Öppna meny
1 december, 2021

Ett av Portugals främsta vinhus lanserar nytt vin på Systembolaget

Den 1 december lanserar Systembolaget Crasto Superior
Touriga Franca Touriga Nacional, 2019. Bakom vinet står det berömda vinhuset Quinta do Crasto, från Portugals ledande premiumdistrikt Douro.

Dela på Twitter Dela på Facebook

 

Portugals popularitet ökar med nya moderna torra röda viner på klassiska ursprungstypiska portvinsdruvor. Ett lysande exempel är nya Quinta do Crasto Superior Touriga Franca Touriga Nactional. De båda druvorna Touriga Franca och Touriga Nactional är portvinets främsta druvor och ligger bakom några av Portugals och vinvärldens erkänt stora viner.

Quinta Do Crasto är en spektakulär egendom i distriktet Douro och ett lysande exempel på en portvinsegendom som blivit berömt för sina torra viner. 600 meter över havet ligger terrasserade vingårdar där några har upp till 90-åriga vinrankor.

Quinta do Crasto Touriga Franca

Komplex doft av mörka bär och kryddor. Smakrikt vin av svarta vinbär, plommon och örter. Elegant eftersmak med balanserad fatkaraktär. Passar utmärkt till rätter av nöt och kalvkött eller en viltgryta med svamp.

Pris: 149 kr

Lagring
Gott att dricka nu, kan lagras 10 år från skörd.

Produktion
De skördade druvorna selekteras noggrant innan lätt pressning och jäsning sker i temperaturkontrollerade rostfria tankar. Därefter sker återigen lätt pressning följt av lagring i 18 månader på franska (85%) och amerikanska (15%) små ekfat.

Om producenten:
Quinta do Crasto är beläget på den högra stranden av floden Douro och är utan tvekan en av de vackraste och främst ansedda vinegendomarna i distriktet med samma namn.

Egendomen består av 135 hektar, varav 74 är planterade med vinstockar. Här görs utöver portvin också torra premium viner av vinstockar från några av de äldsta och mest historiska vingårdarna i Douro. Historien börjar redan 1615, men produktion av kommersiellt portvin startade först 1978. Sedan slutet av 1990-talet läggs stor möda på de torra bordsvinerna av enskilda druvsorter och blandviner som Vinha Da Ponte och Vinha Maria Teresa.

Quinta do Crasto ingår i den prestigefyllda gruppen ”The Douro Boys” som bildades 2003 för att visa på Douros stora potential för de torra vinerna, vid sidan om portvinerna. Quinta do Crastos ägarfamilj Roquette inledde 2002 ett samarbete med Bordeauxfamiljen Jean-Michel Cazes från Chateau Lynch-Bages och introducerade Douro vinet Xisto.

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget