Vintrender med Robert Terry på Hotel At Six
Vad häller vi egentligen i glasen under 2022? Robert Terry är chefssommelier på Hotel At Six i Stockholm som inte bara bjuder på otroliga kombinationer mellan mat och dryck utan också en av stans bästa utsikter. Här guidar han oss till de senaste trenderna i vinvärlden.
Utsikten från toppen av Hotel At Six på Brunkebergstorg i centrala Stockholm är svårslagen och väl värd att uppleva minst en gång i livet. Hotellet öppnade 2017 i ett före detta bankkontor och var då norska hotellmagnaten Petter Stordalens största satsning någonsin. Den som stigit in i lobbyn vet att design, konst och arkitektur får ta stor plats – inte minst det spektakulära marmoransiktet signerad spanska konstnären Jaume Plensa.
Stort fokus ligger också på mat och dryck som serveras i två restauranger respektive två barer, och det är chefsommeliern Robert Terry som ser till att det som hälls i glasen håller hög klass. Under 2022 ser han ännu större fokus på hantverket.
– Under våren och hösten kommer vi arrangera vinmiddagar där vi sätter producenterna bakom vinerna i fokus. Det blir ett unikt tillfälle och lära sig allt om vinerna, producenterna och mötet mellan mat och dryck, säger han.
Hur har coronapandemin präglat era framtidsplaner?
– Vinmiddagarna är något vi har jobbat med sedan vi öppnade Hotel At Six 2017. Under pandemin har vi tyvärr inte kunnat genomföra dessa, så vi längtar verkligen efter att få bjuda in gästerna till årets första middag. Självklart kommer vi fortsätta utveckla vår dryckesmeny där vi redan erbjuder några av världens mest kända viner både på glas och flaska.
Hur ska man tänka när det kommer till att matcha mat och dryck?
– Mat och dryck i kombination är ingen exakt vetenskap. Smaken är delad och det är så många små komponenter som gör stor skillnad. Alltifrån vilka glas som används till hur man faktiskt tuggar maten. Mitt tips är att försöka spegla smakerna som ligger på tallriken i drycken. Det kan låta komplicerat men här måste man vara nyfiken och våga göra fel. Det allra viktigaste att tänka på när du väljer vin är kanske också det enklaste. Kraftig mat behöver kraftiga viner och mer subtil mat gör sig bäst med viner med diskreta toner.
Vad häller du själv i vinglaset under 2022?
– Det finns mycket kul! Just nu tycker jag det franska vindistriktet Jura är spännande. Vinerna härifrån är ofta personliga och lite gammalmodiga i stilen – i många fall så pass traditionella att de har blivit moderna igen. Variationen är stor, alltifrån oxidativa, stora “fläskiga” vita till otroligt eleganta, juiciga röda viner. Själv föredrar jag chardonnay, men den lokala druvan savagnin blir annars till typiska viner för området. Värt att prova!
Robert Terry listar 5 vintrender 2022
- Naturligt och ekologiskt
Konsumenternas intresse för ekologiska viner är en stadigt stigande trend som inte lär avta under – tvärtom! Naturvin och ekologiska viner har minimalt med tillsatser, vilket attraherar konsumenterna. Kvaliteten på vinerna är dessutom utmärkt och för ekologiskt vin finns det bra och pålitliga certifieringar som guidar på flaskan.
- Nyfikenhet väcker intresset
Våga vara öppensinnad och prova alternativa viner till Sancerre och Chablis. Det kommer du otroligt långt på för att utveckla ditt vinintresse och det finns en hel värld att upptäcka.
- Handla vin online här för att stanna
Att enkelt kunna klicka hem olika viner och få sin beställning levererad till dörren är onekligen smidigt. Genom att bli medlem hos olika leverantörer och dryckesföretag erbjuds också många olika typer av blandlådor som ökar kunskapen, vilket ger dig en bredare referensbild av vad du faktiskt tycker om. Detta är ett trendande tillvägagångssätt som kommer att fortsätta växa sig allt större.
- Tysk spätburgunder utmanar på allvar
I vårt södra grannland görs idag några av de bästa vinerna i världen. Främst druvan riesling dominerar kvalitetsvinerna, men på senare har tid har även spätburgunder (pinot noir) från tyska ursprung visat sig bli till några av världens bästa viner. Jag lyfter på hatten och följer nyfiket den fortsatta utvecklingen. Har vi fått en riktig utmanare till Bourgognes dyrgripar?
- Håll utkik efter Portugals Bordeaux
Söder om floden Minho nära staden Viseu hittar man den högt belägna portugisiska bergsregionen Dão. Lokalt kallas Dão för ”Portugals Bordeaux” och här produceras några av landets just nu trendigaste viner; eleganta, välstrukturerade, tanninrika och ofta med en tydlig “terroir”. Överraskande och välproducerat vin från Dão är ett måste att prova!