Öppna meny
31 juli, 2025

Tapas och vin – sommarens smaker på spanskt vis

Tapas är inte bara mat – det är en livsstil som fångar sommarens avslappnade glädje och lusten att njuta tillsammans. När soliga dagar och varma kvällar avlöser varandra är smårätter som gjort för att dela på i ett gott sällskap. Inte minst är det enkelt att förbereda och alldeles perfekt att ta med sig till sommarlandets alla härliga uteplatser. Tapas är även utomordentligt passande att kombinera med vin, inte minst de spanska. Vi tar hjälp av vårt spanska vinhus Parajes del Valle som gör viner i den karga miljön av Jumilla till ett fantastiskt resultat. De tipsar oss om spanska klassiker med viner som passar perfekt både på sommaren och till olika spanska smårätter.

Dela på Twitter Dela på Facebook

Tapasens historia är lika färgstark och mångfacetterad som de rätter som ryms på ett spanskt tapasbord. Ursprunget till Tapas omges av många berättelser och myter, där en av de mest omtalade går tillbaka till medeltiden. Enligt en populär legend serverades små brödbitar eller skivor av skinka ovanpå vinglasen i Andalusien för att skydda drycken från damm och flugor – ordet ”tapa” betyder faktiskt ”lock” eller ”täcka” på spanska.

Idag är rätten utbredd över hela landet och väl känd internationellt. Varje region i Spanien har sina egna specialiteter, vilket gör varje tapasbord unikt och fullt av karaktär och variation. Tapas är allt som oftast inte så komplicerade där råvarorna sällan är svåra att få tag på och rätterna lätta att förbereda hemma i köket.

Vinerna ifrån Parajes del Valle görs i ett mycket varmt och torrt klimat där vinrankorna får växa utan bevattning. Det gör att rotsystemet söker sig djupt ner i en kalkrik och sandig jord som resulterar i att rankorna får kämpa vilket ger karaktär åt druvorna. Vinmakaren María har trots sin unga ålder en lång erfarenhet och har redan gjort sig känd som en av södra Spaniens framstående talanger bland vinmakare. Hennes viner är ett resultat som speglar ursprunget av Jumilla, med dess natur och terroir. Kryddor som rosmarin och timjan växer dugligt i det karga landskapet och naturligt bidrar till vinernas personlighet. Vinerna är friska och fruktiga och har en genomgående saftig karaktär som är något som passar förträffligt bra i glasen under sommarhalvåret.

Parajes del Valle Monastrell med Ibericoskinka och Manchengoost.

I Jumilla äter man gärna den lokala osten Manchengo. Tillsammans med lite Ibericoskinka gör sig det röda vinet på druvan Monastrell alldeles perfekt. Parajes del Valle Monastrell kommer i en okomplicerad, ”josig” och publik stil som få kan tacka nej till. I kombination med osten och skinkans sälta gjuter sig de bäriga och friska smakerna ifrån vinet. Tillbehören kan du hitta i de flesta välsorterade butiker runt om i landet och kräver knappt någon förberedning alls inför picknicken.

En annan populär tapasrätt är en du kan hitta runt om i Spanien på i stort sett alla restauranger. Patatas Bravas är stekt eller rostad potatis i bitar, serverad med en kryddig bravasås. Om du inte får tag på salsan i din lokala butik kan du snabbt sätta ihop den i köket. Olivolja, lite vitlök, rökt paprikapulver, chili och eventuellt lite tomatpuré är allt du behöver för att skapa din salsa bravas. Till den här tapasrätten gör sig orangevinet Parajes Macabeo Maceracion med sin läskande syra och lättare struktur utmärkt. Med doft av grapefrukt och apelsinzest har vinet grepp i texturen av citrusfrukt och lätt beskt aptitretande avslut som gifter sig med den lätta hettan av Patatas Bravas.

 

Ensaladilla rusa är en potatissallad som är lika klassisk som den förra. ”Den lilla ryska salladen” syftar till en variant av en olivsallad och är en väldigt vanlig tapa. Inte sällan något som finns i de spanska barernas färskdiskar, redo att serveras när som helst under dagen. Denna rätt har många varianter och uppmuntrar till att vara kreativ. Den är enkel att förbereda hemma, blanda morötter, potatis, rödlök, gröna oliver och majonnäs. Till denna tapa passar det vita vinet på druvan Macabeo perfekt. Parajes Blanco Macabeo do Manchuela har en ungdomlig, fruktig, mycket frisk smak med inslag av päron, gröna äpplen, honungsmelon, vita vinbär och lime och gör sig utmärkt till denna kalla och fräscha potatissallad.

Förgyll din sommar med dessa enkla och så härliga smårätterna tillsammans med viner som gjorda för att paras ihop med tapas. Parajes del Valles viner hittar du nedtill och är några vi verkligen rekommenderar att du prövar, inte minst under sommaren.

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget