Öppna meny
2 december, 2023

Fem fakta om Glühwein

Denna vecka tar vi er med på en resa genom kryddade vinets förtrollande värld – Glühwein. Låt oss sätta tonen med en inbjudande doft av värmande kryddor och upptäcka fem fascinerande fakta om denna vinterklassiker. Från antikens romerska rötter till dess roll på julmarknaderna och de små skillnaderna som skiljer svensk glögg från tysk Glühwein.

Dela på Twitter Dela på Facebook

Romarrikets Ursprung:
Glühwein har sina rötter i det antika Rom, där soldater under kyliga nätter tros ha kryddat sitt vin med olika örter och kryddor för att hålla sig varma. Denna tradition spreds sig över Europa och är en av de tidigaste formerna av kryddat vin.

Förknippad med Julmarknader:
En ikonisk del av den tyska jultraditionen är förekomsten av Glühwein på julmarknader. Här serveras den värmande drycken i speciella muggar, och doften av kryddor fyller luften när besökare promenerar mellan stånden.

Varierande Kryddningar:
Ingredienserna i Glühwein varierar, men vanligtvis inkluderar de kanel, kryddnejlika, stjärnanis och ibland apelsinskal. Dessa kryddor bidrar till den karakteristiska smaken och aromen som definierar Glühwein.

Svensk glögg vs. Tysk Glühwein:
Svensk glögg och Tysk Glühwein, trots sina likheter, har några distinkta skillnader. Medan svensk glögg är känd för sin sötma och kryddighet, har tysk Glühwein en tydligare bas av robusta röda viner och en djupare smakprofil.

Internationell Popularitet:
Glühwein har blivit en internationell favorit under vintermånaderna och inte bara begränsar sig till Europa. Många länder har sina egna variationer av kryddat vin, och Glühwein har blivit synonymt med säsongsfiranden och värmande gemenskap runt om i världen.

Hans Baer dornfelder Gluhwein

Hans Baer Dornfelder Glühwein

Hans Baer Dornfelder Glühwein, är ett utmärkt exempel på tysk Glühwein. Tillverkad av Dornfelder-druvor, ger detta vin en fyllig och rund smakupplevelse med toner av mogna bär och kryddor.

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget