Ett av Frankrikes mest intressanta vindistrikt
Côtes du Rhône är det vindistrikt som följer längs med Rhônefloden i Sydöstra Frankrike.
Det sträcker sig från staden Vienne i norr till medelhavet i söder. Det är Frankrikes näst största vindistrikt efter Bordeaux. Här gör man framförallt röda viner som motsvarar ca 95% av produktionen.
Det är stor skillnad på norr och söder inom vindistriktet sett till klimat, i norr är det bördigare och mer regn medan i söder så är det varmare och mildare medelhavsklimat. De norra delarna står för mindre än 5% av produktionen. Eftersom klimatet skiljer sig åt så blir det naturligt olika karaktär på vinerna från de olika områdena.
I norr så är det mer eleganta viner med Syrah som bas, vinerna är lätta att känna igen på den kryddigt peppriga doften med drag av charkuterier och mörka bär. De bästa områdena i norra Rhône anses vara Hermitage, Condriue, och Côte-Rôtie.
I söder så gör man fylligare och kraftigare vin med Grenache som dominerar. Andra vanliga druvor i rödviner från Södra Rhône är den mjuka fruktiga Cinsault och den djupröda Carignan. Det bästa området i södra Rhône anses av många vara, Châteauneuf – du – pape.
Druvor
I Côtes du Rhône är 21 olika druvor tillåtna, både blå och gröna.
Grenache, syrah och mouvedre: utgör ryggraden i de röda vinerna.
GSM – kombinationen av de tre har även fått fäste i vinvärlden utanför Frankrike och går i nya världen ofta under förkortningen GSM.
Viner som tillverkas söder om Montélimar, staden som är gränsen mellan norra och södra Rhône, måste innehålla minst 40 procent grenache. Där är det också tillåtet att tillsätta upp till fem procent gröna druvor. Druvorna carignan, cinsaut, counoise, muscardin, vaccarese, picpoul noir, terret noir, grenache gris och clairette är också förekommande men i betydligt mindre mängd.
Vita côtes du rhône-viner
De vita côtes du rhônevinerna måste innehålla minst 80 procent clairette, grenache blanc, marsanne, rousanne, bourbolenc och viognier. Ugni blanc och picpoul blanc får utgöra resterande tjugo procent.
Vinet och maten
De röda vinerna har nästan alltid en viss fyllighet vilken kompletteras med en medelhög syra och en lätt strävhet.
Utmärkt matchning till det vi gärna äter på hösten:
”Höstiga” rätter med svamp.
Grytor och viltkött är som gjort för en mustigt rhônevin.
Med det sagt så är de även utmärkta allroundviner till såväl svensk husmanskost som kraftigare medelhavsmat.