fbpx
Öppna meny
,
9 augusti, 2022

10 av Sveriges bästa vinbarer

Det ska vara roligt att upptäcka nya viner, så varför inte göra det på någon av Sveriges främsta vinbarer? Vi listar de hetaste guldkornen från Umeå i norr till Malmö i söder.  

Dela på Twitter Dela på Facebook

 

Om det tidigare var lite mer ambitiösa hamburgerkedjor som poppade upp som svampar ur marken har turen nu kommit till de verkligt dedikerade vinbarerna där du lätt slinker in på ett glas trendigt naturvin eller begår en hel vinprovning med inte sällan hög nivå på maten. 

10 svenska vinbarer att besöka 

Harlequin by Hunger & Törst, Umeå 
Här serveras viner på glas omsorgsfullt matchat till de kreativa menyerna. Vinbaren är det stora hjärtat i verksamheten där sommelierna konstant jobbar med vinlistan för att hålla den spännande och aktuell. Öppet sju dagar i veckan, så varför inte droppa förbi en måndag? Får du feeling och beställer in en hel flaska fint vin, men inte vill dricka upp allt på en gång kan du checka in flaskan på ”vinhotell” och komma tillbaka vid ett senare tillfälle. 

Ambar Vinbar, Stockholm
Med ett förflutet från Oaxen Krog och Woodstockholm har ägarna bakom denna lilla charmiga vinbar valt att fokusera på amberfärgade drycker och japanska smårätter (men maten kommer uttalat i andra hand). Lokalen rymde tidigare ett östeuropeiskt ölhak med maxad träsnidad inredning och abstrakt modern konst. Märkligt, udda och helt underbart! 

Folii, Stockholm
Folii som drivs av de duktiga sommeliererna Béatrice Becher som Jonas Sandberg, har blivit prisad ett flertal gånger, och här uppmanas du att testa många olika viner. Ansedda White Guide menar att Folii ”ända sedan öppnandet varit ett benchmarkställe för den svenska vinbarsscenen”. Vägg i vägg ligger systerkrogen Voisine så är du hungrig går det att beställa utmärkt mat också, med samma fokus på att hälla bra vin i glaset. 

E&G, Stockholm
På E&G domineras vinlistan i allmänhet av europeiska viner och tyska viner i synnerhet med flertalet egenimporterade godbitar. Maten delas helst mellan sällskapet och vinerna matchas därefter. Ett stort plus är den stora variationen och de sympatiska priserna.   

Barsac Mat & Vin, Göteborg
Med en vinlista på över 500 viner på flaska, och ett generöst utbud på glas, finns det något för alla smaker på denna kombinerade vinbar och kvarterskrog. Delta i en vinprovning, eller ta plats vid den rejält tilltagna bardisken och insup den avspända stämningen där vinälskare på väg hem från jobbet blandas med middagsgäster sugna på vällagad bistromat. 

Wine Mechanics, Göteborg
På Nordens första urbana vineri i Gamlestadens slakthusområde produceras och serveras viner gjorda på druvor skeppade direkt från några av Europas främsta vingårdar. Här bjuds det på säsongsbetonad mat och avslappnat vinbarshäng i den makalösa industrilokalen. Missa inte musikkonceptet ”Live i vineriet”! 

Kyrkogatan fem, Lund
Intill restaurang Klostergatan med utsikt över Domkyrkan hittar du kombinationen vin- och negronibar. Här botaniserar du bland ett brett vinutbud, dricker mästerlig negroni och olika spritzers samtidigt som du, om du vill, fyller magen med smakfulla mellanrätter. Håll koll på kalendern för här läggs en massa kul upp – exempelvis tematiserade vinluncher!  

Ava Vinbar, Malmö
Duon Kajsa Davidsson och Matilda Bogren satsar på naturviner och smårätter inspirerade av stadens olika kulturer på den här lilla pärlan. Ett tiotal viner finns på glas varje kväll och matchas till rätter och snacks som burrata, flatbread samt labneh med olika toppings.  

Swedish Wine Center, Malmö
Att Sverige har seglat upp som ett vinland att räkna med märks på denna prisade vinbar, där svenska viner får mest uppmärksamhet, men visst hittar du även vin från andra länder på den delvis druvindelade vinlistan. Beställ ett glas svalkande rosé, ett gott bubbel eller ett krispigt vitt vin, tillsammans med rätter att dela! På lördagar serveras en champagnebrunch där du givetvis kan välja svenskt mousserande vin i stället för den franska förlagan. 

Julie, Malmö
Ett besök hos Julie på Gamla Väster är ett måste. Här är den klassiska vinlistan bortvald till förmån för 16 naturviner från tapp och ett välfyllt vinrum i ständig förändring, där flaskor från små vingårdar som månar om mångfald och miljö har högsta prio. Njut av ostron och det säsongsdrivna utbudet av ost, konserver, chark och rotisseristekt. Hit vill du återvända! 

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget