6 juli, 2020

Hög tid att grilla!

Sommaren är äntligen här och oavsett om vädret inte alltid är på topp och kvällarna sakta börjar bli mörkare så är det ännu långt kvar på den fantastiska grillsäsongen. Därför har vi på Enjoy tagit fram ett gäng tips för att din grillning ska ge ännu högre smakupplevelse som räcker hela sommaren!

Linda Folkesson

Dela på Twitter Dela på Facebook

 

 

Kolgrill eller gasolgrill?
Därom tvistar de lärde. Det finns fördelar och nackdelar med båda två! Nedan har vi gjort en enkel plus- och minus-lista.

Gasolgrill:
+Snabb att få varm.
+Lätt att få rätt temperatur.
+Billigare per grillning (oftast lite dyrare i inköp men lägre kostnad/grillning)
-Svårare att rengöra.
-Genererar inte samma ”grilldofter”.
-Tar oftast större plats.

Kolgrill:
+Ger både den rätta smaken och doften av grillat.
+Lättare att rengöra.
+Med hjälp av den höga värmen och rökspån i ett foliepaket kan man enkelt tillföra en rökigare smak.
-Tar tid att få till den perfekta glödbädden.

Kol eller briketter?
Kolen kommer snabbt upp i en hög temperatur och avger en förhållandevis liten rökmängd. Kolen producerar inte så mycket aska och det medför att gallret blir lättare att göra rent efteråt. Olika storlekar på kolen gör att värmen kan bli ojämn.

Briketter är gjorda av hoppressat koldamm. Detta medför en större rökmängd och ett jäkligare galler att rengöra efteråt. Det tar lite längre tid för briketterna att komma upp i samma temperatur som kolen. Fördelen med briketter är att de har samma storlek och ger en längre och jämnare värme.

Skillnaden mellan marinad, glaze och rub
För att råvarorna ska hinna ta smak av marinaden ska detta göras i god tid. Lägg köttet eller fisken i marinaden ca 1-2 timmar innan grillningen. Innehåller oftast olja, något sött och något syrligt.

Glaze penslas på råvarorna direkt på grillen. Den måste vara ganska trögflytande för att inte droppa ner i glöden och börja brinna. Ger en karamelliserad yta och innehåller ofta sirap, honung eller något annat sött.

Rub är en blandning av kryddor som gnids in i köttet eller fisken strax innan grillning. Ett bra alternativ om man vill ge råvarorna smak och inte har hunnit förbereda en marinad.

Indirekt eller direkt grillning?
Grillning kan delas upp i två delar.
Med direkt grillning menar man de mindre råvarorna som du grillar direkt över glöden eller brännaren, t.ex. korvar, grönsaker, laxkotletter eller köttskivor. Även om dessa går snabbt att grilla, använd locket för att ta vara på både doft och smak!

Vill man grilla hela fiskar, stekar eller kycklingar gör man det med hjälp av indirekt grillning. Lägg kolen på ena sidan grillen och råvarorna på den andra. Om man har en gasolgrill kan man låta bli att tända en av brännarna och placera maten där. Använd alltid lock, då förvandlas grillen till en ugn där resultatet blir saftigare och smakerna kommer till sin fulla rätt.

 

Vi har samlat ett par enkla tips för hur du lyckas med sommarens grillning:
1. Börja i tid! Många gör felet att lägga på råvarorna för tidigt på grillen. Ha tålamod och vänta in rätt temperatur!

2. Grillgallret ska vara hett annars fastnar lätt det du grillar och det blir svårt att vända. Rengör sedan gallret medan det fortfarande är hett med en stålborste. Det är ingen hit om det som ligger på grillen tar smak av det du grillade förra gången.

3. Använd lock! Maten blir jämnare och snabbare tillagad. Passa på att använda hela grillytan och lägg på både stek och potatis. Allt på samma ställe!

4. Ta fram råvarorna i tid så att de hinner bli rumstempererade. Är de för kalla har de en tendens att fastna på gallret.

5. Vänd inte för ofta utan låt det bli en fin grillyta. Annars är risken att maten kokar och blir smaklös och torr.

6. Bra råvaror är A och O. Är de sjyssta är det svårare att misslyckas.

7. Glöm tändvätskan! Använd istället en elgaffel så slipper ni bismaken som tändvätskan ger.

8. Gör hela tre-rättersmiddagen på grillen! Låt fantasin flöda, varför inte avsluta middagen med en gammal, hederlig Gino i foliepaket?

Sommarens grillviner!

Selvarossa Salice Salentino

Färgen är tät, mörkt röd. Doften är generöst kryddig med inslag av ekfat, lakrits, mörka bär och torkade örter. Smaken är mjuk och fruktig med kryddiga inslag och toner av ekfat, mogna mörka bär och choklad. Passar utmärkt till sekt eller grillat kött av nöt, lamm eller vilt.

 

 

 

Castillo  Manzano

Mycket, fruktig smak med inslag av fat, mörka bär, plommon, vanilj och choklad. Serveras vid cirka 18°C till smakrika, gärna grillade rätter av lamm- eller nötkött. Passar utmärkt till grillat i alla dess former. Picknick och buffémat, Fredagsmys.

 

 

 

Casal di Serra Verdicchio Classico Superiore

Medelhög intensitet med gyllengul färgnyans. Stor, aromatisk doft med karaktär av mineraler och tropisk frukt. Medelfyllig smak med mineral och citruskaraktär samt mogen tropisk frukt. Passar utmärkt till stekt och grillad fisk samt till rätter av kyckling, kalkon och kalv.

Bianchi Montepulciano d’Abruzzo

Medelstor, utvecklad doft av mörka bär och ekfat. Smaken är medelfyllig med inslag av kryddor, mörka körsbär och örter. Vinet har en mjuk eftersmak med en ton av ekfat.
Vinet passar utmärkt med pasta med kyckling eller grillade kötträtter av nöt och fläskfile.

Andra nyheter

Drinktips tillsammans med Christofer Svedin
Dryckesskolan

Drinktips tillsammans med Christofer Svedin

Vi tog oss in till restaurang Regeringsgatan 21 för att göra lite drinkar tillsammans med Christofer Svedin - restaurangchef/sommelier på RG21.   Regeringsgatan 21 öppnade dörrarna i maj 2019 ...

Julklappstips från oss till er
Dryckesskolan

Julklappstips från oss till er

Vi på Enjoy Wine & Spirits samarbetar sedan länge med Vinkällan Dryckesutbildningar och är nu glada att kunna erbjuda dig en digital vinutbildning på grundnivå till ett rabatterat ...

Italiens gröna favoritdruva - Verdicchio
Dryckesskolan

Italiens gröna favoritdruva - Verdicchio

Enligt många är Verdicchio Italiens bästa druva för vita viner och det är hög tid att bli bekant med denna italienska favorit. Druvan odlas främst ...

Nyheter i november
Dryckesskolan

Nyheter i november

Nyheterna som lyser upp i novembermörkret kommer i olika skepnader, inte bara vin denna gången. Fem olika lanseringstillfällen med start i det säsongsbetonade första slä...

Det Amerikanska valet
Dryckesskolan

Det Amerikanska valet

Kalifornien står för ca 90 % av den amerikanska vinproduktionen och delstaten är även världens fjärde största vinproducent (efter Frankrike, Italien och Spanien). Mest kända är ...

Fem fakta om vin i matlagning
Dryckesskolan

Fem fakta om vin i matlagning

Vin är en fantastisk smaksättare i matlagning och rätt använt kan det förhöja smaken på allt från såser, grytor, soppor till efterrätter. ...

Nyheter i oktober
Mat & Vin

Nyheter i oktober

Oktober har redan hunnit passerat sin mitt och det är snart höstlov och Halloween för er med barn i familjen. Tiden springer iväg och här på ...

Biodynamiskt vin - flummig filosofi eller framtidens melodi?
Dryckesskolan

Biodynamiskt vin - flummig filosofi eller framtidens melodi?

En del uttryck i vinvärlden är inte helt enkla att förstå, som Biodynamiskt vin. Är det samma sak som ekologiskt? Har det tillsatser? Eller kan det bara odlas ...

Cava och excellenta Segura Viudas
Dryckesskolan

Cava och excellenta Segura Viudas

Spaniens svar på champagne heter cava och är ett mousserande vin som tillverkas enligt den klassiska metoden.   Cava tillverkas idag över hela Spanien, till skillnad från champagne som ...

Fem fakta om - Barbera
Dryckesskolan

Fem fakta om - Barbera

Denna veckas fem fakta om handlar om Barbera, en druva som många tycker om, mycket eftersom vinerna ofta är enklare att uppskatta än maffiga och sträva nebbioloviner. Barbera ...

Din guide: vin till hämtmat
Dryckesskolan

Din guide: vin till hämtmat

Vad är bra dryckeskombinationer till våra vanligaste sorters hämtmat? Väljer du alltid öl till kryddig och het mat fastän du hellre skulle dricka vin. Som vanligt ...

Varje droppe räknas - Tillsammans gör vi skillnad
Hållbarhet

Varje droppe räknas - Tillsammans gör vi skillnad

Idag släpper vi rapporten för Dryckesbranschens Klimatintiativ 2019. Som deltagare i Dryckesbranschens Klimatinitiativ synliggör vi vårt klimatarbete i den rapport som DKI släpper årligen sedan 2018. Tillsammans ...

Nyheter i september
Nyheter

Nyheter i september

Nyheter i september, ja det är redan september och vi kommer lansera en hel del godsaker under denna månad. Det glädjer oss att kunna presentera ett hållbart ...

Fira Riesling Week 2020 mellan 24 – 30 augusti
Nyheter

Fira Riesling Week 2020 mellan 24 – 30 augusti

Under sista veckan i augusti firar restauranger och vinbarer i hela landet Riesling Week, gör det du med!   45 restauranger och vinbarer deltar med egna erbjudanden och menyer med ...

Nyheter i augusti
Mat & Vin

Nyheter i augusti

Augusti kom med stormsteg, både med vackert väder och med lite sorg över att semestern redan är förbi. Men vad gör väl det när ...

Gnarly Head och den amerikanska drömmen.
Dryckesskolan

Gnarly Head och den amerikanska drömmen.

Sätter man sig i bilen och kör österut på Interstate 580 från San Fransisco så landar man ganska omgående i ett hav av lummiga vingårdar.     ...

Hög tid att grilla!
Mat & Vin

Hög tid att grilla!

Sommaren är äntligen här och oavsett om vädret inte alltid är på topp och kvällarna sakta börjar bli mörkare så är det ännu långt ...

Staycation eller hemester på svenska vingårdar?
Dryckesskolan

Staycation eller hemester på svenska vingårdar?

Jo, du hörde rätt. När flera europaresor har blivit inställda och flera svenska vinfans har fått bokat av sina efterlängtade vingårdsbesök har ...

Nyheter på Systembolaget i juni
Nyheter

Nyheter på Systembolaget i juni

Sommaren kom så äntligen och juni har inletts med ett par lanseringar i både fast och tillfälligt sortiment på Systembolaget. Vi fyller på den portugisiska smakresan i fast ...

Nyheter på Systembolaget i maj
Nyheter

Nyheter på Systembolaget i maj

Det råder lite förvirring i monopolets lanseringskalender. Den planerade lanseringen av tillfälligt sortiment den 24 april blev inställd och är nu framflyttad och uppdelad på tre nya ...

Mästarnas mästare
Nyheter

Mästarnas mästare

Somliga av våra viner säljs endast till restaurangmarknaden och dessutom i extremt limiterade volymer. Men rådande tider när inget är som det brukar på marknaden har ...

Sebastian Gibrand - "mat är en livsstil"
Mat & Vin

Sebastian Gibrand - "mat är en livsstil"

Sebastian Gibrand ska tävla för Sverige i Bocuse d’Or Europe i Tallinn i september, världens mest prestigefyllda tävling för kockar. En placering bland de ...

Nyheter på Systembolaget i april
Mat & Vin

Nyheter på Systembolaget i april

Shut up chicken, påsken är inställd! Well, påsken är kanske inte direkt inställd, men många påsklovs-aktiviteter och -resor har nog fått stryka på ...

Nu har kondoren äntligen landat - La Gran Envergadura i beställningssortimentet
Nyheter

Nu har kondoren äntligen landat - La Gran Envergadura i beställningssortimentet

Den 8 april lanserade vi chilenska La Gran Envergadura i beställningssortimentet för superpriset 45 kr per flaska. Beställ 4 st och du landar på ett pris som den billigaste boxen ...

Vinnande Vinare i Vinordic Wine Challenge 2020
Nyheter

Vinnande Vinare i Vinordic Wine Challenge 2020

Hurra för oss och våra viner! Detta år gick vi segrande med hela 6 st medaljer varav 3 st GULD och 3 st SILVER vid Vinordic Wine Challenge 2020. Vinordic Wine Challenge ...

Karantänböcker och vintips
Dryckesskolan

Karantänböcker och vintips

Vinlitteratur & Vintips Oavsett om solen lyser, eller om moln och regn dominerar, är en bok den perfekta sommaravkopplingen. Att unna sig förkovran eller ren njutningsläsning är ett ...

Karantänfilmer och vintips
Vinprovning

Karantänfilmer och vintips

Blir vi satta i karantän så innebär det högsäsong för film- och seriemaraton med vintema. När influensan hotar vår samvaro i normala sociala ...

Nyheter i mars
Nyheter

Nyheter i mars

Äntligen kommer våren och trots hot om pandemier, stormar och överrumplande snöanfall så är ljuset tillbaka, solen börjar värma och det knoppas i det som snart ...

Dryckestrender 2020
Dryckesskolan

Dryckestrender 2020

Här kommer årets första spaning om vad vi ska dricka och hålla utkik efter under 2020. Vinåret har precis börjat och vi har mycket att se ...

Nyheter i februari
Nyheter

Nyheter i februari

Februari har redan nått sin mitt och månadens första lanseringar står för dörren. Vi har i och för sig tjuvstartat lite redan fö...

En av vinvärldens paradoxer
Dryckesskolan

En av vinvärldens paradoxer

Pinot Noir är komplex och svårodlad. Det gör att vinerna både tillhör de mest eleganta och dyraste och samtidigt kan uppfattas som bleka och sura. Att ...

Piccini - med vin i blodet
Dryckesskolan

Piccini - med vin i blodet

Familjen Piccini har med sin långa erfarenhet av vinproduktion i hjärtat av Toscana satt sin orangea färg på området. De är i dag ett av de ...

Att tala vinspråk
Dryckesskolan

Att tala vinspråk

Bouquet, bärigt, arom, fatkaraktär, fruktdrivet, vin med längd, syltig...vinvärlden är full av olika termer och uttryck. Men vad betyder de egentligen och när, och ...

God Jul & Gott nytt år önskar vännerna på Enjoy Wine & Spirits!
Mat & Vin

God Jul & Gott nytt år önskar vännerna på Enjoy Wine & Spirits!

Då har återigen ett mycket händelserikt år snart passerat. Ett år i förändringens tecken, på många plan. Inte minst i miljödebatten, där vi bå...

Årets Nobelvin är från Österrike
Nyheter

Årets Nobelvin är från Österrike

Just nu pågår Nobelmiddagen i Blå Hallen i Stockholms Stadshus. Många undrar säkert vad pristagarna, kungligheterna och övriga gäster dricker till middagen. Till desserten som å...

Ett glas med - Alwin Jurtschitsch
Dryckesskolan

Ett glas med - Alwin Jurtschitsch

”Vi jobbar hårt och dricker gott vin för inspiration.” Alwin Jurtschitsch på Weingut Jurtschitsch tillhör en ny generation vinmakare i Österrike, vars arbete i vingårdarna har ...

Nyheter i december
Nyheter

Nyheter i december

Årets sista lanseringar kommer i två omgångar, måndag 2 december i fasta sortimentet och fredag 6 december i tillfälliga sortimentet på Systembolaget. Måndagen innehöll två riktigt vä...

Nyheter i november
Nyheter

Nyheter i november

De vackra färgerna på träden börjar försvinna, ner på regnvåta eller möjligen ishala gator. November är här och knappt har halloweenpumporna hunnit mö...

Nyheter i oktober
Nyheter

Nyheter i oktober

Oktober har anlänt och med den en hel drös med härliga viner för höstgrytorna och skogens all svamp. Det blir stort fokus på norra Italien ...

Fem fakta om: Rioja
Dryckesskolan

Fem fakta om: Rioja

I denna veckas ”Fem fakta” lär vi dig mer om Rioja. Rioja [ˈrjoxa] är en av Spaniens mest kända vinregioner och omfattar omkring 57 000 hektar med vingårdar. Rioja ...

På den här webbplatsen förekommer information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den. När du bekräftar att du är 25 år eller äldre godkänner du också att webbplatsen använder cookies. Välkommen!