fbpx
Öppna meny
26 mars, 2019

Just nu i vingården – Radikon

Våren, före knoppning, är förmodligen den lugnaste tiden på året för en vinbonde. Det mesta arbetet pågår i källaren och det är under den här perioden man Hos Azienda Agricola Radikon i italienska Friuli-Venezia Giulia, förbereder man just nu för buteljering av sina vita viner. Båda vinerna, Slatnik 2012 och Oslavje 2016, som vi lanserar i april tappas normalt under våren innan vinerna får vila på flaska.

Dela på Twitter Dela på Facebook

Radikon jobbar med biodynamiskt jordbruk, en metod som är baserad på ekologisk odling och vissa delar av Rudolf Steiners lära där kosmiska krafter anses påverka grödorna. Ett antal preparat stärker dessa krafters påverkan på grödornas tillväxt. Vissa av dessa preparat grävs ner under vintern och tas upp på våren några månader senare.

Vinrankorna håller sakta på att vakna till liv efter vinterdvalan. Sakta dras näring från jorden upp genom rötterna ut, till grenar och det som skall bli knoppar senare på våren. Under den här perioden kan oväntade köldknäppar skada rankorna. Frost under knoppningen kan bli förödande för skörden då det finns risk att man förlorar större delen av sin förväntade produktion. Traditionellt har man använt sig av eldar eller stora fläktar som sätts ut i vingårdarna för att värma upp eller sätta luften i rörelse för att därigenom höja temperaturen i luften.

Om Radikon

AZIENDA AGRICOLA RADIKON är genom grundaren Stanko Radikon en av pionjärerna inom naturvin och vin med lång skalkontakt, sk orangevin. 2016 gick Stanko bort i sviterna av cancer och idag är det sonen Sasja som för filosofi och vision vidare framåt, en filosofi för vinproduktion som är lika enkel som den är komplex – Att producera ett vin som är helt naturligt. Ett bevis för hur uppskattad och respekterad Stanko var i regionen är att man i december 2016 beslutade sig för att hålla en årlig festival i Stankos minne som en av de mest respekterade vinmakarna i regionens historia.

Viner som släpps från Radikon
den 5 april

 

Radikon Slatnik ( Artnr: 99487 | Pris: 279 kr)
Radikon Oslavje (Artnr: 99094 |Pris: 279 kr)

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget