Rödkål – trendig eller tråkig?

Kålen var länge en av våra mest underskattade grönsaker. Nu är den hipp, och det ska vi vara glada för. Rätt tillagad är kålen rent av magisk.

Historiskt sett har kål haft en betydande roll, speciellt ur ett medicinskt perspektiv. Redan i antikens Grekland ansågs kål vara något av det nyttigaste man kunde äta. I vår moderna tid har kålen åter vunnit popularitet just för att den anses vara nyttig. Under perioden september till februari är det högsäsong för svensk kål så som; broccoli, grönkål, vitkål, brysselkål och inte minst den vackert lysande rödkålen.

rödkål

Vitaminbomb

Kål är generellt rik på järn, kalcium, fibrer, vitaminer och olika typer av antioxidanter. Rödkål innehåller även vitaminer (C, B6, E ock K) och fibrer, och är därmed en mycket nyttig grönsak, särskilt under den svenska, kalla årstiden.

Närodlad

Rödkål finns numera året om. Den svenska rödkålen pryder grönsaksdisken i våra matbutiker under perioden september till mars och har ett uppsving i juletider. Ett rödkålshuvud är lite mindre och mer ovalt än ett vitkålshuvud och väger mellan 500 gram och 2 kilogram. Rödkålen har en sötaktig smak och harmoniserar utmärkt med frukt, så som apelsin eller äpple.

Lång hållbarhet

I likhet med andra grönsaker ska rödkålen helst förvaras kallt (2–4°C). Det skiljer dock lite på sommar- och vinterkålen vad gäller lagring. Sommarkålen är färskare och klarar sig i 5–10 dagar i kylskåp, medan vinterkålen kan lagras i flera månader utan att bli dålig eller förlora näringsvärde.

Framgång med rödkål

Rätt panna
Tänk på att inte tillaga rödkålen i järnpanna då den riskerar att missfärga kålen.

Långkok
Använd gärna rödkål i långkok. Dess fasta cellstruktur lämpar sig väl för rätter som kokar samman under lång tid.

In med syra
Önskar du bibehålla rödkålens vackra färg i din mat, bör du tillsätta några droppar citron eller ättika i grytan.

Antioxidanter
Färgämnet anthocyan som finns i rödkål har en antioxiderande effekt och kan motverka inflammationer.

Tips!
Prova att fermentera din rödkål. Det finns flera recept på nätet. Det kräver lite precision och handpåläggning men efter cirka tre veckor har du en utsökt kål som du kan äta som tillbehör till grillat eller ugnsbakat kött. Mums!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mer läsning

Mat & Vin

Rabarber = Sommar

Rabarber är bland det somrigaste som finns. Med vaniljglass är smaken av svensk sommar fullbordad. Men varför inte testa med fisk eller som förförisk sommardrink? Rabarber har nästan lika starka sommarassociationer som…

Alsnögatan 11, 116 41 Stockholm

Tel: 08-556 947 00

E-post: info@enjoywine.se

På den här webbplatsen förekommer information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den. När du bekräftar att du är 25 år eller äldre godkänner du också att webbplatsen använder cookies. Välkommen!