fbpx
Öppna meny
Noga utvalt i begränsad upplaga

Premiumlådor från våra vinproducenter

Enjoy Premiumlåda 2 - Valiano 1200 kr
Beställ här
Unika vinlådor i begränsad upplaga

Efter hög efterfrågan från våra kunder lanserar vi under våren 2022 vinlådor från några av våra främsta producenter. I vinlådorna hittar du noga utvalda viner som vanligtvis inte går att köpa på Systembolaget. Lite mer småskaligt, med genomgående hög kvalitet och givetvis passande för säsongen. Varje unik låda finns i begränsad upplaga, så missa inte att prenumerera på vårt nyhetsbrev och följa oss på sociala medier för att få information om kommande lanseringar.

Vinlåda 2

Valiano

Upplev en unik trio viner med tydligt ursprung, druvtypicitet och hög klass. Fattoria Valiano är en välkänd och topprenommerad egendom som ligger ca 400 meter över havet i byn Castelnuovo Berardenga, i södra Chianti Classico. Vingårdens toppvin Poggio Teo Chianti Classico 2010 serverades på Nobelmiddagen 2016. Endast 100 premiumlådor finns i lager.

Premiumlåda 2 – Valiano

Den här vinlådan innehåller tre (x2) exklusiva viner, alla representabla för Valianos passion och dedikation till jorden de brukar. Poggio Teo Chianti Classico (2010) är ett exklusivt vingårdsvin som serverades vid Nobelmiddagen 2016 och här får du möjlighet att prova årgången 2019. 6.38 Gran Selezione är en något annan blend från en annan specifik vingård där namnet 6.38 är storleken på just den vingården. Vino in Musica är en hyllning till musiken som har en central plats hos familjen Piccini. Totalt 6 flaskor italiensk kvalitet, som levereras i en snygg trälåda.

Ekologisk odling på hög höjd

FATTORIA DI VALIANO ägdes på 1960-talet av presidenten i den italienska republiken, Giovanni Gronchi, men har sedan 1995 varit i familjen Piccinis ägo. Egendomen ligger ca 400 meter över havet i byn Castelnuovo Berardenga, i södra Chianti Classico – inte långt från staden Siena. Man förfogar över 230 hektar, varav  70 hektar är vinrankor. Frukten som vinifieras och buteljeras på gården är i majoritet Sangiovese, men även Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc och Chardonnay odlas helt ekologiskt och är certifierade från 2018 års skörd. Jordarna är mestadels lera och sten, med undantag för Poggio Teo cru som är sand och sten. Allt arbete i vingårdarna görs för hand, och druvorna jäser i rostfritt stål. Malolaktisk jäsning är inte framtvingad, och vinet lagras till största delen i slavonska ekbottis.

 

Namnet Valiano sägs härstamma från en forntida romersk kapten, som vid tiden för de galliska krigen, enligt Lex Julias diktat, tilldelades dessa landområden för sina särskilda förtjänster på slagfältet.

 

Ägarfamiljen Piccini är verksamma i hjärtat av Chianti och deras historia börjar 1882. Idag är det fjärde generationen Piccini, syskonen Mario och Martina, som styr företaget. De har idag fyra egendomar i Toscana där Valiano är den ena och man lever efter mottot; kvalitet, drickvänlighet och respekt för ursprunget.

Allt vi gör drivs av en irrationell önskan om att återuppleva ögonblicket av den glädje och förundran som ett glas av perfektion kan framkalla
Enjoy Premiumlåda 2 – Valiano 1200 kr
Beställ här

Valiano Poggio Teo Chianti Classico 2019 (2 st)

190 kr

Valiano Poggio Teo Chianti Classico 2019 (2 st)

190 kr

Om vinet

Nobelt vin i komplex inledning med inbjudande körsbärsparfym, vildvuxna örter, rostade ekfat och mineralstinn jordmån. Osvikligt ursprung, terroir och druvkaraktär där det något varmare klimatet och plattare landskapet gör vinerna i Castelnuovo Berardenga åtråvärda genom sin fyllighet. Vinet har även en inneboende kraft av elegant välbalanserat snitt där dyrbara välintegrerade ekfat sträcker ut ryggraden och den friska körsbärs- och morellsyran skjuter frukten rätt upp i taket. Blenden består av 90% Sangiovese och 10% Merlot vilket ger både kraft och balanserad elegans. En klassisk Bisteka Fiorentina eller en smakrik örtig ragu på vildsvin till en matig pasta är mat som passar som hand i handsken till denna.

Fakta

Förslutning

Naturkork

Årgång

2019

Sockerhalt

0.3 gram/100ml

Druvor

90% Sangiovese, 10% Merlot

Ursprung

Chianti Classico DOCG

Valiano 6.38 Gran Selezione Chianti Classico 2016 (2 st)

200 kr

Valiano 6.38 Gran Selezione Chianti Classico 2016 (2 st)

200 kr

Om vinet

I södra Chianti Classico drar vinerna ofta mer åt Montalcino än de norra subzonernas viner gör. Vinet 6.38 Gran Selezione tar vara på den tesen och kastar in en laddning cabernet sauvignon i mixen och tar lite plats av merlot vilket genast gör sig påmint i den tydliga svartvinbärsdoften. Vidare går tonerna mot mörkt röd frukt, svarta körsbär, gröna örter och torkade kryddor. Ekfaten bär vinets fruktsyra fint och bidrar med choklad och tobak till skjutsen in i en elegant och balanserad finish där även en vindpinad mineralitet och solvarm frukt hänger med till slutet. Blenden består av 90% Sangiovese, 7% Cabernet Sauvignon och 3% Merlot. Passar bäst till grillat nötkött, charkuterier eller smakrika ostar.

Fakta

Förslutning

Naturkork

Årgång

2016

Sockerhalt

0.3 gram/100ml

Druvor

90% Sangiovese, 7% Cabernet Sauvignon, 3% Merlot

Ursprung

Chianti Classico DOCG Gran Selezione

Vino in Musica Rosso Toscana IGT 2016 (2 st)

210 kr

Vino in Musica Rosso Toscana IGT 2016 (2 st)

210 kr

Om vinet

Den udda fågeln i lådan har ren körsbärsfruktig doft med inslag av svartvinbär och den vildbevuxna toskanska örtigheten som drar elegansen in i en rustik aura. Den djupt lila färgen med blåfärgad kant vittnar om ungdomlighet och åren till trots känns vinet också vitalt och friskt. En intensiv smakbild i en komplex musikalisk dans där jordgubbar, mörka plommon, svarta körsbär sätter rytmen där crescendot består av chokladtoner omhuldade av mjuka smidiga tanniner. Mognaden kommer i avslutet när syran talat sitt tydliga språk och frukten klingar ut med lätt rostade toner i en långvarig finish. Blenden är jämt fördelad mellan Sangiovese och Cabernet Sauvignon. Musik i högtalarna, lagrade ostar och chark till förrätt, vilt och grillat nötkött till middag.

Fakta

Förslutning

Naturkork

Årgång

2016

Sockerhalt

0.3 gram/100ml

Druvor

50% Sangiovese, 50% Cabernet Sauvignon

Ursprung

Toscana IGT

Enjoy Premiumlåda 2 – Valiano 1200 kr
Beställ här

Premiumlåda 1 – Jurtschitsch

Vår första premiumlåda innehåller österrikiskt guld, om man tänker rent metaforiskt. Här får du två årgångar från två topp-vingårdslägen på druvorna grüner veltliner och riesling, samt två mousserande viner av ytterst personlig och charmig karaktär. Vår ambition är att visa upp Alwins och Stephanies tankar om vad som representerar deras vision på bästa sätt, utöver de mycket populära och prisvinnande J-vinerna som vi hittar på Systembolaget i vanliga fall. En guldlåda helt enkelt!

Österrikisk toppodlare med fokus på ekologisk odling

Weingut Jurtschitsch har länge tillhört den absoluta toppen av vinproducenter från Österrike med anor som sträcker sig flera hundra år bakåt i tiden. I dag drivs företaget av Alwin och Stephanie Jurtschitsch som tillhör en ny generation vinmakare i Österrike och som rönt stora framgångar de senaste åren. Weingut Jurtschitsch började med småskalig ekologisk odling redan på 1970-talet. När Alwin och Stephanie tog över år 2009 har man konsekvent fortsatt med att konvertera samtliga egenägda egendomar till att bli ekologiskt certifierade.

 

Alwin har vuxit upp på familjens egendom och efter utbildning och praktik med skördar i Australien, Nya Zeeland och Frankrike är han tillbaka på familjens vineri i Langenlois, Kamptal sedan 2009. Stephanie kommer från Rheinhessen i Tyskland och har även hon vuxit upp på föräldrarnas vingård Weingut Gunderloch. Sedan Alwin och Stephanie tog över ansvaret i Langenlois har de successivt höjt kvaliteten på samtliga produkter i sortimentet. Det har medfört att de i dag producerar mindre vin än tidigare men av betydligt högre kvalitet. Samtliga ägor är ekologiskt certifierade och på den berömda vulkanen strax utanför Langenlois, Heiligenstein, jobbar man dessutom biodynamiskt.

 

På senare år har man också utvecklat en alternativ serie med vin som går under beteckning Endeckungen aus Langenlois, som på svenska betyder upptäckter från Langenlois. Bland annat flera naturliga viner och mousserande viner.

Det som driver oss varje dag är att bli bättre vinodlare och vinmakare. Vi vill vara bra förebilder för våra barn och visa att lantbruk inte bara är hårt arbete, utan även roligt och där man kan leva ett lyckligt liv.
Enjoy Premiumlåda 1 – Jurtschitsch 1392 kr
Beställ här

Jurtschitsch Ried Loiserberg Erste Lage 2019 (1 st)

216 kr

Jurtschitsch Ried Loiserberg Erste Lage 2019 (1 st)

216 kr

Om vinet

Ren mineralisk doft där svala toner av gråpäron, aprikos och citrus drar åt en vag vitpepparton. Örtig och frisk med en otrolig koncentration i frukten. Grymt strukturerat med fokus på syran i balans med texturen. Mycket energisk, nästan elektrisk på tungan där eftersmaken med vitpepprigt anslag hänger kvar länge, länge, i en gastronomisk längtan efter mat eller nästa glas. Schnitzel med ugnsbakad potatis, sardellsmör och fräsig kapris, jo ja tackar jag! Gott att dricka nu, men har en lång lagringspotential. Årgången 2019 anses vara en av de bättre på den här sidan 2000. Varm och solig och perfekt för Grüner Veltliner. Vinmagasinet Wine Enthusiast har gett vinet och årgången, 96 WE-poäng av 100.

Fakta

Förslutning

Skruvkapsyl

Årgång

2019

Sockerhalt

0.15 gram/100ml

Druvor

100 % Grüner Veltliner

Ursprung

Kamptal, Österrike

Jurtschitsch Ried Loiserberg Erste Lage 2020 (1 st)

216 kr

Jurtschitsch Ried Loiserberg Erste Lage 2020 (1 st)

216 kr

Om vinet

Sammetslen persika i nosen, sötfruktig doft med mineraliska friska noter av pepprighet och mineraliskt järn. Mycket koncentrerat och fokuserat, saftig persika, mogen med skalet solbränt och mjukt rynkigt. Inslag av mogna gråpäron och mogen citron där frisk syra och stilren mineralitet bjuder svalka till den värmande frukten, fint balanserat med lång syrlig aptitretande eftersmak. Ett vin som är riktigt gott redan nu men som har många år framför sig. Årgången 2020 var något svalare än 2019. Det är en klassisk årgång i regionen som skapat förutsättning för långlivade viner med struktur och finess.

Fakta

Förslutning

Skruvkapsyl

Årgång

2020

Sockerhalt

0.15 gram/100ml

Druvor

100 % Grüner Veltliner

Ursprung

Kamptal, Österrike

Jurtschitsch Ried Heiligenstein Erste Lage 2019 (1 st)

240 kr

Jurtschitsch Ried Heiligenstein Erste Lage 2019 (1 st)

240 kr

Om vinet

Benchmark-riesling i nosen, så precis och vacker med gul stenfrukt, päron, mineral och syrlig spets. Fyllig och mycket fokuserad, tät och fet men med transparent fjäderlätt syra som lyfter frukten och texturen till himmelsfröjd. Elegant och kraftfullt i samma andetag, tyngd, kraft på fjärilslätta vingar, allt i ett, ett mycket gott vin att dricka redan nu men har även utvecklingspotential många, många, år framöver. Det är vår så varför inte dricka det här till dina allra första vita sparrisar med örtig hollandaise?

Fakta

Förslutning

Skruvkapsyl

Årgång

2019

Sockerhalt

0.20 gram/100ml

Druvor

100 % Riesling

Ursprung

Kamptal, Österrike

Jurtschitsch Ried Heiligenstein Erste Lage 2020 (1 st)

240 kr

Jurtschitsch Ried Heiligenstein Erste Lage 2020 (1 st)

240 kr

Om vinet

Frisk aromatisk doft av vit persika, paraguayo, grapefrukt och florala toner. Härlig munkänsla, fyllig men med spjuvrig och fräsch syra, elegant sötfruktig med torr struktur och läskande textur. Päronfruktig, vita vinbär och grapefrukt med citrus och färska örter. Mycket koncentrerat och drivet långt in i avslutet. Ett kontemplationsvin att samtala över men naturligtvis supergott till alla rieslingvänliga maträtter, allt från fisk och skaldjur till lättare rätter på kyckling. 2020 är enligt Alwin Jurtschitsch en perfekt riesling-årgång. Föredrar man lite svalare och elegantare frukt är detta den perfekta årgången. Ett vin som kan lagras mycket länge men som är oerhört läskande och gott att dricka redan nu.

Fakta

Förslutning

Skruvkapsyl

Årgång

2020

Sockerhalt

0.20 gram/100ml

Druvor

100 % Riesling

Ursprung

Kamptal, Österrike

Jurtschitsch Brut Nature Grosse Reserve 2017 (2 st)

240 kr

Jurtschitsch Brut Nature Grosse Reserve 2017 (2 st)

240 kr

Om vinet

Mjukt aromatisk med viss autolytisk karaktär av ljust bröd, där grön syrlig frukt, krusbär och päron skiner igenom i nosen tillsammans med sötare nätmelon. Intensiv mousse, men småbubblig, vilket gör syraskjutsen mycket välbalanserad och inte alls så stickig som man ofta känner i annan sekt. Fint driv i syran, saliverande mineralisk sälta med ett drag av vitpepprighet till frukten vi även känner igen från doften. Ett mycket koncentrerat och fokuserat höjdarbubbel med fint balanserat långt avslut. Gott som aperitif med lättsaltade chips, till löjromstoast eller ett dussin naturliga ostron.

Fakta

Förslutning

Champagnekork

Årgång

2017

Sockerhalt

0.13 gram/100ml

Druvor

100 % Grüner Veltliner

Ursprung

Kamptal, Österrike

Enjoy Premiumlåda 1 – Jurtschitsch 1392 kr
Beställ här