

Fira Riesling Week 2020 mellan 24 – 30 augusti

Under sista veckan i augusti firar restauranger och vinbarer i hela landet Riesling Week, gör det du med!   45 restauranger och vinbarer deltar med egna erbjudanden och menyer med ...

Nyheter i augusti
Mat & Vin

Nyheter i augusti

Augusti kom med stormsteg, både med vackert väder och med lite sorg över att semestern redan är förbi. Men vad gör väl det när ...

Gnarly Head och den amerikanska drömmen.
Dryckesskolan

Gnarly Head och den amerikanska drömmen.

Sätter man sig i bilen och kör österut på Interstate 580 från San Fransisco så landar man ganska omgående i ett hav av lummiga vingårdar.     ...

Hög tid att grilla!
Mat & Vin

Hög tid att grilla!

Sommaren är äntligen här och oavsett om vädret inte alltid är på topp och kvällarna sakta börjar bli mörkare så är det ännu långt ...

Staycation eller hemester på svenska vingårdar?
Dryckesskolan

Staycation eller hemester på svenska vingårdar?

Jo, du hörde rätt. När flera europaresor har blivit inställda och flera svenska vinfans har fått bokat av sina efterlängtade vingårdsbesök har ...

Nyheter på Systembolaget i juni
Nyheter

Nyheter på Systembolaget i juni

Sommaren kom så äntligen och juni har inletts med ett par lanseringar i både fast och tillfälligt sortiment på Systembolaget. Vi fyller på den portugisiska smakresan i fast ...

Nyheter på Systembolaget i maj
Nyheter

Nyheter på Systembolaget i maj

Det råder lite förvirring i monopolets lanseringskalender. Den planerade lanseringen av tillfälligt sortiment den 24 april blev inställd och är nu framflyttad och uppdelad på tre nya ...

Mästarnas mästare
Nyheter

Mästarnas mästare

Somliga av våra viner säljs endast till restaurangmarknaden och dessutom i extremt limiterade volymer. Men rådande tider när inget är som det brukar på marknaden har ...

Sebastian Gibrand - "mat är en livsstil"
Mat & Vin

Sebastian Gibrand - "mat är en livsstil"

Sebastian Gibrand ska tävla för Sverige i Bocuse d’Or Europe i Tallinn i september, världens mest prestigefyllda tävling för kockar. En placering bland de ...

Nyheter på Systembolaget i april
Mat & Vin

Nyheter på Systembolaget i april

Shut up chicken, påsken är inställd! Well, påsken är kanske inte direkt inställd, men många påsklovs-aktiviteter och -resor har nog fått stryka på ...

Nu har kondoren äntligen landat - La Gran Envergadura i beställningssortimentet
Nyheter

Nu har kondoren äntligen landat - La Gran Envergadura i beställningssortimentet

Den 8 april lanserade vi chilenska La Gran Envergadura i beställningssortimentet för superpriset 45 kr per flaska. Beställ 4 st och du landar på ett pris som den billigaste boxen ...

Vinnande Vinare i Vinordic Wine Challenge 2020
Nyheter

Vinnande Vinare i Vinordic Wine Challenge 2020

Hurra för oss och våra viner! Detta år gick vi segrande med hela 6 st medaljer varav 3 st GULD och 3 st SILVER vid Vinordic Wine Challenge 2020. Vinordic Wine Challenge ...

Karantänböcker och vintips
Dryckesskolan

Karantänböcker och vintips

Vinlitteratur & Vintips Oavsett om solen lyser, eller om moln och regn dominerar, är en bok den perfekta sommaravkopplingen. Att unna sig förkovran eller ren njutningsläsning är ett ...

Karantänfilmer och vintips
Vinprovning

Karantänfilmer och vintips

Blir vi satta i karantän så innebär det högsäsong för film- och seriemaraton med vintema. När influensan hotar vår samvaro i normala sociala ...

Nyheter i mars
Nyheter

Nyheter i mars

Äntligen kommer våren och trots hot om pandemier, stormar och överrumplande snöanfall så är ljuset tillbaka, solen börjar värma och det knoppas i det som snart ...

Dryckestrender 2020
Dryckesskolan

Dryckestrender 2020

Här kommer årets första spaning om vad vi ska dricka och hålla utkik efter under 2020. Vinåret har precis börjat och vi har mycket att se ...

Nyheter i februari
Nyheter

Nyheter i februari

Februari har redan nått sin mitt och månadens första lanseringar står för dörren. Vi har i och för sig tjuvstartat lite redan fö...

En av vinvärldens paradoxer
Dryckesskolan

En av vinvärldens paradoxer

Pinot Noir är komplex och svårodlad. Det gör att vinerna både tillhör de mest eleganta och dyraste och samtidigt kan uppfattas som bleka och sura. Att ...

Piccini - med vin i blodet
Dryckesskolan

Piccini - med vin i blodet

Familjen Piccini har med sin långa erfarenhet av vinproduktion i hjärtat av Toscana satt sin orangea färg på området. De är i dag ett av de ...

Att tala vinspråk
Dryckesskolan

Att tala vinspråk

Bouquet, bärigt, arom, fatkaraktär, fruktdrivet, vin med längd, syltig...vinvärlden är full av olika termer och uttryck. Men vad betyder de egentligen och när, och ...

God Jul & Gott nytt år önskar vännerna på Enjoy Wine & Spirits!
Mat & Vin

God Jul & Gott nytt år önskar vännerna på Enjoy Wine & Spirits!

Då har återigen ett mycket händelserikt år snart passerat. Ett år i förändringens tecken, på många plan. Inte minst i miljödebatten, där vi bå...

Årets Nobelvin är från Österrike
Nyheter

Årets Nobelvin är från Österrike

Just nu pågår Nobelmiddagen i Blå Hallen i Stockholms Stadshus. Många undrar säkert vad pristagarna, kungligheterna och övriga gäster dricker till middagen. Till desserten som å...

Ett glas med - Alwin Jurtschitsch
Dryckesskolan

Ett glas med - Alwin Jurtschitsch

”Vi jobbar hårt och dricker gott vin för inspiration.” Alwin Jurtschitsch på Weingut Jurtschitsch tillhör en ny generation vinmakare i Österrike, vars arbete i vingårdarna har ...

Nyheter i december
Nyheter

Nyheter i december

Årets sista lanseringar kommer i två omgångar, måndag 2 december i fasta sortimentet och fredag 6 december i tillfälliga sortimentet på Systembolaget. Måndagen innehöll två riktigt vä...

Nyheter i november
Nyheter

Nyheter i november

De vackra färgerna på träden börjar försvinna, ner på regnvåta eller möjligen ishala gator. November är här och knappt har halloweenpumporna hunnit mö...

Nyheter i oktober
Nyheter

Nyheter i oktober

Oktober har anlänt och med den en hel drös med härliga viner för höstgrytorna och skogens all svamp. Det blir stort fokus på norra Italien ...

Fem fakta om: Rioja
Dryckesskolan

Fem fakta om: Rioja

I denna veckas ”Fem fakta” lär vi dig mer om Rioja. Rioja [ˈrjoxa] är en av Spaniens mest kända vinregioner och omfattar omkring 57 000 hektar med vingårdar. Rioja ...

På den här webbplatsen förekommer information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den. När du bekräftar att du är 25 år eller äldre godkänner du också att webbplatsen använder cookies. Välkommen!