Öppna meny
8 maj, 2020

Mästarnas mästare

Somliga av våra viner säljs endast till restaurangmarknaden och dessutom i extremt limiterade volymer. Men rådande tider när inget är som det brukar på marknaden har våra restaurangkunder, som inte längre har några gäster, inte möjlighet att köpa in dessa viner. Vilket gör att DU nu plötsligt får chansen.

Dela på Twitter Dela på Facebook

 

Under vår och sommar kommer vi återkomma till er, våra mest trogna kunder och läsare av vårt nyhetsbrev, med unika erbjudanden på spännande viner som i vanliga fall inte kan köpas av privatkonsumenter.  Först till kvarn gäller och låt det smaka!

Först ut är två verkliga vinnarviner. Inte bara för att vi själva tycker de är bra utan för att de faktiskt vunnit SM respektive VM för viner.

VM vinnare – Scalunera Rosato 2018

Varje år arrangeras en internationellt erkänd och stor vintävling i England, prestigefulla International Wine Challenge (IWC). Här provas viner från hela världen i alla stilar och färger. Vinerna provas blint av en expertpanel som poängsätter och rankar vinerna inom sina respektive kategorier. Det delas ut brons, silver och guld till de bästa vinerna. Men de viner som är överlägset bäst i sin vinkategori och därmed särskiljer sig extra mycket tilldelas utmärkelsen Trophy. Just detta vin, Torre Mora Scalunera Rosato 2018, tilldelades Trophy i kategorin roséviner. I folkmun översätts det till VM-guld. Bäst i världen!.

Vulkanvin från Etna

Gården Torre Mora ligger i byn Rovitello på Sicilianska vulkanen Etnas nordöstra sluttningar. Vinerna från Etna skiljer sig markant från de viner som produceras på den västra av Sicilien. Kring Etna växer vinstockarna i vulkaniska jordar med lågt pH-värde vilket gör att vinerna får en mycket elegant och mineralstinn karaktär. Druvorna odlas också på högre höjd, vilket gör att de får lägre sockerhalt och högre syra. Något som är mycket viktigt när man vill producera viner av hög kvalitet med lång livskurva.

 

Druvsorterna som odlas här är de blå druvorna Nerello Mascalese och Nerello Cappuccio och den gröna Carricante. Totalt tillverkas cirka 100 000 flaskor om året på gården. Torre Mora Scalunera Rosato 2018 ett rosévin gjort på 100% nerello mascalese, vilket anses som Etnas främsta druvsort.  Druvorna skördas för hand i slutet av september från vingårdarna Contrada Torre och Rovitello vid optimal mognad. Dessa vingårdar ligger mellan 650 och 700 meter över havet.

Scalunera Rosato 2018

Artikelnummer: 74737

Pris: 179 kr

Smak: Torr, frisk och elegant rosé med stor koncentration och djup. Smaken bjuder på toner av mineraler, färska örter, hallon, citrus och med en lång, fräsch avslutning.
Passar till:  Eleganta fiskrätter, gärna grillad vit fisk, eller till fräscha kycklingrätter.

 

 

SM-vinnaren Musella Drago Rosé 2019

Den svenska vintävlingen Gyllene Glaset instiftades 1995 och delas ut av en av Sveriges största mattidningar, Allt om Mat. Det är ett av Sveriges mest prestigefyllda vinpriser som varje år delas ut till en vinmakare eller ett vinhus som utmärker sig med hög kvalitet och med personliga viner som berikar den svenska marknaden. 2019 tilldelades Gyllene Glaset till vinhuset Musella med motiveringen ”För välgjorda viner med ursprungskänsla och kvalitetsfokus i alla prisklasser – samt ett ekologiskt och biodynamiskt arbetssätt, trots stora volymer.”. I folkmun översätts detta till SM-guld. Bäst i Sverige!

 

Biodynamiska viner från Valpolicella

Azienda Agricola Musella ligger i utkanten av italienska Valpolicella, cirka 20 minters resa från Verona. Vinhuset ägs och drivs av far och dotter Emilio och Maddalena Pasqua med god hjälp av vinmakaren Enrico Raber. Redan 2008 påbörjades omställningen till ett ekologiskt och biodynamiskt jordbruk och 2014 blev de certifierade med Demeter, den officiella märkningen för Biodymaniska viner. Biodynamisk odling kom till före den ekologiska och har (är?) kortfattat en striktare variant än ekologisk odling. Grundtanken inom biodynamiken handlar om att skapa balans mellan jorden, växter, djur och människor. Ett kretslopp där det är viktigt att ge tillbaka till jorden lika mycket som man får men med minsta möjliga påverkan. Biodynamisk odling tillåter inga kemiska bekämpningsmedel eller tillsatser i vinet.

 

Vinerna från Musella skiljer sig från de traditionella stilarna som vi är bekanta med från Valpolicella. Här hittar vi istället för sötfruktiga tyngre viner istället (en tillgång av? (Eller blir det en lurig meningsbyggnad här?)) elegantare viner med renhet, komplexitet och långa nyanserade eftersmaker. Musella Drago Rosé 2019 är gjort på 100% Corvinonedruvan.

Musella Drago Rosé 2019
Artikelnunner 79305
Pris: 109kr

Smak: Blekrosa färg med bärig, mycket frisk och ungdomlig smak. Doften är finstämd med inslag av mogna hallon, smultron och örter.

Passar till: Gott till sommarens lättsamma rätter av fisk, ljust kött och sallader.

Du skickas nu vidare till Systembolaget!

På Systembolaget kan du lägga din beställning och få information om lagersaldo i din butik.

Välkommen tillbaka till oss på Enjoy Wine & Spirits!

Köp på Systembolaget