Öppna meny
9 april, 2021

En ny generation riesling cyklar in!

Vem är Tysklands största kändis? Druvan riesling såklart. Denna världsberömda ädla druva är genomtysk och trivs i nordliga klimat och ligger bakom de mest fantastiska vita vinerna som tillverkas i Tyskland. Låt oss även nu ta tillfället i akt och punktera myten en gång för alla om att allt tyskt rieslingvin är sött. Så är det inte. Tvärtom är merparten av de rieslingviner som når oss här i Sverige idag torra, friska, krispigt syrliga.

Dela på Twitter Dela på Facebook

 

Den som fortsatt är skeptisk till detta påstående kan blicka tillbaka i den tyska vinmakarhistorian och ta sikte på 1980-talet, det var då det vände.

Vid denna tidpunkt var Tyskland mest förknippat med vita lätta viner med låg alkoholhalt och påtaglig sötma. Anledningen till detta hänger samman med det tyska kvalitetsmärkningssystemet, som skiljer sig markant från andra vinländer genom att kvalitet kopplas direkt till sockerhalten i den mogna druvan. Allt för stora skördar och målet med hög sockerhalt i musten gjorde att kvaliteten på tyska viner sjönk rejält. Men på 1980-talet minskade efterfrågan på de enklare massproducerade vinerna och istället ökade intresset för torrare och mer komplexa viner. Det innebar att kvalitetsdruvor som riesling och pinot noir (spätburgunder) vann ny mark i landet och en ny generation vinmakare tog vid.

Vinregionen Rheinhessen är känd för sin mångfald, inte bara när det gäller druvsorter utan också kombinationen av små och stora vingårdar. Rheinhessen är förmodligen en av de mest dynamiska regionerna i Tyskland där en modern ung generation vinodlare tänjer på gränserna samtidigt som man har en fot ordentlig nerkörd i anrika traditioner. Det har visat sig vara en lyckosam mix.

Weinkellerei Hechtsheim i Rheinhessen har under namnet Hans Baer valt att göra en serie ärliga och prisvärda kvalitetsviner. Serien är en invit för att du ska kunna upptäcka, eller återupptäcka, en ny generation tyska viner för en modest prislapp. Kännetecknet för serien är den cyklande björnen, som här får symbolisera blandningen av nytt och gammalt. En lekfull mix av det moderna länkat med den historiskt laddade björnen som är symbolen för huvudstaden Berlin.

Hans Baer Riesling gold

Hans Baer Riesling 89 kr

I samband med lanseringen i Sverige sänks priset på Hans Baer Riesling från 109 kr till 89 kr. Hans Baer Riesling har allt det man förväntar sig av en modern riesling idag. Generös doft med inslag av vit persika, gula äpplen och kiwi. Torr, fruktig smak med läskande, frisk syra. Inslag av vit persika, gula äpplen, mineraler och färsk lime. Utmärkt som sällskapsvin, till vegetariskt, lättare fiskrätter samt till personen du ska övertyga om att tyska rieslingviner kommit en lång väg sedan Liebfraumilch.

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget