Öppna meny
8 september, 2022

Fem Fakta om Sicilien

Sicilien har länge varit en stor spelare i vinets värld men på senare tid har regionen väckt en allt större internationell uppmärksamhet. Sicilien som tidigare har varit känt för billiga volymviner och marsala, uppmärksammas idag av kvalitetsviner med adress. Här kommer fem snabba fakta om vinregionen Sicilien:

Dela på Twitter Dela på Facebook

1. Sicilien är en mycket större vinregion än man kan ana och har en större vinodlingsareal än Tyskland och regionens årsproduktion är en av de största i Italien. De flesta viner som produceras här görs främst av inhemska druvor, precis som i resterande delar av Italien.

2. Under de senaste åren så riktas uppmärksamheten främst kring odlingarna runt vulkanen Etna. Här ger den blå druvan nerello mascalese strama och kryddiga viner och den gröna druvan carricante, ligger bakom friskt vitt vin med inslag av rökig mineral.

3. Marsala som är Italiens främsta starkvin produceras på västra Sicilien. För att öka alkoholhalten i marsala vin så tillsätter man druvsprit efter jäsningen och sötar sedan med koncentrerad druvmust.

4. Historiskt sett var Sicilien en vinregion men under åren har det utkristalliserat sig flera mindre regioner med en egen appellationsstatus (DOC). Man talar ofta om tre olika delar i regionen; den västra där man producerar mestadels söta viner som Marsala, den mittersta där man producerar smakrika och karaktärsfulla viner på druvorna Frappato och Nero d’Avola samt den norra regionen där området runt vulkanen Etna dominerar och man producerar svala och eleganta viner tack vare den unika vulkanjordmånen som finns där.

5. Sicilien påminner mer om en kontinent än en ö sett till sitt mycket skiftande klimat och jordmån. Vinernas unika karaktärer uppstår främst tack vare mikroklimatet som finns på Sicilien.

 

Vinet Prima Festa är ett ekologiskt rött vin för 99 kr från Sicilien, i en klimatsmart PET-flaska och gjort på den trendiga druvan Nerello Mascalese. Etiketten till Prima Festa är ett uttryck för vinets ursprung Sicilien. En fascinerande region som gömmer ojämförliga skatter i varje hörn. De hisnande landskapen, de förtrollande städerna och den välsmakande mat- och vinkulturen har gjort ön till en av favoritdestinationerna för turister från hela världen. Vinerna i detta landskap fångar Siciliens energiska själ och uppvisar en häftig och sprudlande karaktär.

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget