fbpx
Öppna meny

Boktips till sommaren och semestern

Vinlitteratur

Oavsett om solen lyser, eller om moln och regn dominerar, är en bok den perfekta sommaravkopplingen. Att unna sig förkovran eller ren njutningsläsning är ett skönt tidsfördriv. Vi har sammanställt en lista på spännande vinlitteratur.

De flesta av våra sommeliervänner rekommenderar naturligtvis provsmakning som det bästa sättet att lära sig något om vin. Med en bok vid din sida, medan du provar dig fram, kan knappast var en dålig idé. Vi har samlat en hel drös av vinböcker, från handböcker för nybörjare till litteratur för den inbiten experten, både svenska och engelska utgåvor. Vi erbjuder titlar och författare samt en kortfattad resumé, håll till godo och enjoy!

Svenska och Nordiska

Rosévin – Historien, vinerna och maten därtill (Anders Melldén)

Detta är första boken i sitt slag om rosévin. Här följer vi rosévinet från begynnelsen till dagens moderna trender och tekniker. Den förklarar hur ett rosévin tillverkas samt vilka faktorer som påverkar både smak och färg. Dessutom presenteras 30 goda tilltugg och maträtter med utförliga recept som passar rosévinet. I boken guidas läsaren också bland 151 provade roséviner och roséchampagner.Författaren Anders Melldén är sommelier och journalist med vinet i fokus. Han är provningsledare, föreläsare och vinredaktör på klassiskamat- och dryckesmagasinet Gourmet, samt en av Sveriges främsta rosévinsexperter.”Ett trendtecken i tiden är också att Sverige, lagom till sommaren, har fått sin första bok om rosévin. I den 175-sidiga boken presenterar han151 provade roséer och berättar om hur denna trendiga vinstil en gång kom till.”Mikael Mölstad, SvD”Äntligen finns en bra bok om rosévin! Den är dessutom svensk och utgår från svenska förhållanden och sortiment, vilket gör den inte bara underhållande och lärorik utan också användbar.”Håkan Larsson, vinskribent”Boken är 180 sidor njutning för både ögat och gommen. Språket är elegant och lättläst. Inga krångligheter eller pretentiös svenska. Nej det är mer flärd utan snobbighet som äldre vinlitteratur ibland kan vara tyngd av.”Anders Levander, DinVinguide.se

Vin med adress (Alf Tumble)

Häng med till Barolo, Central Otago, Chinon, Etna, Madeira, Meursault, Mosel, Saint-Joseph, Bordeaux och Rías Baixas med DN:s vinskribent Alf Tumble som guide. Vi hälsar på i tio fascinerande vinregioner och får massor av personliga tips i form favoritflaskor, producenter och matkombinationer. 

Vin – så funkar det (Alf Tumble & Petter Alexis/Askegren)

Måste vin vara snobbigt, svårt och exklusivt? Absolut inte hävdar Petter och Alf som bestämt sig för att ta ner vinet på marknivå och göra det tillgängligt för alla. Häng med hem till middagsbordet, ner i vinkällare, ut på krogen och in på Systembolaget. Med Petter och Alf som reseledare utforskar vi vinvärldens alla hörn och gör nyttiga nedslag i vår svenska dryckeskultur. 

Vin: Vinets grunder (Filip Verheyden m.fl)

Det finns idag ingen bok om vin som samlar all grundläggande kunskap på ett tydligt, lättläst och välstrukturerat sätt. Boken är handplockad för den svenska marknaden av den prisbelönte vinkännaren Anders Öhman som är vd för Gustibus Wine & Spirits Academy för undervisning i sin sommelierutbildning. 

Vinexpert på 24 timmar (Jancis Robinson)

Jancis Robinson är en av världens främsta vinkännare och vinjournalister. I denna handbok delar hon med sig av sin expertis med lika delar auktoritet, fyndighet och lättsamhet. 

Guide till vinets värld (Håkan Larsson)

Bli vinkännare på tio veckor – går det? Jo, om du tar hjälp av Håkan Larsson, välkänd vinprofil från bland annat Gomorron Sverige. I sin nya bok, Håkan Larssons guide till vinets värld, följer vi honom genom vingården i olika årstider, lär oss vad klimat och geografi betyder för det färdiga vinet och utforskar förstås råvaran. De olika druvsorterna ägnas ett stort kapitel. 

Vinets magi : en kulinarisk resa jorden runt (Bengt-Göran Kronstam)

Vitt före rött, torrt före sött, lätt före fylligt, ungt före gammalt och ett enkelt vin före ett finare. Måste det vara så? Inte alls! Det är smaken som avgör, inte regelboken. Kombinationen mellan vin och mat har numera blivit lite av populärvetenskap för många, och då dyker det upp självutnämnda experter som bygger barriärer – istället för att släppa bojorna, hävdar vinkännaren Bengt-Göran Kronstam. Det allra enklaste och mest självklara, när det gäller att komponera en måltid med harmoni mellan mat och dryck, är att titta på vad man äter där vinet är gjort. 

Kronstams vinskola (Bengt-Göran Kronstam)

Sju av tio svenskar dricker vin, fler än i Frankrike, Italien eller något annat land. Vinintresset har blivit en verklig folkrörelse. Ändå upplever många vinvalet som svårt – helt i onödan.

Amarone och vinerna från Valpolicella (Thomas Ilkjær)

Svenskarna har under de senaste tio femton åren tagit Amaronevinerna till sitt hjärta. Få druvdrycker är lika välkända på våra breddgrader som detta kraftfulla och unika vin. Men trots populariteten är det långt ifrån alla som känner till att det finns en mängd olika typer av Amarone.

Kombinera mat och vin : 15 kapitel om vin med matchande recept (Jens Dolk & Liselotte Forslin)

Rött vin kan passa alldeles utmärkt till fisk! 

Jens Dolk delar generöst med sig av sin kunskap om vin och Liselotte Forslins utsökta recept är speciellt utformade för att smakmässigt matcha bokens druvor och viner.

En doft av champagne : 8000 provade och betygsatta Champagner (Richard Juhlin)

James Bond dricker numera Bollinger, Winston Churchill höll sig till Pol Roger. Blotta ordet champagne väcker känslor hos de flesta. I det här standardverket med 8 000 provade och poängbedömda Champagner får du veta allt du bör veta om drycken och lite till! Boken går dessutom igenom alla årgångar från 1800-talet fram till idag samt presenterar topplistor inom olika kategorier.

Naturligt vin (Emil Broomé, Emil Arvidson)

Naturvin, vin tillverkat utan tillsatser, håller på att förändra vår mest traditionstyngda dryckeskultur. En grupp bönder och entusiaster har format en vinets punkscen som sprider sig över världen och drar en ny generation till glasen.

Lördagkväll med mat och vin (Håkan Larsson)

Efter succérna med Vin & Mat, Vin och Fest, Fredagkväll med mat och vin – en av de senaste årens mest sålda kokböcker – och Sommarkväll, tar nu Håkan Larsson itu med helgens allra festligaste kväll: lördagen.

Världens bästa ostar och vinerna därtill (Vincent Lefèvre & Håkan Larsson?

Ost är gott. Vin är gott. Ost och vin tillsammans kan vara fantastiskt, omvälvande gott – om du hittar den perfekta kombinationen. Det gör du här!

Vad finns i vinet? Naturvin eller industrivin (Rudolf Sillén)

Är du vinentusiast? Vill du lära dig mer om vad som finns i olika typer av viner? Då är detta boken för dig. Industriella viner ställs mot ekologiska-, natur- och biodynamiska viner. Boken berättar om vintillverkning och vilka tillsatser som används för att skydda viner och för att manipulera smak och arom för att passa olika marknader.

Drick! : Vin, öl och sprit – hemma och på krogen (Alf Tumble)

I Drick! guidas du genom vinlistor, barstolar och ölkranar nyfiket, avdramatiserat och bortom allt snobberi. Du möter vinet, ölen och spriten i sammanhang du känner igen: söndagsmiddagen, krogen, cocktailbaren, festen, smörgåsbordet, puben, resan och butiken. Vill du läsa om druvkloner, jäststammar och appellationsregler finns det andra böcker. Drick! är en handbok av praktiskt snitt, skriven och tillägnad alla som helt enkelt vill dricka lite bättre.

Naturvin (Solfinn Danielsson)

I den kulinariska världen är naturvin på allas läppar. Traditionellt vin är lite av hotad bastion, men i en tid när det alltmer fokus på miljö- och ren mat naturvin på god väg att bli en vanlig syn.

Engelska

I Taste Red (Jamie Goode) 

I Taste Red är den första boken i sitt slag att ta itu med och relatera alla olika sensoriska och psykologiska faktorer som formar vår erfarenhet av vinprovning. Prisbelönte författaren Jamie Goode undersöker hur sensoriska system, psykologi, filosofi och smak-kemi spelar en central roll i vår uppfattning och åtnjutande av vin. 

Barolo and Barbaresco (Kerin O’Keefe)

Efter framgångarna med sina böcker om Brunello di Montalcino, tar kända författaren och vinkritikern Kerin O’Keefe läsaren på en historisk och djupgående resa för att upptäcka Barolo och Barbaresco, två av italiens mest fascinerande och hyllade viner. 

A Hedonist in the Cellar (Jay McInerney)

Den internationellt hyllade författaren till  Bright Lights, Big City, vänder sig här till sin livslånga kärleksaffär med vin. Tonvis av visdom erbjuds i ämnen som bl.a. det bästa vinet för romantiker, parallellerna mellan kaliforniska viner och chanserade Hollywood-stjärnor och vilket vin som är bäst till choklad. McInerney är en verklig kännare som tar med läsaren på en tur genom världens vinregioner och han förmedlar beprövade råd om druvor och årgångar, buketter och annat intressant.

The World Atlas of Wine (Jancis Robinson & Hugh Johnson) 

Denna sjunde upplaga bekräftar statusen för The World Atlas of Wine som det mest väsentliga och auktoritativa referensverket för vin. I denna upplaga hittar vi nya regioner och nya utvecklingar inom klimat och teknik som presenteras klart och tydligt. Världens ökande aptit på vin motsvaras av en växande törst efter kunskap, som denna bok mer än väl kommer uppfylla.(BILD) 

A Year of Wine: Perfect Pairings, Great Buys, and What to Sip for Each Season (Tyler Colman)

En livlig och informativ guide till ett år av vin njutning och uppskattning från hyllade vinexperten och bloggaren Tyler Colman, även känd som ”Dr Vino”. Colman presenterar en spännande säsongsbunden strategi och tar ett steg längre genom att erbjuda innovativa rekommendationer och upplysande fakta som gör att läsaren kommer kunna imponera på sina vänner månad för månad året igenom.

Reading between the Wines (Terry Theise)

Hyllade importören och vinngurun Terry Theise, länge känd för sin top-notch portfölj av viner och sina lysande texter, erbjuder nu denna påstridiga, idiosynkratiska och vackert skrivna vittnesbörd om  vin. Vad är det som utgör skönheten i vin, och hur uppskattar vi det? Vilken roll spelar vin i ett själfullt och sensuellt liv? I sin mycket lättillgängliga stil, beskriver Theise hur vin kan vara en portal till estetiska, känslomässiga, ja, även mystiska upplevelser.

Adventures on the Wine Route: A Wine Buyer’s Tour of France (Kermit Lynch)

Kermit Lynch berätta om sina upplevelser på vägen och i vinkällare i Frankrike och tar läsaren genom Loire, Bordeaux, Languedoc, Provence, norra och södra Rhône, och Cote d’Or. En fantastisk läsning om kärlek till vin och förståelse för vinets värde.

The Wine Bible (Karen MacNeil)

Den har, av Robert Mondavi, kallats den mest fullständiga vinboken någonsin. Ett måste för alla som älskar vin, oavsett om de är proffs eller amatör. Noggrann, auktoritativ, och underhållande. 

Taste Buds and Molecules: The Art and Science of Food, Wine, and Flavor (Francois Chartier) 

Denna prisbelönta bok, presenterar en banbrytande metod för mat och vin matchning. Den kanadensiska sommelieren Francois Chartier har tillbringat större delen av två decennier i samarbete med toppforskare och kockar för att kartlägga de aromatiska molekylerna som ger mat och viner deras smak.

Vino Italiano: The Regional Wines of Italy (Joseph Bastianich & David Lynch)

En gång i tiden, framkallade tanken av italienska viner bilder av billiga Chianti-flaskor inslagna i halm. På senare tid har de dyra ”Super Tuscans” varit på modet. Mellan dessa ytterligheter ligger en hel uppsjö av läckra, rimligt prissatta viner som hör hemma på varje vindrickares repertoar.

Liquid Memory: Why Wine Matters (Jonathan Nossiter) 

Den prisbelönta filmaren och f.d. sommelieren, smakade vin första gången vid tre års ålder i Paris, från sin fars fingertopp. För honom är vin ”minne i sin mest flytande och dynamisk form,” en viktig konst. I Liquid Memory, bjuds vi som läsare med på en fräck insider-undersökning av det mytiska ”terror” och den historiska känslan av den plats som gör vinet unikt.

Understanding Wine Technology, 3rd Edition (David Bird) 

Klassisk bok för vin-studeranden där alla nya teknologier och vetenskapliga framsteg tas upp. En bok för den blivande vinmakaren och sommelieren eller för den som het enkelt vill fördjupa sig i tekniken bakom sin flaska vin.

Vintage: The Story of Wine (Hugh Johnson)

Från en av de mest framstående författarna om vin idag, kommer denna rikt illustrerade och briljant berättade historien om vin och civilisation, från antikens Rom till idag. Kombinerad omfattande forskning och studier med kvickhet och vältalighet, lägger Johnson ut texten om druvan från jordbruksprodukt till konstverk. Över 200 bilder och 20 kartor i färg.

Story of Wine, Volume 2 (Hugh Johnson)

Skrivet av samme bästsäljande vin-författare, är denna nya illustrerade utgåva den fängslande historien om vin från civilisationens gryning genom bacchanalisk prakt i den antika världen fram till nutid. Uppdaterad med den senaste utvecklingen och tekniken inom vin, erbjuder denna utgåva även aldrig tidigare sedda arkivfotografier.

Ancient Wine: The Search for the Origins of Viniculture (Patrick E. McGovern & Robert G. Mondavi)

Civilisationens historia är, på många sätt, vinets historia. Denna bok är den första omfattande och up-to-date berättelsen från de tidigaste stadierna av vinikultur historia som sträcker sig tillbaka till den neolitiska perioden och därefter. Elegant skriven och rikt illustrerad, öppnar Ancient Wine upp helt nya kapitel i den fascinerande historien om vin och vinstockar genom att utnyttja de senaste arkeologiska upptäckterna, molekylär-och DNA detektivarbete samt texter och konst av sedan länge bortglömda människor.

Wine Grapes: A Complete Guide to 1,368 Vine Varieties, Including Their Origins and Flavo (Jancis Robinson, Julia Harding & Jose Vouillamoz) 

Vinentusiaster jublar överallt! Wine Grapes ger absolut allt finsmakaren vill veta om den saftiga, anmärkningsvärda frukt som med omsorg, kärlek, skicklighet och tid förvandlas till mänsklighetens mest älskade dryck. Författarna presenterar det hela i ett bedövande vackert, underbart illustrerat paket.  

Opus Vino (Jim Gordon) 

Vinets värld har förändrats sedan Hugh Johnsons banbrytande World Atlas of Wine publicerades på 1970-talet. Fler länder producerar fint vin och proffs har flyttat bort från uppfattningen att geografin ensamt avgör kvaliteten på fina viner och vinframställning.

The Wines of Burgundy (Clive Coates)

Tio år efter offentliggörandet av den kritikerrosade och prisbelönta ”Côte D’Or: En hyllning till de stora vinerna från Bourgogne,  the ”Bible of Burgundy,” så erbjuder nu Clive Coates denna grundligt reviderade och uppdaterade uppföljare. Denna efterlängtade utgåva går igenom alla stora årgångar från 2006 tillbaka till 1959 och innehåller tusentals nya provningsanteckningar av de bästa vinerna. Helt nya kapitel om Chablis och Côte Chalonnaise.

The Great Domaines of Burgundy: A Guide to the Finest Wine Producers of the Cote d’Or, Third Edition (Remington Norman, Charles Taylor & Michael Broadbent)

Uppdelad i hundratals Domäner, ofta familjeägda och små i storlek, kan Bourgogne verka hopplöst splittrat till och med för luttrade vinexperter. Här får vinälskaren hjälp med att avslöja mysterierna med denna region och dess druvor.

The Pearl of the Cote, The Great Wines of Vosne-Romanee (Allen D. Meadows)

Den mest djupgående boken om Bourgogne i allmänhet och den mystomspunna och världskända kommunen Vosne-Romanée i synnerhet.

Sotheby’s Wine Encyclopedia (Tom Stevenson) 

Reflekterande över de senaste förändringarna i den dynamiska världen av viner. Med särskilda avsnitt ägnade åt länderna i sydöstra Europa och östra Medelhavet, är The Sothebys Wine Encyclopedia en av de mest uppdaterade och heltäckande vin-referensverken i världen.

Wine: An Introduction (Joanna Simon)

Från druva till glas – en elegant, modern guide till att uppleva vin. Att öppna sidorna i denna inspirerande bok är som att korka upp den mest spännande världen av vin. Den prisbelönat vinförfattaren Joanna Simon styr läsaren genom ett kittlande sortiment av stilar, druvsorter, och vinproducerande regioner och erbjuder uppfriskande råd om hur man köper, smakar, serverar och lagrar vin för maximal njutning. 

Wine and War: The French, the Nazis, and the Battle for France’s Greatest Treasure (Donald Kladstrup & Petie Kladstrup)

Den anmärkningsvärda och obeskrivliga historien om Frankrikes modiga och smarta vinmakare som skyddade och räddade landets mest älskade råvara från Nazi-tysk plundring under andra världskriget.

Champagne – how the worlds most glamorous wine triumphed over war and hard (Petie Kladstrup)

Hur världens mest glamorösa vin segrade. En stor blandning av dryck, resor och historia, den här boken spårar den fascinerande historien om hur världens mest berömda vin, champagne, har genomgått den enorma omvälvningen av två världskrig.

Kevin Zraly’s Windows on the World Complete Wine Course (Kevin Zraly)

Denna klassiska guide går genom region för region, med viner som sorteras från enkla till komplexa. Den erbjuder avsnitt om allt du vill veta om vin , vinprovning, matchande av vin och mat, Q and A, det ”Bästa av det Bästa” och mycket, mycket annat intressant och kul.

Palmento: A Sicilian Wine Odyssey (Robert V. Camuto)

Inspirerad av en djup passion för vin, ett italiensk arv, och en önskan om ett land något vildare än hans hem i södra Frankrike, kom Robert V. Camuto till Sicilien för att utforska dess framväxande vinscen. Vad han upptäckte under mer än ett år av resande i regionen, var dock långt mer än fascinerande.

I denna krönika reser Camuto genom Palermo till Marsala, och över den karga inre delen av Sicilien till höjderna av berget Etna, han fångar snyggt in de personligheter , smaker, traditioner och naturrikedomar som har gjort Italiens största och äldsta vinregion till världsresenärers senaste upptäckt.

Michael Broadbent’s Vintage Wine (Michael Broadbent)

Det halvsekel som Michael Broadbent lagt bakom sig av vinhandel saknar motstycke i erfarenhet och upplevelser. Publicerad att sammanfalla med hans 75-årsdag, och en hyllning till 50 år i vinbranschen, koncentrerar sig denna bok om viner som nu ligger på en universell, hög nivå av efterfrågan, de viner som det samlas på, konsumeras och handlas med av ett stort och ökande antal personer i alla världen hörn.

Terroir: The Role of Geology, Climate, and Culture in the Making of French Wines (James E. Wilson)

Det franska ordet terroir används för att beskriva alla de ekologiska faktorer som gör en viss typ av vin speciellt till området för dess ursprung. James E. Wilson använder sin utbildning som geolog och hans år av forskning i Franska  vinregioner till fullo för undersöka begreppet terroir. Resultatet kombinerar naturens historia, social historia och vetenskapliga studier, vilket gör detta till en unik bok som alla vinkännare och yrkesverksamma kommer att ha nära till hands.

Wine For Dummies (Ed McCarthy & Mary Ewing-Mulligan) 

Konsten att vinframställning kan vara en hävdvunnen tradition som går tillbaka tusentals år. Men i dag är vin trendigare och hetare än någonsin. Nu har vinexperterna och författarna Ed McCarthy och Mary Ewing-Mulligan reviderat sin populära Wine For Dummies och levererar en uppdaterad, jordnära, titt på vad som är inne, vad som är ute och vad som är nytt i vinvärlden.

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget