fbpx
Öppna meny

Vinprovningens ABC

Alla kan prova vin

Många tror att det är svårt att prova vin. Vi hävdar motsatsen! Med enkla medel är det både lätt, kul och lärorikt. Det gäller dock att börja i rätt ända. Kom igång med lätta provningar för att med tiden ge dig i kast med svårare utmaningar.

Nedan följer tre olika vinprovningar som är kategoriserade för att passa olika kunskapsnivåer. Vinprovningen för nybörjare är en enkel provning på olika druvsorter. För den som provat vin tidigare men känner att hen stagnerat har vi satt ihop en vinprovning på vinlandet Frankrike. Och för vana vinprovare som söker nya utmaningar bygger vinprovningen på ett druvtema, nämligen Nebbiolo.

Lycka till – och glöm inte att ha roligt!

 

Den lätta vinprovningen: olika druvor

 

Ladda ner och skriv ut vinprovningsunderlägg

 

Den medelsvåra vinprovningen: vinlandet Frankrike

 

Ladda ner och skriv ut vinprovningsunderlägg

 

Den utmanande vinprovningen: druvan Nebbiolo

 

Ladda ner och skriv ut vinprovningsunderlägg

Vinprovningens fyra steg

Titta på  vinet

Börja med att titta på vinerna. Genom att titta på vinet kommer du kunna uttala dig om vinets ålder samt vilken druva vinet är gjort på. Det gäller primärt röda viner.

Färgintensiteten: Låt glaset stå på bordet och titta ner genom vinet. Det röda vinet bär färg­ intensitet efter vilken druva vinet är tillverkat på. Ljusa viner är exempel­ vis Gamay, Pinot Noir eller Nebbiolo, medan Syrah, Cabernet Sauvignon och Malbec är mörkintensiva.

Färgnyansen: Vinkla glaset framför dig och titta högst upp, där vinet bryts mot glaset. Ett ungt vin har en blåaktig färgnyans. Med åldern blir nyansen röd och så småningom brun eller tegelfärgad.

Dofta på vinet

Nu ska du dofta på vinerna. Gå alltid från vänster till höger. Dofta igenom alla och skriv ner dina första intryck. Byt gärna håll, då det kan ge nya doftintryck. Använd din fantasi och dina egna doftreferen­ ser. Det kan vara sjöboden på lan­ det, den danska osten eller stallet.

Smaka på vinet

Äntligen dags att smaka på vinet. Ta in en lagom stor klunk vin i mun­ nen och gurgla runt den i munhålan så att vinet kommer i kontakt med dina smakpapiller. Notera sött, surt, salt, beskt och umami. Notera också om vinet är bubbligt, alkoholstarkt – kallas eldigt på vinspråk – och/eller strävt. Strävheten gör att saliven korvar ihop sig och att läppen fast­ nar på tandköttet. När du smakat klart, spottar du ut vinet och andas ut genom näsan. Då upplever du vinets eftersmak som beror på hur fylligt vinet är. Ju fylligare, desto längre eftersmak.

Sammanfatta intrycken av vinet

Avslutningsvis ska du sammanfatta dina intryck. Den viktigaste frågan är om du tycker om vinet eller inte, och varför. En bra vinprovare vågar lita på sin egen smak.

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget