Hög tid att grilla!

Sommaren är ju trots allt här och även om vädret inte varit på topp och kvällarna sakta börjar bli mörkare så är det ännu långt kvar på den fantastiska grillsäsongen. Enjoy har här tagit fram ett gäng tips för att din grillning ska ge ännu högre smakupplevelse!
Kolgrill eller gasolgrill?
Därom tvistar de lärde. Det finns fördelar och nackdelar med båda två!
Nedan har vi gjort en enkel plus- och minus-lista.
Gasolgrill:
+Snabb att få varm.
+Lätt att få rätt temperatur.
+Billigare per grillning (oftast lite dyrare i inköp men lägre kostnad/grillning)
-Svårare att rengöra.
-Genererar inte samma ”grilldofter”.
-Tar oftast större plats.
Kolgrill:
+Ger både den rätta smaken och doften av grillat.
+Lättare att rengöra.
+Med hjälp av den höga värmen och rökspån i ett foliepaket kan man enkelt tillföra en rökigare smak.
-Tar tid att få till den perfekta glödbädden.
Kol eller briketter?
Kolen kommer snabbt upp i en hög temperatur och avger en förhållandevis liten rökmängd. Kolen producerar inte så mycket aska och det medför att gallret blir lättare att göra rent efteråt. Olika storlekar på kolen gör att värmen kan bli ojämn.
Briketter är gjorda av hoppressat koldamm. Detta medför en större rökmängd och ett jäkligare galler att rengöra efteråt. Det tar lite längre tid för briketterna att komma upp i samma temperatur som kolen. Fördelen med briketter är att de har samma storlek och ger en längre och jämnare värme.
Skillnaden mellan marinad, glaze och rub
För att råvarorna ska hinna ta smak av marinaden ska detta göras i god tid. Lägg köttet eller fisken i marinaden ca 1-2 timmar innan grillningen. Innehåller oftast olja, något sött och något syrligt.Glaze penslas på råvarorna direkt på grillen. Den måste vara ganska trögflytande för att inte droppa ner i glöden och börja brinna. Ger en karamelliserad yta och innehåller ofta sirap, honung eller något annat sött.
Rub är en blandning av kryddor som gnids in i köttet eller fisken strax innan grillning. Ett bra alternativ om man vill ge råvarorna smak och inte har hunnit förbereda en marinad.
Indirekt eller direkt grillning?
Grillning kan delas upp i två delar.
Med direkt grillning menar man de mindre råvarorna som du grillar direkt över glöden eller brännaren, t.ex. korvar, grönsaker, laxkotletter eller köttskivor. Även om dessa går snabbt att grilla, använd locket för att ta vara på både doft och smak!
Vill man grilla hela fiskar, stekar eller kycklingar gör man det med hjälp av indirekt grillning. Lägg kolen på ena sidan grillen och råvarorna på den andra. Om man har en gasolgrill kan man låta bli att tända en av brännarna och placera maten där. Använd alltid lock, då förvandlas grillen till en ugn där resultatet blir saftigare och smakerna kommer till sin fulla rätt.
NÅGRA TIPS PÅ HUR DU LYCKAS MED DIN GRILLNING
-Börja i tid! Många gör felet att lägga på råvarorna för tidigt på grillen. Ha tålamod och vänta in rätt temperatur!
-Grillgallret ska vara hett annars fastnar lätt det du grillar och det blir svårt att vända. Rengör sedan gallret medan det fortfarande är hett med en stålborste. Det är ingen hit om det som ligger på grillen tar smak av det du grillade förra gången.
-Använd lock! Maten blir jämnare och snabbare tillagad. Passa på att använda hela grillytan och lägg på både stek och potatis. Allt på samma ställe!
-Ta fram råvarorna i tid så att de hinner bli rumstempererade. Är de för kalla har de en tendens att fastna på gallret.
-Vänd inte för ofta utan låt det bli en fin grillyta. Annars är risken att maten kokar och blir smaklös och torr.
-Bra råvaror är A och O. Är de sjyssta är det svårare att misslyckas.
-Glöm tändvätskan! Använd istället en elgaffel så slipper ni bismaken som tändvätskan ger.
-Gör hela tre-rättersmiddagen på grillen! Låt fantasin flöda, varför inte avsluta middagen med en gammal, hederlig Gino i foliepaket?
Utmärkta grillviner!
Girasol Organic Wine BIB 3L EKO (nr 2250) pris 199 kr
Perfekt för den stora grillfesten där gästerna är många. Helgrilla en lax i folie med lite citron, dill och smör och servera ett glas kyld Girasol.
Piccini Memoro Italia (nr 2392) pris 89 kr
Ligger det lammracks eller en saftig köttbit på grillen är detta ett utmärkt val. Gnid in köttet med en medelhavsdoftande örtrub så blir resultatet om möjligt ännu bättre.
Allegrini Belpasso (nr 5367) pris 89 kr
Ett utmärkt vinval om grillen dignar av grönsaker. Även en lammkotlett sitter som en smäck till Belpasso.
Umani Ronchi Conero Riserva (nr 3025) pris 99 kr
Har du haft riktig tur och kommit över en älgstek eller en rådjurssadel är detta ett vin som förhöjer de vilda smakerna rejält.

Mer läsning

Nyheter

Nyheter i december

Årets sista lanseringar kommer i två omgångar, måndag 2 december i fasta sortimentet och fredag 6 december i tillfälliga sortimentet på Systembolaget. Måndagen innehöll två riktigt värmande drycker. En XO Cognac från…

Nyheter

Nyheter i november

De vackra färgerna på träden börjar försvinna, ner på regnvåta eller möjligen ishala gator. November är här och knappt har halloweenpumporna hunnit mögla förens julpyntet ska upp. Men där emellan hinner vi…

Där ränderna aldrig går ur

Piemonte i nordvästra Italien är hyllat av vinentusiaster världen över. Producenten Fontanafredda är idag en av de starkaste representanterna för detta fantastiska vinområde. På 1980- och 90-talet bröt en grupp unga modernistiska…

Kilchoman 9th Edition

Kilchoman 100 % Islay 9th Edition – 300 flaskor kommer till Sverige   Kilchoman 100 % Islay 9th Edition är en helt unik Single Malt Whisky som Kilchoman är ensamma om att…

Alsnögatan 11, 116 41 Stockholm

Tel: 08-556 947 00

E-post: info@enjoywine.se

På den här webbplatsen förekommer information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den. När du bekräftar att du är 25 år eller äldre godkänner du också att webbplatsen använder cookies. Välkommen!