Öppna meny
16 juli, 2015

Gör din egen marinad på vin

Bäst i test – vinmarinad

Vinmarinad är en utmärkt smaksättare till kött, rött som vitt. Det är enkelt och går snabbt att göra. Du kan använda det du har hemma för att hitta balansen mellan surt och sött och krydda med det som faller dig i smaken. Det finns helt klart utrymme att experimentera här. En god marinad gör köttet saftigt och kan höja smaken ordentligt. Man kan med fördel anpassa sin marinad efter vinvalet till maten. Är det hög syra i vinet får syran gärna spela första fiol. Är vinet kryddigt så fläskar man på med en örtigare marinad och så vidare. De klassiska referenserna som gäller här är vitt vin till vitt kött och rött vin till rött kött. Det här blev vi sugna på att rota i och eftersom grillarna är framme nu passade vi på med ett litet test.

Dela på Twitter Dela på Facebook

Vinerna i testet

Som vid tidigare genomförda tester utsatte vi våra mer eller mindre vinnördiga produktchefer för ett smaktest. Inte blint den här gången utan fokus låg på vad som kort sagt blev godast. Idén blev att undersöka skillnaden på marinader gjorda på rött, vitt, mousserande, rosé och sött vin. Som rött vin valde vi Montepulciano d’Abruzzo från Umani Ronchi. En gammal trotjänare som funnits på hyllan sedan Sundsvall brann. Vinet har en öppen, bärig frukt med en pigg syra och är ofatat. Blason de Bourgogne Mâcon-Village blev det vita vinet som hamnade i påsen. En frisk, ofatad Chardonnay med karaktär av gula äpplen och örter. Bubblet heter Rotari Blanc de Blancs och är ett relativt nytt tillskott i familjen Rotari. Vinet är knastertorrt med massor av citrus- och mineralkaraktär. Rosévalet föll på Calvet Côtes du Rhône Rosé. Ett ungdomligt och aromatiskt, bärigt vin med massor av mogna jordgubbar och körsbär. Nobelvinet Calvet Réserve du Ciron Sauternes fick avsluta som det söta vinet. Vinet är rent, honungssött med en hög fruktsyra och mängder av mandel och honung.

Marinerad kyckling

Valet av kött föll snabbt på kyckling. Kyckling har en neutral karaktär och är dessutom tacksam att grilla. Perfekt för detta testforum helt enkelt. För att göra det någorlunda rättvist och ge vinet samma förutsättningar fick marinaden bli enkel och klassisk. Vin, scharlottenlök, olivolja, timjan, salt och peppar lyder ingrediensförteckningen. Marinaden fick sedan vila drygt ett dygn.

Testresultat – bästa vinet till marinad

Först och främst blir det en tydlig skillnad visuellt. Den röda marinaden gör, inte så förvånande, kyckling rödblå och fileén påminner mer om ett rödkålsblad än något annat. Rosén satte en ljust rosaskimrande ton till kycklingen på ett aptitligt sätt. Av det söta vinet blev kycklingen lätt gyllene i färgen, också det aptitligt. Det vita och mousserande vinet lämnade färgmässigt köttet oberört. Smakmässigt blev skillnaderna än större med ett spretigt resultat bland panelens favoriter. Det blev ett tätt race med endast 12 poäng mellan ettan och femman.
Vinnaren på 35 poäng blev Rotari Blanc de Blancs.
Detta stod att läsa bland kommentarerna:
– Stor, välintegrerad smak med fin syra.
– Bra fruktighet, mycket smak med frisk och fräsch syra.
– Lyfter grillsmaken, saftig och mör.
– För hög syra med viss beska.
Ingen solklar vinnare men två poäng mer än tvåan Blason de Bourgogne Mâcon-Village.
Det som framhävs här är också den fina syran som fungerade bra ihop med kycklingen.
– Fin och god struktur, frisk och god syrlighet.
– Välbalanserad, bra smak med frisk syra.
– För mycket vinkaraktär, tar överhanden.
Nummer tre på listan med 32 poäng blev Calvet Côtes du Rhône Rosé.
– Bra, lite kryddig ton. Tydlig vinton i smaken.
– Saftig med en viss beska i eftersmaken.
Montepulciano d’Abruzzo sprang in på en fjärdeplats med 31 poäng.
– Fin ton i smaken, bäst balanserad karaktär.
– Fruktig, djup och rund smak.
– Något torr och för lite syrlighet.
Sist men inte minst Calvet Réserve du Ciron Sauternes på 25 pinnar.
Den visuella matchen vanns här. En fantastisk glaze-lik yta med fin färg. Däremot föll experterna inte för sötman, som något oangenämt låg och dallrade på ytan.
– För sött, liten beska i smaken.
– För mycket alkohol i karaktären.
– Otäck sötma med en spritighet som tar över.
– Både angenäm och oangenäm på samma gång, konstig beska som stannar kvar länge.

Slutsats

Att addera socker till marinaden kan många gånger vara positivt. Däremot passade inte dessertvinets sötma i det här fallet. Syran i det mousserande och vita vinet blev vinnaren här. Vi valde att göra marinaden ganska neutral för att låta vinet spela huvudrollen. Att göra marinaden mer kryddig och tillföra någon form av sötma för att balansera upp syran i vinet gör slutresultatet roligare. Som sagt experimentera loss och prova dig fram!

Hitta vinerna

Rotari Blanc de blancs extra brut (nr 77152) 129 kr
Blason de Bourgogne Mâcon-Villages Chardonnay (nr 2295) 95 kr
Calvet Côtes du Rhône Rosé (nr 2219) 85 kr
Umani Ronchi Montepulciano d’Abruzzo (nr 2337) 65 kr
Calvet Réserve du Ciron Sauternes (nr 4029) 99 kr

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget