fbpx
Öppna meny
6 juli, 2020

Hög tid att grilla!

Sommaren är äntligen här och oavsett om vädret inte alltid är på topp och kvällarna sakta börjar bli mörkare så är det ännu långt kvar på den fantastiska grillsäsongen. Därför har vi på Enjoy tagit fram ett gäng tips för att din grillning ska ge ännu högre smakupplevelse som räcker hela sommaren!

Dela på Twitter Dela på Facebook

 

 

Kolgrill eller gasolgrill?
Därom tvistar de lärde. Det finns fördelar och nackdelar med båda två! Nedan har vi gjort en enkel plus- och minus-lista.

Gasolgrill:
+Snabb att få varm.
+Lätt att få rätt temperatur.
+Billigare per grillning (oftast lite dyrare i inköp men lägre kostnad/grillning)
-Svårare att rengöra.
-Genererar inte samma ”grilldofter”.
-Tar oftast större plats.

Kolgrill:
+Ger både den rätta smaken och doften av grillat.
+Lättare att rengöra.
+Med hjälp av den höga värmen och rökspån i ett foliepaket kan man enkelt tillföra en rökigare smak.
-Tar tid att få till den perfekta glödbädden.

Kol eller briketter?
Kolen kommer snabbt upp i en hög temperatur och avger en förhållandevis liten rökmängd. Kolen producerar inte så mycket aska och det medför att gallret blir lättare att göra rent efteråt. Olika storlekar på kolen gör att värmen kan bli ojämn.

Briketter är gjorda av hoppressat koldamm. Detta medför en större rökmängd och ett jäkligare galler att rengöra efteråt. Det tar lite längre tid för briketterna att komma upp i samma temperatur som kolen. Fördelen med briketter är att de har samma storlek och ger en längre och jämnare värme.

Skillnaden mellan marinad, glaze och rub
För att råvarorna ska hinna ta smak av marinaden ska detta göras i god tid. Lägg köttet eller fisken i marinaden ca 1-2 timmar innan grillningen. Innehåller oftast olja, något sött och något syrligt.

Glaze penslas på råvarorna direkt på grillen. Den måste vara ganska trögflytande för att inte droppa ner i glöden och börja brinna. Ger en karamelliserad yta och innehåller ofta sirap, honung eller något annat sött.

Rub är en blandning av kryddor som gnids in i köttet eller fisken strax innan grillning. Ett bra alternativ om man vill ge råvarorna smak och inte har hunnit förbereda en marinad.

Indirekt eller direkt grillning?
Grillning kan delas upp i två delar.
Med direkt grillning menar man de mindre råvarorna som du grillar direkt över glöden eller brännaren, t.ex. korvar, grönsaker, laxkotletter eller köttskivor. Även om dessa går snabbt att grilla, använd locket för att ta vara på både doft och smak!

Vill man grilla hela fiskar, stekar eller kycklingar gör man det med hjälp av indirekt grillning. Lägg kolen på ena sidan grillen och råvarorna på den andra. Om man har en gasolgrill kan man låta bli att tända en av brännarna och placera maten där. Använd alltid lock, då förvandlas grillen till en ugn där resultatet blir saftigare och smakerna kommer till sin fulla rätt.

 

Vi har samlat ett par enkla tips för hur du lyckas med sommarens grillning:
1. Börja i tid! Många gör felet att lägga på råvarorna för tidigt på grillen. Ha tålamod och vänta in rätt temperatur!

2. Grillgallret ska vara hett annars fastnar lätt det du grillar och det blir svårt att vända. Rengör sedan gallret medan det fortfarande är hett med en stålborste. Det är ingen hit om det som ligger på grillen tar smak av det du grillade förra gången.

3. Använd lock! Maten blir jämnare och snabbare tillagad. Passa på att använda hela grillytan och lägg på både stek och potatis. Allt på samma ställe!

4. Ta fram råvarorna i tid så att de hinner bli rumstempererade. Är de för kalla har de en tendens att fastna på gallret.

5. Vänd inte för ofta utan låt det bli en fin grillyta. Annars är risken att maten kokar och blir smaklös och torr.

6. Bra råvaror är A och O. Är de sjyssta är det svårare att misslyckas.

7. Glöm tändvätskan! Använd istället en elgaffel så slipper ni bismaken som tändvätskan ger.

8. Gör hela tre-rättersmiddagen på grillen! Låt fantasin flöda, varför inte avsluta middagen med en gammal, hederlig Gino i foliepaket?

Sommarens grillviner!

Selvarossa Salice Salentino

Färgen är tät, mörkt röd. Doften är generöst kryddig med inslag av ekfat, lakrits, mörka bär och torkade örter. Smaken är mjuk och fruktig med kryddiga inslag och toner av ekfat, mogna mörka bär och choklad. Passar utmärkt till sekt eller grillat kött av nöt, lamm eller vilt.

 

 

 

Castillo  Manzano

Mycket, fruktig smak med inslag av fat, mörka bär, plommon, vanilj och choklad. Serveras vid cirka 18°C till smakrika, gärna grillade rätter av lamm- eller nötkött. Passar utmärkt till grillat i alla dess former. Picknick och buffémat, Fredagsmys.

 

 

 

Casal di Serra Verdicchio Classico Superiore

Medelhög intensitet med gyllengul färgnyans. Stor, aromatisk doft med karaktär av mineraler och tropisk frukt. Medelfyllig smak med mineral och citruskaraktär samt mogen tropisk frukt. Passar utmärkt till stekt och grillad fisk samt till rätter av kyckling, kalkon och kalv.

Bianchi Montepulciano d’Abruzzo

Medelstor, utvecklad doft av mörka bär och ekfat. Smaken är medelfyllig med inslag av kryddor, mörka körsbär och örter. Vinet har en mjuk eftersmak med en ton av ekfat.
Vinet passar utmärkt med pasta med kyckling eller grillade kötträtter av nöt och fläskfile.

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget