fbpx
Öppna meny
6 juli, 2020

Hög tid att grilla!

Sommaren är äntligen här och oavsett om vädret inte alltid är på topp och kvällarna sakta börjar bli mörkare så är det ännu långt kvar på den fantastiska grillsäsongen. Därför har vi på Enjoy tagit fram ett gäng tips för att din grillning ska ge ännu högre smakupplevelse som räcker hela sommaren!

Linda Folkesson

Dela på Twitter Dela på Facebook

 

 

Kolgrill eller gasolgrill?
Därom tvistar de lärde. Det finns fördelar och nackdelar med båda två! Nedan har vi gjort en enkel plus- och minus-lista.

Gasolgrill:
+Snabb att få varm.
+Lätt att få rätt temperatur.
+Billigare per grillning (oftast lite dyrare i inköp men lägre kostnad/grillning)
-Svårare att rengöra.
-Genererar inte samma ”grilldofter”.
-Tar oftast större plats.

Kolgrill:
+Ger både den rätta smaken och doften av grillat.
+Lättare att rengöra.
+Med hjälp av den höga värmen och rökspån i ett foliepaket kan man enkelt tillföra en rökigare smak.
-Tar tid att få till den perfekta glödbädden.

Kol eller briketter?
Kolen kommer snabbt upp i en hög temperatur och avger en förhållandevis liten rökmängd. Kolen producerar inte så mycket aska och det medför att gallret blir lättare att göra rent efteråt. Olika storlekar på kolen gör att värmen kan bli ojämn.

Briketter är gjorda av hoppressat koldamm. Detta medför en större rökmängd och ett jäkligare galler att rengöra efteråt. Det tar lite längre tid för briketterna att komma upp i samma temperatur som kolen. Fördelen med briketter är att de har samma storlek och ger en längre och jämnare värme.

Skillnaden mellan marinad, glaze och rub
För att råvarorna ska hinna ta smak av marinaden ska detta göras i god tid. Lägg köttet eller fisken i marinaden ca 1-2 timmar innan grillningen. Innehåller oftast olja, något sött och något syrligt.

Glaze penslas på råvarorna direkt på grillen. Den måste vara ganska trögflytande för att inte droppa ner i glöden och börja brinna. Ger en karamelliserad yta och innehåller ofta sirap, honung eller något annat sött.

Rub är en blandning av kryddor som gnids in i köttet eller fisken strax innan grillning. Ett bra alternativ om man vill ge råvarorna smak och inte har hunnit förbereda en marinad.

Indirekt eller direkt grillning?
Grillning kan delas upp i två delar.
Med direkt grillning menar man de mindre råvarorna som du grillar direkt över glöden eller brännaren, t.ex. korvar, grönsaker, laxkotletter eller köttskivor. Även om dessa går snabbt att grilla, använd locket för att ta vara på både doft och smak!

Vill man grilla hela fiskar, stekar eller kycklingar gör man det med hjälp av indirekt grillning. Lägg kolen på ena sidan grillen och råvarorna på den andra. Om man har en gasolgrill kan man låta bli att tända en av brännarna och placera maten där. Använd alltid lock, då förvandlas grillen till en ugn där resultatet blir saftigare och smakerna kommer till sin fulla rätt.

 

Vi har samlat ett par enkla tips för hur du lyckas med sommarens grillning:
1. Börja i tid! Många gör felet att lägga på råvarorna för tidigt på grillen. Ha tålamod och vänta in rätt temperatur!

2. Grillgallret ska vara hett annars fastnar lätt det du grillar och det blir svårt att vända. Rengör sedan gallret medan det fortfarande är hett med en stålborste. Det är ingen hit om det som ligger på grillen tar smak av det du grillade förra gången.

3. Använd lock! Maten blir jämnare och snabbare tillagad. Passa på att använda hela grillytan och lägg på både stek och potatis. Allt på samma ställe!

4. Ta fram råvarorna i tid så att de hinner bli rumstempererade. Är de för kalla har de en tendens att fastna på gallret.

5. Vänd inte för ofta utan låt det bli en fin grillyta. Annars är risken att maten kokar och blir smaklös och torr.

6. Bra råvaror är A och O. Är de sjyssta är det svårare att misslyckas.

7. Glöm tändvätskan! Använd istället en elgaffel så slipper ni bismaken som tändvätskan ger.

8. Gör hela tre-rättersmiddagen på grillen! Låt fantasin flöda, varför inte avsluta middagen med en gammal, hederlig Gino i foliepaket?

Sommarens grillviner!

Selvarossa Salice Salentino

Färgen är tät, mörkt röd. Doften är generöst kryddig med inslag av ekfat, lakrits, mörka bär och torkade örter. Smaken är mjuk och fruktig med kryddiga inslag och toner av ekfat, mogna mörka bär och choklad. Passar utmärkt till sekt eller grillat kött av nöt, lamm eller vilt.

 

 

 

Castillo  Manzano

Mycket, fruktig smak med inslag av fat, mörka bär, plommon, vanilj och choklad. Serveras vid cirka 18°C till smakrika, gärna grillade rätter av lamm- eller nötkött. Passar utmärkt till grillat i alla dess former. Picknick och buffémat, Fredagsmys.

 

 

 

Casal di Serra Verdicchio Classico Superiore

Medelhög intensitet med gyllengul färgnyans. Stor, aromatisk doft med karaktär av mineraler och tropisk frukt. Medelfyllig smak med mineral och citruskaraktär samt mogen tropisk frukt. Passar utmärkt till stekt och grillad fisk samt till rätter av kyckling, kalkon och kalv.

Bianchi Montepulciano d’Abruzzo

Medelstor, utvecklad doft av mörka bär och ekfat. Smaken är medelfyllig med inslag av kryddor, mörka körsbär och örter. Vinet har en mjuk eftersmak med en ton av ekfat.
Vinet passar utmärkt med pasta med kyckling eller grillade kötträtter av nöt och fläskfile.

Andra nyheter

Välj rätt vin till kräftorna
Dryckesskolan

Välj rätt vin till kräftorna

Den älskade kräftskivan började bli populär i Sverige under första halvan av 1900-talet. Under främst augusti månad samlas vi i trädgårdar med ...

Ginger Beer – kryddig, kaxig och kall
Dryckesskolan

Ginger Beer – kryddig, kaxig och kall

Sedan sommaren 2018 kan du njuta av vår alldeles egen Ginger Beer från Barrels and Drums. Den friska, kryddiga drycken passar perfekt till säsongens fräscha drinkar, men ...

Fem fakta om Bourgogne
Dryckesskolan

Fem fakta om Bourgogne

Vindistriktet Bourgogne är ligger bakom några av världens absolut dyraste och mest eftertraktade viner. Här är fem fakta om Bourgogne som du kanske inte redan visste.   1. ...

Välj rätt vin till grillat
Dryckesskolan

Välj rätt vin till grillat

Gemensamt för all mat som grillas är den rostade smak som grillningen ger och när du ska välja vin till grillat så beror det givetvis på vad ...

Fem fakta om Rioja
Dryckesskolan

Fem fakta om Rioja

Vinet från Spaniens mest kända vinregion är en favorit hos många. Traditionellt används fat av amerikansk ek med låg rostningsgrad för lagringen, vilket ger ...

Skandaler i vinvärlden
Dryckesskolan

Skandaler i vinvärlden

Med jämna mellanrum briserar en bomb i vinvärlden och en skandal rullas upp för omvärldens nyfikna ögon. Här listar vi några av de mest ...

Fem fakta om zinfandel
Dryckesskolan

Fem fakta om zinfandel

Den blåa druvan zinfandel ger allt från lätta, fruktiga roséviner till kralliga och smakrika rödviner med hög alkoholhalt. Generellt passar zinfandelviner till robusta smaker ...

En efterlängtad comeback
Nyheter

En efterlängtad comeback

För andra gången på mindre än tre år vinner producenten Delaire Graff Estate en listning på Systembolaget med sitt vin Swartland Reserve Chenin Blanc. Lagom till sommaren hittar ...

Trendspaning sommaren 2021 - vad dricker svensken i sommar?
Nyheter

Trendspaning sommaren 2021 - vad dricker svensken i sommar?

Enjoys trendspaning för sommaren riktar in sig på ett par heta länder, några nyheter och ett par druvor.   Det är ett spännande vinår vi ...

Fem fakta om Côtes du Rhône
Dryckesskolan

Fem fakta om Côtes du Rhône

Côtes du Rhône ligger i sydöstliga Frankrike och är både samlingsnamnet för alla viner som odlas längs Rhônedalens sluttningar och en så kallad ...

Fem fakta om Fitou
Dryckesskolan

Fem fakta om Fitou

Fitou är Languedoc-Roussillon äldsta appellation för röda viner. Vinodlingsområdet Fitou är uppdelat i två zoner. De skiljer sig något i klimat och kallas därefter Fitou ...

Fem fakta om rosévin
Dryckesskolan

Fem fakta om rosévin

När det åter glimmar av rosa toner i glaset på uteserveringarna runt om i landet, vet vi med säkerhet att våren är här och att sommaren ä...

Fem fakta om Touriga Nacional
Dryckesskolan

Fem fakta om Touriga Nacional

Touriga Nacional en relativt okänd druva som ger lagringståliga och matvänliga viner. Lär känna Portugals nationaldruva Touriga Nacional. Det sägs att det finns 3 000 olika ...

En ny generation riesling cyklar in!
Nyheter

En ny generation riesling cyklar in!

Vem är Tysklands största kändis? Druvan riesling såklart. Denna världsberömda ädla druva är genomtysk och trivs i nordliga klimat och ligger bakom de mest fantastiska ...

Fem Fakta om Apulien
Dryckesskolan

Fem Fakta om Apulien

Det soliga Apulien ligger på Italiens berömda klack. Här trivs druvorna negroamaro och malvasia extra bra i den heta italienska solen och de svalkande vindarna som sveper in ...

Fem fakta om vin på PET
Dryckesskolan

Fem fakta om vin på PET

Det finns något traditionellt och härligt med att korka upp en vinflaska tillverkad av glas, det är ju för att det är den vanligaste förpackningen som ...

Fem fakta – om Barolo
Dryckesskolan

Fem fakta – om Barolo

Druvan bakom Barolo-vinet heter Nebbiolo och odlas i de sluttande Langhebergen i nordvästra Italien, i regionen Piemonte. Det var romarna som förde druvan hit och hela pittoreska Langhe ...

Hur gör man alkoholfritt vin?
Dryckesskolan

Hur gör man alkoholfritt vin?

Avhängt vilken anledning man har, så är det fullt legitimt att avstå från alkohol. Med det sagt är det ett faktum att alkohol är en fantastisk smakbärare. ...

Fem fakta om Douro
Dryckesskolan

Fem fakta om Douro

I norra Portugal finner vi en av landets mest kända vinregioner, Douro. Området delar namn med Dourofloden som slingar sig fram i det dramatiskt vackra landskapet mellan branta ...

Riktig cider - mer gemensamt med vin än söt läskedryckscider på burk
Dryckesskolan

Riktig cider - mer gemensamt med vin än söt läskedryckscider på burk

När man vill påvisa att något är riktigt gammalt brukar man dra till med att "redan de gamla romarna gjorde så" men i fallet med riktig cider ä...

Fem fakta om Côtes du Rhône
Dryckesskolan

Fem fakta om Côtes du Rhône

Från Rhônedalen i sydöstra Frankrike kommer flera olika toppviner. Vindistriktet är uppdelat i södra och norra Rhône som skiljer sig åt både sett till ...

Drömmen om Italien och en slug svart tupp
Dryckesskolan

Drömmen om Italien och en slug svart tupp

Säg Toscana och de flesta av oss ser böljande kullar, cypresser, pittoreska bergsbyar och vackra vingårdar framför oss. Toscana får ofta gestalta drömmen om ...

Superkombos
Dryckesskolan

Superkombos

Vad är det som gör att vissa saker blir otroligt goda när de äts tillsammans - sk. Superkombinationer?   Vissa kombinationer är oväntade och andra är mer ...

Nyheter i januari 2021
Nyheter

Nyheter i januari 2021

Välkomna till 2021... ja, vad har vi förväntningar på det kommande året med det drakoniska 2020 i ryggen. Många har nog väntat på en vändning, men ...

Vin till Julmat
Dryckesskolan

Vin till Julmat

En av de vanligaste frågorna vi får inför julhelgen är om det går att servera vin till julbordet. Och svaret är: Ja, det går utmä...

En jul utan marskalkens snaps är som en jul utan tomte.
Dryckesskolan

En jul utan marskalkens snaps är som en jul utan tomte.

Finlands historia är starkt förknippad med Gustaf Mannerheim, men känner du till historien om Mannerheims Sup?   Mannerheim (1867-1951) utsågs till överbefälhavare för Finlands armé ...

Ett glas med Nicoletta Bocca på San Fereolo
Dryckesskolan

Ett glas med Nicoletta Bocca på San Fereolo

”Våra första vingårdar låg i nordlig riktning, solen var en nödvändighet så solen blev en bra symbol för våra viner”.   San ...

Nyheter i december
Nyheter

Nyheter i december

December kom farandes och mitt i rasande pandemi tände vi första ljuset i advent och blickar framåt genom Black Friday, Cyber Monday och annat kommersiellt till julefriden ...

Drinktips tillsammans med Christofer Svedin
Dryckesskolan

Drinktips tillsammans med Christofer Svedin

Vi tog oss in till restaurang Regeringsgatan 21 för att göra lite drinkar tillsammans med Christofer Svedin - restaurangchef/sommelier på RG21.   Regeringsgatan 21 öppnade dörrarna i maj 2019 ...

Julklappstips från oss till er
Dryckesskolan

Julklappstips från oss till er

Vi på Enjoy Wine & Spirits samarbetar sedan länge med Vinkällan Dryckesutbildningar och är nu glada att kunna erbjuda dig en digital vinutbildning på grundnivå till ett rabatterat ...

Italiens gröna favoritdruva - Verdicchio
Dryckesskolan

Italiens gröna favoritdruva - Verdicchio

Enligt många är Verdicchio Italiens bästa druva för vita viner och det är hög tid att bli bekant med denna italienska favorit. Druvan odlas främst ...

Nyheter i november
Dryckesskolan

Nyheter i november

Nyheterna som lyser upp i novembermörkret kommer i olika skepnader, inte bara vin denna gången. Fem olika lanseringstillfällen med start i det säsongsbetonade första slä...

Det Amerikanska valet
Dryckesskolan

Det Amerikanska valet

Kalifornien står för ca 90 % av den amerikanska vinproduktionen och delstaten är även världens fjärde största vinproducent (efter Frankrike, Italien och Spanien). Mest kända är ...

Fem fakta om vin i matlagning
Dryckesskolan

Fem fakta om vin i matlagning

Vin är en fantastisk smaksättare i matlagning och rätt använt kan det förhöja smaken på allt från såser, grytor, soppor till efterrätter. ...

Nyheter i oktober
Mat & Vin

Nyheter i oktober

Oktober har redan hunnit passerat sin mitt och det är snart höstlov och Halloween för er med barn i familjen. Tiden springer iväg och här på ...

Biodynamiskt vin - flummig filosofi eller framtidens melodi?
Dryckesskolan

Biodynamiskt vin - flummig filosofi eller framtidens melodi?

En del uttryck i vinvärlden är inte helt enkla att förstå, som Biodynamiskt vin. Är det samma sak som ekologiskt? Har det tillsatser? Eller kan det bara odlas ...

Cava och excellenta Segura Viudas
Dryckesskolan

Cava och excellenta Segura Viudas

Spaniens svar på champagne heter cava och är ett mousserande vin som tillverkas enligt den klassiska metoden.   Cava tillverkas idag över hela Spanien, till skillnad från champagne som ...

Fem fakta om - Barbera
Dryckesskolan

Fem fakta om - Barbera

Denna veckas fem fakta om handlar om Barbera, en druva som många tycker om, mycket eftersom vinerna ofta är enklare att uppskatta än maffiga och sträva nebbioloviner. Barbera ...

Din guide: vin till hämtmat
Dryckesskolan

Din guide: vin till hämtmat

Vad är bra dryckeskombinationer till våra vanligaste sorters hämtmat? Väljer du alltid öl till kryddig och het mat fastän du hellre skulle dricka vin. Som vanligt ...

Varje droppe räknas - Tillsammans gör vi skillnad
Hållbarhet

Varje droppe räknas - Tillsammans gör vi skillnad

Idag släpper vi rapporten för Dryckesbranschens Klimatintiativ 2019. Som deltagare i Dryckesbranschens Klimatinitiativ synliggör vi vårt klimatarbete i den rapport som DKI släpper årligen sedan 2018. Tillsammans ...

På den här webbplatsen förekommer information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den.

Välkommen!