fbpx
Öppna meny
10 juni, 2022

Premiumlåda från Valiano i begränsad upplaga

Upplev en unik trio viner med tydligt ursprung, druvtypicitet och hög klass. Fattoria Valiano är en välkänd och topprenommerad egendom som ligger ca 400 meter över havet i byn Castelnuovo Berardenga, i södra Chianti Classico.  Endast 100 premiumlådor finns i lager, med säljstart 10 juni, 2022.

Dela på Twitter Dela på Facebook

Den här vinlådan innehåller tre (x2) exklusiva viner, alla representabla för Valianos passion och dedikation till jorden de brukar. Poggio Teo Chianti Classico (2010) är ett exklusivt vingårdsvin som serverades vid Nobelmiddagen 2016 och här får du möjlighet att prova årgången 2019. 6.38 Gran Selezione är en något annan blend från en annan specifik vingård där namnet 6.38 är storleken på just den vingården. Vino in Musica är en hyllning till musiken som har en central plats hos familjen Piccini. Totalt 6 flaskor italiensk kvalitet, som levereras i en snygg trälåda.

Valiano Premiumlåda Toscana

Valiano Poggio Teo Chianti Classico 2019 (2 st)

Valiano 6.38 Gran Selezione Chianti Classico 2016 (2 st)

Vino in Musica Rosso Toscana IGT 2016 (2 st)

Pris: 1200 kr | Volym: 100 lådor  | Art: 57190 | Lansering: 2022-06-10

Vinerna i lådan

Valiano Poggio Teo Chianti Classico 2019 (2 st)
Nobelt vin i komplex inledning med inbjudande körsbärsparfym, vildvuxna örter, rostade ekfat och mineralstinn jordmån. Osvikligt ursprung, terroir och druvkaraktär där det något varmare klimatet och plattare landskapet gör vinerna i Castelnuovo Berardenga åtråvärda genom sin fyllighet. Vinet har även en inneboende kraft av elegant välbalanserat snitt där dyrbara välintegrerade ekfat sträcker ut ryggraden och den friska körsbärs- och morellsyran skjuter frukten rätt upp i taket. Blenden består av 90% Sangiovese och 10% Merlot vilket ger både kraft och balanserad elegans. En klassisk Bisteka Fiorentina eller en smakrik örtig ragu på vildsvin till en matig pasta är mat som passar som hand i handsken till denna.

Valiano 6.38 Gran Selezione Chianti Classico 2016 (2 st)
I södra Chianti Classico drar vinerna ofta mer åt Montalcino än de norra subzonernas viner gör. Vinet 6.38 Gran Selezione tar vara på den tesen och kastar in en laddning cabernet sauvignon i mixen och tar lite plats av merlot vilket genast gör sig påmint i den tydliga svartvinbärsdoften. Vidare går tonerna mot mörkt röd frukt, svarta körsbär, gröna örter och torkade kryddor. Ekfaten bär vinets fruktsyra fint och bidrar med choklad och tobak till skjutsen in i en elegant och balanserad finish där även en vindpinad mineralitet och solvarm frukt hänger med till slutet. Blenden består av 90% Sangiovese, 7% Cabernet Sauvignon och 3% Merlot. Passar bäst till grillat nötkött, charkuterier eller smakrika ostar.

Vino in Musica Rosso Toscana IGT 2016 (2 st)
Den udda fågeln i lådan har ren körsbärsfruktig doft med inslag av svartvinbär och den vildbevuxna toskanska örtigheten som drar elegansen in i en rustik aura. Den djupt lila färgen med blåfärgad kant vittnar om ungdomlighet och åren till trots känns vinet också vitalt och friskt. En intensiv smakbild i en komplex musikalisk dans där jordgubbar, mörka plommon, svarta körsbär sätter rytmen där crescendot består av chokladtoner omhuldade av mjuka smidiga tanniner. Mognaden kommer i avslutet när syran talat sitt tydliga språk och frukten klingar ut med lätt rostade toner i en långvarig finish. Blenden är jämt fördelad mellan Sangiovese och Cabernet Sauvignon. Musik i högtalarna, lagrade ostar och chark till förrätt, vilt och grillat nötkött till middag.

Ekologisk odling på hög höjd
FATTORIA DI VALIANO ägdes på 1960-talet av presidenten i den italienska republiken, Giovanni Gronchi, men har sedan 1995 varit i familjen Piccinis ägo. Egendomen ligger ca 400 meter över havet i byn Castelnuovo Berardenga, i södra Chianti Classico – inte långt från staden Siena. Man förfogar över 230 hektar, varav  70 hektar är vinrankor. Frukten som vinifieras och buteljeras på gården är i majoritet Sangiovese, men även Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc och Chardonnay odlas helt ekologiskt och är certifierade från 2018 års skörd. Jordarna är mestadels lera och sten, med undantag för Poggio Teo cru som är sand och sten. Allt arbete i vingårdarna görs för hand, och druvorna jäser i rostfritt stål. Malolaktisk jäsning är inte framtvingad, och vinet lagras till största delen i slavonska ekbottis.

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget