Öppna meny
10 november, 2022

Kaliforniens hemliga vinpärla

En och en halvtimmes bilfärd öster om San Francisco ligger det lite hemliga vindistriktet Lodi. Här produceras viner i toppklass med ett starkt miljötänk. Lodi är inte lika känt som Napa Valley och Sonoma, men är kanske Kaliforniens mest spännande vindistrikt som regelbundet kammar hem stora priser för sina viner.

Dela på Twitter Dela på Facebook

Nästan alla vingårdar i regionen är familjeägda och stoltheten för hantverket har gått i arv i generation efter generation. Varma dagar och svala nätter ger druvorna möjlighet att mogna ordentligt och klimatet är perfekt för att få fram viner på väldigt hög nivå.

Guldet som blev till vin
Den trefingrade desperadon Jack höll till i trakterna runt Sierra Nevada under guldrushens dagar. Ingen vet varifrån han kom eller hur han förlorade två fingrar. Men vinerna från Three Finger Jack håller legenden om hans jakt efter de eftertraktade guldkornen levande.

När guldet tog slut planterade guldgrävarna vinstockar som skapade en ny rikedom. Vid Lodi i Kaliforniens gamla guldland odlas nu några av världens bästa druvor. Området ligger mellan San Francisco Bay och bergskedjan Sierra Nevada där det råder medelhavsklimat, med varma dagar och svala nätter.

Från Gold Mine Hills kommer nu det tredje vinet i produktserien Three Finger Jack och det första vita vinet. Denna Chardonnay är fyllig och överdådig och erbjuder mjuka aromer nyanserade med delikata vita sommarblommor, rostad mandel och en hint av whiskyfat. De mjukt böljande kullarna i Lodi utsätts för den höga värmen från eftermiddagssolen, vilket ger detta vin dess signaturmogna fruktsmaker av mogen fikon, mango, lätt rostad marshmallow och skivat päron. Vinet har en avslutning av krämig smörkola som balanseras av en ljus och naturlig syra. Ett vin som är lätt att tycka om både till maten och som gå-bort-present.

Ett bevis på den höga kvaliteten kom så sent som i våras, då Delicato Family Wines som ligger bakom Three Finger Jack utsågs till bästa amerikanska producent i den prestigefyllda tävlingen Mundos Vini.

Kvalitet inifrån och ut

Delicato Family Wines är ett familjeägt vinföretag med en rik historia av vinodling i Kalifornien. Grundaren, Gaspare Indelicato kom till USA för mer än ett sekel sedan och planterade sina första druvor i Manteca, Kalifornien. Området påminde honom om Sicilien där hans familj hade odlat vin i generationer tidigare. Med sina tre söner grundade han en vingård och påbörjade byggandet av ett rykte om att göra kvalitetsviner.

Under förbudstiden var försäljning av vinerna svårt. Gaspare hankade sig fram genom att sälja druvorhuvudsakligen till Chicago, där privatpersoner tilläts göra 200 gallon vin för eget bruk (1 gallon = 3,785 liter).  År 1935 beslöt sig dock Gaspare för att själv göra vin av delar av sin skörd och i den gamla höladan på vingården pressades druvorna för hand till det allra första vinet från familjen Indelicato. 

Gaspare lärde upp sina söner Vincent, Frank och Anthony. Denna andra generation drev på och utvecklade familjeföretaget genom att utöka produktionen avsevärt och ”skräddarsy” viner till andra vinerier i Kalifornien. Gaspare förde även över en outtröttlig arbetsmoral och ett engagemang för kvalitet till sina arvtagare. De, i sin tur, expanderade vineriet och köpte mer mark i de främsta lägena för att ytterligare öka familjens rykte och säkra sin position bland de främsta vinmakarna i Kalifornien. 

Vinnare av vinvärldens Oscar
I dag är det tredje generationens familjemedlemmar, Anthonys söner Chris och Jay
Indelicato, som styr skutan. Chris fick 2012 den fina utmärkelsen ”Wine Star Award Winner” som årligen delas ut av tidningen Wine Enthusiast Magazine – en vinvärldens motsvarighet till filmvärldens Oscar. Den fjärde generationen är under utbildning och redo att axla arvet när det är dags. 

.

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget