Öppna meny
20 april, 2023

Fem fakta om Lambrusco

Lambrusco är en italiensk vinjuvel som under en period hamnade i skymundan men nu återigen lyser starkt på vinhimlen. Men vad är det egentligen som gör detta mousserande röda vin så unikt och värt att upptäcka? Häng med oss när vi tar en närmare titt på fem fakta om Lambrusco som kommer att förändra ditt vinperspektiv för alltid. Från dess ursprung i Italien till dess mångsidighet på middagsbordet – här är allt du behöver veta om detta underbara vin.

Dela på Twitter Dela på Facebook

1. Lambrusco är en rödvinsvariant som har sitt ursprung i Italien och är särskilt populär i Emilia-Romagna regionen. Vinet har en lång historia och dess ursprung kan spåras tillbaka till Romartiden. Det finns flera olika druvsorter som används för att göra Lambrusco, och varje sort ger vinet en unik smakprofil. Det är därför också vanligt att producenter använder en blandning av olika druvsorter för att skapa en balanserad och komplex smakprofil. Här nedan är några av de vanligaste druvorna i Lambrusco:

  • Lambrusco di Sorbara – en av de mest kända druvsorterna som används för att göra Lambrusco. Denna druva ger vinet en lätt rosa färg och en delikat smakprofil.
  • Lambrusco Salamino – en annan vanlig druva som används för att göra Lambrusco. Denna druva ger vinet en mörkare färg och en mer robust smakprofil.
  • Lambrusco Grasparossa – en annan druva som används för att göra Lambrusco. Denna druva ger vinet en mörk färg och en smakprofil som inkluderar toner av körsbär och kryddor.
  • Lambrusco Maestri – en annan vanlig druva som används för att göra Lambrusco. Denna druva ger vinet en mörk färg och en smakprofil som inkluderar toner av mörka bär och kryddor.

2. En av de mest karakteristiska egenskaperna hos Lambrusco är dess lätt kolsyrade eller frizzante konsistens, som ger vinet en förfriskande och sprudlande karaktär. Vinet är vanligtvis lätt och fruktigt, med toner av röda bär, körsbär och andra frukter. Lambrusco kan vara både torr och halvtorr.

3. Lambrusco är också känt för sin låga alkoholhalt, vilket gör det till en populär dryck för att njuta av på varma dagar eller till mat. Vinet passar bra till en rad olika maträtter, inklusive pasta, pizza och kötträtter. Vinets fruktighet och friskhet kan balansera smaken av rika eller tunga rätter.

4. Under lång tid var Lambrusco mest känt som en billig och massproducerad produkt, men på senare tid har vinet upplevt en renässans. Många högkvalitativa och hantverksmässiga producenter har dykt upp, och Lambrusco har nu blivit ett trendigt vin som är omtyckt av många vinälskare runt om i världen.

5. I dag kan man hitta Lambrusco i flera olika stilar, från torr och halvtorr till söt och bubblande. Vinets bubblor kommer från en sekundär jäsning som sker i flaskan, en metod som kallas Charmat-metoden. Detta producerar en fräschare och fruktigare stil av mousserande vin än den traditionella metoden.

Lambrusco är helt enkelt ett spännande och mångsidigt vin som är väl värt att utforska för alla vinälskare. Vinet är inte bara en läcker dryck, utan också en del av Italiens rika vintradition.

Donelli vini-donelli lambrusco.jpeg

Donelli Lambrusco Reggiano Dolce är en underbar och sötsyrlig variant av Lambrusco som passar perfekt till en mängd olika tillfällen. Det här mousserande vinet har en mjuk och fruktig smak med inslag av bär och en lätt kolsyra som gör det till en riktig fröjd att dricka. Det passar utmärkt att avnjuta som en aperitif eller att servera tillsammans med en lättare maträtt som en sallad eller en pasta med färska örter. Så, om du letar efter en söt och uppfriskande vinupplevelse, är Donelli Lambrusco Reggiano Dolce ett utmärkt val.

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget