Öppna meny
22 augusti, 2019

Indisk mat & Ginger Beer – en perfekt kombination!

Tidningen Livets Goda har testat kombinationen Indisk vindaloo tillsammans med Barrels and Drums Ginger Beer. En succé kombination som vi gärna vill dela tillsammans med er!

Dela på Twitter Dela på Facebook

Vindaloo på lamm serverad med Raita
Det portugisiska inflytandet i Indien märks inte minst genom matlagningen där influenserna från besittningstiden tydligt visar sig. Vindaloo är sprunget ur det portugisiska ursprunget och har sedan utvecklats under årens lopp. Idag tänker vi främst på lamm när den riktigt kryddstarka anrättningen står på menyn men faktum är att det främst tillagats på fläsk. Här väljer vi dock lamm men snålar inte med kryddorna – det är ju därför vi inte kan låta bli att beställa in Vindaloo på restaurang. Tack och lov finns det en dryck som fixar hettan fullständigt lysande!

Det här behöver du till 4 personer
Ingredienser

600 gram lammkött, ta gärna en styckdetalj som inte behöver koka allt för lång tid.
1 stor gul lök
2 msk tomatpuré
1 msk paprikapulver
Salt
Vatten

Marinaden

0,75 dl vitvinsvinäger
1,5 dl kokosmjölk
torkad chili, 6 stycken
färsk ingefära, 3-4 cm
5-6 vitlöksklyftor
kryddnejlika, 6 stycken
kanelstång
1 tsk spiskummin
1/2 tsk kardemumma
1 tsk bruna senapsfrön
1 tsk färskmald svartpeppar
1 tsk socker

Raita

Den indiska gurkyoghurten mildrar fint hettan och är superenkel att tillaga.

2 dl matlagningsyoghurt
10 cm gurka
En knippe färsk mynta
1 tsk spiskummin
1 tsk socker
Salt

Basmatiris
Naan
Smör

Blanda ingredienserna till marinaden. Om du låter dem stå en liten stund blir det lättare när du sedan ska stavmixa till en marinad. Dela köttet i lagom stora bitar och häll över marinaden och låt det stå en stund. Ju längre desto mörare kött.

Värm upp en neutral olja i stekpannan och lägg sedan i kött och marinad. När det börjar ta färg så lägger du i den hackade gula löken. Slutligen rör du i paprikapulver och tomatpuré och fräser tillsammans. Häll vatten över det hela, 4-5 deciliter, och låt puttra under lock. Hur länge beror på köttets mörhet. Sista tiden kokar du utan lock så att såsen tjocknar.

Servera rätten med smörpenslat naanbröd, Raita och Basmati.

Barrel & Drums Ginger Beer
Art. Nr 1883, 18,90 kr, 330 ml, 89 LGP

Drycken:
Kardemumma och ingefära tillsammans med kanel och en behaglig chilikrydda, samt lätta vindar av curry, söt tobak och en finstämd sötma. Servera iskall i ett glas med, eller utan is. En riktigt god sommardryck i all sin enkelhet, eller perfekt stämningshöjare under vintertid.

Till maten:
Wow, det här är nästan löjligt gott i sin kombination och om vi inte visste bättre så skulle vi säga att ginger beer har sitt ursprung i Indien, med tanke på hur bra kompisar vi finner här. Det är en matchning som har rejält med krydda och smaker, men inget tar överhanden, samtidigt som alla komponenter i dryck- som mat får skina. Naturligtvis tar ölen också en törstsläckande karaktär och dess sötma möter vindaloon alldeles utmärkt. Vi säger det igen – wow!

 

källa: www.livetsgoda.se/

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget